Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.097
    Допаѓања:
    135.119
    Жената свесно одлучила да живее во заедница, ако е заедница, сите пари и проблеми се заеднички. Ако главниот финансиер нема проблем со трошењето на парите, зошто она да има? Ако маж и ја излажал дека кога ќе се венчаат ќе имаат одвоен живот, само тие двајца, со дете, а сега излегува дека не е така, нека му се лути него. Ако знаела дека ќе бидат во заедница, и прифатила, условите се тие. Веројатно и претходно било исто со парите.

На крајот, ако и смета начинот на трошењето на платата, треба со финансиерот да разговара, а не да и се лути на свекрвата. Ова е повеќе семеен проблем, не снаа-свекрва проблем.

Ако парите на сопругот се и пари на сопругата, дали парите на свекрвата се пари на снаата во заедница? Дали во заедница платата на снаата се и пари на свекрвата?

На bittersweet и Ordinary им се допаѓа ова.
  2. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.162
    Допаѓања:
    13.539
    Е како париве на мажот само се ова неможам да го разберам. И тоа како ќе кажувам каде ќе одат парите јас ќе ја запалам куќата вакво нешто ако ми се случува. Јас лично кревам прашина ако не ми дадат пари за бензин што ќе ми ја позајмат колата(се разбира и за моето такси ако треба да одам негде тогаш) а не па за сметки кој што ме фаќаат над 5000 секој месец.
    Неможам да разберам родители што не помагаат на младите во овој случај треба сметките они да им ги плаќаат! 15000 е сосем солидно за да помогнат барем за нешто!

На anina, rose60, oblace1 и 2 други им се допаѓа ова.
  3. prasskickaa

prasskickaa Активен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2016
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    116
    Normalno deka i na mm mu smeti i deka se buni ama ako sekoj den ti idi doma nekoj i bara pari za kredit ili od market te barat za veresija zarem nema da dades? Pred da zabremenam i jas i svekorot odevme na rabota ama parite se znaeja sekoj plakase po nesto ostatokot go trosevme za sebe ili za nesto sto treba. Vistina e deka mm e sofer i ima golemi primanja ama isto taka e vistina i toa deka sme so 3 krediti koj vkupno iznesuvaat 18000 , struja 4500,mobilnite ni se family i se 5000 so ogled na toa deka imame sofer i koristi roaming, Za drugo i ne zboram. I sea ako maliot nema kaoj da go gleda deka kako so napomenav pogore vo gradinka kaj nas e 3+ godini a svekor mi e srcevo bolen i nesmee da se naprega i so toa nemoze da go cuva sam maliot toa znaci deka sveki treba parite za sebe da gi trosi? Pa dobro imala i taa meseci koga ne odela na rabota pa od moi pari sum i davala da si kupi sto i treba pa ne sum prerekla. A sega koga mm 1 mesec zakoci ne vozese ona platata ja skri. Jas peleni vo apteka ke se zaborcuvam i hrana v market na veresija a gospogava so nejzinite pari kejf na gazot neka pravi.
    Vo selo sme kako da se odelime koga i na svekor mi mu treba 24/7 nega i prisustvo na covek deka vo sekoj moment mu ripa pritisokot i se gusi. Jas so stresovi sekoj den i so malo dete + ,koga bi imala kako odma bi trgnala na rabota barem pomos na mm. Izvinete za fondot ne mi se menuva nesto.

На galapce, rose60 и okcenzi им се допаѓа ова.
  4. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.764
    Тие свoите трoшoци не си ги пoдмирувaaт пa не дa пoмaгaaт:|

На ocicka2014 и prasskickaa им се допаѓа ова.
  5. prasskickaa

prasskickaa Активен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2016
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    116
    Da ova mozam da go potvrdam gospogava ima kredit i moj kes kartica koj kostat 7000 ama ona 7 denari ne dava za niv.

6. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    6.993
    Допаѓања:
    135.302
    Најдобар начин ви е да се отселите од таму, макар и под кирија да одите. Не сте должни да ги плакате долговите на свеки. Бракот е заедница на маж и жена а не на маж, жена, родители, блиски роднини... А на свекор ти ако му треба нега и ти си таа што се грижи за него ке си поднесеш барање за надоместок што се дабива за грижа на лице кое не е способно да се грижи само.

