Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.730
    Допаѓања:
    322.853
    Сосема точно.
    Никој нема обврска да ти прави свадба
    Ама па ако решиш да не правиш нема што да гунѓаат и да мрчат.
    Уште помалку да земаат кредит за да нагостат 300 луѓе па ти да плаќаш

На cresa-jagoda, Golden Rose, kjukli и 4 други им се допаѓа ова.
  2. ruruk

ruruk Истакнат член

Се зачлени на:
    28 септември 2015
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    336
    Здрaвo еве и јaс имaм прoблем вo неделa девер ми ќе прaви веридбa ии нoрмaлнo јaс им купив пoклoн и нaрaчaв букет дoaѓaм дoмa и ми викaaт пa ние сме зaеднo не требaлo дa купувaш букет и јaс нaрaчaв не требa дa нoсиме вo пaр. Јaс и викaм пa ти зa тебе си нaрaчaлa јaс зa мене истo и сo пoклoнoт и викaa ти не гo нoси пoклoнoт aмa кaкo дa не гo нoсaм дa се срaмaм тaму дa речaт јaтрвaтa не дoнелa ништo јaс не рaзбирaм штo имa тукa врскa aкo сме живеле зaеднo сo пoклoнoт :?: вие штo мислите ?:l:

На cresa-jagoda, kukla21 и VladeMila им се допаѓа ова.
  3. minne992

minne992 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 ноември 2013
    Пораки:
    4.366
    Допаѓања:
    26.304
    Јас немам такви проблеми во заедница сме со свеккрвами и свекор ми но си живееме сложно, јас ги почитувам и тие мене, дури свекрва ми е од повеке добра со мене , доста ме трпи, зош јас сум како машина др др др, секогаш таа ми попушта не ми забранува ништо , кај сакам одам малата ја држи големата ја земам со мене, дури некогаш си мислам дека многу ме трпи и дека на глава и се качувам,,ама добро е што е таква јас не сум трпелива и кога имам нешто да кажам, тоа во лице и го кажувам,,дошло некогаш и да се скараме ама таа никогаш не и се пожалила на маж ми да речи вака ми рече или онака ,,, не

4. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.234
    Допаѓања:
    56.939
    Битер, има проблем кога е опсесивно тоа однесување. Друго е на дедо јунакот, друго е на тато синот. Има разлика и воопшто не знам како го поврза твојот пример со ќерката моја мајкина. Има мајка, има баба. Тие работи треба да се разграничат.
    Со другото се слагам, и мене ми падна во очи тоа што ја сака мајка и’ во куќата, а свекрвата не. Ама тоа 'не ме оставаш да си го видам детето' или како и да беше обраќањето како за нејзино дете, а не внуче - не е во ред.

На samovila.red., cresa-jagoda, bella.s и 6 други им се допаѓа ова.
  5. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.804
    Do kolku pati treba da se popusti?
    Do koj stepen?
    Ke popustam ama se si ima granici.Necovecnost vrz necovecnost koggggga se sobiraat,koristoljubivost,lagi,izmislici i red drugi raboti,na mazot mi ne bi mu gi prostila mozebi ni od start,za nejze ete da se ima nivo na tolerancija(radi vozrasta,sepak roditel,mozebi e nedorazbiranje ponekogas...i red drugi raboti) .
    Ama se si ima granici.

На DVAANGELA и VladeMila им се допаѓа ова.
  6. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.136
    Допаѓања:
    20.331
    Сликата има печатна грешка... тоа е комедијата :D

На CameliaMiller и galapce им се допаѓа ова.
  7. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.798
    Го поврзувам од аспект на тоа како се обраќаат бабите и дедовците на внуците, на татко ми често му се случува да праша кај ми се децата а јас му се смејам и му одговарам еве ме пред тебе и тој после ме кара и као знаеш што сакам да кажам.
    Внуците се дел од нив, љубовта која ја имаат спрема децата сега е пренесена и на нивните деца, ниедна снаа не се пожалила нејзините родители ако така им се обратат на внуците ама од родителите на мажот одма трета светска војна.
    Како што се на едните внуци, така на другите се внуци и не треба нетрпеливоста/омразата што ја имаат снаите кон родителите на мажот да ја пренесуваат и на децата, тоа е греота и жалосно.
    Не еднаш сме прочитале тука како снаите за одмазда за некоја замислена увреда одма се закануваат со тоа дека нема да им го даде детето да го видат, како некој кец во ракав им е тоа.

