Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.977
    Хахаха постара сум од некои снаи тука ;)
    Што да контрам, озбилно ви кажувам сега, ако сме офтопик :)
    Имам предмети кои сум ги ,,дочепала,, од праисторијата, и така си уредувам по дома, можеби затоа што таков стил ми се допаѓа :)
    Имам од клопотарци, до пегли на жар, а искрено, денес да купиш рустичен мебел е малце троа поскапо.
    Затоа неколку парчиња (како една полица да ја наречам, за телефон) што ја начекав од пред земјотресот, убаво ја исчистив, префарбав, ново стакло, и ептен добро служи како ноќно масиче ;)

Не е до контрањето, до вкусовите е, верувај. :)
    Абе и баба ми на времето фучеше, зошто моите купиле нормален тросед, двосед и фотелја, требало два кауча за гости ако дојдат :) Среќа па никој не и обрнуваше внимание, така и вие ;)

На Едно Чупе и referentka им се допаѓа ова.
  2. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Јас не зборувам за самото одобрување за реновирање туку за фрлањето на нејзините предмети и носење нови кои ги избирате ти и мт без да ја прашате за мислење. Во 90% од случаите јас сум на страна на снаата:angel:. Тоа е веќе добро познато.
    Кога се омажив девер ми и јатрва ми го реновираа спратот кој им го даде свекрва ми. Претходно не можеле заради финансиски причини па се служеа со нејзин мебел. Масата трпезариска, паркетот, прозорците, гарнитурата итн Поточно, само кујната и спалната им беше нова. Девер ми го извади паркетот и го симна пред куќа за да одлучат старите што со него. Исто беше со се. Им остави на нив што ќе прават со мебелот.
    Не е истиот случај бидејќи живеат на различен спрат ама сепак она што е туѓо не е наше, нели?
    Од друга страна сестра ми живее во заедница со старите и тоа цела куќа е заедничка. Не делат кујна или трпезарија. Се што прават, одлучуваат заедно. Верувај дека со разговор доаѓаат до големи одлуки кои им одговараат на сите. Свекрвата на сестра ми е супер женичка ама ете се приврзала за работите кои мачно ги купила во минатото. На пример во дневната имаа регал како тие од времето на Југославија. Не го даваше за жива глава. Па сестра ми го однесе кај човек кој изработува мебел и гопретвори во одличен шкаф за во детската соба. Жената беше пресреќна иако од нејзиниот регал немаше ни „р„.
    За тоа зборувам јас.
    А јас не побарав дозвола од никого бидејќи ние ништо не реновиравме тику кренавме нова куќа.

На kukla21, MacenceEna, samovila.red. и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Едно Чупе

Едно Чупе Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2015
    Пораки:
    453
    Допаѓања:
    1.068
    Ко така не се разбравме убаво.Јас не му фрлив в ѓубре ништо само го отстранив од спратот за да си ја наместам спалната оти со мм ќе требаше да спиеме на неговиот детски кревет.Креветот и плакарот тој квалитет шо според неа ги исфрлив се таму каде што таа и свекорми ќе седат.Аеве пример уште дневната остана нереновирана и до игла е како шо ми ја остави да ја користам.Со дифтици место прекривачи со гоблени место тапети или уметнички слики со плетени чаршафи ама не знае да биди пресреќна дека и таквите детали и ги немам исфрлено а воопшто не се мој стил.А деверти праша дали смее да го извади паркетот?Ние не смееме ни да помислиме оти нов бил го одржавале толку години а не е ниту прелакиран ама во последно многу се запустил а јас сум 1ипол таму.Од старост не е никако од мене секако (facepalm):x

