Ete mojava strasno se navredi sabajle. Ne pisuvam cesto vo problemi snaa i svekrva zatoa sto sekogas gledame da balansirame kolku i da e tesko. Svakam so tek na vremeto deka starite se beter od mali deca koj lesno plamnuvaat i neznaes za sto ke se nalutat. Uste eden sovet si nauciv denes a neli covek uci od svoite greski nikogas nemoj da si iskren. I nemoj da mislis deka moze da si blizok so nekoj sto nemozes. Nazalost e taka. Ete ajde kazete dali sum vo pravo ili ne. Vo kujna sveki na prozor pvc stavila mile i plus go zalepila so selotejp jas sabajle go primetiv se iznasmeav i i vikam lele aka si go zakacila milevo pa i so selotejp kako ciganine e na moderen prozor mile. Ova samo za na net e . ama jas na sala na smea zatoa sto taka vodese moabetot. I ona se nasmea i rece staj go de ako sakas i ona nasmeana. Posle 5 minuti koga zbesna ti nekulturna ti vakva ti onakva. Ok vikam mene mi e starsko milinja a sakas mladolacki stil. Sepak e tvoja kuka i kako ke si namesris ne ti cepkam samo tresam i prebrisuvam. Ama se naluti go krena nosot. Ajde posle 10-15 min. Vikam mene ova mi e banalnost odam da ja prasam dali saka kafe zatoa sto sekoe sabajle pieme. Ona me fala i ete uste ne mi zbori. A takva sum be lige se si stavam pri srce of starost ludost
@karak , можеби изборот на зборови ти бил погрешен, затоа се навредила. И јас не сакам миленца, ѓупски ми се, ама и кај свекрва ми дома ги има на секој чекор... тоа е, нејзина одлука, ако си ги сакаат нека си ги местат Може тоа што си и рекла дека како циганите го наместила не и било убаво и се навредила.
Da ama momentot koga zivees so nekoj ti dava i poslobodna komunikacija. Za mnogu raboti neli covek su dava sloboda da kaze da fakt e deka da doafam ma gosti ednas nedelno ili mesecno nisto ne bi mi smetalo no koga zivees so nekoj pies sabajle kafe i pravis razno razni moabeti treba da se ceni i zelbata i izborot na ostanatite. Smesno mi e milence zapepeno nanprozor. Moze da smilime zaednicka idea i da sosieme zavesa i red dr. Raboti. Ama ok zatoa kazav nivna kuka nivni pravila
Види, тоа е до како еден човек комуницира. Јас лично, фала Богу, од детство до скоро, што се вели, живеев во иста куќа со моите, па никогаш не би и рекла дека нешто што направила личи циганско или сл. Јас секогаш бирам зборови, без оглед дали ми е мајка, свекрва, баба и сл. Да, комуникацијата е опуштена, ќе си кажам свое мислење, дали нешто ми се допаѓа или не, ама обично бирам зборови. За миленцето немам зборови, не би го наместила ни јас, и навистина е смешно, ама поентата ми беше дека не секој трпи ист тип на зборови/навреди. Пример, има парови кои си се кажуваат со погрдни имиња како на шала... лично јас сум слушнала - сељак, стара, дебел/а и сл. И не се ни лутат, тоа им е како добар ден, начин на комуникација, и блискост. Кај нас тоа да си го кажеме, ќе се навредиме и до кавга ќе стигнеме. Истото е и со свеки твоја. На пример ако мајка ти можеби не се вреѓала ако и кажеш нешто дека и е циганско, свекрва ти има шанси да се навреди. Сите сме различни.
@karak, замисли што ќе биде во „Модни критики“ на некоја девојка да и напишеш дека комбинацијата и е циганска. Ќе настане хаос и препукување, нели? Споредбата дека нешто е „циганско“ носи многу негативна конотација со себе и реално, се користи како навреда. Јасно е дека не си сакала да ја навредиш жената и дека не си имала намера да ја повредиш ама ете, лош избор на зборови и од ништо се направил проблем. За жал, од играчка плачка работава кај вас...
Ама сега знаете како испаѓа работава? Свекрвата кога ќе каже нешто ништо лошо не мисли, не треба снаите се при срце да си ставаат, да не се замараат со ништо, а снаата има да пази што и како зборува и само со одбрани зборови да се изразува, да не ја навреди случајно. Хех.
Во горниве излагање едно само не ми е јасно...како тоа ,,нејзина куќа, нејзина желба..,, Што си ти во таа куќа ?? Измеќар ?? Се додека така се гледа на работите мое-твое, ќе има проблеми. И свекрвите мора да се спремни на нов член дома и на компромис...не само снаата.
