Ako saka mazot i se podrazbira toa. I go pisav ovoj sovet so ogled deka taa ne se pozali deka ima problem so maz i tuku so negovite,pretpostavuvam ja podrzuva.Sepak ona najdobro si znae.
Чекај чекај, од кај сега свекрвата да ти каже каков проблем има син и пред да го жени. Па зар не мислиш дека тој сам треба да си ги каже проблемите пред да стапите во брак. Тој требало да биде доблесен и искрен. Жената не ти е за ништо крива, само мм ти е крив што бракот не ви чини и ти го уништува животот. Напротив свекрвата знаејки ги неговите проблеми е пре заштитнички поставена кон него.
Епа чичко ти те излагал или толку си ја знае работата, битно 100% е неточна информацијата. Мајка ми има здравство така преку татко ми и еден куп други луѓе што ги знам.
Ахахах грешка де. Фала на забелешка. Епа со едно око пишувам со друго го пазам црвчево кај одползило. Значи не ММ туку МТ .
Jas mislam deka ti e nishtoven brakot ili rushliv, ne se sekavam. Ako pred sklucuvanje na brak edniot tai za bolest negova ili semejna, brakot moze da ne vazi. I kako ti se raga dete so potencijalna nasledna bolest? Tolku se trudis ko kralsko dete da ke ragas, a ni toj saka ni moze da ti naprai dete.
Каква и да е, ако ја скрил, рушлив е бракот. Јас кога се мажев матичарите јасно прашаа, дали сте запознати со вашите болести, и двајцата јасно кажавме ДА. Ако он лажел, пиши му крст. Зарем ако јас имав не дај Боже болест која не е ни наследна ни семејна, туку поради инфекција сум изгубила матка и кријам, маж ми се оженел со мене, а сакал деца, фер е од мене тоа? Или он да криел, а знаел дека не произведува сперматозоиди и никогаш нема да ги има, требало да си кути па да ми каже по 5 години? Тоа се кажува одма, и се размислува, можам ли јас да се носам со ова или не? Ако можам, ќе се омажам, ако не, ќе речам пријатно. Друго е ако после брак настанало нешто кое не се знаело во моментот на склучување на граѓански брак.
Ајде бе..Не знаев дека утре кога син ми ќе донесе некоја, дотичната снаа треба да ме гледа попреку ако јас сум шетала во младоста моја, за да на некоја и обезбедам удобност?! Стварно, малку небулозни ми се размислувањата од ваков тип, дека јас во ова време треба да бидам пожртвувана и мирна за по 25 години снаата ми рече благодарам ѓто не си одела на одмори, ама ми направи вц. Секој способен човек, кој своеволно влегува во брак, сам си е должен да си заработува за своето семејство. Дека јас му сум должна на некоја да и заработувам и гледам нејзино семејство е еквивалентно на тоа да јас седам со прстот в уста и чекам свекрвица да ми даде пари. Затоа треба длабока анализа и долгпрочен план пред влегување во брак и никој на никого не му е должен во животот!
@prasskickaa ednostavno ne saka svekrva ti. Eve ako ti e moralna podrska jas smetam deka ne e vo pravo nejzinoto odnesuvanje ama i se moze. Ti bidi si srekna sto ima razbiranje maz ti za situacijata i ako vi se ukazuva prilika dvojte si se kompletno od negovite so tek na vreme. I ne se nerviraj,cuvaj zadavje toa nit so pari ne se kupuva. Pari se pecalat i trosat.
Vo idealna drzava so sekakvi moznosti za sekogo bi bilo vaka,no nie ziveeme tuka i sega. E od pravenje takvi dolgorocni planovi t.e. od nemoznost da gi sprovedat na delo poseti ja temata Cekanje na se pa posle vo brak i vidi kolku nabivaat godisnici vo cekanje da se sredat za da vlezat vo brak. Inaku @prasskickaa nema pravo da ocekuva ova sto ti nabroja od svekrva i no so pravo bara koga svekrva i zema 15 000 da doprinesuva vo familijarniot budzet,toa e toa. E svekrva i ne saka zosto i se moze t.e. zamerkite od mladite ne gi esapi. I sto i mozat oni vo pobuna da ja iselat nea od nejzinata kuka....Nisto ne i mozat,zatoa i ona zloupotrebuva situacija i koga im e potrebna ne tolku finansiski kolku babinski da pomaga nea ja nema bidejki noze treba za pricuvuvanje na vnuce a ne trebaat noze za kafe-pienje i ozboruvanje so koleski.