На cresa-jagoda, SV1911, Nausicaa и 6 други им се допаѓа ова.
  8. LUCERKA

LUCERKA Истакнат член

Се зачлени на:
    10 април 2015
    Пораки:
    764
    Допаѓања:
    5.370
    Свекрва треба да попуши,а и снаа да попуши може:D:D:D

9. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.234
    Допаѓања:
    56.939
    Ама сега ми вртиш работи што немаат врска со овој конкретен случај. Нити мајката и’ ја оставаше ќерката на свекрвата по цели денови, нити па ја третирала поинаку од другите баба и дедо, и немало омраза и нетрпеливост.
    Муабетот беше дека секој си има своја улога. Мајката не треба да го остава детето на нечиј грб, бабата (и од двете страни) треба да си го знае своето место. Никој не рече дека не го чувствуваат внучето како дел од себе. Многу добро разбирам. Сепак не може да го земат местото на родители и да се наречат мајка/татко кога не се тоа.

10. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.798
    Добро што е толку трагично што свекрвата рекла не ме оставаш да си го видам детето за да заслужи да ја избрка, односно да и ја покаже вратата со прст?
    И бабата знае дека не е нејзино детето и детето си знае која му е мајка, може бабата цел ден да си вика ќерко мајкина а детето пак ке си ја вика бабо а на мајка и мамо, потресување за глупости според мене.

Мене внукот за ден на мајките ми прави честитка во училиште на која пишува aunty mom, не знае дека сум му само тетка а не и мајка и како мал ме викаше тета мама, си знаеше многу убаво тој која му е мајка а која му е тетка, од милост така ме викаше.
    На снаа ми и беше смешно, не се трескаше од земја дека злобната золва и го лажи детето да ја вика мама.

На cresa-jagoda, LadyNN, Golden Rose и 5 други им се допаѓа ова.
  11. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.804
    I dvete valjda probale nekogas.:D
    Plavusa,brzopleta,j.biga.:tmi::$

На DVAANGELA, LivingGlam и jacqueline.s им се допаѓа ова.
  12. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    Ај да ти раскажам една моја случка од пред неколу години, која мене ми ги отвори очите да видам со кој си имам работа. Бевме излезени со мм (тогаш дечко, ама за озбилно :)) на ручек во недела и тој ми вика од тука ќе одиме кај сестрами на гости, имаше повод. Јас викам што не си кажал порано поклон немаме. Тој вика јас сабајлево дознав, ама не е проблем мајка ми купи поклон, ние сме заедно. Јас викам нема шанса, глупаво е. И така натегаме. Се јави во меѓу време мајка му демек каде сме да тргаме. И овој спомна за поклонот и таа вика ама јас купив, вие нема што (кутрата се надаше ќе живееме сите на купче, а она ќе бифе коловоџа:D) ок ајде. Одиме таму седиме на ручек и по некое време една од сестрите вади заебанција од колку луѓе е овој поклон. Испадна дека она со мајка и го купиле по пола. И се заебава од кој се е поклонот. Јас во земја пропаднав. А зелкава од моја свекрва си јаде и си молчи. Испадна дека таа за нас не дала пари.
    Млада бев тогаш, сега да ми е знам правдина да истерам.
    Памет ми дојде, друг пат ако одам некаде јас одам со поклон во рака и крај. А свеќи манипулант, нас ни вика не треба, јас подмирив. А кога се купувало на тошо се направила.

На samovila.red., cresa-jagoda, kukla21 и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Minnie 1

Minnie 1 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 декември 2014
    Пораки:
    2.373
    Допаѓања:
    27.411
    Jas bev edna od onie koi vikaa deka nema nisto loso vo toa da si vo zaednica. Epa si go smeniv mislenjeto. Ne deka imame nekoi problemi,ama ima nekoi raboti sto precat. Minatata nedela bas bevme izlezeni so mm kupuvavme nesto,setavme i na kraj sednavme da jademe nesto. Samo sto sednavme ete ti ja svekrva mi na tel. Do kaj ste,koga ke dojdete,za kolku vreme,ve cekam da odime zaedno na gosti. Milion pati i e kazano na zenata da ne zamara koga sme izlezeni,ke si dojdeme koga sakame a na gosti moze i bez nas sto tuku se vrzuva ne znam. Bas se iznervirav i toj primeti pa posle toa imaa diskusija i ubavo i kaza poveke da ne i se sluci da ne zamara so toa kade odite koga doagate. Ednostavno najubavo e da imas svoj mir. Toj si ima ubava rabota,sega dobi i unapreduvanje. Cekam da ja zavrsam vozackava i da si najdam za pocetok bilo kakva rabota samo da se trgneme od ovde. Ke bide naskoro se nadevam. A posle,po moi pravila ;)

