Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. flavor

flavor Активен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2016
    Пораки:
    125
    Допаѓања:
    235
    @ivi1987
    Мојот пост не се однесуваше конкретно на некој случај или некој пост, само мислење дадов дека се тоа може да биде во одредени случаи предност голема.
    Инаку не сум ја имал таа среќа да живејам со свекрва од две причини(едната е дека сум машко а другата е дека млад се одселив и решив сам да живејам).
    Затоа сега ја плакјам цената на независноста, односно 65% од моите приходи одат на име на слободата а и јадам ко џукела некоја на брзинка по ресторани и сендвичари(ако ме викнат сабота или недела на ручек некои се радувам на спременото пошто врска неам од готвење ја).:worried:

2. prasskickaa

prasskickaa Активен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2016
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    116
    Ниви немаме бидејки за жал се испродадовме од вересии. Лекарствата на свекор ми мм ги купува , абе женаа буквално е како мома си купува гардероба,чевли,парфеми ,дезедоранси и тн... Како ке даде пари кога знае дека ако дојдат на врата по вересија мм ке плати. Па и јас работев и исто беше , ајде да има керка или др снаа ке речам таму ги дава. Кредитите да ги подигнаа свекор ми и свекрва ми ама ја си мм им бевме кокредитобаратели и ако они не плаќаат автоматски на анс ги префрлаат ратите. Инаку кредитот на свеки го зедовме за да си средиме дома дека коа дојдов и вратите сокршени и таван на глава да ти падне беше. Додека за ратат за свекор ми не се бунам дека тој кредит беше подигнат за да можам јас да се породам во приватна клиника дека така ми беше нагласено од матичниот . Мм секој месец пена на уста фаќа од зборење и останува само на добро а земе плата женава ја снемува буквално си шета си прави екскурзии со млади колешки. Реков остани ти гледај ги неможела да го гледа она малиот немала нозе а он сакал нозе. Свекор ми кутриот ко кукла бе како жена му свира он така игра , буквално му ја врзала устата. Коа одеше он на работа како да се поплакам рата за кредитот даваше,струја и остатокот од платата ја даваше на мене , мада не беа некој пари 3000 ама викаше земи снао купи си нешто или земи шо треба.

3. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.095
    ^Дошло време свекрвата да ужива, свекорот да молчи а синот да се мучи.

На kjukli, ***cute***, girl-miri и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.227
    Допаѓања:
    56.914
    цццц... Кога ќе видам некој проблем на темава прво си викам - абе стварно глупо ова... и после неколку мислења ќе се отвори ситуацијата и низ редови ќе се испуштат недокажаните работи. Често е вака.

@praski4ka, кредитите се за тебе и за средување на просторот каде што живееш, па нормално дека ќе си ги плаќате сами. Не е во ред тоа што не сакала да ви даде пари кога сте биле во криза и не е во ред целосно да ги плаќате сметките... ама мислам дека и тоа не е баш како што кажуваш.

На Momichka, ocicka2014, bittersweet и 8 други им се допаѓа ова.
  5. Ordinary

Ordinary Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.841
    Допаѓања:
    81.075
    За некој кој кука дека е западнат во долгови и живее живот на вересија,ова е премногу потценувачки став

На kjukli, ocicka2014 и bittersweet им се допаѓа ова.
  6. prasskickaa

prasskickaa Активен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2016
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    116
    Да вистина , ама тоа е зборам пред 4 години.

7. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.146
    I jas kade sto se omaziv cel sprat si go sreduvavme od pocetok,nikoj ne e dolzen mene da mi meste vrati,prozorci,wc.Soba po soba pravevme so mm.Tie krediti znaci se za vas zemeni,vas da vi bide ubavo a ne za komsiite.I mojot slucaj bese kriticen koga se poroduvav pa odluciv vo drzavna,ne gledam potreba poroduvanjeto da bide vo privatna klinika,da ne dade gospod da trgne loso odma te prakaat na GAK.Sepak sekoj si odlucuva za sebe.
    Znaci toa trebase da kazes od pocetok deka kreditite se zemeni za vas site a edniot samo za tebe,da se dade celosna slika.Nema sto za kreditite da se bunite,toa deka svekrvati ne dava ni 1den,site pari dokolku si gi trose licno za sebe si ne e vo red,no ete ste zborele i ne pomaga.Najdete drugo resenie.
    Koga veke ste podignuvale krediti trebalo da si gi podignete za novo zivealiste a ne sega da kukate.

