Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. BellaS

BellaS Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2012
    Пораки:
    974
    Допаѓања:
    931
    И не е оговарање нешто што јас и лично ќе ја прашам - како не се срами од тоа што го зборува без да побара некој нешто од неа.И да се надоврзам, во едно истражување се вели ,,Отсуството на срам е основниот показател на глупавоста,,

2. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    Абе нема потреба од непријатности и во животот и овде на форумов. Секој си е со свој став.
    Ако не сте побарале од неа, она си се брани од далеку, што би се рекло да не ви текне. Знаеш какви се стариве луѓе, не кажуваат дирекно, туку окулу, наокулу. Може се спомнало во неврзан муабет, па таа си се брани навреме. КОлку и да има примања свекорот, секој сака своја паричка, плус комодитетот е во прашање. Секој си има живот.
    Ако воопшто не сте спомнале вие, може некој друг и го направил муабетот за чување на внучето, па таа се истрчала за воопшто да не ви текне. Стари луѓе, бетер од деца.:D
    Ако сте си нашле жена, кажи и, да не се туфка, дека е затворено тоа прашање.

На samovila.red., Luna91, bella.s и 2 други им се допаѓа ова.
  3. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.567
    Допаѓања:
    8.026
    Ако бараш некој да ти го чува цел ден,тогаш мораш да платиш-и баба да му е,освен ако е пензионер и тоа е нејзина желба.Да напушти работа,таа треба да остане без една плата и да си крати од се,за да го чува внучето.А,нема даи тече ни стажот за тие две години-значи помала пензија.
    Не е убаво вака да се размислува....

Последна измена: 21 октомври 2015
    На samovila.red., slobodka, Glasna и 9 други им се допаѓа ова.
  4. Tajnaotrovna

Tajnaotrovna Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јули 2011
    Пораки:
    3.133
    Допаѓања:
    33.879
    Има многу случаи кога свекрвата или мајката е во пензија или е невработена, но едноставно
    не сакаат да си земат за обврска да го чуваат детето секојдневно.
    Секакви луѓе постојат.

На samovila.red. му/ѝ се допаѓа ова.
  5. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.136
    Допаѓања:
    20.331
    Стварно бе, мајка ми себична па... ниту еднаш не рече, ќерко за бебево твое ќе напуштам работа ако треба и така ќе го гледам. Сите што имате мајки и свекрви што работат и притоа не напуштаат работа за да ви ги гледаат децата се резил на веков, и треба под хитно да ги оцрните на форумов, оти тие не заслужуваат да бидат наречени баби!!!

На samovila.red., bittersweet, Glasna и 9 други им се допаѓа ова.
  6. poenta

poenta Форумски идол

Се зачлени на:
    29 ноември 2013
    Пораки:
    5.025
    Допаѓања:
    36.076
    @BellaS Ако за тебе е нормално да си во работен однос и не си во состојба да го чуваш сопственото дете и за свекврвата е нормално да има свој живот како што таа одлучила да го живее. И не е благодрано од твоја страна да коментираш дека таа не за жалење според финансиските примања. Тоа се нејзини заработени приходи кои не треба да ти бидат трн во око. А тоа што бара паричен надомест за грижа околу внукот не е нешто што треба да те изненадува затоа што секој има свои ставови и убедувања. Но, немаш право да бараш од неа да го прекине работниот однос заради твоите потреби. Тоа може да биде само нејзина одлука која материјално ќе ја поткрепиш. Кога размислуваш за ангажирање на дадилка секако треба да одвоиш од месечните примања.
    Ако си принудена да избереш некоја што ќе го чува детето, а знејќи дека треба да имаш сознанија за наклонетоста и интересот кон децата на таа личност, подобро нека биде таа отколку која и да е друга. Верувам дека нема да имаш штета во сопствениот дом од личност што ја познаваш.

Последна измена: 21 октомври 2015
    На samovila.red., Luna91, kjukli и 6 други им се допаѓа ова.
  7. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561
    Ова ти треба да го препрочиташ и разбереш, не свекрвати и ние.
    Туку ти што не излезеш од работа да го чуваш детето? еве да речеме се нафати да ви го гледа детето без пари. ок. А ке излезеш од работа ако свекрва ти недај Боже се парализира или многу тешко се разболе? Ке и бараш тогаш имање и пари? Или тоа нема врска со срамот и моралот и глупавоста? Или пак ке речеш таа ми го чуваше детето за безпари сега јас да се оддолжам? Аха да.
    Едноставно таа изгледала деца и може не се чувствува во форма за пак да гледа. За тоа има дадилки, градинки, мајки, други баби итн. Ако не сака не мора, ама да ја обвинуваш за себичност каде нема простор е глупаво и неодговорно.
    ФМП

На SV1911, slobodka, katalina и 12 други им се допаѓа ова.
  8. stefanija70

stefanija70 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    971
    Znaci ne si svesna,seuste kolku pametno si postapila. Em ke se lisis od nervozi da ti e sekoj den doma. Denesnite babi se takvi,ne sakaat nikoj da im go narusi komoditetot, pa ni aopstveno vnuce. Toa,sto niv dr decata im,gi izgledal sekako nema veze, togas taka bilo,i,normalno bilo baba da cuva i poveke vnucinja, sega e nenormalno ili se bara nadomest. I ne esamo nadomest vo prasanje, em ke plakas, em,glava ke te boli. Koga na nekoja zena, se razbira proverena ke i dades pari da ti go cuva deteto,ke mozes i da baras da te slusa, kaj baba toa ne proaga. Em,plakas, em si teraat po svoe, gratis,dobivas sekojdnevno mesanje vo zivotot.

