Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.050
    Допаѓања:
    268.681
    Тој работи со своите на нива по цел ден, но не зема плата, тате и мама одлучуваат што и како ќе се троши.
    Тоа се тие прашања кои тврдам дека треба предбрачно да се решаваат, многу е полесно така секој својот пат да си го фати и да си најде среќа, него сега сосе деца, па безизлезна ситуација.

Јас искрено не знам што би и кажала, освен да го подбере маж и, за мене е тој крив за се во ситуацијава.

На Ingvild, marijaleon, Dust и 17 други им се допаѓа ова.
  2. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    6.990
    Допаѓања:
    135.263
    јака ти душа со таков маж ... заеднички буџет со мама и тате, ало бре био што било додека не бил женет, сега си има своја посебна фамилија и со таа фамилија треба да планира буџет. Нека разговара со нив, нека им каже дека сака да се подели, ако сакаат да му дадат дел од нивите и да си ги работите башка, океј ако не тргнете се на страна, макар и под кирија и најдете си работа. Со таков маж јас не би се ни омажила не деца да стварам, па да ги молам неговите за влошки пари да ми дадат.

На marijaleon, Dust, Rose96 и 11 други им се допаѓа ова.
  3. Srce2

Srce2 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2014
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    20
    Najdobro od sve e zemi se i deli se,a ne tie vo sve da se mesaat jas toa naj iskreno ne mozam da go podnesam jaka ti dusa.

4. ilyan

ilyan Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2015
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    19.428
    Жално е што на такви мажи им се паѓа мирна и попустлива женичка како тебе. Море мене да ми е, кога ке го грабнам има пердуви да летаат, одма ке се превоспитам! Не вреди да си мирен во денешно време, макар и со својот сопруг, само ѕверски! те нашол мирна, причагодлива и нека биде лигуш на мама и тато!
    Почни да реагираш, лошо си ги научила од почеток, си требала уште тогаш да покажеш заби, не би дошла до ова дереџе....

На Loretta, sanjaж, referentka и 5 други им се допаѓа ова.
  5. Мрчатор

Мрчатор Активен член

Се зачлени на:
    17 мај 2016
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    300
    Најлесно е да се каже да се одделат. Колку што успеав да и го разберам постот, живеат на село и работат ниви.Ако е некое посовремено село има некоја шанса да се промени нешто, меѓутоа ако е во некоја си забит каде што нема избор од работни места тешко дека нешто ќе може да промени.
    Најверојатно пред да се мажи знаела во какво семејство ќе влезе.
    Госпопд нека ти е на помош, кога веќе децата ќе потпораснат, ќе те акаат по нивите и тебе и пак нема да можете да се одделите.

На sanjaж, Dust, Пчела и 13 други им се допаѓа ова.
  6. baby-star

baby-star Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2012
    Пораки:
    2.471
    Допаѓања:
    10.904
    Тоа е тој типичен македонски синдром.
    Мажење без претходно размислување и после ќе си ја чукаат главата во ѕидот. Јас стварно се чудам како седиш толку мирна, па уште и второ дете му раѓаш во несоодветни услови и без никакво решено прашање.
    Зарем пред да се омажиш размисли каде и од што ќе живеете?
    А такви мажи како твојот се типични синови, растени во семејства каде главниот збор, секако и буџет го има татЕ!
    Излез од оваа ситуација напросто и не гледам, од причина што си мажена во село, па сакала ти или не за финансиите нема да располагаш ти со мт, иако директно и тој учествува во нив.
    Искрено не знам што би те посоветувала, кога веќе сте паднале на ниво да бараш пари за влошки од свекор ти.
    Јас да сум ништо нема да уредувам во спратот, ма ни најмала ситница, кога веќе не ни имате ваш буџет, тогаш нека види и мт дека си лер, па нека се заинтересира тој како маж да ве извлече од оваа ситуација, а не цел ден со страхопочит да 'рмба по нивите и да нема ни тоалетна да купи.