На rose60, Viktorijaaa5 и okcenzi им се допаѓа ова.
  7. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    Кој може со сила тебе да те натера туѓи кредити да плаќаш? Ако не плаќа, неа ќе ја тужат не тебе. За други сметки ако толку не можете да се договорите, остави некоја сметка за струја па кога ќе дојдат да ја исклучат речи дека немаш цела сума да ја платиш. Ако и се седи без струја нека не плаќа ништо. Во продавница само ти пазаруваш и бараш на вересија или сите сте на една сметка? Речи нека те одделат. Што зима свекрвата нека и пишат на посебна сметка па на крај нејзиното од неа нека го бараат. Ако она не дава, не давајте ни вие за нејзини трошоци, што е толку тешко?

На kjukli, SexiLy, eloves и 12 други им се допаѓа ова.
  8. Winter Lady

Winter Lady Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Цка во ред да кажеме ако им ги подмирува сите сметки, а што ако утре други ден им текне да ги исфрлат од куќата, кај ќе одат тие, а башка ќе немаат заштедени пари.Ај платата е голема, ама пак ќе треба да се стискаат.Па и ако трите кредите се на нивно име, сител телефони, и пак мажот ќе треба да ги плаќа.
    А жената што о трпи отсуството на мажот, и што го мисли додека е на пат.И вози и вечерно време ?
    и ШТО НЕМА КОЈ ДА ЈА ЗАМЕНИ ЗА ДЕТЕТО, МОРА НОН-СТОП ТАА ДА ГО ГЛЕДА, НАСПАНА ИЛ НЕНАСПАНА.

Па свеки твоја што не прекине со работата кога и онака не дава денар, барем нека си го гледа мажот.
    А НЕ ТИ ДА ГО ГЛЕДАШ.

На theowndemon, evangelina.ina и Sesil им се допаѓа ова.
  9. flavor

flavor Активен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2016
    Пораки:
    125
    Допаѓања:
    235
    Ovie shto zhivejat so svekrvite se ustvari blagosloveni.
    Da ima nekoj da ti obezbedi mesto na zhiveenje, da ti prichuva deca i da ti pomogne vo budzetot domashen osobeno za namirnici za hrana...e stvarno ok rabota.
    Eheeee da ne trebashe da plakjam za seto toa...nemashe da rabotam pola godina sigurno ili pak ke rabotev samo po 3 dena vo nedelata.

10. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Како скокнавте сите (facepalm)
    Кога старите даваат повеќе во семејното домаќинство за вас е нормално, браво за старите, ги помагаат младите. Кога младите даваат повеќе, ги користат старите, безобразни се и сл.
    Дефинитивно најубаво е да се поделите, а ако тоа е невозможно, седнете со старите договорете се кој, што и колки ќе плаќа. Ќе си се договорите и за кредитот.

На galapce, duffi, Nausicaa и 4 други им се допаѓа ова.
  11. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    Во право е Кукла. Најубаво е посебно, но кога неможе и мора заедно мора да се разјасни кој какви обврски има во заедницата. Така фино лепо маж ти ќе седне и ќе разговара со мајка му. Значи ќе и каже сам не можам да ги покријам трошоците, дај помогни ти оваа сметка, јас таа,кредитот по пола и слично. Ако рече немам тогаш од другиот месец да си планира кога ќе земе плата одма да си плати пред да нема. Ама да си знае неа ја чека.

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.146
    Zosto e tolku cudno mladite da plakaat smetki dokolku sedat vo ista kuka ne mi e jasno.
    Eve ke kazam za mene.Imam svekrva i stara baba,deleni sme so posebni vlezovi i poseben dvor.
    Svekrva mi zema 10000 i babickata zema penzija,tocno neznam kolku i si ja koristat licno za niv.Smetki za struja,voda,internet,mobilni,drva .. plakame jas i mm. Iznesuvaat okolu 15000.
    Koga gi nosam po doktori ili bilo kade ne im zimam za pari za gorivo pa i do Skopje da gi nosam.Na koj da mu zemam pari ne mi e jasno?Na zenata sto go izgledala maz mi,sto go cuvala 25god kako ocite na glava?Ne zemam ni na majka mi dokolku treba da ja odnesam nekade.
    E sega za pomos i jas imam od niv,dokolku treba sin mi da se zeme od gradinka a jas sum na rabota go zimaat,ke go cuvaat,blagodarna sum im za toa i pogolema pomos od toa nema.

