Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561
    Не знам дали да се прекрстам или да се треснам од земја. Ти жено стварно си се напнала. Никој не ти забрани да си изнесеш став кој впрочем се согласува со мојот, ама ептен си арогантна. Муабетот кој не ми го свати е дека не трба да се објаснуваш одново и одново дека сопрузите се виновни и дека колку и да објаснуваш навистина не те разбираат и секогаш им се криви свекрвите, а ти слободно кафе земи и олабави, пошто попара се правиш за џабе.
    п.с Само си кажувам мое мислење што ти е потребно, ти немој да се лутиш, нели секој има пправо да си каже. БДВ каде во предходиот пост те НАВРЕДИВ?

Жени разберете еднаш за секогаш, дека мажот треба да го реши проблемот со мама, за да бидете срекни и да имате мир. Не е фер тој од вас да очекува коректен однос и почит спрема неговата мама, а вие тоа да не го добивате од неа. Во тој случај се работи а маж лигле, ма колку и да ве „поддржува“, сака и разбира. Ако се нема почит три му пепел на се. Не е работата само да ви каже дека ве разбира и дека вие сте во право. Не велам и дека треба се преку него да оди, но тој како маж треба на секој да си му го каже местото, но и сам да е свесен кое место на која од вас и припаѓа. Истокако што и вие треба да си ја знаете граицата во мешањето на вашите родители.

На samovila.red., Golden Rose, fairy88 и 10 други им се допаѓа ова.
  2. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    Гaлaпче вo ред е oвa штo гo пишувaш, aмa кoгa се рaбoти зa пoсериoзни прoблеми, пa мaкaр и вo тoј случaј. Ние oвде не сме ниту психoлoзи ниту свештени лицa. Нaјoбични луѓе кoи биле вo некoјa сличнa или истa ситуaцијa пa прoбувaaт нa свoј нaчин дa сoветувaaт. А aкo некoј препoзнaе декa тoј штo се жaли oд свoјa глaвa си пaти a не oд туѓa, нoрмaлнo декa ќе имa и критики и oсуди, пa некoгaш и тoa е пoтребнo. Не мoже дa изигрaвaме Мaјки Терези и дa тешиме и внимaвaме кaкo ќе се изрaзиме кoн некoјa кoјa "бoледувa" oти свекрвaтa пoлa брoј пoгoлеми чизми и купилa и слични прoблеми. Не зa џaбе имa гoлем сеир нa темaвa, честo зaслужен е.

На CameliaMiller, samovila.red., mimiiiii и 6 други им се допаѓа ова.
  3. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.804
    Briget nikoj ne bara da izigravame majki terezi no dali navistina mislis deka so arogancija,nadmudruvanje ke predizvikas efekt?
    Osven ako ne e bitna namerata.
    Ako cizmite ne mi se tocni,i taa so cel i znaejki gi zela da ne mi bidat tocni,toa ne e golem problem ama gestot e los i izdava zadna namera namesto podaruvanje od se srce.
    Zenata prvo se trudi da objasni deka ne e do pola broj rabotava ama koga na neoj ne mu e bitno da razbere sto e poentatana taa sto toa go iznela kako problem,zapocnuva kalakurnica na temava i nadmudruvanje koe voopsto ne lici na mudrost.
    Sto mislis taa zena nemozela da izlaze da kaze dva broja pogolemi za da nie togas sme na "nejzina strana"?
    Nikoj ne e tolku naiven ovde kolku sto mislime deka e.
    Nekoj saka da mu olesni,nekoj da dade sovet makar"ukoruvaji"ja clenkata a nekoj si cita kako sto mu odgovara.