На Ingvild, stetoskop, Dust и 14 други им се допаѓа ова.
  7. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    6.990
    Допаѓања:
    135.263
    Тоа е коа се носат ,,розеви наочари,, до брак. И не се разговара за ништо, демек да не се мешам во фамилија, не ми е мене место таму. А бе оти не се замешаш во некоја рандом фамилија??? Ке се мешаш и тоа како ако сте во сериозна врска. Или на време ке се игра со отворени карти или нема играње... ама касно е веке за овој муабет.

На Offspring, baby-star, Daydream и 7 други им се допаѓа ова.
  8. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.481
    Допаѓања:
    96.949
    @baby-star ништо лично ама на ниедна друга тема те нема со коментар, а на свекрвите и снаите како во заседа да чекаш некој да се пожали и да распалиш:D.
    Секогаш знам дека од некаде ќе се појавиш штом некоја членка се произнесе со проблем овде:). Оти така саде на темава те има? Најспецијализирана се чувствуваш во областа?:rofl:

На katalina, eloves, joy1 и 3 други им се допаѓа ова.
  9. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.923
    @pavlinka-daniela А мaмa требaше спaлнa дa купи сaмo не беше вo мoжнoст. А свекoрoт и свекрвaтa мoрa, тaкa? Пa пoчекaј кoгa ќе бидaт твoите вo мoжнoст некa ти купaт. Имaш спрaт, зa сметки, јaдење и млекo зa бебетo, и сетo тoa oти некoј р'мбa нa нивa пo цел ден. Пa тешкo ти е и кaфе дa им свaриш и јaдење дa нaпрaвиш. Сaкaш кујнa зa дa не се мешaте сo јaдење и скрoс дa се пoделите? Акo ви дaдaт дел oд нивaтa сo сoпругoт сaми дa јa рaбoтите спремнa си пo цел ден нa нивa дa бидеш? Дoдекa си сo мaлo дете и труднa сo втoрo т.е. сo врзaни рaце седи си мирнa и ќути. Кoгa ќе бидеш спремнa зa рaбoтa кaкo тие штo рaбoтaт, тoгaш ќе кренеш глaс.

На Loretta, Gea, samovila.red. и 12 други им се допаѓа ова.
  10. pavlinka-daniela

pavlinka-daniela Активен член

Се зачлени на:
    6 мај 2016
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    11
    Да моите не беа во мозност да ми купат и ние си купивме така ни каза свекрвата а мм ја послуша..а за работење лани кога ја родив керка ми до 40дена бев дома а после право одма значи 41ден јас веке Бев на Нива од сабајле до вечер бидејки таа не цицаше од мене а дома ја гледаше баба ми..по цели вечери не спиев а по цел Ден бев на Нива а баба ми ја научила додела спие да има човек до Неа..е сега им е криво бидејки сум до касно горе бидејки таа спие до 10часот а немозам да ја остављам сама бидејки така е научена...

11. mihael4e<3

mihael4e<3 Активен член

Се зачлени на:
    3 март 2016
    Пораки:
    135
    Допаѓања:
    196
    Абе девојки, феминки и пријателки ја растргнавте женава. Јас сум сигурна дека и таа е свесна дека мажот и носи голема вина околу постоечкиот проблем, но нејзе и е тешко да си признае. Да виновен е што на се вели да мамо или да тато, факт! И дека таа не внимавала на време и тоа е точно.. ама што вреди ако и го кажеме, нема да влезе во барабан на временска машина и да си го смени животот во друг правец. Треба да бараме заедно решение или предлог за решение на нејзиниот проблем. Искрено @pavlinka-daniela јас вака би те посоветувала и покрај тоа што нема да ти се допадне, така си мислам. Знам дека сакаш приватност, ама кога немаш можност треба да најдеш начин да извадиш максимум од оваа ситуација. Кажи му на маж ти прво дека не ти е пријатно да барате пари секојдневно, кога веќе сте еден вид вработени кај нив нека ви даваат месечно некакви пари, но прво пресметај пелени, марамици, влошки и сл. работи, остави и нешто плус да можеш да тргнеш настрана.. и нека продолжи две години ако треба дур одрасни другото бебенце, ти да можеш по 1000 ден да тргаш настрана ќе има со што да стартуваш после ( на пр. да заминете во град, да платите прва кирија дур земете прва плата, да ги испратиш малите во градинка).. плус твоите не можат ништо да ти помогнат финансиски?? Во меѓувреме јади со нив, користи го тоа.. и гледај да бидеш посмирена.. но за сето ова да се реализира без проблем, треба да го прашаш маж ти дали е подготвен кога веќе има свои деца да и посвети внимание нив и да ги остави мама и тато зад себе. Истото важи и за тебе.. Вие сте семејство веќе!! Не заборавај.