На samovila.red., Sky-butterfly, Luna91 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.235
    Допаѓања:
    56.942
    A од кога тоа е комодитет да одиш на работа и да се трудиш да издржиш до пензија? Сигурно не оди од ќеиф. Очекувањата ви се преголеми.

@BellaS твоето почетно мислење беше дека нема кој да го чува внукот, свекрвата оди на работа и не сака да се откаже од работата ако не и’ давате плата. После испадна дека никој не побарал од неа да се откаже, а всушност тоа го очекуваш цело време. Не знам дали сте побарале или не, во секој случај во ред е нејзиниот став.
    Немате кој да го чува - еве таа би се откажала од работата да го чува, па парите што би и’ ги плаќале на друга жена плаќајте и’ ги нејзе. Ама не можело така, подобро на друг човек да се плати зашто таа е должна да го чува без пари и да не мисли на своите потреби.

На samovila.red., Bozica1980, Glasna и 12 други им се допаѓа ова.
  10. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.731
    Допаѓања:
    322.887
    Дајте и плата и плаќајте и придонеси за тие две години и се ќе биде ОК.
    И волкот сит и овците на број.

На Glasna му/ѝ се допаѓа ова.
  11. m.i.g

m.i.g Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.082
    Допаѓања:
    5.781
    Кај нас е така,свекрва ми уште на почеток кажа дека деца не гледа во никој случај,значи пример да треба да одиме на свадба или да излезиме со пријатели јас знам дека таа нема да го чува малото и искрено,не ми е воопшто проблем ( а замисли мојата свекрва не оди на работи ) па пак јас не се лутам.Сега многу галени дојдовме ние мајкиве,свекрва ми го родила мм во друга држава прекуокенска,ни мајка ни свекрва за помош (а заминати да печалат) па пак си седела дома и го гледала мм и пак досега се нема за ништо пожалено.Значи крајот не ви се наоѓа.... |(

На samovila.red., kjukli и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  12. SuperGirl24

SuperGirl24 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 март 2012
    Пораки:
    2.465
    Допаѓања:
    48.566
    Другар мој на сестра му децата ги чува за надомест мислам дека 12 000 му плаќа сестра му.На почетокот ми беше чудно -Викам како можеш од сестра ти да бараш плата ама после сфатив дека тоа ми е многу разумно без разлика што му е сестра. Вика јас за тоа време (овие неколку години) што ги чувам малите друга работа не барам,од сабајле до вечер сум кај нејзе ,трчам сегде кај што треба со нив дали било лекар ,дали било родендени прошетки во парк и сл па нормално е дека ке си барам надомест.Мада сестра му не се љути и она е на истиот став ,као боље вујко да ми ги чува отколку некој од страна .Башка тој колку е заљубен во тие деца мислам дека душа ке даде за нив.

И моите се на 2 години пред пензија јес да едвај чекаат да дојде тој ден коа ке стигне пензијата пошто више не можат да работат ама сеа да им кажам остајте работа осеќам на татко ми ваков ке му биде погледот :^):^). Луѓе го продолжуваат рокот за работење и после пензија зошто им требаат пари кредити имаат ,можда имаат добра работа па сакаат уште некој денар да стават на страна за црни денови ти викаш да иде пред време во пензија зошто треба некој бебето да го чува. Ок што има финансии ама какво време е дојдено никад не е на одмет да имаш некој плус кога веќе имаш можност за тоа.Ти на мајка ти и татко ти зошто не им речеш да идат во пензија и без надомест да го чуваат бебето?

На samovila.red., RedWine, elisabeta и 13 други им се допаѓа ова.
  13. stefanija70

stefanija70 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    971
    Prvo zborev voopsteno, isto baraat ibabi penzionerki i onie sto nikogas ne rabotele. Vtoro, si stojam,na stavot deka,poarno e da platis na nekoj drug, za da izbegnes sekojdnevno mesanje vo zivotot. A treto, jas licno nemam nikakvi ocekuvanja. Babata,ocigledno oddaleku se pazela sto se vika da ne slucajno pobaraat da go civa vnuceto. Takvi se najgolem del,od denesnite babi. Ne e ona isklucok. Zatoa i cveta biznisot so dadilki. I vo red e, zasto da ne. Ako nejkam,gradinka ke platam zena. Ako ne ni se sviga zenata ke baram vtora, treta, cetvrta... A ako ne mi,se sviga kako babata go cuva deteto sto,togas?

14. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.476
    Допаѓања:
    172.259
    ауууу лигави жени мореееее
    не алудирам на никој посебно не скакајте општ впечаток

На samovila.red., tessie, Daleron и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.045
    Допаѓања:
    1.127
    Да не постоеше темава никогаш немаше да дознаам какви жени постојат.

