Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.455
    Допаѓања:
    103.600
    Зошто не се отселите? Работиш? Работи мти? Отселете се, под кирија, кај било кого, ама не трпи. Многу ме потсети на една девојка која ја запознав неодамна, многу ми стана мила а низ истите маки поминува како ти, дури помислив да не е таа. Мора да бидеш храбра, ако не си сега кога? Не сум била во твојата ситуација не знам како ти е ама куражот не си го давам на некоја која сака да ме уништи па до таму да е. Немој да се полниш со гнев и со нервоза, имаш живот за живеење.

На butterfly* му/ѝ се допаѓа ова.
  2. butterfly*

butterfly* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2015
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    1.909
    Mm se nadeva deka se ke se sredi pa zatoa i jas pokraj nego si trpam,mada me gleda deka mi e tesko i razgovarame no sepak taa mu e majka jas zena i go razbiram,i pokraj toa sto mu e majka ne ja brani,i mi vika:Ne sum mutav gledam koj e prav koj e kriv,se pravam za nas i se nadevam ke se sredi.No jas msm deka tesko ke se sredi ona 50god ziveela so toj karakter pa sega doprva ke se menja.Mozebi sum taa devojka neznam,bidejki so edna koleska pravevme muabet i ne ova nego i imam kazano kako prvite 5meseci me prasuvase dali sum dobila ciklus,mn grdo se custvuvav i vo nezgodna situacija me stavase a so mm ne sme se ni obidele,i koga ke i kazev da, sekogas mi vikase: jas pa se raduvam baba ke bidam,kako jas da ne sakam no sakavme taka da poodime a ne vednas stomakot do zabi

3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.455
    Допаѓања:
    103.600
    Не си не се сеќирај, опушти се ;) Иначе не и дозволувај многу да ти се меша, на дистанца, запамти, ти не си таму за неа, за мти се ;)

На CameliaMiller и butterfly* им се допаѓа ова.
  4. hajdi lejdi

hajdi lejdi Активен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2015
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    28
    jas poznavam niza takvi odvratni svekrvi,koa ke rodis edno dete se odnesuvaat kako nivno da e pa postojano nareduvaat netreba vataka netreba taka ednostavno dosadni i nepodnoslivi,na lekar taa saka da go nosi bozem toa nema majka:@samo ne treba da se pokazuva slabost takvite mnogu postojat za zal...

На samovila.red., cresa-jagoda, Eli23 и 3 други им се допаѓа ова.
  5. Swedish girl

Swedish girl Активен член

Се зачлени на:
    9 ноември 2015
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    29
    Mojot pesek bese tokmu toa. Samo sto se porodiv vo juni, no ovde vo svedska juni znae da e i mnogu laden so vetrovi. Sekoj den visea kaj mene i poveke mi odmagaa otkolku pomagaa. Majka mi bese dojdena da mi pomogne od Skopje i ona bese mnogu izmorena bidejki ona stanuvase navecer za bebeto i go presoblakase. I ednas deteto samo sto go zaspav, nesto se razvika, se zasmea i go strecna bebeto i go razbudi. Jas stanuvam da si go zemam, ona se zatrca me butna go zima i pocnuva da go soblekuva da diselo malce i da mrdalo. Jas zimam nova pelena, obleka sve i i vikam trgni se da go oblecam, ona me ignorira i vi vika samo onaka drsko dobro, ti ne mi dozvoluvas da si go vidam deteto. Mene tolku mi bese. Ne se razvikav ili nesto takvo. Samo i pokazav so prstot kon vratata i i rekov veke ne pokaneta i ne najavena da ne si mi dosla. Ne si otide tuku otide nadvor da pusi cigara so dever mi i majka mi, ljuta i dever mi i vika na nea: Mamo da ne se ispozanese malce. Toa ne e tvoe dete. Go cekase maz mi od rabota da mu se pozali, a maz mi i rece samo dobro ti rekla, si trebala da poslusas. Togas presekov mnogu raboti i pocnav poinaku da se odnesuvam kon niv. Pocnav da ne gi ni slusam sto zborat. Znam deka e mnogu polesno toa da go napravis otkako ke se iselis, zosto dodeka ziveevme zaedno da ne pocnam da zboram sto mi se zborese i kavi gluposti mi pravea. Sega iako nivnoto mesanje prodolzi mozam da kazam deka do nekade se spasiv od niv.

