Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.546
    Сите имаме брцано кафе и тоа е фактот. Ајде еднаш два пати со прстето в филџан се јаде некако па така и децава растат. Колку човек да пази и да бдее на нив дете си е дете секогаш ќе присака од недопирливото и недозволеното, ќе проба од нешто де.. бидете искрени дека е така. Деца ко деца сите сме израснале на таков начин.

Но, во случајот на праска и малото сметам дека границите со бабите се пројдени вон граница што не е нормално. Не можеш бе на дете секојдневно да му даваш кафе да пие или сачувај боже продукти кои не смее од доктор да консумира. Што е превеќе превеќе е..

На еден начин сметам дека и родителите имаат удел во проблемот што настанал бидејки не можеле да постават некаква си граница до каде останатите од фамилијата можат да одат со постапките.
    Абе не да е стара и 100 години нека е не оправдувам и не се тешам ради нејзините постапки што можат на најмилото мое живот да му скратат, како што кажа окцензи, ќе направам се што е во моја моќ за да го разрешам проблрмов па кој и каков сака нека е ич не ме интетесира.

Мајки, стегнете уздите.. наместо да се нервирате реагирајте!

На Sesil, makgirl, mimi**** и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. baby-star

baby-star Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2012
    Пораки:
    2.473
    Допаѓања:
    10.909
    Извини ама кај мене дома не се служам со методи на фрлање на чаши ако нешто не ми одговара!
    Не му го оставај детето нив и решен проблем.А со оглед на тоа дека примаат бебиња во градинка, нема реална потреба да чекаш детето да ти порасне па да одиш на работа.Кога ќе имате повеќе обврски околу деца и работа, нема да имате толкав простор, ниту време за размислување за свекрвите.

На bittersweet и vichy им се допаѓа ова.
  3. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.546
    До некаде и јас се сложувам со постот на @baby-star и ја разбрав што сакаше таа да каже.
    @prasskickaa во ред е сето тоа што ти ни го кажа дека не можеш да го пратиш детево во градинка и сето тоа, те разбираме но, ако веќе немаш решение за ваш дом и градинка ќе мораш да се прилагодиш на околностите и да ја прифатиш свекрвата ако веќе не си кадрна да смениш нешто што не ти се допаѓа.
    Тоа сакаше да го каже женичкава пред мене.

Или како што веќе и кажав превземи си мерки за детето и секогаш имај го под око или најдете решение и заминете си, треба да прифатиш дека ете.. мора да трпиш штом веќе си таму и затоа треба да бидеш фунционална и да реагираш кога ќе треба. Но, не на тој начин со фрлање чаши и надмудрување.
    Постојат и многу по културни односи за разрешавање ширум светот за било каков проблем ;)

4. ilyan

ilyan Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2015
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    19.428
    Ako zivee zenava vo MK bezrazlika grad/selo starosnata granica za primanje na deca vo gradinka e ista. Znam dekavo nekoi privatni gradinki ne primaat pomali od dve godini,a za vo drzavni ne sum slusnala. Vo stranstvo mozebi pokasno gi primaat,ako porodilnite otsustva se podolgi od edna godina. Ova mu ide baram rabota,a molam gospod da ne najdam! Poubavo ke izigravam zongler so casi ,otkolku da idam na rabota I da naprqvam nesto korisno za deteto,sebe i soprugot......

5. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.546
    Во повеќето странски држави децава ги примаат на полни 3 години во градинка, пред тоа не.

6. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.522
    Допаѓања:
    174.001
    Abe vrati I gi...zabi ke si napravi od niv.
    Lele,abe ova ludilo bilo stari moneti ti dava za kredit da platis.
    Ubavo ke bese da se zlatni,ama togas nemase da ti gi dade.

7. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.146
    :puke:
    Higiena na nivo
    Kaj mene i svekrva mi i majka mi se razbrani luge pa nemam problemi so plunki i necistotii.
    Samo kakvi bakterii moze da im prenesat na decata ne mi e jasno.
    Ic li ne razmisluvaat. (facepalm)
    A za frlanjeto na predmeti niz prozor,vikotnicite pred dete ne sakam da komentiram.

Последна измена: 25 февруари 2016
    На podravka, samovila.red., Sesil и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. prasskickaa

prasskickaa Активен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2016
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    116
    Кај да го носам детето на градинка коа јас зборам цело време дека кај нас јаслите се само за деца над 3 години. В град нема кој да го носи лесно е да се каже носи го.

