Ме интересира стварно дали и како растите деца во такви нездрави средини, со фрлање чаши, навреди, дерења и ред други агресивности?! Дали и вака претходно оред да се омажите истото го практикувавте кај вашите родители?! Кога гледате дека работите не одат како што треба и како сте очекувале, молим лепо или повлечисе или напушти терен, ама во туѓа куќа и агресивни методи за власт во новото живеалиште, ни најмалку не е за оправдување!
ова за мене се однесуваше а што ти би направила ако секојдневно му дават на дете од две години нескафе и ако му е забрането да јаде сувомеснато а го ранат? Си педупредила а исто ко да не си кажала . Еднаш ме советувате „ФРЛИ„ сеа па како растеле децата.Ко демек ти не си винала никогаш дома.
Таа “туѓа“ куќа е и моја и јас плаќам сметки, кредити, вересии за таа “туѓа“ куќа. Е бога ми и ке го урнам кровот ако се работи за здравјето и животот на моето дете. Ако тоа го прават моите дома и ако јас сеуште со моето дете живеам тамо исто ќе постапам, ако прават такви гнасотии. ТОЛКУ
@prasskickaa dali postoi opcija gradinka? Dali deteto ima alergija na nekoja hrana? Vo sprotivno zosto da ne rabotis? Majki ostavaat bebinja od 8 m pa I pomali,tie ne se majki? Svekrva ti treba da se konsultiraat so tebe pred da brkaat za rabota,tocno deka treba I tie da otplakaat dolgovi,no ne e strasno ako se vrabotis,naprotiv,ke olabavis..... Inaku na sto lici da izigravas zongler so casi pred deteto? Ubavo e toa? Sramota,sin ti ako zeme primer vakov primer,eden den i tebe niz dzamot ke te frli,da ti se pluknam u kulturata! So ovaa postapka beter od svekrva ti si ispadnala!
Не може ли да го пуштите детето на градинка, или да го гледаат твоите, или пак некоја дадилка? И за тебе ќе е убаво, ако е ВОЗМОЖНО, да си имаш плата од една страна, и да излегуваш од дома од друга страна. Ако не, не знам што да те советувам. Сепак детенцето е најбитно.
Тие крпат едвај крај со крај,а не па градинка. Ме интересира Праскава дали има мајка и татко? Па тие да го почуваат малиот?
Градинката е 1500 месечно, сигурно дека ќе заработи мајката толку у еден месец. Сериозно децата гледаат расправии по дома? Стварно лошо за нив...
Гледам дека постовите не ги читате сите. УШТЕ НА ПОЧЕТОК НАГЛАСИВ ДЕКА кај нас градинка има само над 3 години . Јас работев пред да се породам ама сеа кај да го носам детето бе. Мајка ми да се пресели кај нас а на снаа ми детето да го остави на нејзината мајка. Не е тоа бутел радишани далечина. Мен убаво ми е дома мислите да чекам од мм коа и сама знам дека коа работев си имав своја паричка. Со чашата извинете ама пак би фрлила доколку видам дека човек од збор не се разбира НА ДЕТЕ ОД 2 ГОДИНИ НЕСКАФЕ ДА МУ ДАВА.Па ке го распука детето бе со тоа кафе, свекорот пак коа вари турско му става во филџан ееј на дете од 2 години . Убаво реков јас ке истраам уште 8 месеци дур да го примат на градинка. Сепак во село живеам.
@prasskickaa толку и е капацитетот на жената. Ете не може да сфати колку и да и објаснуваш. И да и нацрташ пак нема да сфати. Го имам слушено и од други познанички. Детето алергично на домати, не та не, морало имунитет да стекне. За саат два, детото на брза помош. После 2-3 месеци пак иста приказна, да пробала можда веке било имуно, ако цело време избегнувале да му дават храни на кои било алергично, немало ништо да јаде кога ќе порасне. Ало бе жено, секако нема да порасне ако го тровиш детето. Ама ете, капацитетот и е тај. Еј, стигнал малиот до болница и она пак. Ем жената 60тина години, професор. јбг, ако си зацртале нешто....
