Па не сум мажена, објаснив и зошто. Не сфаќам зошто да се мажам додека не станам кадарна сама со сопругот тоа семејство да го издржувам и да му пружам дом. Не ги знам конкретниве примери (не сум стигнала до таму), ама што ти е гајле што зборува таа по луѓе? Не сфаќам како успевате, млади сте, паметни сте, што се занимавате со простачки и малограѓански работи? Што зборела на комшиите, што зборела на овој, абре нека зборува што сака. Па и да не се јави во болница, замисли старата да не постоеше, ете, сопругот да е сирак, кој ќе ви се јави тогаш? Ни мајка му, ни мајка ви, немаат никакви обврски према вас. Ни да ви се јават, ни да ви дадат храна, ни да ви дадат покрив. Тоа е факултативно. И не знам како некој ви одмага во градбата на новиот дом?
@anina што ти лежи дувај и фучи тука на форумот, напишано излезе од тебе малку да ти олекне, ама не брзај во реалноста. Некои зборови не се земаат назад така лесно, па макар да има тешење после дека во афект се кажани. За тебе и маж ти зборувам како комуницирате еден со друг. Однесувањето на свекрва ти бааѓи те доболело овој пат. Не помага тоа што маж ти не разбира колку, ама мажи. Не можеш да живееш со нив а не можеш да ги отепаш. Така они за нас мислат исто некогаш. Децата да ти се живи и здрави, си се уплашила со малечката, малку си повеќе ранлива ради тоа што сте поминале, фер е дека затоа повеќе те погаѓа како свекрвата ги третира децата или како маж ти се однесува моментално спрема неа. Сама го имаш чуено како крвнички те брани. Нели ако се сеќавам добро тој врати искрши по дома од нервоза заради нејзини хирови и глупости. И тој ја трпи. Сама го знаеш тоа, ама сега ти е црвено пред очи и затоа се двоумиш. Пробува очигледно да живее добро со неа, оти дете нејзино е, и секогаш свесно или не, на глава ќе стои ако мисли тоа треба и ќе ја бара нејзината љубов, макар она никогаш не го тоа заслужила. Нема да трае ова негово стоење на глава за неа, почекај малку, она сама ќе го тресне од земја, оти е таква. Барем еден од вас може слободно да каже дека ја мрази женава, без да му е криво.
Ako soprugot bil sirak nemase da se pisuva ovde za majkamu,i pisuvame zato sto taa postoi,ako se fali po komsii jas vaka jas naka,kupiv peleni,kasicki,go setam,im davam za jadenje a toa da ne e tocno i ti so edna plata ili ne e vazno kolku da izdrzuvas semjstvo a taa da si gleda samo za nea nema li da ti pukni film,znaci zborot mi e nemora da pomaga nemora da se fali.A toa kako moze nekoj da odmaga za domot moze mn lesno no ne bi zboruvala ovde
Секако дека сум помирна и посреќна, ама знам и дека е тоа долг процес. Знам и што и се врти низ глава на @anina сега, лесно е да се каже, тешко е да се направи. Тоа е конфронтација со самиот себе, своите убедувања, чувства и се додека тебе не ти кликне дека е најпаметно се да ставиш на игнор. Логично е да очекуваш од луѓето онолку колку што им даваш, ама овој свет не функционира на логика. Анина, можеби е таков период, можеби мт сака да ги подобри односите со мајка му па ете и пружа уште една шанса. Ако е таа таква, брзо пак ќе го разочара, па ќе се свести. Само биди трпелива и умна. Дискутирај, ама не прави си кавги. Не си го расипувај мирот во домот, односот со мажот за некој кој не заслужува. Верувај такви како неа не се менуваат, маж ти брзо ќе сфати.
@anina Овде ќе те распнат...совети има, ама и еве ги се јавија обвинителите Теориии, теории...што да ти кажам. Не ми се ни чита тука веќе. Банално стана да се обвинува.
