Mene mi go cuvase dadilka deteto zasto bese mnogu malo za vo gradinka a jas morav predvreme da se vratam na rabota.Tocno kako sto kazavte ne e lesna taa odluka na stranec da mu ostavete bebe pomalo od 6 meseci no koga se mora se mora.Nie si se rasprasavme,si najdovme zena i cel zivot ke i bidam zadovolna,den denes ide da ne poseti i nie odime kaj nea.Se poznava od samoto dete dali e maltretirano zasto sin mi iako mal koga ke ja videse teta (taka si ja vikame) gi sirese racinjata i bese sreken.I da niednas ne mi padnalo na pamet da ja snimam ni nea ni svekrva mi ni majka mi...ako ne im veruvate kluc na vrata i decata nosete gi so sebe.
Секој со своите сфаќања. За мене е неприфатливо обраќање кон родителите по име. Нормално е дека треба да си ги почитуваш и со дела, меѓутоа и несоодветно ословување е непочитување. Зарем треба на луѓето што не создале и одгледале од парче месо да им се обраќаме како на обични познаници? Воопшто не ми смета што мојот иден маж и се обраќа на мајка му со мамо, како што и јас и се обраќам на мојата. Тоа не го прави помалку мажествен во мои очи. Напротив, сакам што е добро воспитан затоа што ќе им биде пример на нашите деца. Цврстината на мажот се огледа во постапките,а не како си ја нарекува мајка си. Никаде го немам прочитано или слушнато правилото дека мажот треба да престане со употреба на мамо по склучување на бракот. Поголема глупост немам одамна прочитано (извини вака). Можеби ја сум старомодна. Еве не знам.
Какво прекршување на приватност има ако ја снимаш дадилката во твојот дом кога го чува твоето дете? Шо сакам ќе правам дома, неповредливост на домот, приватниот и семејниот живот.
Само и реплицирав на феминката на делот дека родителите си ги вика по име и како било срамота мажот да и се обраќа на мајката со мамо. Што треба да скокнам за да бидам компетентна за коментирање? Родители имам. Имам и татко што и се обраќаше на мајка си со мамо, па не и беше срам на мајка ми ниту на баба ми поради тоа. Не треба да си у брак за да знаеш како треба да се нарекуваат родителите. Тоа го знае и дете кое туку што започнало да збори.
Ako sakate da iskoristite snimka sto ste ja snimale, a za snimanjeto, kamerata ne e prijaveno nikade (policija, da ima i takvo nesto kaj nas vo MVR) mozete da ja koristite na sud, no i vie ke dobiete kazna prekrsuvanje na pravoto na privatnost i ke treba da platite globa, no snimkata ke vi bide prifatliva na sud, no ke treba i vestacenje na istata.
Јас моите родители ги викам по име. Тоа значи дека ги сакам помалку? Баш напродив, ги сакам најмногу на свет! Или дека можеби сум лошо воспитана? Ммм... Татко ми ми е најдобар другар. Некогаш знам да му измислам и некој смешен прекар, а тоа не прави уште поблиски. И маж ми неговите ги вика по име, и тоа многу одамна. Па што требаше, он да ги вика по име, а јас нив мама и тато??? Тоа за мене нема логика! Ни самите не сакаа. Ги викам по име (нагалено) и баш сме блиски. Се е индивидуално... Но се сложувам со Куклето - прво рипање, па потоа ОП. Став убаво е да имаш, но едно е дечко и девојка, друго маж и жена...Различно е... Многу ситуации влијаат за тоа како ќе бидат поставени работите...
теоретизирате без да знаете како е во пракса. Девојчето кажа кога збори за мајка му, не вели мајка ми, туку мама кажа. Е тоа и за мене звучи никако за маж на тие години. А ти многу знаеш дали на мајка ти и сметало или не.
Јас не реплицирав за тоа девојче види па збори. Реплицирав на тоа дека било срамота син и кога ќе се ожени да и се обраќа со мамо. И дека сопствените родители се нарекуваат по име. Јас си кажав свое мислење. @Kiflicka05 си има свое убедување и го почитувам нормално, иако ми е неприфатливо. Е не ти знаеш поубаво дали и сметало на мајка ми. Бог да чува....
