А што мајка барам со таков маж? Озбилно сега. Значи не е таа проблемот, туку мажот е, како што кажав. Таа може да се преправа до сто и една, ако мажот ваш не ја запознал за 30 години, до него е, не е до неа.
Кога ништо нема да најдат од тешка веднаш се преименува во мистериозна, и е потребен уште поспецијален третман.
Па можеби не ме дочитавте Како сум во право само теоретски, могуќа свекрвица повеќе пати пробала да ме избуцка, ехееее, ако јас паѓав на такви провокации до сега ќе раскинев 2 пати. Веројатно е Анина преблага, морате да застанете зад тоа што го мислите, а не да чекате дека некој од добрина нешто ќе направи. Јок, нема такво нешто, нема ни да има.
П.С. Будуќа и могуќа неколку пати не убедува да се земеме, да си родиме дечиња, многу години сме оделе, па што ќе ни бил стан (кој се спремаме да го купиме со дм) итн... И објаснив јас искрено и отворено и пред дм дека не сакам со никого да живеам, ако треба и до 35 ќе чекам, ама јас да се трауматизирам себеси и децата кои би ги родила нема. Затоа теоретски знам, намерно и успешно го избегнувам практичниот дел во живеењето во заедница.
Од збор до збор се сложувам со @CameliaMiller, иако мислам дека претходно имам напишано свој став во темава. Како и вообичаено, добар дел од членовите тука, како најдобар аргумент го имаат муабетот "Кога ќе почувствуваш на своја кожа, тогаш може да збориш". Ист е муабетот за мајките и оние кои сеуште немаат родено, а гледам и тука се случува истото. Но, да се навратам на темата. Колку побрзо сфатите дека некои жени се едноставно такви какви што се, и ја најдете "цаката" да успешно се справите со нивните измислици, тоа подобро за вас. Ете, после толку испишани страни, толку многу кукања, доаѓаме до истото- кога едната жена е назадоволна, тогаш оваа другата е крива. Или снаата, или свекрвата.
Чекај....влези и во фамилија.... Па ќе си пишеме тука Никогаш незнаеш што се крие позади ликовите на луѓето Убаво е за идните мајки и снаи да си читаат... Па да си знаат Па да си завземат соодветен став Знаете како рекле- паметниот се учи на туѓото искуство
I mn e lesno ovde vaka naka a bez svekrva da ziveete,ili i da ne ziveete taa sto se mesa pak ke mesa,cekaj omazi se 10god vrska i 5god brak ne e isto
бџх Ај добро. Не гледам овие што сами живеат да имаат вакво размислување, па кој може во МОЈА куќа да ми се меша? П.С. Затоа читав и си го потврдив ставот од предходно Јас од моите денес ништо не очекувам, не па од некој друг. Зошто вие очекувате, е тоа не знам.
Ева јас сама живеам. И никогаш не сум живеела со неговите родители И јас сум таа што прва може да опонира и да збори Но знам дека не е така и нема да бидам во право Погоре беше кажано дека сон на секоја снаа е со бракот свекрвата да исчезне од нивниот живот... ама јас би додала-сон на секоја свекрва е таа да свири а сите да играат Тоа што е скроено да се меша-ќе се меша, било во своја или туѓа куќа Ако е така скорено, така ќе се искине Ама ако не ти е ,,рода,, ќе ја откачиш... Ако ти е ,,мажова рода,, т.е. свекрва, ќе си бараш начин да не се нервираш.
Ама многу ми бегаш од главното прашање, зошто се омажи ти и зошто не почека? Цела среќ нема ни да дознаам какво кафе вари свекрва ми сабајле, а тоа што ти си избрзала не те прави жртва.
Јас мислам дека е до карактерот тоа. Не сум јас миротворец, ни дома. Ако не јадеш ќе те изедат. До сега за се што се замешала а сака мн да се меша, не сум се жалела на дм, сама си плескам. А и она не дека ми паѓа во несвест, како што викате ви глумеле. Пред некој ден објаснува како била на ручек и како седела на сонце и никој не му текнало да стане, неа нозете и отекувале. И објаснив дека сама е крива што не кажала на тој што треба туку сака со мене и дм да оговара. Јас сум учена да се борам за себе и никого не сакам и не почитувам повеќе од себе.
@CameliaMiller мислам дека почна да ги мешаш работите. Последниве две страници се поврзани со човечноста а не со финансиите и можностите да се живее одделно од старите. И јас не сум живеела со свекрва ми. И јас не сум земала ништо од неа ама ете тоа не значи дека немам проблеми. Не се замарам дали избришала прашина или дали ја собрала пајажината. Секогаш има нешто појако од физичкото а тоа е она психичкото. Два збора можат да вредат повеќе од вреќа пари. Еден неправеден чекор може да те заболи повеќе од било која физичка болка. И тука пак се зависи од границата на одредена личност, во случајот снаата.
Ни јас не живеам во заедница, па што? Мислиш дека ако некој ти се намерачи да ти ја вади душата нема да ти ја вади ако си посебно? На марс да отидеш таа ако е таква-таква ќе биде. Се додека сама не реши да се смени, твоите мислења и ставови ама баш ич нема да допрат до неа. Ти кажуваш дека уште сега во врска те буцка жената, тогаш нема потреба да ти кажувам за во брак дека ќе биде бетер, сама си знаеш. Пресметките дома и на пазар не се исти, сто пати сум кажала во повеќе теми, ама ете, треба да си осети секој на своја кожа па после да сфати.
@CameliaMiller ...еве сега ќе ти кажам чист пример Ти звони на врата (ненајавена)...нели род сте сега и може и така... Прво што приметува е - лелелеее...гаси бољеров, ефтината е од 22 часот.. или..сега перална имаш пуштено ??? Во кујна ти дрдори како плочата е рамна и како тоа не е ефикасно....па немаш ,,лебарче,, за леб чување. Во дневната имаш ново предавање за разместување и фукционалност на мебелот Знам,ке речеш дека не ти пречи... Ама ќе те прашам после 5 години ист муабет , па и кога мажот ти ќе си дојде дома и ќе го премести троседот само за да не слуша исто од мајка му !! Ова се само хипотетички ,,проблеми,, кога не е со тебе А да си на нејзино тло, друга е песната
sto ako sum pocekala a sto ke bilo,od pisano ne se bega,i pak ke kazam koga si vo vrska ja gledas samo dobrata strana i mislis se sto leta se jade,i jas vaka kako tebe letav ama sega gledam sto mi kazuvale se bilo vistina
Oti velite deka nisto nemoze da ja spreci edna svekrva da se mesa. Toa nisto i paga sin na svekrvatya,a nam maz. I toa kako moze da spreci.Kako sto nie mozeme da gi sprecime nasite majki.
анина јас не го знам твојот случај и не го коментирам, спомнаа само дека свекрвата не ти се јавила, а јас не гледам ништо трагично во тоа. Башка моето прво мислење ептен беше воопштено, а тоа што некој се пронаоѓа.. Требало да си мислат на време.