На sanjaж, kjukli, tina-63 и 3 други им се допаѓа ова.
  12. Мрчатор

Мрчатор Активен член

Се зачлени на:
    17 мај 2016
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    300
    Ти изгледа не знаеш што е село и селани кои што не излегле подалеку од таму!?
    Таму еден само располага со средствата (не во сите домаќинства), а тоа е таткото или мајката.
    Според нејзиното напишано, тешко неа дедека се живи старите. Мажот и е научен да ги слуша се што ќе му кажат.
    Што и да предлагаме овде е сувишно. Со самото тоа што ја заакале по нивите после 40 дена од пороѓај се е кажано за тоа семејство. „Добиле уште еден добиток за работа кој што сам треба да си го вади лебот што го јаде“.

На anakonda88, baby-star, katalina и 7 други им се допаѓа ова.
  13. ilyan

ilyan Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2015
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    19.428
    Prethodniot clen odlicno kaza, lesno e da kazes, a nemas vkuseno na grb kako e da rabotis na niva PLUS so mali deca.
    Jas ziveev na selo, rabotevme grav i drugi zelencuci...
    Majka mi rastrgnata na niva, na rabota vo tri smeni vo konfekcija, doma so nas, gotvenje cistenje, perenje, plus dvajca bolni starci okaceni na nejzin grb....
    Jas sum rabotela so moite dodeka ne se omaziv, uste im pomagame so sestra mi i maz mi.
    Zemjodelieto e najteskata rabota na svetot so minimalen prihod, tesko dvajca da isteraat cela godina, kamoli semejstvo so mali deca.
    Taze porodena na niva, bozja kazna!
    Zavisi za koe selo se raboti, ima posovremeni sela, ima epten katastrofa kade sramota e da se oddelis od starite, sramota e da ne odis na niva oti si mrza, nedomakinka, sramota e da nemas spalna a komsivkata Persa ima nova, sramota e da ne im se klanjas na starite, sramota e zenata da odi na rabota, mazi gazot ke o go gledaat.....
    So maz e toj supelkata... Zosto ne pobara rabota? Neka raboti i zemjodelia, no neka si zema plata. Zosto ti ne pobara rabota pred da bides trudna, deka spomna imas koj da ti go cuva deteto.?.
    Dozvoluvate da bidete argati na starcite i na kraj da moras da go opravdivas sekoj denar....
    Nikade ne spomena sto vika maz ti za gorenavedenava situacija, na nego mu odgovara?

На samovila.red., anakonda88, sanjaж и 18 други им се допаѓа ова.
  14. pavlinka-daniela

Се зачлени на:
    6 мај 2016
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    11
    Епа ми вели за кој сум работела за мене да не сум идела на Нива Ама да не сум терала ни пари..а и сега работам по ниви не Ама дома краставици домати кога се реди по цел Ден и јас редам...за работа до град ни е 200ден такси одење вракање несе исплака за 12иљади ништо нема да ти Остани...јас му реков не сакам не мора да се делам но да имам овде основни работи Еве детето сега ми заспа а јас морам да изл од куката имаме летна кујна и таму да и правам јадење а сама немозам да ја остављам..му го казувам и тоа а он ми вели чекај Енос вчера дојде не се прави се така лесно работи па ке направиме..незнам навистина

15. Мрчатор

Мрчатор Активен член

Се зачлени на:
    17 мај 2016
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    300
    Епа тоа е душо, треба стаж да набиеш според него за да ти купи горе шпорет.(facepalm)
    Тој и на нива ќе те остави да се породиш од што му е гајле.
    Јака ти душа, само тоа можам да ти кажам.