Dokolku svekrva ti zema 15000 i gi nema parite nejzini mora na nesto da gi trose,ili gi dava nekade.Ako tolku vi prece sednete koga ke si dojde mt i razgovarajte familijarno ili iselete se.

На samovila.red., rose60, ph.orhideja и 2 други им се допаѓа ова.
  13. SuperGirl24

SuperGirl24 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 март 2012
    Пораки:
    2.464
    Допаѓања:
    48.564
    Многу од кредитите се земани од страната на родителите како посолвентни уште пред да стапат во брак младите со договор дека и синот/ќерката ке придонесува кон исплаќање на тој кредит без разлика што не е на негово име. Барем во моја околина е така ,па и ја со моите така се имам договорено тие да кренат кредит зошто имаат постабилна работа од мојата а јас секој месец во кеш од плата да им давам пари на име тој кредит . Тоа не значи дека уште утре ако се омажам ќе престанам да го плаќам тој кредит зошто маж ми ќе ме збори како на бабата и дедото го плаќа кредитот. Негов проблем е ако му смета тоа ,договорот си е таков и јас да партиципирам се додека не се исплати до крај. Да напоменам не станува збор за мое лично задоволство што утре ке го изнессам од дома , туку за реновирање на станот во кој што живеам со моите а утре најверојатно коа ке се омажам тоа ке "остане" на нив. Така да нема што тука љутиш ако се плаќаат кредити кои не се ваши. Верувам дека секој од нас пред да влезе во брак со некого знае каде влага. Што знам барем јас сум знаела, барем со тие што сум била во посериозна врска во каква ситуација се дома и дали се заглавени во кредити (мада денес ретко кој не е ).

На Bridget му/ѝ се допаѓа ова.
  14. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.092
    Допаѓања:
    77.166
    Ако се толку благословени тогаш што не живееш и ти со свекрва во заедница,зошто си се одвоила???Плус во случајот свекрвата ни денар не дава за дома,мажот е тој што ги покрива сите трошоци,прочитај па ќе видиш.Тоа не е благослов туку тортура.А и не е во ред она:Мажот заработува и негови се парите па што сака ќе прави со нив а она пошто не заработува нема право на збор,не е нејзина работа каде мажот ги троши неговите пари а каде свекрвата нејзините.Не,бракот е заедница каде што се е заедничко,од пари до се останато.
    @prasskickaa тука нема да го најдеш одговорот на твоето прашање и да го решиш проблемот,треба да си седнеш со мажот и да си разговараш па само така може да ти се реши проблемот,поинаку никако.Од тука никој неможе да ја натера свекрвати да почне да дава пари за дома.Плус сами сте си криви што вие плаќате кредити на свекрва ти и свекор ти а не е свекрва ти.Видела дека плаќате се и дека може да си ја троши платата за себе лично и така си тера.тоа е тоа.

На rose60 и okcenzi им се допаѓа ова.
  15. Silver.E

Silver.E Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    2.226
    Допаѓања:
    5.276
    Парите од жената/мажот (ако работи еден) се на двајцата.
    Во брак мажот и жената се едно и нема мое - твое, нема делење и заедно одлучуваат за се, па така и за парите.
    Никој не смее да дава, изнесува пари без дозвола од другиот.

(Во ред е да се помага, но ако се сложат и двајцата. Иначе ако таа почне од парите и на мајка и нејзина да дава, каде е крајот ? За жал многу родители знаат да не бараат помош, туку да ги искористуваат децата)

16. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    И тебе твоите те изгледале, им плаќате и нив сметки и им купувате дрва?
    Мислам ок е ако така ви е договорот и ви одговара, веројатно компензираат и тие на некој начин, претпоставувам парите што ги имаат не ги трошат на патувања и гардероба, сигурно пак оди дел и за вас, на овој или оној начин. Но да се каже дека е нормално само младите или само старите да подмируваат трошоци во случај кога сите имаат примања, не е. Очигледно, штом на едните не им одговара.