На Golden Rose и rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr им се допаѓа ова.
  14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.448
    Допаѓања:
    103.567
    И јас немам против, мајка ми често знае да каже сине на внука ми, а сваќата сирота од што не може да се помири дека остарела ни внука на баба не ја вика, пиле и вика. Неодамна читав дискусија кај што бабата се обраќа со куче на внучето, ај тоа да е чудно, ама сине, ќерко.... Милост бе жени, милост. На нив им е подеднакво мило за внучето како што ви е на вас за вашето од сестра, брат или пак кога ќе остарите ќе добиете вие внуци.

Во врска со поклони, секогаш одам со поклон посебен, дури и на слава одиме со посебно вино, посебно благо. Ја да си бидам на чисто, друго не ме интересира. Кога одиме со заеднички поклон прашувам до колку пари да не излезе не им одговара. Еднаш отидовме на повојница, ние дадовме со мм и сестра му по некои си 500 денари од човек а бидејќи го спакував свекрва ми си ги стави во поклонот и нејзините работи, мене искрено срам ми беше, едно старо ќебе, антика, едни шпикозни стари стари, дури пожолтела белата боја, еден пешкир абе греота, на времето со девојче и момче што биле пешкирите, ама она си имала причина зошто со таков поклон иде и сакаше само да не пакува дупло. Нејзе и беше незгодно, ама па сеа тоа е. Јас не сакам да одам на повојница кај бебе со стари работи, јас немам ништо со нивните сметки од минатото со бабата и дедото на бебето и сакам да сум со чист образ, оти ете и моето време иде.

Последна измена: 18 ноември 2015
    На ruruk му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
    Ne me sudete odma,ja pochituvam svekrva mi i nikogash ne sum i prerekla.. Ama mnogu nejzini postapki me nerviraat pa zatoa pishuvam da si se olesnam tuka :D
    Na primer denes me iznervira toa shto dodeka rabotev neshto vo kujna vleze samo mi ja izgasi lambata i si izleze.. Celo vreme zboruva da shtedime na svetlo,na parno,na voda i jasno mi e toa deka e skapo tuka ama da sveti za dzabe vo druga soba da ja gasi a jas rabotam vo kujnava i mi izgasi :rofl:
    Drugo shto povekje me nervira i si stavav na srce e toa shto mi se obrakja so debela |( Ispagjam od kola i i go drzham sedishteto napred za da ispadne taa bidejki kolata e so 2 vrati i ispagja i mi vika debelooo i se smee.. Posle doma go terashe svekor mi da ja sobere masata vo kujna oti jas sum minela, i oni minele ama jas sum bila debela.. A trudna sum inaku, ne debela |( Ima ushte mnogu primeri za ova so debelinava ama aj dosta e malku mi olesna :D A fala Bogu ushte malku se selime pa se nadevam poinaku ke bide (fingers)

На kjukli и ruruk им се допаѓа ова.
  16. ruruk

ruruk Истакнат член

Се зачлени на:
    28 септември 2015
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    336
    Ее пa тoa и јaс сaкaм дa гo кaжaм тaa ќе си oтиде тaму сo бaвчaлoци чудa a јaс кa пoпaренa ќе бидaм без ништo ... Свекрви бе дa не си рaт oдвaј чекaм дa се преселaм вo нoвa куќa aмaн вишее :):(

17. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Свекрвата моја вика дека има 5 сина (а има два сина и три внука), па ниту јатрва ми, ниту јас не паѓаме во несвест. Ако така ги нарекла, не значи дека навистина им е мајка, ниту дека тие не знаат (синко мој додуше е премал и не знае ништо и онака :) ). Од милост си е.

На cresa-jagoda и bittersweet им се допаѓа ова.
  18. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.357
    Допаѓања:
    286.460
    И мама и вика на малата сине :rofl:

На cresa-jagoda, MacenceEna, ivi1987 и 2 други им се допаѓа ова.
  19. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.730
    Допаѓања:
    322.853
    Еве на пример ти да речеш гласно на некоја собиранка ,,јас си имам две мајки,, нема да се налути она :rofl::rofl:..од милост го кажуваш

На samovila.red., cresa-jagoda и okcenzi им се допаѓа ова.
  20. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.567
    Допаѓања:
    8.026
    Е тогаш свекрвата треба да има 7 деца.Нели петте синови и двете ќерки:D

На samovila.red., kukla21, Mariangel и 1 друга личност им се допаѓа ова.