@Mishela мене воопшто не ми одговара, пре би кажала Мојата мајка. И не значи дека не сум учтива или дека дечко ми е лигав што ја условува така. Воопшто немав намера да коментирам за ова, оти е тотална глупост. Има многу поголеми проблеми од тоа како мажот си ја нарекува мајка му, па и сите ние. И јас кога си зборувам со дечко ми, мајка ми си ја условувам со мамa и ми е сосема коректно, на кој му пречи нека ја условува како мисли. И јас како битерка не сум ни забележала како ја нарекува мајка му. Се додека и двајцата преме мене се однесуваат коректно нека ја вика како сака. Да правам драми за едно мама или незнам како немам намера. Со далечни луѓе и јас не викам мама, но ни мајка ми, туку мојата мајка, ама дечко ми е далеку од далечен. Ова си е мој став и не мора на секој да му одговара и да го почитува.
Добρо ај, дојди во Сκопје набеρи си од моево дρвце што ми носи паρи, пошто ние ниκаκо не ρаботиме паρите сами ни идат на вρата Чат - пат и цвеќенцава κоа ќе ρасцутат наоѓам по неκој денаρ во нив- не за џабе чувам дома 10 саκсии што си мислеше ти Туκа се ρаботело ...пфффф свашта. Дојди дојди. Ела да те види дада само после немој да плачеш и да виκаш саκам дома, и свеκρва ти ќе си ја засаκаш κаκо што си плачκо, јајца ќе почнеш да несеш од муκа...таму се ρаботело од јутρа до сутρа а ние туκа со нозете у вис, чудно κаκо опстојуваат објеκтиве без вρаботени
Така е. Убаво пишав дека обраќањето со мамо не го прави помалку маж, ако во останатите работи е стабилен и не е мамино синче. Ако ние ги викаме мајките мамо што сме? Пицајзли? Што нема да прочиташ? Колку се придава значење на глупости? Нема покомплицирано створење од жена. Не им е лесно со нас дефинитивно.
Zatoa sto ili zboruvas literaturno cel zivot ili zboruvas takov dijalkt sto se koristi vo takvi slicaevi "majka mi". Veruvajte ima dijalekti kade sto ne se vklopuva ova "Majka mi". Normalno deka imate,no veruvajyte deka koga ke se omazite stavovite se meniuvaat.Kako i za sekoja rabota koga ne e isto koga se zbori na doziveano ili na ne doziveano.Sto stapa po svoj i po tug grb isto e? Da ne mesame stavovi i iskustvo.
@Kiflicka05 сега гледам дека си ме цитирала , многу се нафрливте наеднаш. Ете напишав погоре, ја ословувам со мојата мајка, а и ако кажам мама, не го гледам тоа како нешто трагично или како да зборуваме за иста мајка. Едноставно- во мојот дијачект ми одговоара.
Околу мама, мислам дека цела Источна Македонија така збори, и не се ни свесни дека прават некаква грешка, и се чудат доколку им се укаже на тоа, еве се виде дека е така и во темата.
Па последниот пасус беше и муабетот, дека без разлика на дијалект или на било што, пред непознати луѓе или без присуство на мајка ми или татко ми во мојот разговор со некој кој не ми е фамилија, не ги именувам како „мама“ и „тато“. Мене така ми доаѓа природно и кога зборувам литературно и кога зборувам на дијалект, а и речсиси сите со кои дружам приметувам дека го употребуваат истото, без разлика дали се од Скопје, Кочани или било каде. Па еве и моите кога зборуваат за баба ми и дедо ми ретко кога низ разговор кажале „мама и тато“. Навика е, ништо друго. Мене не ми смета, но ретко кога во последно време сум слушнала обраќање со „мама/тато“ низ разговор.
Проблемот е далеку посуштински од ова „мама и тато“. Ама кога нешто не штима, после се ти смета. Факт.
Во ред за повеќето работи врската и бракот се различни но не и за оваа. Не ми е јасно зошто неговото обраќање со мамо, што не ми смета во 5 годишна врска би ми сметало во брак. Затоа искоментирав.
Сеси, едноставно така си зборуваме, и не мислам дека е некоја грешка. Нормално дека во литературно зборување ќе ја условам со мајка ми.