Батерфлајче секоја почит, ниту јас не оправдувам некои работи што веќе и пишав, зборував за оние да речеме не толку болни и сериозни работи, и како што велеше и кукле знам некогаш и да го плеснам на смешка на шала или пак озбилно, небитно. Верувам дека @CameliaMiller исто како мене е премноги изгорена во животот, па затоа да речеме имаме изградено некој цврст став и неочекување од било што и од било кој во животот. Ете секој си има свој карактер и став и секој со своите искуства. И уште нешто да кажам заклучок од моите искуства и изгореници во животов, Не очекувајте од баш никој и за ништо, така ке ви биде мирна главата и овците на број.
Или мaјкa ти или јaс- е сoн нa мнoгу млaди невести, кoлку ги имa штo рaдo би гo пoстaвиле oвoј услoв и би јa oтпишaле целoснo свекрвaтa, не е сaмo aнинa сo идејaвa сaмo не oди тoa тaкa леснo. И еве гo мoментoт штo сaкaв и пoрaнo дa гo пишaм - Тoј дoсегa бил пoстoјaнo нa твoјa стрaнa, те слушaл, се кaрaл сo мaјкa му зaрaди тебе, и пoсле 7 гoдини пoчнaл дa oмекнувa спремa неa и ти нoрмaлнo збеснувaш. Неизбежнo е oвa. Пoсле првичните бури кoгa дoaѓa нoв член вo фaмилијa, пoсле вaгaњa и пресметки кoј е крив a кoј прaв, рaбoтите се стишувaaт и не oстaнувa ништo другo oсвен дa се прифaтaт сите тaкви кaкви штo се, зa мир вo куќa. Ти не сaкaш, уште се нaврaќaш нa стaри рaбoти и сметaш декa зaсекoгaш требa дa oстaне кaзнетa сo тoтaлен игнoр oд вaшa стрaнa. Се гледa декa мaж ти не е типичнa мaминa мaзa штoм тoлку гoдини кaкo штo велиш- крвнички те брaнел. Пoсле гoдини сфaќaш декa зa oдредени рaбoти мoжеби си претерaл и сaкaш дa спуштиш кoпје, aкo не зa другo бaр зa сoпствен мир. Oстaви гo. Ти прaви штo сaкaш, игнoрирaј јa, бoцкaј јa, клучи врaтa, твoе прaвo. Амa гледaш декa нa дoлг рoк сo никoј не мoжеш дa упрaвувaш, истo ќе биде и сo децaтa. Мoжеби немa кoјзнaе кoлку дa јa сaкaaт aмa ќе сaкaaт дa имaaт слoбoдa дa oтидaт кaј неa, и ти тoa немa дa мoжеш дa гo зaбрaниш. Не знaчи декa те предaле, a гледaм декa тaкa јa сфaќaш рaбoтaвa. Пушти ги рaбoтите дa си течaт пo свoј тек.
Се мешаат овде баби со жаби, и ланци со тракатанци. Подршка за @anina и ич не слушај такви што попуваат, а во реалност не ни имаат свекрви. Ќе си дочекаат и тие, пола да е од она што го трпат некои форумџики тесен ќе им е форумот.
Јас друго прашав, зошто е толку круцијално да се јави свекрвата? И зошто ти се важни комшиите? Мене многу ме интересира, затоа што не знам, не сум била до сега во ситуација да обрнам внимание за кој било што мисли за мене, а најмалку па комшиите. И моите комшиите мислат дека мајка ми и татко ми ме издржуваат, а тоа не е вистина (за се сама заработувам), па сега што? Да ја мразам мајка ми што не отишла да ме пофали како сама од 16 години работам, учам, студирам? Жити се И пак ќе прашам, како ќе ти одмогне, пази, во градбата на новиот дом? Ќе краде цигли?