Ако се живее во заедница треба заеднички да се покриваат трошоците а не само старите или само младите.Неможе едните да трошат само за себе и да не даваат денар за домот а другите да плаќаат се па дури и поради тоа да се задолжуваат.И секој пред да влезе во брак треба да седне и да види кај ќе се живее и доколку се одлучи на заедница да се договорат старите и младите како ќе се одвиваат работите со трошоците за да нема после ''Оф леле мајко'' А за оној момент дека треба родителите на снаата да помагаат да се затворат долговите на сите а живеат во заедница и они сите трошици ги подмируваат додека свекрвица троши само на себе цела плата ми е апсурдно.Да се младите сами ок е родителите да помагаат ама кога се работи за заедница и се случуваат фрки со финансиите,не се знае кој пие кој плаќа нема логика да помагаат и да ги ранат свекорот и свекрвата на ќерката.Ама тука секој се прави паметен.
А според тебе Виши изгледа е подобро па сите да ти се качуваат на глава ама само и само мажена да си. И бркање од стан, и командување, и мешање и од тој што треба и од тој што не треба...Работава, се мажела мома да не седи дома.
Која патетика е да си бркан од домата во која живееш, да излегуваш и да наидуваш на затворени врати и сменети брави, да дремиш пред врата, да молиш и колнеш за сопствениот кров над главата што го имаш, да излезеш од дома и да се мислиш дали ќе се вратиш таму или ноќта ќе ја преспиеш пред прагот, да молиш за љубов и за трошка почит од сопствениот маж што гаќите му ги переш и ручек му правиш, да си омаловажуван и газен за секој издишан здив и кажан збор.. А пред се нај патетично од целава ситуација да доаѓаш на форумот и да солиш памет од "сопствено искуство" а се прашувам баш кое е тоа искуство за кое што се зборува овде?! Зарем ова е брачно искуство или малтретирање?! не знам еве.. се чудам!!!
Виши неможе нејзиниот проблем да си го реши,не си нашла решение за тоа што и е дома ама она дава совети од сопствено искуство,ко она да се средила па сега другите напатени души да ја послушаат за да не патат.
зошто ја напагате виши? Ги читав нејзините постови и заклучив дека она сакаше само да си го спаси бракот(иако се гледа нејзиниот очај), се гледа дека се бореше по секоја цена иако било залудно, а и ме чудите што за една грешка или препрека одма советувате (за многу случаеви на темава) да се разведат! Бракот е таков каков што е , нема совршеност , ке има кавги , ке има радости , ке има мешање од свекрвишта , од золвишта , но ако за неколку грешки одма се разведувате ништо непрајте , патем и сите што ке влезат во брак треба да знаат дека несогласувања ке ги има многу , доколку не се спремни за такво нешто нека не влегуваат во брак! Да беше така лесно моите родители 100 пати ке се разведеа и ке се смируваа!
^ Затоа што Виши на сите им советува да одат под кирија,да се тргнат од заедница,да не се стискаат,да не дозволуваат мешање и да не ќутат зошто така старите на глава се качувале и ред други работи а читајки ја нејзината мака она тапка во место и ништо не направила за да си го реши својот проблем,уште седи во заедница. И,да во право си,нема совршен брак и живот ама сите пред да влеземе во брак знаеме со кого сме и каде ќе одиме да живееме и какви се родителите.А не,после кубат коси и кинат нерви од свекрвите и од заедницата.
Bravo bre zeno...Ama tuka site se momicki sto ete ne vlegle vo brakot ko mene da ne sedela sami doma. Dzabe ako se vo brak ovie sto plukaat po mene(a poveketo se isfrustrirani i razvedeni i zracat so takva energija na prviot problem odma da sovetuvaat razvod) koga ne sfakaat deka i brakot i zivotot nema pravila. Spodeluvame da si pomogneme, se sovetuvame, t.e. posocime nakomu resenie najdobornamerno bidejki nikoj tuka od keif ne pisuva. A ako ima nekoj kriteriumi spored koj nekoj smee i ne smee da sovetuva neka si napravi svoj forum kade ke pravi selekcija koj smee da komentira i zosto. A dodeka e taka ima da pocituvaat secie mislenje a ne da vadat prljav ves zosto elem nivniot sjae od belina.Sega mila moja @vitamina ako razbiras pisan zbor izvleci pouka koj e patetiki pred da se zalepis na tastatura zosto nemas pobitno nesto vo zivotot izgleda.Te ima bukvalno nasekade niz forumov. Seznajki za tugi zivoti od nemanje svoj.
па добар совет дала , најдобро е настрна да се живее , само што кај виши беше друг проблемот ( маж и ) , и јас би живеала настрна за да имам мир во бракот!