Дафи, те сфаќам, сакав само да објаснам бидејќи на луѓето што не се запознаени дека е ова дел од дијалект им е чудно и еве го препишуваат на недозреаност, мамини синови и слично, а не е поради тоа.
Во постот каде беше наведено тоа , не стануваше збор за директно обраќање со МАМА, него користење на зборот кога се разговара за неа во трето лице . Во некои дијалекти е нормално тоа и нема зошто да ви биде чудно. Ете мм, потекнува од еден таков крај и колку и да ми беше тоа смешно на почеток , се трудев дa го прифатам без потсмевање или мислење дека се лигави или е мамин син. Во нивниот крај и снаите кога зборуваат за свекрвите во трето лице велат МАМА, а за постари брат, сестра, братучеди велат бато, дада. Едноставно тоа е така на нивен дијалект, нивно говорно наречје, не мислите сигурно дека сите се лигават или преправаат. Од мене никој не побарал така да се обраќам, нити пак би можела, ама нема зошто да не го прифатам нивниот начин на меѓусебно обраќање. Јас моите си ги викам нагалено, со скратени имиња и сметам дека сум многу поблиска со моите отколку мм со неговите и покрај неговото мама, тато. Што се од однесува за платите во Скопје, кој како ќе се снајде. И во Скопје има некој што работи за 8000. , и некој што зема многу,многу поголема плата. Кириите, цената нс становите, општо животот е многу поскап во Скопје од другите градови. Кој има деца знае само колку се поскапи курсеви и спортски активности за деца во скопје во однос на другите градови. Живеевме 8 год.под кирија, додека не обезбедивме сопствен дом без никаква помош нити финансиска, нити за чување деца, нити помош околу домот. И не ми е криво за ништо, мирот што го имам дома со ништо не може да се доплати. Сите би сакале сѐ да ни е погодено од првиот ден во брак, ама ако не е, изборот сами си го правиме како ќе живееме.
.... кога ставеш завеси да се.перат во перална а свекрвата скришум на сред прање да СОПРЕ пералната и да си стави нејзини алишта...алооо бреее нормална ли си, прашок ли штедеш.или пакост да ми направеш, среќа што не беше на висока темпаратура, А на крајот веднаш ги вадеше АМА јас ја видов! па има ли мозок.....
А свекрва.која.ти пуштила.машина.за перење алишта без прашок?или кришум да земе.алишта од.синот.да.му.ги пере?без прашање да тарашка по алиштата?и.да глуми заборавеност?
@Goticarka opasna e zenata . Jas nemam problemi so svekrva mi zenata ne mi se mesa i koga nekogas go pravi toa jas samo klimnuvam so glava i ako mi se dopaga go primenuvam ako ne si prodolzuvam po moe,posebni spratevi imame duri i posebni vlezovi,deleni sme vo sekoja smisla no sekogas skrisum gi peram perdinjata vo peralna od nea zasto iako ne e stara zenata si ima zacrtano vo glava deka perdinja vo peralna ne se perat tuku samo na raka i potoa me tormozi cela nedela
Хахахах! Мојата машина автоматски се закчучува кога ќе почне да работи. Додавање алишта јок откако си ја пуштил. Ваква ви треба
Eee pa zatoa ne ti se mesa ne ste zaedno,mojata nekogas izigrava krivi drini ama jas si kutam,e pos koga idat moite 5min duplo i vrakam (bez da ja navtedam nes i odokolu)tatamata a praam
хаха,опасни се тоа жените,се ќе прават само да.си го заштитат сино од СОПРУГАТА као демек ќе му наштетиме. А и ние сме со посебни влезови они доле ние горе, ама пак не е тоа, штом у иста куќа така е,старите се мешат во животите на младите па се до каква храна јадеме...оно не е за нервирање и све на срце да ставаме за ситници, ама- ситници ги има преку милион, и тоа почнува да фаќа нерви, : зашто не стаиш миленце на мадата на телевизоро,таа.вазна оти там не ја стаеш..., не дека ме интересира ама па ќе те прашам... немој да се навредеш ама ќе ти кажам...тоа е стари луге додека не умрат ќе не и нас умират полека , хихихи....
hehe toa e sitnica,jas kao najmala vo drustvoto na mm site zenicki se zalea od svekrvite,ama edna koga pocna da kazuva mi se placese