Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. SV1911

SV1911 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2013
    Пораки:
    2.984
    Допаѓања:
    67.823
    @SaNJaAaaAaa нареден пат кога ќе планираш нешто, не прашувај, туку соопштувај.
    А сега ако ти е мерак да прославите, тогаш зборувај со маж ти, договорете се. Ако за тебе овој празник има значење, зошто да не го одбележите?

На kjukli и SaNJaAaaAaa им се допаѓа ова.
  2. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.092
    Допаѓања:
    77.166
    Зависи од мажот.Не сите мажи на почетокот потклекнуваат под влијание на родителите.Зависи каков му е карактерот.Во брак тоа не се учи,тој што си е таков,таков и ќе си остане секогаш.
    И аман,помек начин за да и се кажело,па не е дете снаата па да пази да не ја расплаче.Свекрвата си кажала мислење,а не наредила и не ја фатила за врат снаата дека не треба да се прават младенци.А тоа што мажот нејзин несакал да прават,тоа е веќе друга работа,можеби едноставно не му е дојдено до тие работи и си кажал,а не дека свекрвата кажала мислење.Баш од ништо нешто се прави само колку свекрвата да испадне крива,па макар и за ситници,за трошки.

3. malooto

malooto Истакнат член

Се зачлени на:
    6 април 2011
    Пораки:
    641
    Допаѓања:
    380
    eve me i mene. porano se izjasniv deka nemam svekrva tuku baba na mm 80 i kusur me sovetuvavte da ne se zamaram taka postapiv i se vrakam milo za drago taa eden jas dva.
    eve denes dojdoa tetkite na mm i site pusat i mm im kaza deka nas lekar ni rece nesmee deteto vo zacadena prostorija i pocnaa da mrcat i vikaat kako i tie imale deca imale vnuci pred niv sekogas pusele pa eve ne im e nisto ne znaele niti lekar mit nisto ama mm im vika nee sekoe dete isto moevo ne smee i kraj.
    za feminkata pogore se izvinuvam nese sekavam koja bese ja sovetuvavte da si zeme sporetce i dase trgne nastrana epa mila dati kazam jas taka pcnav pravam rucek se dolu kaj sto sedi i taa i pravec gore palam imame mal kamin i mirna glava a taa sto vika na sekogo samo gore sedime od ses saat sme legnuvale ic muva neme lazi poveke e sega sobata mise iscrna ama toa e drugo :rofl:

На anakonda88, Manuela. и rose60 им се допаѓа ова.
  4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.390
    Допаѓања:
    103.196
    Младенци е поголем празник од многу кои се слават на денешницава, означува многу повеќе од Валентајн на пример кој сите сега го слават. Младенци само се погодил на исти ден со денот кога била мачени и убивани македонските студенти, а иначе е црковен празник и како таков се слави започнувањето на пролетта, како што кажува и самото име се слави љубовта на младите, а ете првиот Март по свадбата се слави и стапувањето во брак на двајца млади. Инаку во Тетово на овој ден слават и новороденчињата, така да не е поврзано воопшто со мачењето и убивањето на 40те македонски студенти. Младенци е прекрасен празник, тој слави прекрасна работа, така да сметам дека е баш за славење.

На friendy, Cataleya, Manuela. и 8 други им се допаѓа ова.
  5. <3 pleza4e <3

<3 pleza4e <3 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    770
    Допаѓања:
    3.442
    Кој сака нека слави, јас кажувам лично за мене.
    Затоа што не терам народски старински обичаи туку црковни обичаи. Младенци не е еден од нив.
    Така да нема потреба мене да ме "учиш" ...
    Да, ниту валентајн не славам како децава што се радуваат на странски празници.