Чекајте сега јас зборам за мојот проблем а вие зборите за проблемот на другата феминка затоа настана забуна. Абе и моево е алергично на смоква и им викам не слатко од смоква они абе секунда да излезам мислиш си им рекол дади му .И сеа моево дете нема да порасни дека му забранија сувомеснато за да не настане воспалување на брунките .ХАХА
Да, постоот е за @malooto, извини моја грешка. Ти беше со финансиската криза, камионот, вчера драхмите, а денес нескафето и фрлање чаша низ прозор. Измешав. некако праскичка повеќе ми лежи. А малоото е со бабата од маж и. E погорниот пост @malooto е за тебе, да не го едитирам ќе изгледа дека праскичка сама си зборува.
Ако веќе мора комуникацијата таква да ви е, речи и дека ако продолжи да му дава на детето храна што не смее да ја јаде, ќе почнеш ти да ставаш во тенџерето работи што не смеат стари луѓе да јадат. Без нервоза, ладно, психопатска фаца. Ако мисли дека се заебаваш, стави некоја трева во манџата откако ќе се најадеш ти, или од овие прехранбените бои и шлакни некоја модра внатре па нека се мисли цел ден дали ќе јаде или не. Зготви нешто убаво за инат. Два-три пати така и белким ќе и дојде памет.
Ке се шлогира од кафе две годишно дете,јас24 години турско да пијам во глава ме мава не па на две годишно дете. И мојата ќерка е алергична алерго тест и имав направено за се што има да знам, меѓу тоа беше и на јајца ,па имав кажано дека пликови и излегуваат гнојни како чирчина ,свекрвата не ме слушаше си тераше по нејзино на моето дете мајка се правеше ,првите две три недели откако се роди цело време во неа беше а кај мене само за цицање ,срцето ме болеше да не ми даде да го помилувам , фатив депресија од желба за детето се уплашена за него сум пуштила едни заби свекрва не го фати ни да го преслекува ни да го капи,си презедов се сама не дозволив ништо, кога порасна за да јаде продукти во блендер спремани сите комшии роднини пријателки како муви се лепеа , немој ова ,немој она, само тие демек знаат мижи асан да ти баам па тие за нивните не наредиле за туѓите,итн јас мн пати имав навестено за јајце, еднаш забележав дека давала скришум маминото мое цело ишарано на стомачето и посип на рацете и и ја оставив да ја преслечи и како да не сум видела свикав ова е реакција од јајце дали си и давала јајце дали си свесна што може да предизвика ова сама гледаш страм да ти е ,не ме почитуваш како мајка на детето мое а не пак моето дете да го гледаш, тераш како што мислиш инает ,инает не правиш на мене правиш на својаглава и внука после никогаш не даде нешто без да знам. Мислам дека не треба да се попушта ,тие што биле во таква ситуација знаат дека неретко можат да се разберат со такви лица. Исто така за било која важи ако веќе детето ви е алергично или не сакате да јади одреден продукт тогаш не вадете на маса и нема да даваат ,ако веќе е на гости оставено или да го почуваат неизбежно е ке му дадат сакате викале или не како во мојот случај пред двегодини тие се стари лица мислат дека се знаат.