На kjukli, vichy, kukla21 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    ^
    Ниту привaтнo зa свoи, ниту зa туѓи прoблеми не сaкaм дa aнaлизирaм штo имa пoзaди секoј гест нa личнoст кoјa не требa дa претстaвувa битен фaктoр вo мoјoт живoт. Тaкa ќе пoлудиш бе гaлaпче, ќе се изгубиш вo туѓи срaњa непoтребни. Oд еднo влеглo a oд другo излеглo е мoј нaчин нa кoј си купувaм мир. Акo некoј мисли декa требa нa сечии пoстaпки тoлку внимaние дa пoсветувa и aнaлизирa и цепидлaчи, негoв прoблем, јaс гo кaжувaм мoјoт нaчин.
    Честo рaбoтите се прoсти и еднoстaвни, ние сме тие штo не сaкaме дa се пoмириме сo нив пa кoмплицирaме.

На CameliaMiller, samovila.red., buba4e89 и 6 други им се допаѓа ова.
  5. Winter Lady

Winter Lady Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Ко свекрви и снаи се контрате женички, олабавете се. ;) :*

На spacegirl92, krEM4Eto, jacqueline.s и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.548
    Драга @okcenzi ..јас не знам зошто ме цитираш кога нашите постови а воедно и ставови на темата се исти. Сум се повторила на секој поединечно и ако треба пак ќе се повторам бидејки овде во овие постови не се работи секогаш за иста членка па да така моето мислење го изнесувам поединечно за оној кој поставил проблем.
    И ајде да не се должам околу второво поставено прашање и да не се повторувам со коментарите на @Bridget бидејки таа пиша и повеќе од доволно. Тоа е мојот став.

Секој си има свој став и свој карактер на изкажување, да така дал сум арогантна ил сум непристојна не знам како ви звучи, но тоа сум јас и мојот карактер. Впрочем ти во вториот дел на твојот пост ја пиша токму мојата поента на моите постови само искажана на друг начин и со твој речник.

На CameliaMiller и DVAANGELA им се допаѓа ова.
  7. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
    @galapce :clap:
    Kako da ne se nerviram za sitnici koga se neshto novo ima. Ete takov chovek sum,kako se ponasham jas sakam taka i mene da mi bide vozvrateno. Napraviv ruchek i namerno e pogusta mandzata bidejki mm posebno naglasuva celo vreme deka saka gusta da bide sekoja mandza. Ok, si dojde svekrva mi se pikna vo kujna i odam po nekoe vreme jas mi vika jas staviv ushte edna zaprshka vo mandzata i voda doturiv oti beshe malku gusta (facepalm) I mm i se razvika zoshto ja napraila techna koga znae deka saka gusto..
    I ushte povekje me nervira rechenicava: Dosta rabotev jas, za shto sum ragjala sinovi za shto imam snaa? :x

На rose60 и galapce им се допаѓа ова.
  8. makgirl

makgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2015
    Пораки:
    542
    Допаѓања:
    2.104
    Абе срцка шо се нервираш за некој баби? Не ја фермај она нека си збори ти само смешкај се и ќути си.

На sikica7 и Mariangel им се допаѓа ова.
  9. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.548
    @Ethrnity не знам дали си во брак или не си. Но по твојов пост и твоето образложување јас заклучив дека не си, ако е грешка поправи ме.
    Е сега, снаата и свекрвата имаат само едно нешто заедничко по што се запознале и комуницирале заедно така? Тоа е мажот/синот, да така дотичниот го држи клучот на оваа таканаречена "врска", неопходно е, сакал не сакал на некој начин секогаш да биде вмешан во овој однос. Самата идеологија на сево ова е токму ваква каква што е, ќе видиш, ќе сватиш и самата.

Точно дека снаите и свекрвите за некои штипки, гаќи и манџи треба самите да си пронајдат компромис и разбирање, да имаат на еден начин заедничка комуникација но пак ќе кажам и покрај овие "проблеми" (што реално и не се) постојат секогаш поголеми и подлабоки поими овде меѓу самата фамилија кои и те како допринесуваат за вмешаност од страната на мажот/синот.