На rose60 и okcenzi им се допаѓа ова.
  9. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    6.993
    Допаѓања:
    135.302
    Кажав дека немам намера да се докажувам што е штетно, што корисно, само пример дека не е крај на свет ако се напие кафе. Има разлика меѓу работи што не смеат и работи што не би требало да се земаат. Така ако глеаме многу работи не се препорачливи да се консумираат па сите ги јадеме и живи сме уште.
    А талог тие двајца и ден денес лижат. Ако не го излижат исто ко да не се напиле кафе, па пораснаа и двајцата здрави личности, ниту имаа некоаш пречка за спиење напротив секоаш спиеле ко топови, едноставно кофеинот не им делува.

За тоа туѓи лиги лижење, не да е гнасно, не да е одвратно, ми иди да повратам коа ке видам дека баби лижат прсти па им пикаат на децата прсти во уста и што ли уште не, па 300 инфекции, ама не се само бабите изворот. Поготово децата што одат у градинка имаат многу повеке шанси да закачат било што од децата чувани од бабите.

10. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.092
    Допаѓања:
    77.166
    За ова не си во право зошто еве пример ќе ти кажам.Ќерка ми од 8,5 месеци оди во градинка и можам на прсти да избројам колку пати се разболела,а ден нема пропуштено,додека внук ми кој е колку ќерка ми е чуван дома со баба и дедо и е цело време болен и тоа со високи температури и бронхитис и што уште не.Имам и колешка која двете деца и се чувани дома а се цела зима болни,до болница стигнаа.Градинката е во секој поглед подобра за детето,додека дома од баби еве и читаме и слушаме и гледаме што се случува.Во градинка ако потенцираш од што ти е алергично детето нема да му даваат,ова исто од искуство кажувам додека дома ако се погоди баба ко погоре во случаите за инает ќе му даваат цело време храна која може огромна штета да направи на организмот и здравјето на детето.А и тоа давање кафе секој ден (не зборам за лизнување или брцање прст во кафето па да лизне талог некогаш ретко) го нема во градинка туку само дома со бабите кои во секој случај се свекрви па за инает на снаата ќе играат преку детето.
    Ама пак по незнам кој пат ќе кажам дека не се старите криви туку младите што дозвволиле да отиде се надвор од контрола.

На Momichka, rose60, Пчела и 5 други им се допаѓа ова.
  11. stefanija70

stefanija70 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    970
    Treba srwdina za se. Ne se site babi isti. Dete na 8,5 mes ni.vo son ne bi pustila vo gradinka. Tamu.nema da lize talog, ama i.moeto e vo gradinka i.kosa mi se kreva od menito. Ako ne.ide so baba, a majkata ne.moze,togas zena za cuvanje,so preporaka normalno. Gi znaeme site uslovite vo gradinkite, da ne gi velicime sega naprazno. Pak.ke.kazam, i moe dete e vo gradinka,.zatoa i zboram. A babite pd pogore se ekstremi, ima i normalni. Mene deteto mi trgna so 3 i.kusur god vo gradinka, do.togas 2 pati bila.bolna, a otkako trgna uzas.... ne mozam da nabrojam.sto sve ne ne strefi, bronhit, otit, stomacni virusi, eden kup.razlicni respiratorni virusi, kaslanje po celi noki, mrsuli do brada... Ima mnogu mnogu prednosti gradibkata, od aspekt na socijalizacija, pa.ucat sekoj den nesto novo,.izrabotuvaat, vezbaat i sl. Ama se ova kaj pogolemo dete. Bebeto ima dr tip na.potrebi, koi normalna baba ili zena moze da gi zadovoli 100 pati podobro. Hrana neprilagodena za vozrast, kravjo mleko, vo nekoi gradinki dubaci (ova so svoi ovi go.imam videno), eden kup deca na kupce... da ne ke.stignat da gi zadovolat potrebite ili placot na.aekoe dete slucajno?

На rose60 и stilas7 им се допаѓа ова.
  12. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.092
    Допаѓања:
    77.166
    Јас па ни во сон не би оставила дете на жена што не ја знам дома да ми го чува, а моето иако почна толку рано во градинка веќе има 3,5 години и ја обожава градинката а менито извини ама во секоја градинка е различно,во таа кај што оди моето е супер,соодветна за возраста и детето ми е среќно и здраво.
    А за баби не сакам да зборам,зошто јас сум против детето да седи со баби и дедовци.Нема социјализација,слуша секакви муабети кои не се за негова возраст и јаде нездрава храна зошто бабите да му удоволат демек на детето му даваат се и сешто.Гледам разлика на деца што одат во градинка со деца што седат дома со бабите.
    А за тоа дека не се сите баби исти,за свекрвите што чуваат внуци,повеќето за инает на снаата пошто не ја поднесуваат се што не треба ќе му даваат на детето да јаде и пие,а повеќето викаат лелее не размислив,не беше намерно,леле извини,или ние сме израснале деца,вие ништо незнаете а се правите паметни.
    А за плачот не коментирам,на крај краева не се сите деца плачливи.Ни баба неможе да ги задоволи потребите ни да го смири плачот на детето.

