Ме изнасмеавте, луди едни Ама вие не разбравте, проблемот не е колку гаќи има, туку ЗОШТО купува и лаже, а само 5000 плата зема. Да земаше 9000, на пример, ќе можеше да си купува слободно гаќи, па дури по 50 денари едни, не мора 3 за 100... а вака, кај долгови се плаќаат дома, па уште гаќи да се купуваат. Убаво си беше кажано, треба да се засрами, кај ја ранат дома, таа скришно гаќи купува. Ех па и ова свекрвите се на Господ бељата. Само заборавив да прашам, четка за заби на колку време смее свекрвата да купи? И дали и четките и ги даваат на поклон или сама си ги купува? Исто, дали чорапи има скришно купено, и скриено негде, и дали се од 3 за 100 или 5 за 100? За прслуци не ни прашувам Тие може и по 10 години да се носат, ако не се со метални жици одоздола.
Зошто бабата со вас живее, оти не е со свекорот? Ти не можеш сите да ги гледаш, де свекорот де бабата си имаш едно дете за гледање. Со бабата тешко дека ќе се разбереш те гледам не си карактер да се расправаш и греф ти е ама 80 години баба не се менува на поарно во карактер само умот го губи и се полоша ќе станува. Не ја трпи и не и чути ако те навредува навредија и ти, збудалила старава сега на стари години вас ќе ве пореметува. Најди и го местото во куќата и третирај ја ко да не знае шо зборува по што и така е во случајов. Ко се пикнала кај млади луѓе дома си мисли се може да си прави оти куќата била на свекорот ти не и си таму слугинка, дадилка или робинка, се шо ќе и текни да ти вели кефот да си го прај да и помини животот. Пикни ја неа во една мала соба таму и дај и нешто за спијање да не ти досадува аман смисли му ја. Не можеш на културен начин со неа да се разбереш свати не може една налудничава баба да те нервира тебе секој ден, немаш нерви за извос, гледај си за тебе и за детето да ти биди убо.
Абе со бабите не е лесно, ја имам една иако не ми е дома, на мајка ми и тетките животите им ги загорчи, поготово на мајка ми и едната тетка, и они вака ко девојчево се понашаат ама ќерки и се, не снаи за внук. Зима скишум од едната дава на другата, праи бељи, необлечена излегува пред татко ми и тетин ми, лаже, измислува, мајка ми во ниедно време ја крева од постела да се потегне до село оти демек паднала на глава, магнет и правеа таа здрава права. Лошо е да збориш, ама и стариве се на господ бељата. Мајка ми е избезумена. Зела пензија на 5ти, на 15ти нема скршен денар, нит сметки платени, нит ништо, сама жена кај може 8000 денари да изеде да испие за 10 дена. Па и во село, па и од теткиве наполнет фрижидерот за 3 месеци. Многу ми е мака, оти беше паметна и вредна жена, најубаво сирење и најубави пити правеше од сите, цело лето кај неа не гледала, и сега вака да се изгуби во животот. Ама ми е мака и за мајка ми, место да си го живее животот сега мора да трча по стари луѓе, дедо ми што живее со нив е 87 години, присебен е ама е многу катиљ човек, и баба ми која скроз го има изгубено умот. Затоа сакам да и кажам на девојкава, не е должна да ја трпи, ако некој треба да ја трпи тоа е синот, или евентуално внукот, ама тоа да не делува на бракот негов. Не може бабата да биде главна во животот на внуциве, не може таа да кажува кој и како ќе живее. Ја не ја разбирам Далерон искрено, ама ич, да копа трудна во 9ти месец, па што ако копала. Извини сестро ама некои работи се нонсенс, никогаш нема да одобрам тероризирање на трудна жена, се знае таа што и е работата, да се грижи да спреми се за детето да дојде на свет, а не да копа и да работи тешки физички работи. Тоа верувам и во пусто турско го немало. Над мало дете караници и врескање не е нормална работа и точка, утре задутре детето ќе пркне, ќе не може од бабава едно чоколадо да му купи ко што тргнала работата.