Јас за мојата си кажував, оти не живееме заедно, затоа реков нејзина куќа - нејзина желба. И така испаѓа, ама и обратно. Свекрвата кога ќе каже нешто да се вреѓаме, а ние кога ќе кажеме да не се вреѓаат. Мојот коментар беше за општо сите луѓе, дали биле снаи, свекрви, мајки, ќерки. Треба да го познаваме човекот на кој му се обраќаме дали нештото може да го/ја навреди или не. Да, треба компромис, и тоа од двете страни. Ако сите со почит си се обраќаме едни со други во семејството, нема ни да има толку мислења и нерви во темава Или никој при срце ништо да не си зема, и сите да бидат што на ум - тоа на друм... или да се внимава. Ама во никој случај едната страна не треба да трпи, а другата страна да си кажува што сака.
Да не ме разберете погрешно ама јас на снаите и свекрвите гледам како на различни страни од една иста паричка. Да ги тргнеме на страна свесно злобните коментари и намерните буцкања (тие се друга приказна), и едните и другите подеднакво треба да практикуваат здрава доза на толеранција и разбирање, како и автоцензура.
I kaj mentaka pocna,ona mi se pretstavuva majka dojdi napraj si muabet I posle ko boomerang po glava.Imavme/imame mnogu problem so mm koj bese I ostana ama ne do tolku ko na start mamin sin I oni ni se piknaa vo bracnata zaednica(ustvari stanot e nivni I oni si idat/odat koga I'm se saka deka istoto go pravat kaj drugiot sin koj zivee vo stranstvo vo nivna kuka od kaj oni zemaat penzija I odat koga I'm se saka kaj edniot sina pa kaj drugiov).Mesanje vo seeee,bukvalno vo se(kulminacija e koga go kolne sinot pred mene nemoj sine ne pravete inseminacija ke vi bide neuspesna ili deteto netokmu LUDILO).eVE pak e na gosti gazdraicava I praime muabet I velam jas pred brak koga dogovarav so sin ti ne bevte ti I maz ti u predvid da mi virite u gaki I ona pak pa zarabotuvas kupi si I vikam jas veke imam od moite I navistina moite prasaa pred brak treba li nesto za mladive I togas I sega ona vika toa e tvoe I vo vas imot ne se mesame(mojata kuka e na moite I egoto ne I'm dava da ne pustat da sme sami MORA ONA SE DA ZNAE UZASSS).dOAGAM VCERA od rabota mackam lepce so majonez zeal da mi kazuva da ja stegam tubata od krajot I toa ja zema od masa I mi drzi lekcii.Si dojdo v I rekov dobro I si zaminav vo sobata so maz mi I tamu ke dremam dodeka ona ZAMARA VO NEJZINIOT CEL STAN OSVEN NASAVA SOBA(inaku tuka imaat uste eden stan na 10minuti od kaj sto sedime od drugiot sina ama nesredene spored nea t.e. prazen bez luge nema na koj dusa da mu jade I KUKA od toa kaj sto poteknuvaat).Ete takva e moja sveki.
Често пати на темава беше коментирано и тоа како на мајките не се лутиме за истите работи кои ги прават и свекрвите. Јас немам таков проблем, мојата свекрва дури има желба и помодерна од мене да е, ама ете на мајка ми сум и рекла дека плетениците се чиста глупост и никој не става веќе, па не се налутила. Ќе ми рече само не сум модерна колку вас, ова на мене и снаата се однесува зашто и таа често знае да и каже.
Ќе ти кажам пример,мајка ми сакаше исто да ми се меша додека правам нешто во кујната.Значи отворено кажувам имаше тежок карактер.АМА јас ќе и кажев земај тогаш и прави како знаеш, јас ќе се повлечам од кујната и сме се карале за глупости,читај нејзината тврдоглавост. Од друга страна има феминки кои го имаат истиот проблем и никоја отворено не и рекла на свекрвата дека тоа и смета,оти како што прочита погоре тоа води до кавга.Само има многу што напишаа тоа е нејзина куќа и нејзини правила. И за да има мир во куќа се голтаат работите.И кога некој ден се збере се што е преголтано , избиваат кавги од невидени размери.Тоа е целиот проблем.
