Судејки по постовите што ги прочитав , свекрва ми е злато жена јес да не ме поднесува многу многу пред се заради чистокрвното поречко потекло , ама се контролира жената ,неможам да речам не . Јас со золва ми имам проблем , со свекрва ми немам
Ах анина. Исто и јас додека зборев за неговите не чинев, се каравме, демек ја ќе ги опраам. и се откажав на крај. Што сакаат нека прават, јас си го гледам мм и детето за другите не ми е гајле. Му направив него ќеф за да бидам кулутрна ( читај глумица и политичарка ) пред неговите и жив среќен. и така ние сме си сами па викам за еднаш во неделата или две , а за мир укуќа ќе глумам. Верувај мн ми е поубаво сега.
Ветувам дека повеќе нема замарање со свекрвата. Едноставно не постои, така? Не зависам никако од неа и нема потреба да ја гледам или воопшто да разговарам со неа Тоа е тоа
Не бива да не разговараш а блиску живеете и се гледате. Ќе ги таложиш проблемите. Јас ги сфатив жениве погоре да не и се замараш а не да престанеш комуникација. Не ја анализирај, не ја дослушувај ако треба ама глуми малку и трепкај со очињата пред мажот
Мислев на блиска комуникација како кога ќе седне дома со децата на јатрва ми па јас морам да ја слушам. Или кога јас одам кај јатрва ми па ќе дојде и таа и почнува со боцкање. Па кафето за 10 минути низ нос ми го вади Тогаш напуштам просторија, нели? А и мене не ме бива за трепкање, затоа и си имам вакви проблеми.
Мислев подобро да трепка одколку да се нервира и да пие седативи заради зајадливите коментари на свекрвата. Очигледно е дека мм нема намера повеќе да им се меша во односот Како помало зло, де
@anina , Бог да ги прости, баба ми и дедо ми од страната на татко ми секогаш така не делеа. Братучеда ми од тетка ми (ќерка им) беше нивната. На пример, ќе одевме кај нив кога бев мала, и ќе ја однесев книшката или сведителството со петки за да се пофалам... и дедо ми ми велеше - ами да ја видиш книшката на нашава, исто сите петки. На татко ми му велеше во лице: нашата - вашата. Татко ми се вреѓаше, и им велеше, ама џабе, тие по свое. Затоа не ме чуди муабетот на свекрва ти
Најубаво е да се игнорира и да се избегнуваат средби. Јас стварно не би можела да трепкам и да се смешкам. Каква сум таква сум, никогаш не сум била глумец, па колку и да се трудам.
Мислам (може грешам) ама во ист двор живеат. Ако не и каже добро утро, на пример, ќе настане поголем проблем ми се чини.
До толку можам да кажам и да си продолжам да си одам. Јас би избегнувала седенки, кафиња, муабетење. Она на врата, јас низ врата. Анина како да е мој тип - не би можела да останам индиферентна. Има да се нервирам ептен многу. Ама она што не го знаеш, не може да те убие. Така да, вака би играла јас.
И јас ја имам цело време истата ситуација,ама тоа цело време се повторува па одбивам на глупост.Моето дете е мое а од деверот детето е нивно и секогаш е ''еве и нашето'' Порано се нервирав ама сега бремена немам намера да си редам на срце такви глупости и да се замарам.
Наместо како жени во слична положба да здружиме мозоците и да си истераме полесно, ние ќе се јадеме едни со други. Со чест на исклучоци. А ваква практика почесто сум забележувала кога се во прашање тест-зет односи.
Мене па ова не ми е јасно како би се оттарасил некој од нечија мајка. Можеби на сон додека спие секира во глава да и удри па да ја снема за навек ? Мајка е сакале или не додека е жива ке биде во нашите животи без разлика дали станува збор на моја или негова мајка . И да не живееш со нејзе пак ке биде тука присутна сакале или не. 30 години сме биле уз нив , сега магично некако одкога сме во брак ке престанат да постојат и ке ги нема ? Како што ние сакаме мажите уз нас да бидат така и они сакат синовите и ќерките да бидат уз нив.Тетка кога и да дојде на моите им вика -Чувајте те ја гледај те ја додека е дома кај вас пошто после во друга куќа коа ке ви одите ке ви недостига.Има 2 мажени ќерки и сама кажува дека многу и недостигаат и и е тешко без нив.Родители се тоа им е у крвта да се уз нас постојано,да се грижат за нас , да делат памет и кога треба и кога не треба, секој ден да те прашуваат дали си јадел или дали си се облекол топло.Што вика мајка ми и на 15 и на 50 ке бидеш мое дете. Од друга страна @anina мислам дека не треба ич на памет да ја ставаш што збори и дали ги смета твоите деца за нејзини или не. Не е ни прва ни последна баба која е повеке наклонета на едни отколку на други.И мојата беше повеке наклонета на другите внуци отколку на мене а пази во иста куќа живеевме па еве ме жива и здрава,нит ми фалело нејзиното внимание нит ме значи нешто во животов што не ме сметала за рамноправен член во однос на другите внуци. Старка што сака нека шљака ,имаат тие деца кој да ги сака,да ги чува и да ги рани за нејзиното внимание никој не останал страден.
Jas ne bi glumela za sozivot vo nikoj slucaj. Ili ke komuniciram so nekogo od srce ili voopsto ne vrtam glava kon taa licnost. Dzabe da se forsira nesto so sila... Zosto da se grizam za maz mi sto ke kaze ako e indiferenten sprema mene,znaejki deka se nerviram I klukam apcinja? Ma I na nego dobro bi mu pokazala! Jas sum najgolem protivnik na vestacki odnosi,ili ke komunicirqm so nekogo od srce ili bataluvam! Sto ako ziveqt vo ist dvor,toa i dava pravo da I se kaci na glava,a ovaa da pupusta? Nikako,otkacija @anina ,glumejki beter ke ja zqmrsis rabotata...
