Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. stefanija70

stefanija70 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    971
    Zatoa i pisav, najdobro e za pari nekoj drug da go cuva. I da, ke imam zamwrki i toa kako ako ne go cuva po moi kriteriumi, zatoa i ja plakam. A so baba tazbiranjeto odi potesko,duri i da ja plakas. I mozebi e navistina taka deka sme,rasnati vo pogresno vreme koga babi cuvaa deca, ama zatoa ako,finansiski ne se isplaka majkata da ne,raboti, a gradinka otpaga, togas dadilka i,mirna glava. Se razbira so kontroliranje ako ne e poznata zasto se ima deneska, ste go gledale,klipceto. Osven toa, cenite na dadilkite vo drugite gradovi se daleku poniski sporedeno so Skopje, taka da na kraj izleguva i deka ne e tolku neizvodlivo. Ligava ili ne, bas mi e gajle. Ako nekoj se nafatil,da mi go cuva deteto, mora da gi pocituva moite baranja koga go plakam, zasto posveto od toa dete nemam. I,za baba isto vazi, duri i ako od kejf go pricuva nekolku saati ednas vo godinata. Vo moja najbliska okolina imam primer,em i davaat pari,na babata, ne kako za dadilka, nesto pomalku, em i go nosat deteto i se sto treba za nego za jadenje, peleni i sl i pak babava si tera po svoe. Go napravi deteto 20 kila na godina i pol, ne mozat peleni soodvetni da mu najdat. Ne,dopira do nejze toa sto i,se zbori za ishrana. Nikogas ne go prosetala, i plus sto sekoj den odis tamu, ima uvid vo,sekoj segment sto vi se slucuva i,ete ti mesanje kolku sakas. Inaku babata e penzionerka.

2. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.522
    Допаѓања:
    174.003
    Arogantna ...
    Bezobrazna...
    Jas da sum ti svekrva bi ti gi barala parite za 2 godini odnapred...
    Ne I trebale pari,imala ona drugi prihodi...
    Abe kako OZNA ste,gaki prebrojuvate,finansii im gi znaete,znaete se....

На samovila.red., crimson, elena.mak и 20 други им се допаѓа ова.
  3. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.804
    @BellaS ти ова ко мајтап ти доаѓа,и спрема нас овде и спрема свекрвата.
    Демек немам проблем нит потреба ама сепак кажете ми ваше мислење.
    Демек не ни треба за чување свекрва ми,можеме и без неа,ама срамота е што таа сака да и плааќаме.
    Вемам мајтап оти сево ова ми звучи како на Шенка Колозова од народната приказна кога велеше.
    ЕеееЕЕее ако е за така јас си знам.
    Што и да не знае и да праша,на крај со оваа реченица завршува.

На свекрва ти детето и е внук,ама пак тебе син.
    Како тоа ти имаш потреба од раота и примања а таа жена,значи е работна штом стигнала до пред пензија,нема.
    Додуша мајка ми имаше уште седум осум години,ама таа седна пак дома и го чуваше за без пари.
    Ама никој не и бараше да го чува,сама си понуди.

На samovila.red., crimson, Eli23 и 5 други им се допаѓа ова.
  4. butterfly*

butterfly* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2015
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    1.909
    :D kaj ti tekna ova za Senka,bas me nasmea,samo da dodadam majka sto mi e majka msm deka ne bi se otkazala od rab za da mi cuva dete ako treba odmor bi zemala ama ne bi se otkazala,zosto zaradi toa sto nazad ima uste edno dete,doaga starost,ne zasto mi e majka ama taa sekogas veli: Ke rab za utre da ne bidam na tovar na decata,a zgora pa i na snaata,ako mozam da pomognam i da podadam dobro ako ne barem nema da baram CISTA SMETKA DOLGA LJUBOV

Последна измена: 21 октомври 2015
    На CameliaMiller и galapce им се допаѓа ова.
  5. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.178
    Допаѓања:
    17.759
    Да е дома со сите 4 во вис и не сака да си го причува внучето , до некаде е себично. Познавам доста вакви примери. Не сакаат да си го нарушат комодитеот дури и кога се работи за сопствените деца и внуци.
    Но да бараш од свекрва, мајка , да излезе од работа во најмала рака е безобразно. Кога се прават децата треба да се размисли како ќе се чуваат. А не ќе излезе свеки од работа. Кој ја шиша.