На samovila.red., cresa-jagoda, referentka и 6 други им се допаѓа ова.
  6. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.270
    Допаѓања:
    157.739
    Јас познавам свекрва што има растурено брак со синот безкичмењак.
    Имено, долга врска, си се договориле како и што за деца и се земаа.
    Арно ама имаа проблем, 3 години не можеше да остане бремена и истакнаа дека не сакаат да имаат деца (како некој чуден начин на помирување со болката).
    Свекрвава непомирена се мрдна, направи што направи, се разведоа затоа што девојката не можеше да го поднесе притисокот, а ова мулево не знаеше да и даде отпор на мајка му и да и каже каде и местото.
    Сега колку што знам тој е преженет, чека дете, ама мајка му се уште се труди да и го загорчи животот на бившата снаа...
    Дури и да и ја кажеа вистината (што може и и ја кажале, не знам), исходот ќе беше ист. Умоболнава решила дека сака да има внуци, овој мама како ќе каже и тоа е тоа.

На samovila.red., cresa-jagoda, CameliaMiller и 7 други им се допаѓа ова.
  7. rose60

rose60 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2015
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    2.753
    Slicno kako kaj mene ,i na mene taka majkamu na mojot bivs soprug namesto da me gleda mene i kerkata ,on si slusase majkamu da izleguva i si najde druga i veruvam deka ima takvi svekrvi 1000%

На cresa-jagoda, butterfly*, DVAANGELA и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.234
    Допаѓања:
    56.942
    Ц ц ц. На муабетот од @hajdi lejdi, бев сведок на една ситуација - бабата си ја гушкаше двегодишната внука и нешто и’ зборуваше, баш беше убаво. Одеднаш, во тој излив на љубов и’ вели "ќерка моја мајкина". :| Некогаш ги поминуваат сите граници.

На samovila.red., cresa-jagoda, kukla21 и 5 други им се допаѓа ова.
  9. Swedish girl

Swedish girl Активен член

Се зачлени на:
    9 ноември 2015
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    29
    Мојата баба е многу стара и летоска кога бевме во Мк ќерка ми слушнала како на улица некој и рекол Мајче. И дете ја завика баба ми мајче. Доаѓаме тука и на бабата на маж ми што живее со чичкото, ќерка ми и вика мајче. Свекрва ми ќе пукнеше( зошто не ја сака свекрва и). И ми вика на мене ти намерно вака си ја научила нив да ги вика мајче, јас ако речам нешто очите ќе ми ги извадиш. Јас само ја гледав со неверување што збори а останатите сведоци на муабетот се згазија од смеење. Тоа и помина на ќерка ми сега пак ги вика со бабо, маж ми го вика по име нагалено( како јас што го викам), а мене ме вика срце( како маж ми што ми вика).

На butterfly* и DVAANGELA им се допаѓа ова.
  10. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.136
    Допаѓања:
    20.331
    Ептен ми е ментално ова... дури морници ме полазија :worried:

11. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.652
    Допаѓања:
    7.475
    Пред малку заврши емисијата на Алфа на темата кој треба да попушти снаата или свекрвата:)
    Слушнав многу мислења,а повеќе беа од свекрви ,имаше и добри и лоши:)
    Сега сум нешто тажна,барем така се осеќам и тоа заради тоа што дојдов до заклучок дека и во двата случаи страда ЖЕНАТА.Сега се снаи а после ќе бидат свекрви,нормално тие што имаат синови.
    Имам еден пример со стрина ми (пошто мајка ми немаше син за да биде свекрва) и мајка ми и стрина ми имаа исти маки од нивната свекрва (мојата баба ако ми беше баба,беше многу строга,да не речам лоша)
    Дојде ред стрина ми да стане свекрва и пак она имаше мака од снаата.Цела куќа беше на неа,деца исчува,не се караше со никого ама пак снаата не ја сакаше:(

На butterfly* му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    Знам дека има многу стари кои премногу се призврзуваат со внуците и си придаваат важност далеку поголема отколку што треба, но понекогаш и родителите се криви. Познавам такви кои си ги оставаат децата по цел ден со старите, додека се на работа во ред, ќе си дојдат па да одмореле малку, да поспијат некој саат, па јадење на раат да направеле, па комшивка или пријателка им дошла на гости да поседеле малку на мир муабет да направат, или тие треба да излезат малку па ајде дететево кај досега па уште малку нека поседи со старите...и ко ќе видиш отишол денот.
    Ако живееш заедно не можеш да им забраниш да го чепкаат или понекогаш да го пресоблечат или нахранат, мерак им е, сепак не е туѓинец, милост е, си го гледаат како "свое" дете, ама па и оваа крајност не бива. Ко да е толку тешко да се најде средина.

