Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.732
    Допаѓања:
    322.889
    Има една стара мудрост колку е точна оценете сами:
    Шеф на работа и свекрва дома НИКОЈ не сака

На samovila.red., bella.s, Luna91 и 9 други им се допаѓа ова.
  2. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Не ми е толку мила да ја ставам во кош со мајка ми ;) Затоа и не ја викам мамо.

На bella.s, kukla21, Golden Rose и 2 други им се допаѓа ова.
  3. ruruk

ruruk Истакнат член

Се зачлени на:
    28 септември 2015
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    336
    А мoјaвa викa ти си дoмa сaмa пo цел ден ми е жaл дoсaднoти е ќе излезaм јaс oд рaбoтa дa не ти биде дoсaднo aхaхa не не викaм убaвo ми е мене ученa сум сaмa ...aгхaхaхaх Уште тoa фaли пo цел ден дoмa ќе се пoтепaме. Сaкaв дa прaшaм дaли некoј имa приблем сo свекoрoт?

4. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.338
    Допаѓања:
    51.770
    Нема ништо лошо кога баба ќе каже на внука "ќерка моја мајкина". Сигурно жената од преголеми позитивни емоции го кажала тоа. Или важно е дека свекрвата го кажала тоа, па таму е закачката!?
    Мене па многу ми е убаво на душа:f: кога ќе слушнам како ги милуваат моите деца со синче на дедо/баба.

Туку што очекувате кога сте под заеднички кров!? Разликата во години си го прави своето. Одделете се и тогаш ќе сте во добри односи, дури и повеќе ќе се сакате и почитувате.
    Ние најдобро си ги познаваме децата какви ни се и утре снаата ќе е крива за некои работи. Ама нели за своето боли.

@referentka Зашто је лоше кад ти се свекрва зове Нада?:?:

На SuperGirl24 и bittersweet им се допаѓа ова.
  5. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
    Nie koga bevme vo agencija za stan da barame poseben,na svekor mi mu svetna ideja deka mnogu ubavo bi bilo da ni dadat kukja pod kirija ili pogolem stan za da sme zhiveele zaedno :x Lele jas slusham i tonam od nervoza i vo sebe se molam ne daj Bozhe da ima slobodno neshto takvo vo momentot pa da si potpisheme za stanot shto ni go najdoa i kurtul. I ovaa tipkata vika nemame nishto takvo,ne mozhe dve familii so edna dnevna i edno wc. I na kraj mu vika a siguren si deka e dobra odluka snaa i svekrva pod ist krov? Vika jas ne bi se odluchila za toj chekor. I svekor mi se podzamisli i vika aaa da vo pravo si i taka si potpishavme za drugo stanche samo za nas i mnogu mi olesna :whew: :lol:

На samovila.red., kjukli, galapce и 6 други им се допаѓа ова.
  6. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.239
    Допаѓања:
    56.953
    Знам дека многу стари им викаат сине, ќерко на внуците и на други деца. Во случајов е она моја мајкина што чуди, затоа што баш се поставува како да и’ е мајка, а не баба.

Во секој случај, мене ми беше чудно.

На kjukli и promeneta им се допаѓа ова.
  7. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.338
    Допаѓања:
    51.770
    @LivingGlam Вашата мајка не им зборува така на вашите деца!?

8. Minnie 1

Minnie 1 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 декември 2014
    Пораки:
    2.373
    Допаѓања:
    27.411

Poznato mi e ova so stedenjevo i mojata zamara so toa. Ama ne sfaka deka ona so nekoi nejzini postapki ne stedi,tuku duplo trosi ama aj.
    I omilena recenica im e " Lele denesnive mladi nisto ne davaat da im se kaze,mislat deka se znaat". I eden den mi bese skisnato od toa da go slusam i uste gosti imavme i pak ona so toa nejzinoto i jas i se svrtev " Ne,tuku vie mislite deka nie nisto ne znaeme. Ama samo zatoa sto taka si mislite ne znaci deka e vistina,samo vase mislenje,sega vi se tie godini koga mislite deka ste pominale se vo zivotot i nikoj ne znae oodobro od vas. A znae." I taka ona si zakute i poveke ne go spomna toa.
    Ne sum kavgadzika po priroda ama vakvi gluposti ne podnesuvam. Milion vakvi raboti ima ama ne se zamaram mnogu mnogu.
    Inaku nekoj prasa za problemi so svekorot,nemam nikakvi,zlato od covek e znaci nego navistina iskreno go pocituvam od se srce.