На kjukli, slobodka, galapce и 3 други им се допаѓа ова.
  4. HEV

HEV Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    544
    Допаѓања:
    636
    Реновирајте ко ке ви пораснат децата барем4-5 год да направат користете стари раб секако ако се функционални и онака да е ново децата ке го направат као да е со год користено јас немав ништо па си купував син ми е склоро 3 год лом е гарнитурата и кујната ама регалот си стои.Тие пари тргнете ги настрана и користете ги за нешто паметно доколку сте со услови за да можете да живеете.Ко ке отидат во аут старите раб и старите нема да ви пререкуваат дека не е време за ново.Башка па и секоја год се некој нов модел излегува така да користи додека можеш.Поздрав

На Sunshine_1979 и katalina им се допаѓа ова.
  5. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.148
    Jas i mm koga se vselivme nemavme nisto za da frlime na svekrva mi,pocnavme od 0 sto se veli.Za renoviranuje ili kupuvanje ne ni se mesase i bese srekna sto nie si pravime nas da ni e ubavo,jas pa da im ugodam gi odnesiv svekrva mi i majka mi ednas koga gledav za mebel za dnevna i spalna (da ne odam sama taman drustvo mi pravea) i dvete bea beskrajno srekni,duri ja kupiv garniturata sto i se dopadna na sveki zasto navistina bese mnogu ubava,majka mi ja poslusav za bojata na stolevite (jas sakav beli taa me posovetuva deka mnogu se maca i taka se odluciv za crni). E mojata svekrva maci maki so nejzinata svekrva,duri i mene mi smeta,na primer vcera se resiv da gi odnesam alistata vo crven krst,moi i na mm sto ni se mali,a se zdravi nekoi moi fustani se ednas samo obleceni i nikogas poveke nema da gi oblecam zasto ne mi se tocni,farmerki,bluzoni .. ovaa starava koga vide,koga zema da se deri,misles nejzinite alista ke gi nosam,pa gi zema alistata od mm taa ke si gi nosela,sveki se nervira,jas se nerviram..na kraj gi staviv vo kola i gi odnesov me pobudale..koga se vrativ zenata bolna legnala za moite alista i na mm..i deneska cela den zbori i navreduva,zal mi e za svekrva mi i ja izede dusata sto se veli..

На Mekuska, kjukli, anina и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Едно Чупе

Едно Чупе Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2015
    Пораки:
    453
    Допаѓања:
    1.068
    Видела мака со нејзината затоа знае каква свекрва треба да биди и имала среќа шо и се паднала снашка шо го цени тоа ;) ова мојата од 1 ден е сама дури под кирија заминала само сама да е еее на тоа време замислете 1 век понапред била а сега се враќа 2 поназад дека така и пасова :@

На theowndemon, kukla21, Mekuska и 3 други им се допаѓа ова.
  7. <3 pleza4e <3

<3 pleza4e <3 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    770
    Допаѓања:
    3.442
    И мојата исто видела маκа со нејзината ама не ми помогна мене тоа ништо, баш напρотив поρади тоа се иживљаваше со мене.
    Сеκој збоρ и беше ја ваκа сум поминала и ти, упоρно се споρедуваше со мене...дуρи бетеρ стана, мм постојано ја потсетуваше да си ги собеρе ρоговите бидејќи личи на нејзината свеκρва ама во полоша веρзија:D:D:D:devil:
    Фала богу сеа поаρна е, не е сјајна ама поаρна од поρано хахахах, сменета е жената:D
    Ама сеуште се споρедува со мене. :D Незнам зошто:|

На Eli23, Едно Чупе, anina и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Едно Чупе

Едно Чупе Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2015
    Пораки:
    453
    Допаѓања:
    1.068
    Е да за жал и таква категорија на свекрви има да ја види снаата маката јас шо ја врвев со мојата оти да ја разгалувам кога мене никој не ме галеше.И мојата спрема тоа шо беше е поарна ама на моменти низ нос ми го вади тоа арното ама се трпи или јас отрпнав и не обрнувам толку внимание :lol:....па да видиме кога ке се породам дали навистина подомекнала или допрва ќе летаат ножеви :rofl::rofl::rofl:

На <3 pleza4e <3, Eli23 и okcenzi им се допаѓа ова.
  9. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    И нас така исто ни дадоа спрат горе за да си се вселиме. Од почеток беше муабетот не ви се мешаме, млади сте, слободно ако сакате седете си сами.
    Потоа кога почнавме да купуваме и средуваме, беше муабетот во стилот па зашто брзате, нашата спална ќе ви ја дадеме, па сакате све ново, па скапо ви е ова, па многу ќе се фалка, напрајте вака, поубаво е...и така натаму... Среќа помина тој период некако, оти видоа не слушаме никого.
    А за старите ствари...пуу, да не праиме муабет. Кај ќе го носиме сега ова, па ново беше, ич не е користено ( а купено пред 20 години, троа се распаѓа).
    Шо да се праи, полека полека, да се навикнат и они на промените. Валгда им треба време да сватат дека не им ги потценуваш нив трудот за тоа што го створиле, туку дека си сакаш ново како секој нормален човек, по кеиф да ти биде.

На kjukli, Едно Чупе, DVAANGELA и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Golden Rose

Golden Rose Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    174
    Тазе младенци сме. Седиме на горниот спрат сами, ама и не така сами. Свекрва ми готви пери, мора така затоа што сите сме на рбота, кога ќе си дојдам порано од работа па јас правам ручек -вечера тоа што знам. Свекор ми многу често знај да зготви. Се на се немам замерки, излегувам, шетам, кај мајка ми одам, досега немало збор, повеќето работи ги правам како што ми одговара мене, но тие и да не им е драго ги почитуваат. Скоро си порачавме 7сед, чекаме да стигне. Досега никој не ни рекол ова не давам или она недавам. Мојата свекрва не поминала баш најдобро со нејзината, не дека е лоша туку малку проста и неучена, портарски живот. Мојава вели јас непоминав ти да поминиш барем, јас не се мешам. До кога ќе биди вака ќе видиме. Седиме често и варам кафе на свекрвата и си муабетиме. Некни слушнав нешто и се запрепастив, нејзината и рекла сега ќе видиш како е свекрва, ти го зедоја и тебе како ти што ми го зеде синот. Со подзината уста останав досега ова го немав слушнато. Бабата ја почитувам ам апосле ова ептен сменив мислење :worried:

На kjukli, Едно Чупе, Mekuska и 3 други им се допаѓа ова.
  11. imelda

imelda Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    1.623
    Допаѓања:
    10.359
    За фрлање старо ве разбирам. Ем сакате да фрлите што се очекува вие да користите. Јас не кај свекрва туку кај своја мајка пред некоја година викнав еден човек да ми помогне од продавница да им однесеме нов електричен шпорет. Аууу уште на порта, враќај го, поарно дај ни ги парите за друго што треба да земеме ништо не му фали на стариот си работи. Ај да не им е дадено пари па да вика така. Стариот шпорет, со мене врсник, една рингла работи, една млако само грее а фурната се потпира со држалје од бог ти знае, мотика или нешто, адаптирано за да не се отвори сама. Куќата ќе ја запалат ама нема да го фрлат. Пак не е фрлен, си го чуваат во подрум за златна резерва. Многу пати и сама сум им рекла среќа не им седи снаа во куќа, ќе изулавее. Таков отпор за нешто што не се поправа со шајки или фарба, не да стане збор за мебел, тука не снаа и јас не смеам да им писнам.

На Sunshine_1979, kukla21, Chemical и 9 други им се допаѓа ова.
  12. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.789
    Допаѓања:
    323.755
    Овде си пишуваме ама којзнае кога ќе дојде време , дали нас ќе ни биде сеедно кога ќе ни го фрлаат плакарот:D:D
    Сега си седам и си замислувам колку пари дадовме за гарнитурата за седење...за кујната...за шпоретот..
    Па со каков мерак и ентузијазам ги цртавме, ги биравме,па бојата да била таква.
    Си викам во себе, сега да дојде некој и да ми ги фрли....како би се осеќала ???
    Од колку работи се одреков за да си платиме ??