На samovila.red., cresa-jagoda, kukla21 и 9 други им се допаѓа ова.
  13. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.978
    Допаѓања:
    219.589
    Снаите би требало уште од самиот почеток на нивната нова етапа да си постават принципи и граници кој до каде би требало да оди со однесувањето, наместо да се нервирате и да си ја труете душата едноставно отворете уста и јасно и гласно дајте до знаење уште од самиот почеток на кој каде му е местото, ако треба и еднаш и два пати е пет се додека некој нешто не свати.
    Различни генерации и традиции, времиња и обичаи си го прават своето .. дали намерно или ненамерно, ако некој некогаш не подвикне со јасен став и не стави до знаење цел живот ќе се мачи.

На cresa-jagoda, CameliaMiller, Eli23 и 5 други им се допаѓа ова.
  14. butterfly*

butterfly* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2015
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    1.909
    Eeee i jas sum za toa.Ama nez kako da nemozam usta da otvoram,kako da ja nemam taa sila,posleden pat mi prekisna celata se tresev no i kazav se a taa pak mi vika sum trebala uste leb da jadam za zatki da i stavam,no jas nitu izlagav nitu kazav nesto sto ne e vistina,ama po se nejze izgleda vistinata ja boli za razlika od mene.No kaj nas lutinata trae mn malku i posle pak stara pesna,pak nervozi i solzi,no taka ke bide dodeka ne se delime i razboleme

15. Golden Rose

Golden Rose Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    174
    Сите се радуваат кога синот се жени, се веселат, ама после кога ќе си легни се почнуваат проблемите и мрчкањата, та нечини ова та нечини она. Јас и мм седиме на горниот спрат, ама не сме целосно одделени, спалната од свекор ми и свекрва ми е исто така горе. Се беше во ред и нон-стоп угодував на сите, пријатна со сите пречеклива. Е арно ама свекор ми и свекрва ми си одат на гости кај пријатели каде што синот е тазе оженет. И они нон стоп снаата наша е супер, ко неа нема друга ова прави она прави. И свекор ми почна да си потпушта муабет а мм го сети и на еден наврат му рече да не ни прават буцки дека ништо не им фали. А се има случено неколку пати да останам подолго на работа и кога ќе се вратам свекор ми да ми речи каде си до сега рече тогаш ќе се вратиш. Од ко ги слушнав муабетиве дека ме споредуваат со снаава на пријателиве ептен го сменив мислењево, одбашка и со правдањево како да сум должна да им кажувам каде сум (божем јас сум ги прашала) а и напнати сме за свадбава, не се мешаат ама ако не е по нивно се лутат, и башка се токмат кредит да земат а се потпушта и муабет собраните пари од свадбата да се исплаќа кредитот (ги пресеков од старт културно им кажавме со мм да не се надеваат на тоа) е ај да те видам. Ама ич не ги есапам нека ни погодено со мм да не се караме, тие што ска нека прават. Не биле будали што се делеле, ај ние во заедница ќе живееме, ќе си попуштаме. Море марш таму покажување заби од старт, па не сум на поседок таму, преку такво ми е од мислење дека снаава ако дојди од некаде треба да молчи дури да стекни право на имотот (повеќе години кај мм отколку кај татко и)

На cresa-jagoda, kukla21, Eli23 и 4 други им се допаѓа ова.
  16. AnaKarenina

AnaKarenina Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    Е кој де :tmi:

На samovila.red., Columbianna, cresa-jagoda и 12 други им се допаѓа ова.
  17. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.567
    Допаѓања:
    8.026
    :D
    Е и јас сум за болдот.Допуштеш ли на глава ти се качат.Најдобро дистанца.ЈАс не одржував дистанца на почетокот и после како бумеранг ми се врна тоа.Не дека е лоша,има и бетер, ама многу сакат да се солат памет за приватни работи.Пример ѓи интересира со свекорот колку ни се примањата,колку имаш на страна, колку имаш давачки.Демек се радувале да имаме настрана,па тогаш што они не кажат колку они зимаат и расходите.
    Свекрвата многу сака да живееме во хепи фемили и се ме тераше да одам да ја прашувам јатрвата за глупости,како да не знам што треба да правам.Да сме одржувале контакт,а никогаш не и го има тоа речено на неа.
    За другиот син ништо не знаат до последен момент,а ние плановите унапред ѓи истресеме пред нив и после дознале сите.
    Ама се се учи,па така почнав да си кажувам што ми лежи на срце.Јас што ќе се нервирам, ќе и кажам што мислам,па они нека се нервират:D

Последна измена: 18 ноември 2015
    На Eli23 и VladeMila им се допаѓа ова.
  18. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.730
    Допаѓања:
    322.853
    Јас старите неможам да ги разберам кога ќе речат -немаме пари свадба да направиме, а син им 30 години наполнил..
    Да е 18 години, па да не си очекувал, ами 30 ???
    Па по 100 денари месечно да оставале на страна за толку години ќе собереле пристојна сума за свадба.Плус немора да е голема свадба, колку ти држи чергата, толкава свадба ќе си направиш.
    Еве за пример ги имав моите родители.Цел живот имаа ниски чиновнички плати, ама не се расфрлаа, не одеа секоја година по одмори, по Нови години...гледаа да има за децата и да се има пари на страна.
    За утеха на @Golden Rose јас се омажив во фамилија каде не се водело сметка за ништо, а бидејќи требаше да живеам со нив под еден покрив, јас своеволно ги дадов парите од свадбата за да се раздолжат во банка.Ама во себе си мислев ,,немораше да викаат 300 гости на свадба, доволни ке беа 50,,
    Ама чатал работа...
    Тоа во Куманово го викаат ,,на гол газ црвен гајтан,,

На cresa-jagoda, kukla21, snegulkata и 8 други им се допаѓа ова.
  19. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.234
    Допаѓања:
    56.942
    Јас па не знам што е толку важно да се направи свадба. Ако се нема пари се нема, и да има заштеда а тоа да е единствената и да ја 'вложиш' во свадба, едноставно не ми оди. Веројатно затоа што никогаш не сум сакала свадба. Ама ве сфаќам ако отсекогаш ви било сон, само си кажувам како размислувам.

Туку @Golden Rose не разбрав - кредитот го зеле за да ви направат свадба, а не сакате да учествувате во отплати? Или кредитот го зеле за нивни потреби па ви бараат да помогнете со отплата? Ако е за второто, не е фер од нивна страна. Ако е за првото... ај после ќе ти кажам прво одговори.

Инаку @referentka, не мислам дека родителите имаат некоја должност да собираат заштеда за свадба. Има такви луѓе што живеат да прават свадба на децата па канат роднини до трето четврто колено што зетот/невестата воопшто не ги познаваат. Како што велиш, 300 гости од една страна. Тие ми се баш чудни, и во ред е сами да си платат за својот ќеиф. Ако веќе сакаат младите свадба, поразумно ми е да си ги викнат само своите блиски роднини и пријатели, без никакви непознати. Па да си учествуваат во трошоците.

На samovila.red., cresa-jagoda, CameliaMiller и 13 други им се допаѓа ова.
  20. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.798
    Еве не знам како е во ред бабата што дошла од Скопје да го пресоблекува бебето а бабата што е во куќата да не смее да го погледне?
    Мајка и може, свекрвата е лоша змија не може да му се доближи до бебето?

И што е тоа толку морничаво зошто рекла бабата ќерка мајкина, убаво напиша Бриџит ги оставаат децата по цел ден со бабата па после свекрвата е крива кога толку ќе се приврзе за детето што дури и ќерко ќе ја нарече.
    И на татко ми им се обрака на внуците со на дедо јунакот, принцезата итн, и тој да не си мисли дека се негови децата а не внуци?

Не знам ми се чини за некои работи ептен претерувате, цепидлачите до немај каде.

На cresa-jagoda, Dennings, Nova и 13 други им се допаѓа ова.