На DVAANGELA и Mandarinka им се допаѓа ова.
  10. Mandarinka

Mandarinka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2013
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    317
    A ona zatoa sinovi ragala, za vo idnina da ima snai sluginki koi ke I odat po gazot? Abe se ima po svetov,neznaes dali da places ili da se smees na ova,pa uste i toa mesanje vo mandzata :x
    Znam uzasno nerviraat vakvi sitni komentari i raboti ama mislam deka uste malce treba da si se premestite vo svoe, taka da potrpi ja uste malce, I ne zemaj se pri srce,misli na bebceto. :*

На tina-63, VladeMila и Mariangel им се допаѓа ова.
  11. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
    @vitamina mene iskreno me interesira dali ti,bridget i site shto da recham poostro pishuvate vo temava i smetate deka problemite shto gi pishuvaat ovde ne se problemi (a sekoj ima razlichna definicija za toa), dali voopshto nekogash vo zhivotot ste zhiveele so svekrva podolg period ili ste imale problem so svekrva,vi se meshala vo brakot vo zhivotot znschi bilo shto, shto bi ve pravelo vas najkompetentni vo temava za komentiranje? :)
    Mene ne mi treba nekoj da me tapka po ramo i da kazhuva deka sum vo pravo, ama pa ne mi ni treba nekoj da se pravi najpameten i najiskusen i da soli pamet a sigurna sum deka da e vo taa situacija ke ima denovi koga ke se izvadi od takt bash od tie sitnici. Mene samo mi treba da imam kade da si ja kazham makata.

На rose60, kjukli, Golden Rose и 11 други им се допаѓа ова.
  12. jovanovska94

jovanovska94 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2013
    Пораки:
    1.109
    Допаѓања:
    3.804
    И јас коментирам од време на време, иако не сум мажена, не ме прави тоа некомпетентна. Сепак, знам што зборувам.

Не можам во ниту еден случај да се согласам дека имате проблем со свекрвите. Вие имате поблем пред се со вас самите, што си дозволувате некоја личност да ве подгазува и да го има главниот збор во вашиот брак, вашиот кревет, вашите деца. Понатаму, проблем имаат вашите сопрузи, што почитувањето на својата мајка го мешаат со почитувањето на жената која ја избрале како нивна сопруга и мајка на нивните деца.

Се си има граница, а вие како сопруги, мајки и снаи треба да ги одредите, вие треба да кажедете до каде може некоја личност да се меша во вашата приватност. А да, секако има жени кои го пикаат носот каде треба и не треба.

На spacegirl92, CameliaMiller, Madam-A и 4 други им се допаѓа ова.
  13. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.092
    Допаѓања:
    77.170
    И,ете самата си кажуваш дека мт и укажува и и вика за работите што ги прави,значи нема никаков проблем.Она не иде против тебе туку против синот нејзин,само што свекрвите не се свесни за тоа дека кога и да сакаат лошо да и направат на снаата на било кој начин,макар и најпрост дека уствари си одат против синот и него го нервираат со тие постапки.Затоа женче,штом мт е на твоја страна и е свесен за работите што мајка му ги прави кулирај и број денови за да си се осамосталите и да си уживате со бепчо а до тогаш накриви капа и ако треба целосно отстапи и ја кујната па нека брка работа со ручеци,ти седнувај си на готово.

На Nausicaa, rose60 и Mariangel им се допаѓа ова.
  14. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
    Epa sepak smetam deka ne si kompetentna da komentirash kolku i da mislish deka si. A zdravje Bozhe koga ke se omazhish i ako zhiveesh so svekrva ti ke pishesh tuka kolku ti e ubavo i kolku ti si postavila granica ;)

На Girly90, Golden Rose, Glasna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    60.835
    Моето мислење е дека не секогаш за проблемите се главни и одговорни мажите да балансираат.
    Ете например мажот ми ја дава безрезервната поддршка и секогаш ќе биде на моја страна (колку и да звучи лошо ова, бидејќи сепак таа му е мајка), ама ако таа си коментира и се меша таму кај што не и е место, таа пак ќе ме нервира. Бидејќи нема шта да се меша, почит треба да има од двете страни.