Ама кармата е чудна работа, еден ден ќе бидеш баба, па ќе доживееш се што очекуваш некој да го прави за Твоето дете. Доста фаќавте на сентименталност со тоа внуче и е, излитено е.

Баба и на ќерка ми си продолжи уште три години како консултант за да не остане дома. Беше повеќе од јасно дека не и се седи дома ниту пак има намера да чува дете.
    Затоа јас сум уште дома со скратени приходи зошто работам од дома и ќе биде со мене до три години додека не ојача со имунитет, па после у градинка.
    И ми е сосема нормално, сака да живее, сака да работи.
    Ниту еднаш не ми ја чувала за да излезам на кафе, ниту пак да ја земе да исчистам дома без да усисуваме заедно со нејзе :), ниту пак рекла ајде жено денес не готви само за вас, ела кај мене јадете двете.
    И жива сум и се почитуваме. Не ме навредила, понижила ниту ми се меша во нешто. Сосема доволно.

Кога ќе пораснете, нема да ви бидат криви бабите што не сакаат да си играат на мајки наместо вас.

На samovila.red., eloves, tessie и 9 други им се допаѓа ова.
  16. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    6.998
    Допаѓања:
    135.372
    А бе во лошо време сме пораснати ние, затоа иаме претстава дека бабата треба да го чува детето. Нашите баби почнувале со работа по фабриките на 15-17 години па на 50-52 одеа во пензија, таман за да ги глеат внуците додека не пораснат. Али они имаа приходи, а денешниве баби ако не отидат на работа нема ни од шо да живеат.
    Конкретно свекрва ми е 48 години (на 20 го родила маж ми), како јас да очекувам да откаже од работа за да чува мое дете коа она има уште скоро 15 години работен век (можда и више ако се смени некој закон). 15000 плата зема она а коа би земала жена за чување дете би ја плакала 6000-7000 што ми е поисплатливо него ли нејзе да и надоместувам за пропуштената плата, а кај се придонеси, ручек, превоз шо ке иде до кај мене.
    Летото требаше цел месец до 3 саатот да го чувам детето на јатрва ми, го исчував едвај две недели и реков туѓо дете па макар било и мое внуче нема никогаш у животот да чувам. Ако имам сретства финансиски ке им помогнам да платат дадилка или градинка ама јас не го чувам. Таа се нешто не и беше по мерка, та зошто сум му дала да испие две шишенца сок, едно било доволно така ке мочкало само, та зошто сум го успала во 2 не во 1 ке станело покасно вечерта до покасно ке седело. Епа бујрум чувај си го како знаеш и умееш.

На samovila.red., eloves, kukla21 и 13 други им се допаѓа ова.
  17. m.i.g

m.i.g Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.082
    Допаѓања:
    5.781
    Абе прво се жалат ако не им ги чуваат децата,а пак ако се согласи бабата да го чува внучето ќе се жалат како демек вака го учи,онака,му дава благо,солено и др глупости.Знам јас лично еден таков пример,на женскава не и се бендисува како свекрва е го гледа детето,а секој ден и го носи и и го остава да го гледа(а воедно мајкава на детево не работи)... затоа реков јас,крајот не му се најдува на некои не се секогаш свекрвите криви,снаите многу нежни испаднаа

На eloves, Eli23 и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  18. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.136
    Допаѓања:
    20.331
    Абе види, и мене баба ми ме чуваше, ама не работеше, и си изјавила желба дека може и дека сака. Ако работеше не верувам дека ќе имаше некој себичњак што ќе очекуваше од неа да напушти работа за да ме чува. И да, неколку години не можеше да ме чува, заради нејзини причини (не ме ни интересирало зошто), па моите си плаќаа жена. Значи не ми е чудно баба да чува внуче... ама веќе пензионирана, или невработена... ама да очекуваш дека таа треба да остави се во животот (и најбитното-работата) и да гледа бебиња, тоа е крајно себично, и до сега вакво нешто не сум слушнала.

На samovila.red., eloves, Eli23 и 5 други им се допаѓа ова.
  19. butterfly*

butterfly* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2015
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    1.909
    Jas vaka ke kazam zdravje koga gospod ke mi dade detence ni sakam da mi go cuva ni pa jas da a molam da go cuva.Mozebi ke vidam malku maka bidejki prvo no bar glavata ke mi e mirna,a baba kako baba moze samo da go gleda ili ako go pobara na gosti i toa na eden den moze neli sepak vnuce e nemozam da i go odzemam pravoto da go vidi.Koga ke se osamostoi da moze samo da jade,da pisuva itn tek togas sakam li da rabotam.Ali zdravje :)

На eloves, stefanija70, CameliaMiller и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. butterfly*

butterfly* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2015
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    1.909
    Eden sovet: Ako e za pari reci i na majka ti,bratucetka,drugarka,zena koja ja poznavas i imas doverba.Ili sedi si i cuvaj si go deteto,koga ke e sposobno samoto da se cuva togas sakas li da rabotis pozz