Јас би и помогнала доколку таа неможе да ама да земаш плата и да не платиш ништо? Да зема плата а ти да се задолжуваш за пелени за дете?
И мојата има пензија, па пак би и дала без збор да кажам. И стварно не те разбирам - нели мт добро заработува, зошто се задолжуваш!?
@prasskickaa освен да седнете и отворено да разговарате како семејство , друго решение немаш. Седнете и договорете се кој и што ќе плаќа. Велиш имате финансии, требало веднаш да се делите. Јас никогаш нема да вложувам во нешто што не е мое.
Да мм заработува добро ама и добро се задолжува за тој камион па така да морам да се задолжам. Плус 5 дефекти за пола година кој не чинеа 4000 евра . Свекор ми го лечевме приватно дека немаше здравство. Па банка да сме ке се задолжиме.
Нека го пријави свекрвата преку неа за да има здравство. Ти си знаеш најубаво како ти е. За нас од страна важи онаа „100 стапа по туѓ грб не болат“. Поздрав.
Како велат твојот проблем на туг човек му е бајка. ЕЕЕЕ навикнав јас на поголеми маки од ова ама ајде сакав да споделам со вас и да побарам некој совет долколку некој го имаше искусено ова.
Секој човек и секој брачен пар си има некакви проблеми,на никој не му цвета секогаш дома ама проблемите не се решаваат на форум туку на маса,со отворени карти и само така се наоѓа соодветно решение.Плус ти даваа совети доста тука ама и самата кажуваш дека неможете да си одите,дека е кажано на свекрва ти ама дека е џабе.И незнам како ние тогаш поинаку да те советуваме?
Јас од прочитаното дојдов до закључок дека иако немате сите живеете на висока нога, вересии, кредити, приватно здравство. Не живеам во Мк а знам дека секој човек кој не заработува повеќе од 100.000 денари годишно му следува здравствено осигурување, без да се пријавува во завод за вработување. Значи ако одите и двајцата со свекорот можете да се пријавите и да си бидете здравствено осигурани, детето како го носиш на лекар? Мене ми делувате како сите да чекате од небото да ви падне, за ништо сами не се ангажирате. Кукање за состојбата на куќата која наводно била во распаѓање а после свекорот и свекрвата имале премногу, дури и храна фрлале на стоката а чекале снаата да дојде да земе кредит да не им падне куќата врз главата, не знам многу ми е се ово конфузно
^ Многумина така живеат, една дупка ќе закрпат две излегуваат. Денес има, утре нема. Златни кредити кои делуваат така примамливо на почеток, земаат младите, радосни што ќе си направат ново купатило, спална, детска, ама како што е познато дека сметката дома и на пазар не е иста, после доаѓа -олеле. Знам повеќе вакви примери, на почеток се земаат во предвид сите приходи, демек сите заедно и младите и старите седнуваат, се договараат дека заедно ќе плаќаат и кредити и сметки и јадење, како се има така, нема мое твое. Ама отпосле кога ќе се види дека пари не стигаат а сите си се навикнати нешто за себе да си купат, тешко им е кога платата воопшто не ја гледаат. Радоста од капење во новото ве це ќе помине за брзо, па ќе заборават дека таму им одат парите, не во ветер. И после -имаме добри приходи ама пари не видуваме. Како не видуваш, заврти се околу себе, погедни ја кујната, спалната, новите прозорци, сметките за приватни клиники...таму се.
More edvaj cekam da si najdeme kukjicka nasa i vise oci da ne i vidam. Kolku i da probuvam da reagiram smireno ona uporono me turka da vidi do kaj mi se granicite. A na nejzino mesto ne bi go pravela toa. Vo ovoj brak se igra kako jas sviram i ne sakam da go dovedam mm vo situacija da bira zosto znam deka bez razmisluvanje bi bil na moja strana. Zatoa ne mi go iskusuvaj trpenieto. Koga ke puknam nemam ni perde, ni sram, ni vlakna na jazikot. Vo sekunda muckata mozam da ti ja zatvoram. Zatoa ne me buckaj poveke
Свекор ми се ведоше како вработен ама фирмата немаше исплатено плата и здравство 5 месеци. Како што реков имавме долгови со дефект на камионот и за жал и ние самите неможевме 4 месеци плата да поминеме на мм. Со тоа и ние фамилиарно мм, детето и јас немавме здравство, но сето тоа беше во месец април. Баш кога свекор ми доби напади на срцето и гушење од висок притисок. Се лечеше во државна ама за 7 дена плативме како во хотел со 5 ѕвезди. Да напочеток се беше убаво ке плаќавме сите , дедото покоен со висока пензија,снаата на работа,свекорот на работа,синот на работа , свекрвата на рабаота и оооп тркалото се свртува снаата останува дома поради критична бременост се породува,дедото умира а за тоа време свекорот и синот работат во иста фирма и не им даваат плата 5 месеци (што афтоматски закочуваш,кредитите со 3 месеци ги касневме) . Јас велам добро бе луѓе сте иамле доста високи примања шо имате на дело? Морало ли секоја година по 3 пати да одите во Турција,Бугарија,Босна и акде се не. Од страна е мн лесно вистина.