Ani,tek sega te procitav. Od se sto iscitav potpolno se soglasuvam so Bridget. A okolu nekomuniciranjeto,ne e izvodlivo.Ama najdi nacin kogataa doaga,mij sadovi,raboti nesto,napravi situacija da ne sednuvas.Kolku sto mozes izbegnuvaj situacija za da sedite zaedno. Vo prisustvo na maz ti,nemozes sega naglo da se smenis,ama popoleka,pocnuvaj da ne zboruvas so zabeleskite okolu ona sto taa go pravi.So tek na vreme ke naucime. Pari tvoite sto ti davaat,otvori kniska i stavaj gi tamu. Nie otvorivme edna,i jas planiram da otvoram posebna.Znam deka ne cini,ama i vakvi nepravdi nema da dozvolam da mi dojdat na glava. Jas direktno posle se sto da recam,napravi svekrva mi,si kazav deka ne ja sakam. Pocituvanje zaradi nego ke pravam dur mozam,no pod uslov ako go dobivam i jas so ista mera. Ne sakam da me saka.Znamd eka nemoze.Taa sinovite ne si gi saka,taka da ne i zaeruvam. Pocnav covecki,ne barav nisto za vozvrat no preku nekoi raboti nemozam da pominam. Ne se raspravam,se trudam de,izbegnuvam sredbi,ama poveke ne dozvoluvam ona za koe velev,ako neka. Svesna sum deka sto i da napravi taa sto ne cini,za nego pak ke bide majka,taka i treba. Uste da naucam da prekutuvam i da ne me dopiraat nekoi raboti. Abe teorijata site ja znaeme,ama praksata e malku poteska. Kaj nas pak ima drug Mproblem".Ako moite nesto taka pogolemko ni kupat,toj nekako cudno mi reagira.A majka mu da kupi edno bluzice od 300 denari,go komentira kolku e ubavo so saati. Ajde grabnete me sega deka i jas sitnicaram. Oci gledale,oci zemale.I tie nas i nie niv. Sega preostanuva da se prilagodime. Ama kakva takticarka e sFeki.Kapa i simnuvam.Se trudam i jas da naucam. Sala na strana,Anina,da najdes nacin,znam deka mozes,i da batalis toa sedativite.
Sedativi da pijam zaradi nea? More... Nikoj prva ne zakacam, nisto ne i pravam, ama ako me pipne ima ja nea da ja doteram sedativi da pie. Ama si vide na vreme deka nema kako saka pa si se povlece. Pokazi malki zabi! I ic da ne ti cue sto zbori Ignor samo, toa ke ja dotepa.
Исти случај сме и ние галапче. Мм е многу добар, нормално има и мани а кој не, па ради него ја толерирам. Она му е мајка, он си ја знае најдобро, но каква таква мајка му е. Ама јас не морам. Затоа сме на некоја златна средина. Држам дистанца. Еднаш неделно се гледаме, тогаш си преќутувам на сите глупости што ги кажува, изигравам јас глупи август, а она знае се. Имаш од нејзина страна стави нож, лук и метла во креветчето, јас аха добро. Имаш детето не го легнувај со глава на запад, јас аааа ок. И ништо од тоа. Јас кажувам нешто за син ми, таа аааа и нашава исто (тоа за бебето од золвата)Просто донесов заклучок дека не ми вреди борби да водам, а војната ми е веќе добиена. Сепак му замерувам на мм исто како ти галапче. Моите ни помогнаа за станот многу и никогаш веќе не спомнаа. А тој во неколку караници со мене ми префрла па јас не им барав, не ги терав, мајка ми нема што да прави. Е добро де ако нека е жива и здрава му викам, не го омаловажувај делото на моите. И мајка му за н.год даде 1000 на син ми. Беше дадена пред цела соба гости (најмногу во овој живот сум мразела пред други луѓе некој пари да ми дава или да давам, некако ми е неубаво што има другите да знаат) и на два три пати прашува што му купивте, што му купивте, демек да не му ги истрошими ние парите на детето. Јас кога и да рече викам ги орочивме(вистина е, кој што ќе даде за син ми му ги собирам па ги носам ви банка. А мм атерџија. Леле мамо гледавме да му купиме, ова, она. Јас овака го гледам а он ќе примети па ќе тргне поглед, лаже. Па ќе спомне дома од мама парите за ова да му купам. А договоени сме се што ќе собере детето одат во банка, а се што треба ние му купуваме. Ама ете ови пари се од мама .
@irena.1 @galapce @anina кога еден маж прифатил и соџвакал помош од женски род а поготово од туѓа фамилија? Немој да мислите дека не се свесни за ништо тие, само маж како маж не може да си го погази сопственото его и да прифати понекогаш дека и женскиот род веќе децении се изедначил и е еднаков на "посилниот". Како што и ние жените што си го имаме во мозокот ситничарењето и анализирањето до детаљ така и тие си имаат одредени ставови и гледишта во своја глава. Колку и да сакаме едноставно машкиот и женскиот мозок не може да гледа, не размислува и не толкува на ист начин обострано тоа е фактот. Секој си има свои маани и доблести крај краева нели. Не го сваќајте овој пост како нешто лично за себе и вашата фамилија, конкретно и реплицирано. Пишав само онака став врз вашите постови како досиказ и надоврзување. Што не мора да значи дека и е правилен, крај краева сите различно гледаме на работите.