Ај да не претеруваме со шлоговите од кафе. Значи проблемот е што детето пие од чашата на бабата не кафето. И ако нема детето алергиска реакција на кафе, нема проблем што му дала, туку што му дала од чашата од која она пиела. Сестра ми и братучед ми се месец дена разлика, баба ни не гледаше сите заедно. Они се ,,давеа,, во кафе. Значи деца од 2-3 години борба водеа кафе да се напијат. Да нема циркуси по дома баба ми коа пиеше кафе, од свареното по 2 лажички им ставаше у млекото и си пиеја децата Шо е уште (според вас а и повекето луѓе) трагично сестра ми го сакаше баш талогот да го лижи Коа потпораснаа и научија салам да размислуваат почнаа и да си се договараат, од коа баба ни ке го испие кафето, братучед ми да тропа со нешто или да писка демек се удрил, за баба ми да стане а оваа да се изналиже талог. И ете ги двајцата здрави, прави, нешлогирани. Ова само као пример ви го кажувам, да знаете дека не е крај на свет ако мало дете се напие малку кафе, сепак вие како родители си знаете што да му дадете на вашето дете
Околу шлогирањето тоа е како пример пишано ако пијаат мн кафе што зборвиш ти на дете мало кафе Околу тоа бабати ве изгледала и давала на тие штоги гледала бабати е "важна" давала .. но мајките каде се ? и тие дозволувале? И на моето дете да дозволувам се да му се дава бабаму како кафе ко ќе порасни и то вака како тебе ќе речи " бабами даваше" ќе оправдува а мајкава не ми е јасно кај и е местото таа дозволувала а мош и не и на крај бабава во право е . Дури и на трудници му е забрането да пијаат кафе освен две во денот може и три итоашто се возрасни не пак на две години или три годишно (барем мојата матична ме советуваше така) Гледај ,сега пишуваш овде лижело талог , две лажички во млекото .. па незамисливо е бе да се лижи талогот хаха ај на ќерками да и дадам талог барала, ке се договараме Да му се стави во млеко шише зависи која количина млеко вс кафе две лајчина( како што си пишала две) држи место до негде се разредува не се осеќа дотолку ,но талог да го лижиш е полошо од самото таканаречено кафе да се испие па неморало талог да му даваат,што не му дале цела кутија кафе и со лајците нека сркаат Оф Оф Талогот е полошо од самото сварено кафе тоа што се пие кафе е фактички водата обоена ако веќе стоел подолго вилџанот затоа и талог имало ,ако го пиела за брзо немало да има талог а вака давале се договарале . Да пораснале но какво е детето што пие кафе ? како прво потешко заспиваат трчаат наоколу будност држи кафето срцето бие многу на мало дете и многу доктори забрануваат да не се дава (но ете примерот со бабата е мн јак пример ништо не им било ,па да ,може мајките забрануваат ,но оставаат баби да ги чуваат ако работат, и зато бабата дава) детско капучино дозволувам , турско не и нескафе не недај боже па оние од кам голд или другите зрнца да му се дава на дете, за чаши не треба да се прај проблем ни да се фрлаат, како горенаведениот пример од дотичната што фрлила . Но ако некој шмрка мрсуљи и од настинките херпеси да имаат од гостите ( па и од домашното опкружување нека е) и да дава од чашата па ке летаат низ прозор и тоа како
Како бе така,голема работа дете кафе што пие секој ден?Па ако било ок на дете кафе да му се дава сите ќе сме давале,дај не претерувајте. А ако старите се без осет така ќе си тераат па макар и секој ден не чаши,тенџериња да летаат.Ако се разбрани може да се реши проблемот,ама ако за инает на снаата нон стоп прават исти глупости па најмногу скришно е тоа е веќе голем проблем што не се решава со кавга туку само со двоење. И свекрва ми и свекор ми намерно пред сам ручек и даваа благо на ќерка ми па после беше лелеее јас згрешив,не размислив.Ама среќа не сме во заедница па кога ќе се видиме им дишам у врат и не се повторило,плус отворено сум кажала дека знам дека е намерно,нема правење лице или дерење,пошто реално пред дете мало не е во ред да се дерат стари и да фрлаат предмети зошто тоа се трауми и е нездрава средина за детето и недај боже остануваат последици покасно. Затоа место да се карате и фрлате со предмети,тргнете се од заедницата и решете си го проблемот или ако сте веќе приморани да седите во заедница седете во своја соба,не се мешајте со нив и нека немаат допир со детето и само така може да се реши проблемот.Пошто реално кај повеќето секој ден се повторува истото и вие се карате,дерете,кршите,фрлате а ситуацијата останува иста,значи треба други мерки под итно да се превземат,не толку за вас колку за децата.
ви благодарам на сите за советите дел од нив ги прменив евеја лута мие е неми збори дофрлува сао и колни ама ич мува неме лази сошти мм пак ги направи лом и сега молчат траат. вика на времето и ние растевме деца да ама и рече и секое второ ви умирало 10 има родено од кои две и умреле зошто неги однеле на лекар тогаш неги носеле така било времето. и плус вика морам даму дадам кога ке ме гледа машко е кему падне курето