Кој сака нека слави, јас си ја почитувам верата и црквата и не славам. Поздрав

6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.390
    Допаѓања:
    103.196
    Не те учам скраја да е, ама Младенци е црковен празник ;)

На bella24, tanja manja, Miss.Sweet и 5 други им се допаѓа ова.
  7. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.097
    Допаѓања:
    135.119
    Младенци е христијански празник.
    Поврзаноста со христијанството: Младенци — еден од поголемите христијански празници од пролетниот циклус каде што се слави споменот на четириесетте војници од Севастија кои маченички загинале за христовата вера. Младенци ги слават сопружниците во првата година од бракот, оние кои се венчале после 22 март претходната година. https://mk.wikipedia.org/wiki/Младенци

Поврзаноста со бракот : Врската меѓу празникот и бракот е токму во венците (круните). Сите сме ги забележале круните (венците) што ги носат младите на црковните венчавки (коренот на зборот „венчавка“ е токму во „венец“). Венчавката е крунисување на богоблагословената заедница на мажот и жената за духовен и телесен раст и умножување, како што благословил и Господ (плодете се и множете се и наполнете ја земјата). Но не знам дали сите се сеќаваат на песната што се пее за време на венчавката - „Свети маченици, коишто пострадавте и се овенчавте...“.

http://cudo.blogspot.mk/2006/03/blog-post_22.html

Поврзаноста со свекрвата: Никаква.

На ALISA0000, anaja1, friendy и 23 други им се допаѓа ова.
  8. <3 pleza4e <3

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    770
    Допаѓања:
    3.442
    Наместо да ја полните темава со оф топици и да се образовате од интернет прашајте поп, монах или теолог да ви ја каже разликата помеѓу црковни празници...и народски обичаи за празници кои немаат врска со црквата.
    Освен што правите славје од тежок ден...згора на тоа и мрсна храна принесувате на трпезата!
    Кој прави грев...со здравје да си го носи.

9. mimi****

mimi**** Истакнат член

Се зачлени на:
    28 август 2015
    Пораки:
    603
    Допаѓања:
    3.636
    Toj praznik e za mladite koi taa godina stapile vo brak i smetam deka treba da se proslavi i toa e crkoven praznik,ako ne e crkoven zosto se nosat svekite od vencavkata da dogorat toj den i zosto popot cita liturgija po povod na toj praznik.Ako do tolku mislite deka ne e crkoven praznik otidete toj den vo crkva i ke videte,a ne zboruvajte ako voopsto ne ste bile.I ne gledam pricina zosto na trpezata da se stavi posna hrana koga praznikot ne e vo posti

На DEBELUSKA и anaja1 им се допаѓа ова.
  10. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.546
    Секој има свои сваќања и свои гледишта врз работите, да така нормално е дека ќе има сукоби за тоа кој како перцепира на одредени работи, за различни гледишта на нашите животи не треба да ја тупиме и да ја преувеличуваме работава до овој степен.
    Кој смета дека треба да си слави и му е мерак на душава нека си прослави, кој не смета нека не прославува. Не разбирам зошто толку филозофирање.

На samovila.red., Momichka, VladeMila и 2 други им се допаѓа ова.
  11. makgirl

makgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2015
    Пораки:
    542
    Допаѓања:
    2.104
    Добро бе девојки вие пак го терате муабетов накај кавга изгледа?
    Една провоцира,друга иде контра,трета незнам што прави.

Извинете вака што кажав не мислев ништо лошо
    (да си кажам пошто сигорно ќе бидам нападната)

На samovila.red., MilaP, tanja manja и 6 други им се допаѓа ова.
  12. Пчела

Пчела Популарен член

Се зачлени на:
    3 мај 2015
    Пораки:
    453
    Допаѓања:
    1.437
    Темава е снаи и свекрви проблеми или Младенци. :?: Од влакно цело јаже направивте. Кој сака нека слави кој не немора и крај на муабетот.

