Дај кажете во кој свет живеете, да дојдам таму, да си најдам некое маженце, па да се омажам, па ем детенце ќе ми гледаат, ем станче ќе чекам, ем по дома на сите цртки ќе им ставам за гаќи, (сите ќе им ги избројам додека чекам 22ч за евтината) а ако ми стане досадно додека чекам да се породам, може и за чарапи да почнам да бројам..... Па ај да видиме кој ќе ми промакне и кој нема стан да ми даде, има и свекор и свекрва отказ да даваат и да чуваат дете, не броев гаќи за џабе! Е НЕ, ќе се мачам јас, ќе се улавеам по странција.... Озбилно, само на форумов имам прочитано и слушнато некои муабети и очекувања, мислам дека ни на детенце од 5-6 годинки нема да му текнат идеиве што вие ги добивате.... Опрајте се, оти деца имате, греота за децата...
Јас не знам зошто се мажите кога воопшто не сте спремни за обврските и предизвицие кои ги носат бракот и децата со себе. Кога се одлучуваш на таков чекор треба да бидеш спремен да се соочиш со сите патешествија о да направиш безброј жртви што ги носи заедницата и бракот, а не ќе се мажам деца ќе раѓам и после плачете овде и кукате како ви било тешко, и најнормално свекрвите ви се криви нели за се?! Ајде бее.. Се повеќе гледам дека некои снаи како прво немаат нит култура нит усул за ништо, се мислат небаре царици се, свекрвите ќе им слугуваат ако не биде по нивно готово крај света е, машала. Ова ОЧЕКУВАЊЕТО еден ден ќе ве убие, дно дна!!
@Sky-butterfly , Ама темава не е за станот, туку за свекрвите и снаите.... тој муабет на друга тема, за станбено прашање... овде само се спомна тоа.... да не разглабаме на две теми за тој стан од 40 квадрати веќе
Шо не ќе ти се испомеша... дискусии на секаде, расправии, истите луѓе дискутираат на слични теми.... каша попара... хахаха
Абе има разлика од нашите баби до нашите родители. Моите баби, едната, работела, ама цел живот со скратено време, во 1 попладне била дома, и за ручек и за шетање време имала. Другата баба поработела 10 години, кога татко ми и чичко ми пораснале, кога сме се родиле ние останала дома да не чува, ама тоа и било и целта - работела зошто и било досадно. Мајка ми и мајка му на дм, цел живот работат по 8 саати, едната има мн. одговорно раб. место, другата има сопствен бизнис. Знам колку им фали слобода, знам колку се мачат и работат, и колку од финансиите потрошиле на нас во животот, колку жртви направиле. Не знам дали би очекувала пак да се жртвуваат и седат дома
Ocekuvaj ocekuvaj tie decata ke ti gi gledaat,rucek ke ti pravat,sadevi ke ti mijat,ti ke si dojdes od rab ke si prespies,pos ke se namindzas i ke si ispadnes ti pak navecer ke nisaat deca,babi li se sto li se
Годините го прават своето. Не е исто да чуваш деца на 20- 30 години, и на 50- 60. Не знам зошто толку ја мешате љубовта, со способоста на постарите да се грижат за едно мало дете. Па уште ако е хиперактивно (жилаво што би рекле постарите), малку поразгалено, не седи мирно во едно место, јаде со молење, поставува мал милион прашања, не може ред и крај да му се најде. Децата сакаат внимание, не е едноставно да го утуриш некому, оти е баба. Поаѓам од мајка ми, која пред 62 години сигурно нема да се пензионира, работата и е физички лесна, но треба концентрација. Исто така, уште кога почнала да студира, знаела дека нема да прифати ниту една друга, освен сегашната работа, која ја работи со многу посветеност, труд и љубов. Зошто јас да и го ускратувам тоа, кога е едноставно речено, способна да работи?
Pa dobro si ja naredila ti.Kako I'm sviris taka igraat...samo svekorot sto ti mnogu los I ne te pusta vo golemiot stan. Znaci ok e tvoite sto ti pomagaat,kerka si im neli,a svekorot sto stoi zad zolva ti e los,bez griza na sovest,I sl. P.s.interesna tema za stanbeno prasanje- svekorot ima,Ama ne dava ( koj ima zelba I vreme neka zirne da procita)
Smej se ima i takvi slucaevi Na nas drugar koga mu se rodi dete so zena mu krevetceto mesto vo spalna go stavia kaj majka mu vo soba,zena mu ne go doese za da ne stavala navecer da go hrani tuku mu davase baba mu od sise.I taka na kutrata zena za vikend kade ova sto go gleda i idat nagosti i na kerka i dvete deca i zenata e stanata 40kg dodeka kerka i i snaa i sekojdnevno na kafe i mozam da kazam imaat milion selfi na fb..i posle tie bile majki
Па така бе Мила, баби се или што се. Ако треба и млеко ќе си набават во градите и ќе ги задојат ама баба си е баба Штом се роди внуче, да се напушти работа ОДМА, строго.... да се чува детето по цел ден и цела ноќ, и да се храни, да се капи, преслекува итн. Мајкава го родила, ако здравје, затоа се бабите, нели.
А всушност кој е проблемот? Паднала свекрвата на тестот колку си го сака внучето? Од немање проблем со свекрва дури на вакво дереџе е темава.
Чек чек За сите потреби на бебето велиш си ДАВАЛА ПО НЕКОЈ ДИНАР?? За потребите на твоето дете има се да даваш и плаќаш а не некој динар.И не дека си свесна особоа(ко што се опиша) туку дека тоа ти е ДОЛЖНОСТ ко мајка.
Среќа моите уште помалце од 2 год имаат до пензија па после раат ќе гледаат внуци,не за друго да не ги напињам пред време работа да напуштат па стариот вакада ме гледа Иначе само ја ли имам впечаток дека ВладеМила недрибла у здрав памет со утопичниве муабети ?
da dobro sum ja naredila,prvo jas na majkami ne i staviv noz pod grlo da mora da mi go gleda deteto,nie fino lepo ja prasavme na sto taa odma se slozi,a i sakase,i da go nosev od sabajle vo 5:30 h posto rabotata mi pocnuvase vo 6:30.,niti mi pravese ruceci,niti mi cistese, a i da i sega koga e pogolemko 3god,so dusa cekaat da dojde vikend i me prasuvaat dali ke im go pustam,izvinete ako nekogo navrediv ,ama konkretno mojata majka za vnucite i dusata bi ja dala. prvo i toj nekoj denar sto go davam ,moite ne sakaat da go zemat,posle roditelite ne mora da ti pomagaat,epa moite sakaat i toa od golema pomos mi e samo radi decata,kako bi ti doslo i tebe pomos od tvoite,ama aj da ne ja terame na siroko i visoko seto toa e vo red.,jas ne go ostavam cela nedela kaj majkami da mi go cuva,i go nosam sabajle,si go zemam posle rabota, i da se dodeka ne trgna vo gradinka na 2,5god moeto dete ne znaese sto e paracetamol i antibiotik. a i da i svekrvata da mi pobarase nesto i na nea so draga volja ke i dadev zosto imav dobra svekrva(lesna i zemja)
jas sum i finansiski i stanbeno nezavisna od moite i negovite taka da nikakva pomos ne mi e potrebna.