На kjukli, ocicka2014, Sesil и 3 други им се допаѓа ова.
  17. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.146
    Normalno deka i moite me izgledale no majka mi ima dovolno da ne se grizam.
    Problemot e sto za svekor mi imaa kredit podignato za lecenje,za zal pocina covekot i svekrva mi mesecno plaka po 7000den samo za kreditot,a so ostanatite 3000den i na babickata penzijata (koja ne e golema) krpat cel mesec da imaat za jadenje.Sebicno od nasa strana dokolku imame nie da gi ostavime na cedilo.Plus i zasluzuvaat,svekrva mi e edna od najdobrite svekrvi,si ima maani,isto i jas, no si gi resavame familijarno.
    I ovoj problem pogore treba da se resi familijarno,ne e vo red svekrvata da si gi trosi licno na sebe parite,i nekako mi e cudno ni 1 den. da ne dava ,no treba da sednat i da zboruvaat ne gledam sto moze nie da pomogneme.

На Eli23, galapce, Nausicaa и 5 други им се допаѓа ова.
  18. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    Тоа е веќе друго. во тој случај требаше да кажеш порано дека немаат пари за основни работи па затоа помагате, а не дека од желба ваша да тие си ги трошат парите по желба како благодарност што го изгледале сопругот. Така звучеше во постот.

На Eli23, ocicka2014, okcenzi и 4 други им се допаѓа ова.
  19. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.146

Ima mnogu snai i sinovi,pa i kerki i zetovci sto ne pomagaat na starite i koga im e potrebna pomos.
    Zarem malku gi poznavame.
    Iskreno ne mi se veruva sekrvata da gi trosi site pari za sebe,a ni 1den da ne dade,nekako mi e cudno.Kade e svekor ti vo ovaa prikazna,ete kaza deka e bolen i ne raboti no sigurno se slusna i negoviot glas.Dokolku so svekrvata ne moze da se razberete,zborete so covekot.
    Druga rabota,cim e bolen trebaat apcinja,doktori koj go plaka toa?Moze tamu im odat parite.Tetka mu srcev bolesnik do sega imase 2 operacii sto kostaa pari,pa mozebi cuvaat pari dokolku ne e napraven do sega operacija.
    Dokolku ziveete na selo,imate sekako nivi,lozinja,sigurno zemate prihodi..
    Nie nisto ne moze da ti pomogneme,samo da kazeme deka treba da zborete i da si gi resite problemite.

20. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    8.914
    Допаѓања:
    272.672
    Ова со плаќањето помагањето кој кому е всушност:кој ќе се фати на оро тој ќе го игра.
    Кога се зедовме со мм старите беа без приходи (работел само свекор ми и беше стечаец).Сите потреби дома нормално ги финансираше мм.Откако свекор ми зазема пензија која тој со очи не ја гледаше туку свекрвами раководеше пак некако како логично си продолжи ние да подмируваме се ,а уште повеќе од кога се вработив и јас.Демек вие имате 2 плати а ние мала пензија не ни стига.Иако живеевме одвоено последниве 7- 8 г само струја си плаќаат и останато така за лични потреби си го трошат.Мометално и кредити плаќаме и сметки и скапо лекување и ..и пак не чиниме,пак ништо доволно не правиме за другите кои се задолжени само за да ги гледаат еднаш неделно (и по телефон по 6 пати во денот).
    Искрено сум прифатила дека е така и сум се помирила зашто знам дека јас сум си дозволила ама сега е касно за промени.Многу било малку останало...
    Мој совет е дека со време треба тие работи да се разрешат во едно семејство.Ако да се помогне било младите на старите или обратно ама да е со граница и взаемно разбирање ,иако секогаш еден ќе се најде тоа да се обиде да го злоупотреби.
    Малку забегав ама ПМС во тежок период...:tmi:

На makgirl, kjukli, Doozy и 12 други им се допаѓа ова.