На Ingvild, katalina, Dust и 7 други им се допаѓа ова.
  16. ilyan

ilyan Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2015
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    19.428
    I jas ziveev na selo pa nikoj ne odese na rabota so taksi... Nema avtobus, kombe?

На bittersweet, eloves, Nausicaa и 3 други им се допаѓа ова.
  17. Сунѓерот Боб

Сунѓерот Боб Активен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2016
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    329
    Не сакав да пишувам во темава, ама ете сепак ќе го кажам моето миалење иако верувам дека многумина нема да се согласат.

@pavlinka-daniela Не се криви ниту маж ти, ниту свекрва ти и свокор ти, ниту пак золва ти. Сама си крива. Не обвинувај никој друг.
    Ти жено нит се почитуваш нит се цениш себе нит се сакаш па како очекуваш маж ти да те сака? А за свекор ти и свекрва ти да не зборам.

Искрено, зошто се омажи? Затоа што го сакаше? Ахам, секако ќе поверувам во тоа.
    Многу девојки и жени се мажат без љубов а зошто се мажат да ги прашаш ни тие самите не знаат. Ама нели без маж не се живеело, како така, срамота. И мора да се има деца по секоја цена. Тие деца ќе имаат родители кои не можат да му пружат основни услови за живот а и за жал родителите се прости и неписмени па немаат на што да ги научат децата.

Искрено не ми е е жал за тебе, за децата ми е жал. Имаат "убав" пример пред себе. Жално.

А досега ти беше убаво, така? Додека не дојдоа на свет децата беше убаво, нели? Знам, не мора да ми кажеш.

Побогу жено зошто се омажи? Еве јас најискрено ти кажувам не можам да сфатам. Без никакви услови, со очекувања мама и тате немаат ама свекорот и свекрва ти мораат да ви обезбедат. Кој безобразлук. Не се должни тие ништо да ви обезбедат.

А за золва ти едно големо браво, си нашла па ќе си користи, кога снаата нема свое јас и не знае да каже НЕ.

Знаеш што значи поимот брак? Претпоставувам не бидејќи да знаеше немаше сега да се жалиш тука.
    Брак е заедница од двајца, маж и жена. А не заедница од маж и жена, свекор, свекрва и останатите членови во семејството.

Кажи ми, на што ќе ја учиш ќерка ти? Да нема свое јас? Да не знае да се цени?

На samovila.red., anakonda88, SuperGirl24 и 10 други им се допаѓа ова.
  18. Srce2

Srce2 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2014
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    20
    Problemot ne e vo toa sto zivees vo selo problemot e sto ne te pocituvaat eve kako.primer ke se zemam jas i jas ziveam vo selo no imam svoe jas i osven mm ne me intetesira nikoj a prema pocit kon nego se imam so negovite no tie ne mi se mesaat probuvaa no koga vidoa deka ne se slusaat onie si terame po svoe samite se otrgnaa od problemi.Rabotime vistina ama nasite pari si gi imame nie a nivnite vo niv si se nitu jas mu se mesam pa ni tie mene a od pocetok mnogu se mesaa koga vidoa deka ne gubat.se otkazaa ama imav i podrsa od mm edno vreme i zaminavme pod kirija no se svestija se izvinaja se vrativme i od togas sve sami odlucuvame.

На rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr, joy1, MilaP и 3 други им се допаѓа ова.
  19. pavlinka-daniela

Се зачлени на:
    6 мај 2016
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    11
    Да се омазив од Љубов..бевме 4год во врска решивме да се земеме..секаде има разни обичаји Нели Еве Тука на пример сите викаст мамо и тато што сигурно тебе ке ти биде смешно..ретко кој зивеат сами сите се во фамилија за проблеми незнам но јас само сакав некој совет да знам што понатаму ти каза свое мислење секој има право на тоа така си мислиш така и си напишал.

20. Сунѓерот Боб

Сунѓерот Боб Активен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2016
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    329
    Епа супер бе. Зошто уште се жалиш?

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.