На samovila.red., PUPICA, oblace1 и 9 други им се допаѓа ова.
  6. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.130
    Допаѓања:
    135.546
    Жив срам. Да ја тераш жената да си даде отказ за да чува внуче. Па она си ги изгледала децата, сеа ти гледај си го твоето. Ако некој мора да го чува ТОА СИ ТИ, мајката, не бабата. Ако детето ти е болно, земи боледување, на крај да си отказ и чувај си го. Или работи си пола работно време.
    Лесно е роди го и терај си, другите нека сменат се за да ти го гледаат детето. Чим не ти се проблем парите, не ти е проблем да не земаш плата или да бидеш на 70% 2 години.
    Ама имаш способност да ја исмејуваш жената која си ги одгледала децата и сеуште работи, а ти твоете не можеш да го чуваш. У твој стил ќе завршам, хахаха.

Мајка ти како е? Арна е, или на работа е и она?

На samovila.red., elena.mak, RedWine и 23 други им се допаѓа ова.
  7. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.086
    Допаѓања:
    268.994
    Лунче, додека биле млади создавале и родиле деца. Ги чувале децата и се жртвувале за нив, школо, екскурзии, факултет, итн. Таман се осамостоиле децата, нови ли деца да чуваат?
    Немаат ли тие право на живот, на шетање, слобода?
    Или раѓаш дете и готово, толку е со тебе?
    Нормално е да го причува, и на одмор да го однесе, и ако искачаат младите, ама па да и биде тоа обврска... не знам.

На crimson, eloves, Eli23 и 9 други им се допаѓа ова.
  8. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.200
    Допаѓања:
    106.246
    Имам еден пример на блиски, бабата за да го чува внучето си даде отказ од работа, нели 9 месечно кога мајаката почна на работа, до кај 2 години го чуваше и и текна на мајката детето со баби да седи не го личи, серии да гледс дома итн итн... и си го прати во градинка. Еее а бабата не може да се врари на работа сега!!

На Eli23, DVAANGELA, m.i.g и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.178
    Допаѓања:
    17.759
    Така е драга. Затоа пишав да ги причува, а не чува.
    Иако познавам примери на баби кои што чувањето внуци не го сфаќаат како замарање и скратување од слободата , туку како задоволство.
    А ова модерниве баби што немаат обврски, а мака им е да си поиграат со внуците 2,3 саати додека родителите да завршат нешто, не знам. Многу нечовечки и неродителски.

На samovila.red., oblace1, Eli23 и 4 други им се допаѓа ова.
  10. VladeMila

VladeMila Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2015
    Пораки:
    430
    Допаѓања:
    8.515
    Bog da cuva sto ne ke iznaslusam,vnuce ej,mesto merak da i bide,sama da vi spomne,ona uste pari bara,sto ako nemate,a i da imate,ne i e sram..
    mojata majka bez problem,bez zbor pocna da mi go cuva,sakase i svekrvata mi moja da go cuva,ama bese bolnikava,sekeraska inace i ona bes problem,samo jas ne se ljutam,koj moze koje pozdrav dodeka prkne pa da go pratam vo gradinka..
    Sto zena ke bese tvojava svekrva,i da e doma i da e tehnoloski visok vie pak nema da i go ostavite cel teret,vo smisol da trosi za jadenje na bebeto..

11. butterfly*

Се зачлени на:
    3 јуни 2015
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    1.909
    Mislam deka ne si procitala se ili ne si svatila nez

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  12. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.136
    Допаѓања:
    20.331
    Сериозно ова, или не прочита што е приказната? Женава сака свекрвата да напушти работа за да го чува бебето... значи да повторам - ДА ЈА НАПУШТИ работата за да го чува!!!! (со образложение дека ако ќе и се скратела платата што ја заработува, не била за жалење посекако) И по трет пат да кажам, не е дома, не е технолошки вишок - вработена е, со редовни месечни примања, кои снаата смета дека оваа треба да си ги скрати за да го чува бебето.