Извини Ангел, ама не можеш да разбереш додека не видиш. Не зборувам на памет верувај. Никој не ги терал да одат на нива, ама одат затоа што мислат дека така треба. Мене не ми било пречка во 9-ти месец да закачувам завеси и да подигам (преместувам) кревети, ама ете сум го правела и тоа и фала богу ништо не ми е. Кај мене е така не ме грабнувајте сега дека не е во ред, не зборувам генерално туку за поединечни случаеви, а ги има многу во руралните средини.Времето е променето сега и се придава многу значение на бременоста (додуша и мајките се растени во стаклено звоно), порано воопшто не се придавало значение. Реченицата тероризирање на трудна жена е премногу.
Јас не сум ама ич растена во стаклено ѕвоно, само господ ме чувал да дочека да завршиме со реновирањето, затоа што цело лето кревав тешко, фарбав врати, се плеткав во струи, води, малтери, јадев нездраво и спиев нездраво, па кога завршивме со реновирање забременив. Инаку дента кога дознав дека сум бремена со мм преместувавме кујнско острово 120/100, го кревав и го буткав, на самиот почеток на бременоста преместив сама гарнитура од една соба во друга, имав невидени стресови и секој ден возев точак по 20 км. Ама кога дознав дека сум бремена се сопрев, многу е побитно ова чудо во мене кое сум го чекала 2 години отколку мебелот, завесите и бавчата. Подобро да се спречи отколку да се лечи, порано завршувале бремености во самиот старт, уште по првиот месец е токму од овие причини, мајката ќе искрвари, нема ни да знае дека била бремена. Твој избор да местиш во 9ти завеси, ама сигурно не било избор на мајкава да копа во 9ти месец. И мајка ми бремена во мене бришела прозори качена на прозорот во 9ти, сестра ми траума има од тоа, па не било нешто најпаметно што можела да направи.
еве ме пак ве послушав почнав дане ја слушам што кажува си терам по мое ако се замерува и возвраќам со иста мера па нека си ја чука главата сама ич немие гајле и и кажав уште еднаш ако ми направи нешто слично како претходно лице нема дами види нити мене нити на син ми. ви благодарам на советите и подршката уфф лакше се дише
Женички сакам мислење зошто ја имам следната ситуација, свекрвата има 2год до пензија, нема кој да го чува бебето (внук и) во градинка не смее од здравствени причини и свекрвава бара плата да и даваме за да си го причува внучето...нормално е ова?
Не разбрав, вие барате таа да ја напушти работата за да го чува внукот? Или нема работа жената? Ако барате да ја напушти работата... мислам дека е фер да го покриете износот од кој би се откажала. Инаку ќе остане без никаков приход до пензија.
@BellaS Ako svekrva ti mora da ja napusti rabotata za da go cuva vnukot,a i nema drugi primanja se razbira deka e normalno.Koga sin mi ostana bez dadilkata (zenata morase da odi na operacija) svekrva mi si zema neplaten odmor i za toj mesec ipol kolku sto go cuvase jas i mm i plativme kolku sto iznesuvase nejzinata plata.I taa od nesto mora da zivee.
Да кажав има уште 2 год до пензија, но даалеку од тоа дека е сама и нема приходи од фамилијата (свекорот) за мене е несвојствено па уште и сама си бара, секако ќе и се плати не мора одма да бара плата, без срам. Секако нема да ја ангажираме неа, чисто мислењата ваши ме интересираа.
Bellas,abe sto ti e cudno,poznavajki ja svekrvami nisto nemoze da me iznenadi od ostanatite,isto svekrvata na sestra mi,ne saka da go cuva vnukot so izgovor ona se odviknala od mali deca.a svekrva mi ,na sopstveniot sin, koga odime tamu posto sme vo stranstvo,mu bara pari za smetki sto sedime tamu,eden rucek nema napraveno da se izraduva,cela godina ne ne viduvala pa ke ocekuvam moeto dete da go saka.gi ima sekakvi,ama jas toa ne go narekuvam nitu baba nitu roditel,izrod ti e toa..tie sto se vo stranstvo znaat kolku znaci nekoj da ti prati edna tegla ajvar ili sise rakija,imame i ovde se ama toa e spored mene vnimanie ljubov,ama kaj moja sveki go nema toa..i veke dignav race od nea,ne e vredna za da i se nerviram..