На samovila.red., DEBELUSKA, Eli23 и 4 други им се допаѓа ова.
  13. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.213
    Допаѓања:
    36.710
    Затоа треба да се пресече од старт. Јас имам 2 јатрви. Едната се има омажено за девер ми уште пред да се запознаам со маж ми. Другата се омажи отпосле. Вторава од старт пресече. Свекрва ми не смее да и писне. А јас и другава јатрва ќутиме и трпиме и затоа свекрвата ни се качува на глава. Колку и да е мажот мамино синче, ако снаата од старт пресече, нема да има проблеми.

На friendy, galapce, Manuela. и 3 други им се допаѓа ова.
  14. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.546
    Како и на кој начин се сече?
    Делот околу сечењево некако мистерија ми се учини во муабетот.
    Сподели ја магијата на твојата искусна јетрва да прочитаат овдешниве снаи и да се просветлат, ете конечно од испишани 525 страни, може ќе се пронајде таа "магија" за решение на проблемите а?!:wasntme::D

На ***cute*** и Пчела им се допаѓа ова.
  15. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.213
    Допаѓања:
    36.710
    Да објаснам поубаво. Јатрва ми е особа што не трпи да и се мешаш. Што се однесува до сечењето, она од почетокот и кажа на свекрва ми дека не трпи да и се мешаат и дека ако има мешање од нејзина страна, она ќе прекине контакти со неа. Свекрва ми мрчеше на почетокот, ама на јатрва ич не и беше гајле.

Со кое право ќе се меша свекрвата во бракот и во воспитувањето на внуците? На мене жената маста ми ја извади. Ама и јас почнав да и плескам во фаца некои работи, па почна да се повлекува по малку. Да ме прави неписмена затоа што немало мене кој да ми покаже некои работи (мајка ми е почината), не дозволувам. За свекрва ми сите сме прости, само она е паметна.

На akvarium, el3na, DEBELUSKA и 2 други им се допаѓа ова.
  16. <3 pleza4e <3

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    770
    Допаѓања:
    3.442
    Жени...молете бога ние кога ќе остареме и станеме свекрви да не држи умов :) ...да не правиме тоа нас што ни правеле...
    Затоа што жена кога влага во климакс ни се тера, ни се води :D ...сите негативни карактерни особини излегуваат во староста, што на млади години ги поттиснуваме ;)

На Pcelka94, Miss.Sweet, el3na и 8 други им се допаѓа ова.
  17. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.804
    Мене ова ме плаши искрено.
    Неможе ниедна да не чини и да е до нив. До родот ни е.
    Женски,комплициран.

Како се вика машко од змија?
    Свекор.:D

Свекрва змија.
    Ние снаите верверички(heidy).

Навистина,грото свекорите повеќе ги почитуваме а уствари треба да е обратно.
    Од искуства од околина што знам,дека нема свекор,свекорот лициња правење до без свест а зад грб?
    Зад грб и ја полни главата на змијата,и нам толку ни треба.
    Значи жената ако е змија,мажите се лисица,и алал да им е на лукавоста.
    После ние ќе се фалиме како тие се главата ама ние вратот.
    Вратот,да,ама умот е во главата а наводно цел живот се деца.
    Не,не се. Само знаат кога треба да се прават наудрени,кига да кажат дека нешто не знаат,и да не навројувам.:devil: :rofl:

На samovila.red., MargaritaD^2, DVAANGELA и 5 други им се допаѓа ова.
  18. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.857
    Допаѓања:
    32.456
    Ако слушнете на вести дека снаата ја утепала свекрвата да знаете оти јас сум таа. Мојата свеки си е многу старомодна со сфаќања од типот без мажот несмееш да излезеш, да не носиш суќни и такви работи. Има една голема уста и само збори и префрла како некој папагал е.

На Tinushka и ANGIE1 им се допаѓа ова.
  19. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    6.993
    Допаѓања:
    135.302
    Вракај и во иста мера, на се шо праи барај и забелешки може ке се свести :)

На Tinushka и iloveyou29 им се допаѓа ова.
  20. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.857
    Допаѓања:
    32.456
    И да знаеш дека тоа е спасот
    :)