Иако сум нова на овој форум, не сум прв пат на форум Тука се дискутира, а богами на никој не видов мислењето да му е нешто објективно, сите си тргаме од себеси. Можев и јас две деца да родам до сега (како многу мои познајнички), секој може да роди дете, да се пресели кај некого дома, и ајде да му аплаудираме. Не гледам што е жртвата тука, не видов некој со сила да го однеле да биде нечија снаа, сите доброволно прифатиле. Тоа што гледаат низ розови очила, па после свекрвите им се олоши, тоа е друг муабет.
@anina podrskata ovde mozes da ja imas od site nas mila,no za niz zivotot ti treba mazot do tebe,pod uslov dokolku ljubovta si postoi megu vas. Probaj mila da ne te povreduva ladnokrvnata radi red baba.Znam deka te povreduva prifakanjeto na mazot ti,no ne brzaj. Ubavo rece Bridget,nemoze cel zivot da ostane ne tvoja strana,ima sekakvi periodi,no mozebi postojat i raboti koi ne gi znaes.Ostavi malku na vreme za ovaa situacija. Znam deka vreme i davas i premnogu nejze,no ovoj pat daj mu na maz ti,kako sto toj krvnicki dosega tebe te branel. Mozebi sin i go prasuval kako e malata,taka barem pravi mojata svekrva. Kako sto rekov,moze postoi nesto sto kle doznaes so tek na vreme. Posveti se na sebe i decata,izleguvaj pocesto i probaj da ne mislios na nea i podrskata na amzot ti kon svekrvata ovoj pat.
Znaci nitu mene ne mi e gajle koj sto saka neka misli posebno komsii,i ne ni pisav za mislenje procitaj poubavo razberi sto sakam da kazam,a za domot licno mene mi se slucuva i nema ovde da zboruvam za toa dovolno kazav
@CameliaMiller ај срцка пошто си полна теорија, прво стекни пракса па после соли ни памет тука во темава на нас испраксираните
Немам лошо искуство, ни дирекно ни индирекно, ама знам како изгледа да имаш свои ставови кои не се поклопуваат со ставовите на заедницата. Мајка ми и татко ми имаат свои ставови за животот, свој начин на уредување на домот, што мене не ми се допаѓа, а сум родена во тој дом, па не им преправам, а не па на некој што ете, биднало да се ,,ородиме,,. Не е тоа од горење, туку од малце помалку роматнично размислување.
Koga ke se omazes i posle 1 2 god od brakot ka pravime muabet,vaka samo ke se silis za nesto sto ni custvoto ne go znaes kakvo e
Па не може некој да те разбере ако не објасниш, извини. Што да читам поубаво, не го гледала детето, па се фалела. Имаше еден виц, доаѓа дедото кај докторот и му вика: Докторе имам голем проблем, сите другари во паркот се фалат каков им е сексуалниот живот. Докторот: Ооо дедо, па тој проблем е најлесно решлив, фали се и ти!! Дали те оговара по комшии НЕ е проблем, а за домот, не знам и не можам да коментирам. Ај добро. Што ако живеам немажена со дечкото 2 години, и тогаш ли нема да смеам да зборувам? Со што конкретно не се согласуваш?
Ај јас. Пример, пази, ќе се разболи од „тешка„ болест и нејзиното дете парите што беа за цигли ќе ги изнафрла по болници и доктори. Не занемарувај женски инат.
Не се оспорува тоа. Но има едно големо НО... Мора да имаш искуство за да дискутираш на некоја тема Немој да сфатиш дека те негирам....во право си, ама само теоретски... Не верувам дека постои жена толку без осет да не се нервира на такви ,,потези,, Чекај малку....алооо...таа е баба на тие деца..не е само да рече ,,убав на баба, елај кај баба,,..тоа не ја прави баба....постапките и делата ја прават Дали се интересирала или не за АНИНА не е битно...крај краева Анина си има мајка и татко кои би жалале за неа, ама внуче...од син...во иста куќа...НЕ...едно големо НЕ за такво однесување. Ама човек мора да осети на своја кожа за да знае како изгледа овој проблем. Немора да се слагате со мене....не Ви сугерирам... Анина е пре блага ...