На Mariangel му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.129
    Допаѓања:
    135.515
    Баба ми некогаш ме викаше со името на ќерка и, па на мајка ми. Некогаш место да рече дедо ти, ќе ми речеше татко ти. Се испуштат такви зборови, ама никогаш никој немал време попис на сите зборови да прави.
    Викаше на брат ми син на баба, другата баба ме викала ќере, мајка ми ме вика сине... И сето тоа е од милост, несакајќи... нема задна намера. Ако некој чека ситница за кавга, тогаш секој повод е доволен.

Лошо е да се ословуваат со лоши зборови, а згрешени зборови од милост, не е лошо.

На samovila.red., LUCERKA, SuperGirl24 и 2 други им се допаѓа ова.
  10. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.239
    Допаѓања:
    56.953
    Не. :D

@Cka, не настана никаква кавга во конретнава ситуација. Само како гледач од страна набљудував и ми беше чудно. Зборови од милост беа да, ама стои посесивност во позадина. И пак ќе речам, син на баба не е исто со син на мајка. Значи се поставува баш во улога на мајка и пак не ми е сфатливо. Нема задна намера, од љубов е, несвесно го кажува тоа, ама тоа обраќање го изразува и нејзиниот став,

И мене ми беше безвезе постапката на покажување врата опишана погоре, ама не е во ред ни свекрвата да се наметнува да прави нешто што сака да го направи мајката (мислам менување пелени беше случајот, не се сеќавам точно).

11. Golden Rose

Golden Rose Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    174
    Секоја чест на тебе, јас не би можела да го направам тоа. Со моите 24 години јас си тргам настрана пари со мм, за подновување, нова дограма, и ред други работи, а тие не водат сметка за ништо. И мене ми се оди на кафе секој ден, и мене ми се оди по кафани и ресторани, ама ај си викам ова ќе си направиме. Кај моите живеевме скромно, не бевме лишени од ништо, но моите беа. Но кога створивме семејства јас и брат ми на татко ми лицето му блескаше поради тоа што даде се што можеше. Мислам дека ниту еден одмор не би го направил толку задоволен колку да ни допушти се со брат ми откако оформивме секој своја фамилија. Кај немаат па уште гости ќе канат колку што неможат, а од кај нас пак канети се доволно, јас би ги намалила уште но ако можат да си дозволат моите нека направат чест на тие што заслужиле. Јас се омажив за него и тој ми е фамилија, а не за неговите тие се споредна работа за мене исто како и моите за него. Се трудам да се однесувам коректно и никогаш невлегувам во расправија, не ни сакам нема што да се расправам со нив, кажувам јасно и гласно што сакам и неможе со сила, за мојот живот и обрски јас одлучувам.

12. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.239
    Допаѓања:
    56.953
    Добро е сето тоа, ама зошто сами не сте одлучиле каква свадба да си направите и кои луѓе да си ги поканите сами?

Никогаш нема да го сфатам ова со свадбиве :tmi:

13. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.129
    Допаѓања:
    135.515
    Да, баш го покажува нејзиниот став. Дека внучето го сака како детето што си го сака. Дури и повеќе. Не дека се прави мајка, туку љубовта и е огромна. Свекрвата може да е лоша свекрва, лоша мајка, ама да се обвини за многу љубов, ми е чудно.

За муабетот со кредитот за свадба... Кој сакал свадба тој си го плаќа. Ако кенкала невестата или момчето прајте ми свадба, треба сами да си ја платат. И овие работи пред свадба се решаваат, не ретко ни за ресторан не плаќаат, туку истата вечер после одење на гоостите ги бројат парите од поклоните и плаќаат во ресторанот.

И јас нема никогаш да сфатам потреба заа правење свадба. Плус, да фателе моите цел живот да штедат за свадба... Бог да чува.

На samovila.red., CameliaMiller, SuperGirl24 и 2 други им се допаѓа ова.
  14. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.804
    Na majka mi i se ima deseno na sin mi da mu se obrati so kerko |( ,so imeto na vnuk mi.Mene postojano mi se obraka so imeto na vnuka mi a nejze so moeto.:wasntme:
    Svekrva mi pak,dodeka jade maloto(cica od siseto)se kube siroto za usenceto,i taa mu via,e taka,kubaj se za svoeto use,da ne bides kako dada ti,taa mene me kubese.|(
    "More sine,koga ke ti stasuva raceto,se baba da ja kubes"... da ne ostanam jas pokuso.
    I majka mi ja predupreediv da pazi so ona kerko.
    Gi razbiram donekade onie na koi im smeta ona "sine"na vnukot.
    Oti na nekoi babi ima prerabotuva "milosta"samo koga imaat nekakva korist.Togas im teknuva deka imaat vnuci.