Da se dopolnam.Tebe ne treba da te interesira kade tie gi trosele parite i zosto ne vlozuvale vo kukata.Ete vlozuvaj sega ti i plakaj,sekoj si ima svoi celi vo zivotot, mozebi niv taka im bilo ubavo i im odgovaralo,a ti trebalo da gledas pred da se omazis a ne da kukas otposle vo sto odele vo wc i kade se banjale.

На Momichka, kjukli, bittersweet и 8 други им се допаѓа ова.
  8. prasskickaa

prasskickaa Активен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2016
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    116
    Koga jas trebase da se poragjam nemav zdravstvo i imav slab otvor po sto mi bese receno deka moram itno vo privatna klinika i na kraj me porodija vo MAJKA TEREZA , a parite koj bea podignati za mene puff gi snema 180000 na delo edno krevetce na maliot .:D Demek dolzele nekomu i mu gi vratile kakov e toj dolg so ne go znam a iznesuva 2 3 iljadi evra.:?:

9. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Кога свекорот плаќал за кредитот за породувањето на приватна клиника арен бил.

Како за секоја работа, така и за оваа - мора да разговор и компромис! Вака сите се јадат, а решение нема.
    Кој па толку ви дава вересија и колку може стари луѓе да купат за да има толкави долгови?!

На MilaP му/ѝ се допаѓа ова.
  10. prasskickaa

prasskickaa Активен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2016
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    116
    Vo skromno selce se e mozno , lugevo na vremeto jadele od zlatna lazica , dodeka nekoj nemal sto da jade oni hranata ja frlele na stokata i kako velat zivotot e trkalo zapadnale vo dolgovi . Vi blagodaram na sovetite koga ke resam problem ke vi pisam , vaka i da diskutirame nema fajde makata pak ke si postane. :nod:

11. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.092
    Допаѓања:
    77.166
    Е,ова објаснува многу работи.Верувај дека воопшто не е привилегија или предност да живееш со стари,тој што пробал знае.Независноста и интимата немаат цена,јас тоа го осетив на моја кожа и никогаш ништо не би сменила иако се правам сама.
    @prasskickaa убаво ќе беше од почеток да ни дадеш реална слика а не прво ие им плаќаме кредити за после тоа да искочи дека кредитите биле наменети за вас па затоа сега си ги плаќате.Прво си жртва во постовите за после тоа да искочи дека со право е ситуацијата таква.Ама тоа е тој наш менталитет,врти,сучи свекрвица крива а реално во многу случаи не е така.

Последна измена: 18 февруари 2016
    На kukla21 и MilaP им се допаѓа ова.
  12. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.546
    @prasskickaa
    Зошто очекуваш од свекрвати да ти плаќа кредити ?!
    Зошто мислиш дека таа ти е должна да ве крепи сите вас од својата скромна плата кога и самата кажа дека вашите приходи се големи ?!
    Кредитите се лично ваши, најнормално дека вие ќе си ги плаќате тука нема дискусија.
    Верувам дека нејзината скромна плата ја користи и за свекорти во тоа не се ни сомневам. Сметам дека правата реалност што ти боде очи не сакаш ни да ја кажеш во случајот туку зборуваш како ти одговара тебе.
    Ајде страна на тоа..
    Сметки, пазари и есапи ќе седнете и ќе си разрешете како возрасни луѓе штом веќе сте одлучиле да живеете во заедница мора да прифатиш дека треба жртви дал ти се допаѓа или не штом живеачката е во заедница мора да се прилагодите и да си направете есап.
    А вака како што кажуваш ти, вие само инат си терате по куќи со безброј лицемерија од позади грб, епа ваквиот есап за живеење на никаде не ве води, каква и да е правата реалност ќе седнете и ќе разговарате искрено и реално на страна од кредитите кои што се баш ваша обврска.
    Никој ништо не ви е должен да знаеш, денешната реалност е далеку поразлична од нашите очекувања затоа ќе си ја свиткате опашката и ќе си барате чаре со маж ти. Ваквиот инат на никаде нема да ве однесе верувај.