На samovila.red., eloves, kukla21 и 8 други им се допаѓа ова.
  13. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.045
    Допаѓања:
    1.127

Поточно: снаата мисли дека и се доволно парите од пензијата на маж и.

На samovila.red., eloves, kjukli и 5 други им се допаѓа ова.
  14. butterfly*

Се зачлени на:
    3 јуни 2015
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    1.909
    Jas mislam deka e dosta veke,zenava nisto ja nema da pisuva mn site ja napadnavme mozebi nesvesno napisala bez da razmisli,se nadevam posle ova deka ja svatila nepromislenata greska.BellaS nema ljutis kako sto si pisala vo postot koga ke razmislis poubavo vistinata e taa

На galapce, CameliaMiller и VladeMila им се допаѓа ова.
  15. VladeMila

VladeMila Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2015
    Пораки:
    430
    Допаѓања:
    8.515
    I nie i go predlozivme istoto na majkami,ona bez problem otide tehnoloski visok,so 4.000den od zavod iako imase uste 5god do penzija,ne ni pobara ni denar,niti pa tatkomi rece nesto,on si odese na rab,pari ne mi pobara megutoa nie bevme svesni,za site potrebi na bebeto nie davavme po nekoj denar.

16. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.567
    Допаѓања:
    8.026
    @VladeMila ти или немаш мера кога бараш помош или си трол(читај се заебаваш со нас) или не си го разбрала што всушност бара снаата од свекрвата.Друго нема:shake:
    Читајќи те добивам се повеќе впечаток дека си второво|(

На samovila.red., eloves, MacenceEna и 7 други им се допаѓа ова.
  17. VladeMila

VladeMila Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2015
    Пораки:
    430
    Допаѓања:
    8.515
    na majka mi ova i dojde kako dobredojde,zosto veke imase 38-39god staz i veke ne mozese da raboti,posto rabotata i bese 8h stoenje na noze vo mesto..

18. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.136
    Допаѓања:
    20.331
    @VladeMila и на татко ми му дојде добредојде технолошки вишак да оди... си имаше зошто, свои причини. Не заради наша жртва, заради себе. Тоа не значи дека мајка ти напушти за да го чува детето, туку оти сметала дека си го одработила своето. И пази, не секој може да оди технолошки. Не смееш да имаш толкави очекувања од луѓето дека сите треба жртви да паднат за младите... затоа и толку си повредена од она што ви се случува со свекорот. Очекувам да помогнат, ама дека треба и работи да напуштаат и од леб да се лишат дома заради младите, тоа е себично и непотребно.

На samovila.red., Giovanna, eloves и 11 други им се допаѓа ова.
  19. butterfly*

Се зачлени на:
    3 јуни 2015
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    1.909
    Vidi sega neznam kako ke me razberete no .......Zasto sveki da se otkaze od rabota be,za da mi cuva dete....kraj kraeva jas ako sum taa majka ke sedam doma i kako mi go napravil,kako sum go nosela taka i ke go cuvam,ne e pravdanje deka ako rab rabotam za utre deteto da ima,ima vreme koga za nego da se pecali.Nemu mu treba majka ne baba,znam deka napisav za dosta no dosta umre

На kjukli, Glasna, CameliaMiller и 3 други им се допаѓа ова.
  20. butterfly*

Се зачлени на:
    3 јуни 2015
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    1.909
    Ama cekaj malku........ prvo da kazam ne se karam si razgovarame :D majka kako majka nema da te odbie,i utre ako dojde red da nema leb da jade ti so draga volja ke i dades,no ako svekrvata ti pobara e togas nez dali so draga volja ke i dades.Kako i da e zenata si znae najubavo kako i e vo kukata.Jas da sum bi bila srekna sto detstvoto na moeto dete mi mine pred oci,a ne ko ke si dojdam umorna nervozna pa da nemozam da go pomiluvam kako sto treba

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.