Јас сум со следно мислење:
    Свекрвата и снаата, колку и двете да се златни, треба да си живеат одвоено. Прво, тоа е здрав начин на живот. Тоа се две семејства, две институции кои треба засебно да функционираат, секоја со свои навики, правила, традиции.
    Јаден тој маж кој мора да балансира помеѓу двете ( битни) жени во својот живот.
    Јаден е и таков живот.

Во случај да мора да се во заедница, и двете страни треба да се осетливи, да седнат да се договораат (што обично не е баш така да се и двете страни разумни) како и што ќе прават и притоа да си мислат младите и бараат начин сепак да се одвојат и да си имаат своето семејство, својот дом. Тоа кога станува збор за двете разумни страни.

Ако е само едната од страните неразумна, барање начин за одделување треба да се убрза.
    Ако и мажот е неразумен и нејќе да се оддели од мамичка, е тука веќе жалам случај, требаше подобро да го запознаете, овака баш ми е жал ама само ќе се нервирате :)

На CameliaMiller, kjukli, Golden Rose и 15 други им се допаѓа ова.
  16. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.548
    @Mariangel ти имам повеќе пати прокоментирано и тоа најдобронамерно и најчовечки ако не се сеќаваш погледни наназад дека баш на тебе ти реплицирав, тоа е една работа.
    А друга работа околу прашањево е дека имам коментирано на темава само што не си ме прочитала, но еве пак ќе ти кажам лично тебе. Јас живејам со свекрвами и тоа замисли живееме сами, јас и таа. Е сега види ти понатаму.. нема што да изнесувам повеќе.

На CameliaMiller, bittersweet, Nausicaa и 4 други им се допаѓа ова.
  17. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
    Togash ti simnuvam kapa :) Retki se vakvite sluchaevi :)
    Inaku ne rekov deka mene si mi se obratila ostro, kazhav opshto za nekoi od vashite komentari na temava kako izgledale, pa sakav da znam kolku od vas imaat iskustvo i se kompetentni za komentiranje :)

18. DVAANGELA

DVAANGELA Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2015
    Пораки:
    554
    Допаѓања:
    28.804
    Milicka ne se zamaraj ne Mozes ni dobro namerno da Im objasnis, a mnogu ubavo Im kazuvas moze Samo covek da ti zablagodari :*

На CameliaMiller, vitamina и rose60 им се допаѓа ова.
  19. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.548
    По дифолт сите жени овде што коментираат се мажени, ретко кој не е, а и да не е тоа лесно се познава по самите постови и изнесените ставови. Но не значи дека ако ние овде прокоментираме најдобронамерно кон свекрвите дека не сме мажени и не разбираме ништо.
    Си стојам и секогаш ќе си стојам зад мојот став, јас со свекрвами не се расправам за манџи и штипки, а за она што ми смета мене или обратно го изнесуваме на маса и комуницираме а пред се се почитуваме и разбираме. Јас совршено ја разбирам нејзе исто и како таа мене.
    Ама се е до карактерот, до човекот и неговата култура до самата вистинска вредност ако ме разбираш.
    @DVAANGELA ти благодарам, секако дека имаш право, секој чита и сваќа како нему му одговара а не како што е реалноста крај краева.

На okcenzi, CameliaMiller, MilaP и 6 други им се допаѓа ова.
  20. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
    Da se mazheni i da zhiveat so svekrva i imaat problemi so nea ne e isto. Megjutoa kako shto kazhav ne sekoj ima ista definicija za poimot problem. Mene na primer me nervira po neshto sekoj den, i smetam deka e namerno napraveno bidejki i e ukazhano deka ne mi e ok taa i taa postapka. Ili od moja strana ili od na mm bitno e kazhano, i pak ke recham retki ste so svekrva ti. Zhiveesh so razumna zhena i toa e toa. :) Bash ubavo shto taka se razbirate. Jas imav takva zamisla ama kaj mene od taa lichnost shto ja poznavav proizleze sosem druga :) Veruvala ili ne nasabajle ne mi se stanuva od krevet znaejki deka sum sama so nea :)

Последна измена: 11 декември 2015
    На vichy и butterfly* им се допаѓа ова.