Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. Golden Rose

Golden Rose Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    174
    Знам дека не е злонамерно ама ете така таа сака да е прва во се, мисли можеби дека добро прави, ама сама треба да се свести кога некој ме бара на мојот мобилен да не се јавува свекрвата за контрола.И уште рано на утро ме извади од такт што го пика носот секаде кај што не и е работа ама ај.

На Glasna му/ѝ се допаѓа ова.
  2. vichy

vichy Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    727
    Допаѓања:
    1.163
    Od toa AMA AJ sto i jas sum go pravela ko tebe sum do situacija ONA DA ODLUCUVA KOGA I KAKO SMEAM DA ZABREMENAM, t.e. ne e ona tolku vinovna kolku sto mm se i dopusta. @Golden Rose SVESTI SE NA VREME,posle toa ne deka ke e docna no ke izminat godini i otkako ke te nauci deka moze da te gazi mnogu potesko ke i pokazes kaj i e mestoto ne deka nema da uspees no veruvaj ne si svesna kolku e potesko.Ova od iskusto ti kazuvam.

На okcenzi му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Golden Rose

Golden Rose Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    174
    Не дека не и покажувам каде и е местото, но одбирам за што, за и понатаму зборот да ми држи место. Еве денеска ја сместив каде што требаше и не се ни појави горе повеќе, абре ич не сум за кавги ама, си го бараат.

На okcenzi му/ѝ се допаѓа ова.
  4. vichy

vichy Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    727
    Допаѓања:
    1.163
    I jas ne seum za kavgi no veruvaj od premolcuvanje i dobrina si go unistiv zdravjeto i pak ne i cinev. E sega koga sum bucna uste poveke ne im cinam no barem ne trpam poveke sto mi lezi i kazuvam/prerekuvam. Ona misli deka e mnoguuuu dobra i bez nea nisto ne bi mi bilo taka ''idealno'' kako sto mi e. Nemozes so vakvi na dobro. Od strat na ozbilno i bukvalno za se za da ne se macis na dolgi stazi.

На Golden Rose му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Silver.E

Silver.E Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    2.226
    Допаѓања:
    5.276
    Сега ја видов темава и се изнасмеав на себе си колку имам пишувано во истата порано.
    Жали се, нервирај се, тупај си ја главата.
    И за себе и за свои другарки, братучетки...

А, сега дојде време каде ја заборавив дека постои...

И знаете ли дека од сите нив меѓу кои и јас, само една се жали сеуште.
    Вака, така, некако нагло сите сфатија како треба со свекрвите. Никако не смее земање при срце на нивните провокации, мешања, и мора да се борите за својата правда, а не да трпите и да страдате.
    Но, притоа се да е кажано со убаво, за сепак да има разбирање и почит.
    Со ваков начин гледам дека многу убаво ми оди и со сите жени, бидејќи не сакам мешање, ама ги сослушувам и почитувам.

Таа едната другарка која се жали (секојдневно) ме потсеќа на мене на времето и толку трагикомично ми изгледа тоа. Како и рекла за машината за перење, за чашите што ги купиле, кифлите....абе да заслушаш тешки глупости, непотребно замарање, и дури се осеќам малоумно кога слушам такви глупости.
    Ама и помагам со муабети, иако за жал повеќето жени не сакаат да ги решат проблемите туку во круг да се вртат (бидејќи не превземаат никакви промени).

Но, не судам, зошто до вчера бев јас истата, само фала му на бога што се опаметив и сега животот ми е премногу полесен во тој поглед.

На Antebellum, rose60 и okcenzi им се допаѓа ова.
  6. prasskickaa

prasskickaa Активен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2016
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    116
    Аман луге помагајте...
    Живеам во заедница со свекрва ми сметките ги плаќаме секогаш ние.Свекор ми е дома невработен поради здравствени проблеми . И јас исто така сум невработена го чувам малиот дека не го примат на градинка(кај нас над 3 год е). Мм е шофер и имаме доволно пари за се , арно ама ако се мм плаќа. Свеки и она поди на работа зима 15000 плата од кој очи не им видуваме. Јас незнам како да постапам со неа. По продавници на вересија пазарам за сите и плаќам од парите на мм. Струја,телефони,интернет све мм. . Јануар месец мм не возеше поради штрајкот во грција и свеки пред 10 дена зема 15000 плата не даде 1 денар за дома а вика нема м пари тогаш кај се? Му викам на мм ова вака небива ти да даваш а она да крие , ми вика а што да правам ке и речам и таму останува. Сакав да одам јас на работа свекорот неможе сам да го чува детето незнаел. Помагајте што да правам залудев веќе вересии до гуша аман,

7. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Јас не гледам проблем тука?!

На Ordinary и JuLleE им се допаѓа ова.
  8. prasskickaa

prasskickaa Активен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2016
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    116
    Јас си гледам голем проблем бар за мене. Во заедница да живееш , ти да купуваш за цела фамилија,ти да се задолжуваш и плаќаш се а свеки плата зима а за дома не е земала 1 кг сол. За сметки не дава секогаш нејзе и требат парите а зошто и требат? И нам ни требат со мало дете мада и за нас ама пак им плаќаме кредити,сметки и се шо треба.

9. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.493
    Допаѓања:
    97.043
    Па одделете се! Тоа е лекот, многу е очигледно.

На Tatijana1993, DVAANGELA и kukla21 им се допаѓа ова.
  10. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.857
    Допаѓања:
    32.456
    Само делење. И кај мене беше така сакаа сметките да им ги плаќаме ние со мало дете без работа а тие со пензија. Срамота

11. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    А што тоа ним им плаќаш?! Ти ништо не трошиш?!

12. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.764
    Троши и она ама трошат и тие, не само сметки туку и храна, двајца луѓе на туѓ грб. Јас тука гледам проблем, за кој решението е само да се одделитe.

На Tatijana1993, Viktorijaaa5, mimi**** и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. prasskickaa

prasskickaa Активен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2016
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    116
    Најпрво 2 кредита имплаќаме еден нејзин друг на свекор ми,сметки храна. Трошам да ама од парите на мм не од нејзините. Дека она секој месец платата ја „голта„ ја нема никаде денар не дава за ништо. Абе не е купила едно чоколадце на внучето.

На galapce и okcenzi им се допаѓа ова.
  14. vichy

vichy Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    727
    Допаѓања:
    1.163
    Svekrva ti (i svekor ti) razmisluvaat ziveete kaj niv i ko oblik na kirija im plakate davacki. Odelete se ama istoto ke vi odi na kirija. Sepak ti i mm najdobro si znaete dali vi odgovara niv da im plakate kirija vo oblik na plateni davacki ili da se odvoite i da plakate tolkava suma samo na kirija.

15. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.097
    Допаѓања:
    135.118
    Tи со што придонесуваш за патријархалната заедница? Дали оној кој ве издржува сите има замерки?

На kukla21, Ordinary, makgirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561
    https://mk.wikipedia.org/wiki/Семејство

Вас што не ви е јасно?
    ЗНАЧИ мажот нејзин троши за себичната мајка, арно ама таа иста мајка не дава денар. Е тоа е идиотизам, кретенизам и себичност. Да ја дава и таа платата дома ( бар 1/3 ) сигурно феминкава нема да се буни. Ама и некој парите од мм ( односно мои пари) да ги троши и јас ке се нервирам. Кај нас свеки моја не е вработена а исто и јас, но мм и свекор ми си делат се на пола иако да бидам реална, ние со мало бебе трошиме многу повеке. Трошиме повеке струја зошто во соба сме на термо греење, бојлер трошиме по 3 пати дневно, додека старите 2 пати неделно. Машината пере секој ден поради малата и поради педантниот ми маж. Интернет и телефон пак ние, иако се плака по пола, за храна пак ние повеке иако се плака на пола итн, па никој не се буни. Бдв свекрвами пере и готви за СИТЕ, а често готви и посебно за сите по желба, а мм е тој то пазарува за сите. Е сега тука ако ја рачунаме нафтата мое ке речам дека не е фер :)
    А свекорот што придонесува како невработен? А свекрвата ?

На Tatijana1993, kjukli, anina и 7 други им се допаѓа ова.
  17. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.097
    Допаѓања:
    135.118
    Мене муабетот ми е дека парите ги носи маж и, неговите пари се трошат. Има ли тој замерки? Снаата очигледно има замерки за трошењето на парите на свекрвата, кои повторно, не се нејзини. Ако на некој треба да му смета, тоа е тој, и ако му смета, тој треба да направи нешто. Веројатно него така му чини. Ако маж ми сака да дава пари на неговите, јас нема да речам НЕ МОЖЕ.

На Waka-waka, bittersweet и kukla21 им се допаѓа ова.
  18. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561
    Цка во ред те разбирам, дека ако нему не му смета и сака да им плака, но и тоа е проблем. Зошто бе тој се да плака.
    Е сега не се сложувам дека тоа се негови пари. Парите што си заработува мажот, или жената или двајцата се заеднички пари. А што ако феминкава се вработи а тој утре остане без работа? Дали тогаш феминкава не треба да дава денар дома? Дали тогааш нејзе нема да и е преречено? Дали тогаш ке бараат кирија во куката од неа? Е тука и лежат тие нефер работи. Кога веке си во заедница, треба да се придонесува исто. За тоа најдобро е секој на страна, ама ако се нема таква можност тогаш ...
    Убаво си кажа ти, тука имаме патријархално семејство.

На Tatijana1993, bella.s, anina и 10 други им се допаѓа ова.
  19. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.493
    Допаѓања:
    97.043
    Тогаш како и кога ќе се постигне нешто во животот ако си ги даваме парите на родителите, а ние веќе сме со оформено семејство?
    Башка, имаат примања луѓево. Да е спротивно да се потпомогне, ама вака нема смисла. Од устата на внучето земаат. И се сложувам со Окцензи дека во заедница нема НА МАЖОТ парите и НА ЖЕНАТА парите, се е заедничко. Пари, проблеми, среќа, тага... Па не го земаш некого само за дете да ти направи и гаќите да му переш претпоставувам. Ако има мое/твое, тоа не е брак и не можам да се сетам како би го нарекла искрено.

Само девојкава не се изјаснила дали имаат каде да се одделат?
    Всушност и да немаат, парите на родителите мажот што ги дава нека плаќа ќирија во некое скромно станче и мир за сите. Ама па нем после мама и тате гладни да бидат:rofl:.

На kjukli, anina, eloves и 5 други им се допаѓа ова.
  20. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.764
    Пaрите вo брaк се зaеднички, никoгaш не сум пoмислилa ниту јaс ниту мм, дa се делaт пaрите нa мoи-негoви.
    Пaрите стoјaт нa еднo местo и.кoгa требa зимaме, не прaшувaм мaжу смеaм кремa дa купaм? Пoштo тие се зaеднички иaкo мoментaлнo тoј рaбoти, a рaбoти зa свoетo семејствo или семејствo се мaмa и тaте a женaтa и дететo не? Тaкa испaѓa.. вo темaвa секoгaш мaмa е вo прaвo и битнaтa a женaтa небитнa, нaтрaпник.

На Tatijana1993, kjukli, anina и 6 други им се допаѓа ова.