Ама ЗА СЕБЕ едно знам - НИКОГАШ НЕМА СО СНАА ДА СЕДАМ ЗАЕДНО...не дека снаата ќе биде лоша снаа, туку дека ЈАС ќе бидам лоша свекрва.
    Плус , толку си го сакам синот што несакам со него да седам и да ме трпи.

На Sunshine_1979, CameliaMiller, kjukli и 14 други им се допаѓа ова.
  13. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Oti be velite,ako vi dala sprat za ziveenje i svekrva ke prasate za mislenje pred renoviranje.
    Mnogu pogresno gi ggeneralizirame rabotite.
    Ete da receme mm se ozeni na 34 godini,svekor mi pocinat 4 godini do togas a svekrva mi sio primanja edvaj za sebe.Znaci za stvaranje i odrzuvanje na toj dom ucstvuvaat i pomladite a ne,im dale sprat.Ako "dale"dale na sin im,ako veke go dale neka racunaat deka veke e dadeno a ne "dadeno".
    Nema poveke sto da se mesat tamu.Ako nekomu dadam nesto toa veke ne e moe.A ne nasekade ke se catalam deka sum dala a od druga strana pak ke izigruvam sopstvenicka.
    Ne mi dala nisto svekrva mi no dokolku mi dadese nemase da ja prasam za mislenje kako da si go renoviram spratot.Tamu ke ziveev jas ne taa.
    Majka mi isto bese mnogu tazna koga brat mi prv pat go smenija mebelot.I dadov samo eden primer.
    Taa mi imase zemeno se so se vika,od noz do lazicka do luster.Ne bukvalno taa tuku mi pomagaa postepeno za se vo stanot.I velam,ako odam nekade kade sto svekrva mi ke ima cergi,koi tesko si gi kupila i
    i se dragi,kako ke ti e tebe za da treba da ziveam na cergite?
    -Ama jas ne mu ostaviv cergi na brat ti.
    Ne ostavi cergi ama i taa si ima svoi,zatoa si postila kako sto saka.
    Znaci,mebelot nemora da se frli,ete ako i e drag i ako smeta deka moze da se koristi neka si go namesti kaj sebe,neka si go prodade,ili eventualno neka si go zadrzi spratot,ako ne,jas bi si go uredila jas kako sakam.
    Kolku saka neka zvuci suroivo,veruvam deka niedna od vas nema da zivee vio stilot na svekrvata.

На kjukli, ph.orhideja, okcenzi и 10 други им се допаѓа ова.
  14. Golden Rose

Golden Rose Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    174
    Ние со мм се што не ни треба сметнавме на нивниот спрат, а се што не собира таму ќе оди на викендица. Ништо нема да се фрли освен нешто ако е ептен дотраено :D

15. <3 pleza4e <3

<3 pleza4e <3 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    770
    Допаѓања:
    3.442
    Јас за себе едно знам :) деκа нема да го пρавам тоа што мене ми го пρавеле, и аκо нема κаде да одат децата ниκогаш нема да ги избρκам на улица.

А што се однесува за мебелот, уште утρе би го фρлила аκо тρеба, паρче дρво, метал безвρедно и неспоρедливо со љубовта, почитта и миρот во домот.
    Иаκо ми е со маκа спечалено и κупено, ниκогаш нема да биде повρедно од сρеќата на детето па да изигρавам вампиρ за глупости :)

На kukla21, kjukli, MilaP и 14 други им се допаѓа ова.
  16. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.294
    Допаѓања:
    278.107
    Свекрвами пак уживаше кога ние купувавме нови ствари бидејќи се ние плаќавме Ама ни старите не ги фрлавме туку ги префрлавме и во сите соби со све дупло Откако се преселивме нејзе и остана се новите а плус и дел од нашите кои ги обновувавме Битно таа да не плаќа а ние постојано очекува да реновираме и во нејзината куќаЕ сега кога повеќе не можеме во 2 куќи да подновуваме се лути оти за себе ново сме купувале а кај нив не.Разни људи разни ќуди!