Многу деликатна ситуација. Да е веќе во пензија ќе си има пензија, ама вака, пари требаат. Е сега дали она изразила желба да го чува или вие барате. Ако вие и барате, тогаш можеби тоа е само начин да ве одврати. Малку не убаво. Ај ти напушти ја работата да си го чуваш сопственото дете, зошто не смее во градинка. Ај од мајка ти побарај да ја напушти работата. Се сменија времињата, порано бабите беа дома, сега сите работат. Мојата свекрва е во пензија па се нафаќа да го чува само два три месеци и тоа кај нејзе да го носиме, и после од годината да оди во градинка.
Значи свекрвата да откажи работа, и да живеат само со парите од свекорот, за да ви го чува детето.... и таа е без срам ако смета дека треба да добие за тоа нешто.... а вие не сте без срам што барате некој 2 години до пензија да напушти работа да ви го чува бебето, а вас ништо да не ве кошта? Мислам види, да не работеше свекрвава, ај ќе речев во право си.... ама сакаш да ја извадиш од работа и уште да се засрами таа што и требаат пари... незнам што да речам.
Искрено, мене ми е глупаво да бараш од некого да напушти работа за ти го чува детето, а не си спремен да го покриеш она од што се откажала. Зошто еве ти како мајка не се откажеш од работата за да го чуваш, а бараш од некој друг да го направи тоа? И сега спремни се да дадете пари на друг, а нејзе не. Мене нејзиниот предлог не ми изгледа ненормален, туку разумен. А вие најдобро да си најдете друга жена да го чува.
Хахааа ниту ќе ја вадам од работа ниту сме и барале да се откаже од работа за да го чува, сама си се брани она ако дошло ред до тоа пари сакала што за мене е нечовечко (разни луѓе разни мислења). Јас секогаш од мене тргнувам, па ќе скратам од мене (бидејќи и она си има други приливи не е за жалење) а толку ниско не пагам, за свое чедо пари та пари, за срамота. Кога има луѓе што не сакаат малку да се лишат од комфортот што го имаат тоа е себичност (за основните работи она ќе има секогаш тоа сигурно, но ќе и се наруши комодитетот). Затоа почитувам да каже-не ми се исплати да го гледам и чао пријатно.
Веќе најдовме жена за чување вез гајле... И не е работата за парите, за односот барање пари без врска ниту ќе го чува детето ни ништо, како ,,паметот,, да си го покаже си кажа жената, пари сакала хахааа
И таа жена без пари ќе ви го гледа бебето? Сеуште си стојам на ставот дека НЕ НИ САКАМ некој да излезе од работа заради да ми го чува бебето, па уште по форуми да оговарам ако побара надоместок. Себично е да мислиш дека некој треба да си ги скрати примањата заради твоето бебе. Убаво ти рекоа, оти ти не напушти работа, а очекуваш од свекрва ти оти не била за жалење. Искрено јас би свекрва ми да работи, да заработува, па утре други ден финансиски да помогне ако треба за бебето отколку да очекувам да си ги скрати приходите и тоа со кејф за внучето да го чува. Не знам, како би се осеќала ти по 10-15 години од тебе да бараат да напуштиш работа за свекрва ти да ја гледаш и уште да речат ајде ајде... нека напушти работа, не е за жалење. Малку деградирачки ми делува. И баш ми е драго што си најдовте жена, барем свекрвата ќе си доработи до пензија и нема да имате раздори во семејството.
Нема без пари да го гледа (иако ни е блиска и првично не сакаше пари, значи БЛИСКА а не сака пари) но за неа оправдано не и е родено внуче. Млади луѓе без работа бегаат во странство што останало за старите, ако отидат предвреме во пензија (а да имат од што да живеат) големо чудо. Сите си знаеме како сме стигнале до работа, и јас 7години волонтирав за без пари па ме жалеше некој или ми помогна!? Хахааа 10-15 год... Вие мора да сте Госпоѓа во годинки...уште 35 години до пензија драга имам јас, помина времето кога се вработувавте со Акциите на 18 години