На samovila.red. и DVAANGELA им се допаѓа ова.
  15. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.136
    Допаѓања:
    20.331
    И јас мислам дека зборот ќерко и сине/синко се во духот на македонскиот јазик, и не се користат само за ќерки и синови, туку и за други особи. Тоа ми е во ред, и не би го заприметила. Ама ќерко мајкина, или на мајка таа.... било што, малку ми е :x Што знам, секој со свое мислење, ама мене не ми се свиѓа некако.

На samovila.red., kjukli, iki26 и 4 други им се допаѓа ова.
  16. Golden Rose

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    174
    Кредитот е да направат свадба за нас, поточно за нивниот син а мене сопруг. Ние не сакавме свадба, а уште помалку голема свадба, ама свекрвата ни е играорка па како да неиграла на свадбата на нејзиниот син. Кредитот што ќе го подигнат е да ги поканат сите до 3то колено некој што ни мм го познаваат ниту пак тој ги видел. Моите ќе си дадат пари за трошоците и гостите што сакаат да си ги поканат. И ако свекор ми и свекрва ми земат кредит за свадбата од нивната страна, парите што ќе ги собериме, како да ги дадам само нив, тогаш правилно би било да им дадеме и на мајка ми па таму седев јас 23години, ова е глупост не би дала ни на едните ни на другите, долоклу би немале пари мајка ми и татко ми сигурно не би се чаталеле да прават голема свадба, ана не се сите луѓе исти.

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    Пари за свадба се уствари пари кои родителите би ги дале на свое дете за полесен почеток на брачен живот, затоа што со свадбата отприлика тие пари се враќаат.
    Не секој родител има да даде на своето дете неколку илјади евра, но да се направи некаков отчет пред роднини и пријатели, се предлага кредит, па потоа со парите од свадбата да се врати отприлика тој кредит. Значи немаат пари да ви дадат, зошто не штеделе не е ваша работа, едноставно се нема, па ако сепак сакате свадба, единствена опција е ова. Фер е да се каже ова предвреме, па ако и младите сакаат свадба а пари се нема, зошто да не вака? Јас лично не би правела ако немам, ама ако некој си сака може и вака.
    Не е фер од страна на младите да знаат каква е ситуацијата, да напињаат за свадба, а после пари не даваме, наши се.
    Ниту пак е фер од страна на родителите да направат свадба и отпосле да им бараат пари на младите оти се задолжиле а не кажале. Разговор, договор.

@Golden Rose Тогаш нема свадба. Тие пари немаат, вие од свадбата собраните не сакате да ги давате да се покрие кредитот, значи ништо.
    Во случај да направите свадба на овој начин и ги вратите парите на свекорот и свекрвата од свадбата, парите добиени од страната на твоите родители треба да си ги задржиш.

На samovila.red., SexiLy, Nausicaa и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Golden Rose

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    174
    Затоа што тие прават свадба и тие канат гости, демек она нашето СИН ЖЕНАМ.

На samovila.red. и galapce им се допаѓа ова.
  19. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.567
    Допаѓања:
    8.026
    Па и јас несакав веридба, а свекрвата запна дека не бивало без веридба и направи.Не ми беше мајка инаку би и рекла подобро да ги даде парите на нас,место да прави збиранки и да фрла пари за џабе.
    А, и најжално од се е што во еден од буќетите кои ми ѓи дадоа на веридбата, некој правил магии.Имаше шемшир мотан со црвен и бел конец:@.На веридбата бевме само најблиските околу 40 души(facepalm)

20. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.239
    Допаѓања:
    56.953
    Што е тоа шемшир? :?:
    Барав на Гугл, да не мислите дека ме мрзело. :D

Инаку жени, не знам зошто дозволувате некој да прави свадби место вас, а вие само да продефилирате пред толпа од која повеќето не ги познавате. Ако не сакате, едноставно се пресекува и готово. Познат ми е овој феномен, ама треба веќе да го искоренуваме.

На samovila.red., bella.s, Luna91 и 3 други им се допаѓа ова.