На kukla21, kjukli, Едно Чупе и 2 други им се допаѓа ова.
  17. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.798
    Јас ќе бидам најлошата свекрва на свет, ќе ги терам снаите да спијат со синчињата мои во бебешките кревети, што било тоа менување мебел, што имаат во соба тоа, не давам ништо да се смени.]:):devil::rofl::rofl:

Не знам што е тоа драмење околу мебел стар 20-30 години, па тој во најголем дел е и нефункционален, регалишта што зафаќаат цела соба, троседи, двоседи кој од седење на нив толку години не се ни комотни ни ништо, си дал спрат што сакаат младите нека си прават со него.

Може па дека не сум јас сентиментална за такви материјални работи па не ги сфаќам свекрвите, уствари ги сфаќам, тоа им е начин да ги контролираат снаите, нивниот збор да биде последен, као јас сум газдарица|(мојот збор е најбитен.

Последниот пат кога ја реновиравме кујната ставивме од тие рамните плочи, као убаво изгледаат, ми одговараа со дизајнот на кујната ама после 2-3 месеци си сфатив дека не ми е функционална, ми троши превише струја, преспори ми се и ја извадивме и се вратив на плин, не значи само затоа што сум дала пари за него дека треба вечно да се користи.

Да имав некоја свекрва какви што ги опишуваат тука, ќе си го жалеше синот по ситее роднини, комшии како земал жена параспур што му ги троши сите пари за глупости.:rofl::rofl:

На CameliaMiller, kukla21, ph.orhideja и 11 други им се допаѓа ова.
  18. butterfly*

butterfly* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2015
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    1.909
    Uf kamo i kaj mene da bide taka lesno,uste sega me faka strav za renoviranje a veke kade i da e treba da se rasfrlame

19. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.973
    ^^
    Види сега, твоите плочи или креветчиња, веројатно немаат некоја посебно убава или трогателна приказна. Сте ги купиле без око да ви трепне, со пари кои претпоставувам лесно сте ги заработиле и кои се една, две или пет дневници од плата. Со мебелот од старите одат комплет приказни од тешки времиња, сиромаштија, години и години тутун садење и сл. за да се комплетира простор наречен дом. И ако некој веќе фрла, да го направи тоа тактички, внимателно, со почит. И јас да се прашувам се би дигнала комплет во воздух и наново би изградила, ама лесно е да се каже кога се работи за туѓо, или мое но да знам дека лесно можам да заработам за ново.
    Секако има такви кои од инат ништо не фрлаат, ниту им треба ниту се сентиментално поврзани, ама ете, револт некаков кон тоа дека синот се жени и на друга некоја стварите се побитни од нејзините. Како и да е, се одеднаш не, малку по малку, за побезболно да е.

На CameliaMiller, DVAANGELA, Glasna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. YoungandBeautiful

YoungandBeautiful Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2014
    Пораки:
    1.338
    Допаѓања:
    7.619
    Може се сентиментално поврзани, може со големи маки го створиле тоа, но тоа било за нив.
    Кога веќе им отстапуваш спрат или стан како што е во случајот на мајка ми, место за живеење, тргни се настрана, Младите сами ќе одлучат што треба и што не треба да прават.
    И јас сум ЗА, за да се направи тоа внимателно и со почит, да се постигне некој компромис, ама во некои случаеви од искуство знам, нема спас од старите.
    Во случајот на мајка ми, не дека таа е нешто поврзана со стварите, туку целта е да се меша, да биде во центар на внимание. Тоа е веќе злобно.

На kjukli му/ѝ се допаѓа ова.