@Minnie 1 малку подчукни си ја главата и размисли што правиш. Не си дете, веќе си сопруга и возрасна личност и не ти доликува воопшто твоево понашање и жалење за баналности и бош муабети од страна на свекрвати. Да знаеш дека таа секогаш ќе остане да ви зборува ете баш вакви муабети а ти наместо да се лигавиш и лутиш како мало дете пробај да ги ставаш ваквите муабети на игнор и да се подсмевнуваш под мустаќ. А по ваше пак терајте си. Како што се површни и плитки старинските муабети низ дома така исто и твоето понашање е крајно безобразно и несозреано па како сакаш ти така свати. Нејзино е да зборува а ваше е да си терате како што вам ви годи е тоа треба да го сватиш. Имаш уште многу време сето ова да го сватиш, може сега не бидејки си тазе во таа куќа, но сигурна сум дека еден ден ќе дојдеш да пишеш и да изјасниш сосема поразличен став околу оваа тема. Чувај живци за проблеми кој тек ќе ти дојдат а ова што ти го зборуваш овде не е проблем туку разгаленост. @karak проблемот и лутината на свекрвати лежи во начинот на кој што ти си го искажала тоа па женава се навредила. Може таа го ставила и на нејзе и изгледало прекрасно, се стопила жената при самата глетка, нов прозор бело миле.. абе прекрасотии невидени, очекувала пофални зборови за милето со селотејп а ти си ја дотепала до срж со коментарот, пробај уз муабет да и објасниш и да се договорите да сошиете и да наместете некоја средина што и на двете би ви се допаѓала. Зборов ти излетал онака од уста што и не е баш на место, ама знаеш не сите сваќаат на ист начин еден искажан збор, може на некој е сосема нормално а за некој истотот е ненормално.. различни генерации и карактер различни сваќања и толкувања.
Кој знае колку време жената чекала да смени прозори и миЉенцето да си го стави? Си го чувала со години посебно за таков момент. Селотејп, селотејп! Па од надвор селотејпот не се гледа! Мала шала! Но, за вкусови не се расправа!
Се согласувам потполно, само зборот ми беше дека не само ние како снаи знаеме да бидеме повредени од свекрвите и тие често пати нема да го сфатат тоа што ќе го кажеш најдобронамерно. Се замерува кога некој не се чувствува близок. Јас лично за мене ќе кажам, кога се омажив сакав да ги прифатам како свои родители. Од тука и искреноста на почеток, сметав треба да им кажам се што мислам. Кога видов дека тие не го прифаќаат тоа како моите родители, се чувствуваст навредени, лути, се повлеков. Имаме добар однос ама на дистанца. Не сме блиски. За да постои блискост треба да постои желба од двете страни и без замерки ни кај едните ни кај другите. Искреноста е многу битна ама и вољата да ја прифатиш.
Мислам дека веќе коментирав за твојот проблем, и пак ќе ти кажам ако не разговараш со маж ти да си ги потегнете еднаш засекогаш конците од мама и тато и да пресечете некои работи цел живот вака ќе се измачуваш. Е сега ако маж ти е мамин син тогаш далеку од тоа дека ти имаш проблем со свекрвати и свекор ти, ти по твоиве постови по дифолт имаш сериозни и тешки проблеми со маж ти. Маж ти е тој кој треба да стави линија а не ти.
Mene vchera mojata svekrva me terashe da stavam vo kiflichkite nekoj si namaz so pominat rok ushte na 07.11.2015 a ustvari jogurt se stava a ne namaz.. Mm koga slushna vika nie ne smeeme da go jademe toa a ne pa ona da jade so pominat rok i vika frlaj go vo kanta. Jas si staviv jogurt vo testoto a ona fino lepo si go vrati namazot nazad vo frizhider pa mozhe ke i posluzhi za narednite kifli
^Mariangel se razbirame. Inaku ne me nervira mene sto ona bezvezni muabeti pravi,tuku prefrla kao "diskretno" kao nikoj nema da razbere sto saka da kaze. A mene ustvari gajle mi e,boze ke prestanam da se banjam ako ona kaze. Moeto odnesuvanje bese vo red i sega e,i toa spukuvanje ne mislev deka ke zemam da i se deram kako na malo dete,tuku rabotite za koi ne e vo pravo ke i gi plesnam vo lice. Ete od doma taka sme nauceni,megusebno da si kazeme sto imame i ako nekoj ne e vo pravo. Ako ne i se svigja,nejzin problem,i mene mnogu raboti ne mi se svigjaat pa ziveam so toa. Briget po tvoive komentari mozam da te zamislam kako nekoja alapaca svekrva koja misli deka moze na nekogo da komanda.MISLI.
Ти и маж ти не го конзумирајте намазот, а таа нека си го јаде ако смета дека треба, старите сеуште живеат во оние години каде што сметаат дека нема штета од поминати рокови и тракатанци.
Епа те тоа, сака да се меша во се,а ти мора да прќутуваш.Кај тебе е друга ситуацијата,за некој месец си одиш во твој дом.Ако и кажеш ќе се скарате и ќе си правиш стрес,а тоа ти е нешто што најмалку ти треба во бременоста.Остави ја и така нема да е за долго.