Сте се фатиле за тоа "мама"... Ете во мојот дијалект мајка ми не одговара, смешно е.. Ама немам уште свекрва , и нели не сум компетентна.
Потпис! Кога разговарам за моите родители со друг (што не ми е брат/сестра) велам 'мајка ми', 'татко ми', а не 'мама', 'тато'. Тоа е нормален начин на кој се разговара за родителите со трети лица. Па машко така да каже 'мама', 'тато' во комуникација со друг што не му е брат/сестра (макар и со мене) за мене е најголем лигуш (се извинувам на изразов). Маж ми така да каже...ќе го фрлам од тераса
Тоа значи дека ако разговараш со мене, на пример, и ми раскажуваш за мајка ти, ќе кажеш "мама (ова), мама (она)..."??? Па не ни е заедничка мајка, твоја е...затоа се употребува тоа МИ! Има разлика по дијалекти да, но мене тој начин на комуникација ми е многу глупав...
Одговара и тоа како. Мене навика ми е, кога зборувам за мајка ми пред непознато лице или кога не е присутна, секогаш ја спомнувам со „мајка ми“ - така зборуваат моите, таква сум и јас. Се случувало да кажам и „мама“, но можам да избројам на прсти за тоа, во конкретен случај кога таа е тука некаде во близина и кога рецимо, зборувам со дечко ми или некој кој ни е фамилија. Се е до навика, ама не можеш да речеш дека е смешно, па зарем тука би било обратна ситуација - ние што родителите ги условуваме со „мајка ми“ и „татко ми“ сме размазени? Јас пред се би рекла учтиви, ама кој како навикнал. Не знам зошто до толку навлегувате во тоа, можеби е несвесно, можеби е и навика, најчесто не приметувам кој како се обраќа и не ми смета, иако морам да признаам дека кога јас би ја нарекла мајка ми „мама“ пред соговорник, смешно ми е затоа што не сум навикната на тоа.
Да, и мене ми е глупаво некој кога ќе ми рече - мама ми кажа, бев со тато, баба ми даде итн. Тоа како внуците мои да ги слушам што немаат ни 7 години
@Kiflicka05 а како да и се обраќа на мајка му во твое присуство, според тебе ? За тоа јас искоментирав а не како ја нарекува во разговор со други.
Јас од блиски роднини кој живеат во скопје знам каква е платата . Од друга страна секоја платичка поминува кроз рацетѕе на стрина ми таа ги распределува . Не ме сваќајте погрешно ама овде за 150 евра од утра до сутра се работи. И друго во помалите градови се многу ретки становите ама и се доста скапи не е точно дека се по 50 евра туку се по 100 не средени а по 50 има да ама тоа ти е во селата ако некој сака да издава.
@ Luna 91 па сите тука си ги кажуваме слободно своите сфаќања, кажете си сите свое, прочитајте го моето и никому ништо. Е од тоа форумиве стануваат филозофирање и препуцавање на членови ради такви реплики да го цитирам членов и да напоменам колку не му чини ставот. Имене ми е нормално 20 годишен дечко кој живее со своите да им вика мамо, ама на 40 години кога има свои тинејџери ич! Да не се повторувам, тоа е МОЕ мислење!
Аууу што ти прави форумов, застанав да го слушам мм како и се обраќа на мајка му, како ја ословува кога збори со мене за неа, ја ословува со мама и нееееееее не го фрлам од тераса. Еве не знам сега првпат од кога сме заедно воопшто сум обратила внимание на тоа како ја ословува мајка му, ниту сум приметила предходно, ниту сум обраќала било какво внимание, ниту сум го ставила во видик како нешто по кое можам да оценам дали е лигуш или не, ете мојот е лигуш. Инаку јас за татко ми имам илјадници надимаци, зависно од бркот кој го има во моментот (сега го викаме Гоце Делчев, лани беше Хитлер) го викам на заебанции татко, татеееееееееееее а со брат ми кога збориме не викаме тато, викаме татко ти како да не ни е заеднички татко, неколку пати ни се има случено да не прашува некој дали имаме различен татко.