На Eli23, mareane, theowndemon и 6 други им се допаѓа ова.
  13. ***cute***

***cute*** Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јануари 2016
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    757
    Во денешно време кога пелените чинат +/-1000 денари како и сите други работи кои се потребни за едно бебе како и за едно домаќинство од прашок до сол и брашно сигурно дека 3000 денари нема ни да и стигнат да ги купи сите продукти за дома. Со 3000 денес ако купиш 2 кеси среќен треба да бидеш.

На prasskickaa и okcenzi им се допаѓа ова.
  14. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    6.993
    Допаѓања:
    135.302
    Не се толку проблем кредитите колку што е проблем што издржуваат двајца членови плус. Ај што ги издржуваат за храна па и долгови во продавници им плакаат, кој да е нема да го поднесе туку така сето тоа да бидеме реални. Никој не вели да не им се помогне, секој свесен човек би помогнал на свој родител, родителите да си земат ваква слобода, да им наметнуваат долгови на своите деца некако превише ми е.

На mareane, kjukli, rose60 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Ordinary

Ordinary Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.841
    Допаѓања:
    81.075
    Јас недоаѓам од минато време.Живеам во сегашноста и да,јасно ми е колкави се трошоците за живот.Не ми е јасен ставот некој да потценува одредена сума на пари дадени на поклон,а кука дека живее на вересија и во долгови.:|

На duffi и danichap им се допаѓа ова.
  16. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561
    Таа како што се изјасни до сега, не живее на вересија поради неа, туку поради старите односно свеки, која е без осет.

17. Ordinary

Ordinary Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.841
    Допаѓања:
    81.075
    Ама ФАКТ е дека живее на вересија, а има потценувачки однос спрема одредена сума пари;)

На kukla21 и danichap им се допаѓа ова.
  18. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    На крај ќе излезе дека вересијата е за нив пак.

На duffi и Ordinary им се допаѓа ова.
  19. prasskickaa

prasskickaa Активен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2016
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    116
    Да разјаснам не ги потценив парите туку реков :
    Значи јас кажав дека за сите трошкови кој ги имаме да точно спрема трошковите 3000 беа ништо. Јас коа си се задолжувам и си плаќам коа работев од моите пари а сега од на мм. Ама коа јадеш на моја сметка и ке даваш. Вистина дека тие давале за син им да порасне и го издржавале ама тоа било пред да дојдам јас , и моите мене ме издржувале ај сеа и ним да им ги плаќам долговите. Тоа дома шо реновиравме со „нашите„ кредити ан нивно име да не го напраивме само за нас? Па и тие живеат овде , и тие се пера,бањат и мочат во тоа направеното. Коа праевме кровот да не го праевме за мене случајно? Во нивната спална течеше вода ама цела куќа ја средивме. Немојте сеа така ве молам сеа излезе дека јас се бунам за тоа шо даваме ние пари а они не а сме направиле нешто за сите. Па едно внуче има оти не земе да му упи една пелена крај краева абе едно чоколадце од 5 денари да му даде.

На galapce, mareane, kjukli и 7 други им се допаѓа ова.
  20. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Јас да живеам со свекрва - очи ќе си извадам. Не сум тип кој молчи, преќутува, прогледува низ прсти. АМА... Утре да и треба нешто на свеки да и се помогне финансиски без збор ќе помогнам. Животот е тркало - кога си мал тие те гледаат, кога тие стареат наша должност е да се грижиме за нив. Секако, во рамките на можностите.
    Цело време спомнуваш вересии на твоите свекор и свекрва, а мене ми е незамисливо колку може постари луѓе да купат за да се задолжат. Штознам, сите постари околу мене се некако скромни. Велиш добро стоите финансиски затоа сто мт добро заработува, а од друга страна ти дошло до 15,000 мкд плата од свекрвата. Некако ми нема логика.
    Можеби имаме различно сфаќање на работиве, ама јас сметам дека не си праведна спрема свекрвата. Ова го кажувам на база на работите кои беа изнесени овде и тоа како јас ги гледам. Реалноста може да е многу поразлична.

На Rose96, mareane, artemidis и 4 други им се допаѓа ова.