Zosto da ti e konfuzno??? Se ima na svetov. Jas potpolno ja razbiram. Vo celava situacija na svekrvata i se moze i toa e toa. Ili neka si zaminat pod kirija t.e. ke davaat pari za raat ili istite pari ke im gi davaat na svekor i i svekrva i kako zalog za sedenje kaj niv zosto taka im se saka na niv t.e. kukata e nivna i ete nemaat/ne sakaat da imaat razbiranje za sostojbata na mladite. Kaj mene svekrva mi bira kako ke zatrudnam i i se moze pa ovaa nejzinava ne ke mozela nisto da ne plaka .Si moze nejzina kuka si e i si zloupotrebuva. Ima takvi svekrvi i situacii...sto se cudite? I EDEN NAJDOBRONAMEREN SOVET ova od maka naucen: Ne dozvoluvajte da progoltuvata raboti sto ne vi odgovaraat za da ima mir vo kuka,koga sveki ke vidi snaa so dusa sto e dobra i postuva ke ja smacka na beton i drzi pod noga sto i da pravela snaska osven ako ne i se makne od pred oci ili ja razvede os nejziniot sin. Neli mama najdobro si znae za sinceto kaj smee zenamu da znae nesto podobro od mama.
@prasskickaa а зошто твоите не ви помогнат финасиски кога веќе толку сте заглавени и со кредити па ете и со лекувањето во приватни установи ? Ајде биднало тоа си се породила во приватна болница , ете свекорот земал кредит се исплатило тоа ама сега кога ке заглавите наместо вересија во продавница зошто не побараш од твоите 1000ка или 2000 барем за храна да не се задолжувате? Зошто да мора да биде на грб на свекорот и свекрвата се ? Не знам мене пологично ми е да побарам од мајка ми татко ми да се задужат за мене отколку свекор и свекрва. Барем моите се такви никад не би дозволиле некој друг за мене да плака, први би притрчале на помош за се што ми треба. Неможе вечито за се да се чека од свекор и свеква а мама и тато никој да не ги чепка само затоа што више не сум кај нив. Коа се задужуваат едните фер би било и другите да се задужат, а не ја омаживме и сеа друг нека бере гајле. И како тоа водите есап на времето кој колку трошел и колку идел на одмор. И моите идат на одмор по 20 дена па ја треба да им забранам да им кажам дремете дома пошто утре може ке ми требаат мене тие пари? Стварно не ве разбирам,имале иделе ,трошеле сигурно не мислеле дека утре снаа коа ке дојде дома ќе треба за нејзе да се задужуваат. За што рмбам по цели денови ако не за тоа барем еден кејф да си напраам на душава. Абе уште од сега збирам пари за одмори и за викенди да искочам од државава да прошетам негде, а до одмор има уште пола година. Свекорот и свекрвата може си мислат ете ние се задуживме за нив за реновирање за болници сеа ред е они да си плакаат се друго по дома па затоа алчно ги крие ти 15 000 и ги троши на себе. Па и таа жена е човек и да излезе од дома и на кафе да отиде и на еден стик да си купи смрдена на пот да не шета.
Zborot bese @SuperGirl24 24 me prasuvaa ako imale tie primanja so prave so ne reovirale cekale na nas jas rekov kaj trosele. Pred da kazes prasaj od tvoite prasaj dali tie imaat da dadat ili nemaat. I jas ubavo rekov deka mm zaglavi mesecov denar para ne zede a sveki so nejzinite 15000 ne dade nisto da zememe. Bolje ke se zaborcam otkolku na moite da im kazam jas nemam pa i tie da se nerviraat. Izvini moe mislenje e toa koj kako si svaka.
Ajde @kukla21 nema smisla ova. Zarem svekrva i utre koga majka i ke bide vo kriza ke i dade pari???i don't think so.
Самиот факт што имате двојни стандарди и ниско ниво на комуникација и отвореност имате проблеми. За мене е сулудо да зајмуваш од туѓи луѓе а да не бараш од мајка.