На CameliaMiller, Momichka, Smizzy и 2 други им се допаѓа ова.
  13. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.146
    Sto mu fale na menito vo gradinka?Pa sekoja nedela e razlicno,plus pojadok,rucek uzinka.Preku leb,pogaca barate za 1500den.
    Sin mi od 6m pa do 9m go cuvase prvo zena,i od 9 meseci trgna vo gradinka.Nemame site po 8000da plakame za zeni cuvanje.
    3 god. e i ja obozava gradinkata,saka da ode,si ima drugarcinja i se socijalizira.
    Ne gledam jas sto deteto ke nauci pametno od babite i dedovcite.

На CameliaMiller, oblace1, galapce и 10 други им се допаѓа ова.
  14. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Ајде и јас малку да се надоврзам во муабетов.Немам свекрва за да ми го чува детето,ќе мора во градинка да го пуштам.Но,ги гледам бабите тука во околината кои ги чуваат децата дома додека родителите им се на работа,и што да ви кажам.По цел ден ги влечат по улицата,а тоа не слуша и легнува на асфалт и се лути,вала по земјата,оваа го влече,му се дере,и што тоа дете ќе научи од неа?Друг пример па,имаше една баба која ги исчува внуците додека да појдат во школо,и жената ги научи и азбука и да бројат и да читат уште пред да тргнат во ѓколо.Има секакви примери,сега зависи од бабата дали знае и колку може да ги чува малите внучиња.Јас немам на кого да го оставам да ми го причуваат ни 15 минути,а не пак 2-3 години,за да не оди во градинка.Здравје,за месец дена ке појдеме во градинка,па тогаш ке ви кажувам,како е.Инаку,секој за себе си знае најдобро,дали да го остави своето дете на баба или да го пушти во градинка.

На zuto и vichy им се допаѓа ова.
  15. mama89

mama89 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2015
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    9.332
    Интересно за градаинкиве, но кога ќе бидам втора смена на работа и јас и маж ми кој ќе го чува??? Градинките не работат навечер. А пример втора смена ми е од 15до 22 а на мм од 16 до 00 ? Градинките се убави за тие што одат само прва смена на работа од понеделник до петок и за викенд не работат...јас за жал немам кој да ми го чува- свекрвата не се нафаќа неможе, па нема ни да одам на работа, решение не гледам во градинката од причина што за викенд не работат и поручек исто така за жал.

На galapce, VladeMila, mareane и 4 други им се допаѓа ова.
  16. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.146
    Tocno ne odgovara za 2 ili 3 smena.Mora da se smeni nesto,zatoa sto 90% od vrabotenite odat vo smeni.I jas odam i e mnogu tesko.Da ne se majka mi i svekrva mi ovde da pomognat koga mi e gusto neznam kako bi funkcionirala.

На VladeMila му/ѝ се допаѓа ова.
  17. mama89

mama89 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2015
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    9.332
    Е тоа зборам, мајка ми во друг град е, свекрвата не може...дадилка со овие смешни плати не иде во обзир ...решение да си седсм дома...:/

На galapce, VladeMila, anina и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. x.Daisy.x

x.Daisy.x Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    13.461
    Ете идеја, кој сакаше бизнис да отвори у темата 40 +/-, градинка што работи 24/7 или 24/5:)

На VladeMila, MilaP и mama89 им се допаѓа ова.
  19. mama89

mama89 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2015
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    9.332
    Хаха да :) шала на страна, навистина е проблем, за жал не работиме сите само од пон до пет и само прва смена

На MilaP му/ѝ се допаѓа ова.
  20. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.326
    Mozebi neakoja zena bi se nafatila?
    Prasaj vo okolina kolku baraat zenite?
    Ubavo e na rabota da se odi ne samo za parite nego i za celosno tvoe i domasno raspolozenie. Sekoe iskustvo e dobrodojdeno, ke ostanes doma nekolku godini bez rabota potoa ke ti bide tesko da najdes bilo kakva od pricina sto sekoj bara osoba koja postojano se nadgraduva.
    Mozda ti se cini deka nisto ne ucis na rabota no sepak ucis.