Во право си затоа и толку е голема стапката на разводи за кои главна причина е МАМИН СИН значи или снајка заминува дека не се трпи со свекрва или тој е тежок МАМИН СИН не сака да се двои нит да е домаЗЕТКО. Има државниот буџет како да се полни со скучи/разведи брак и сите салтанати и трошкови. Како беше прост народ ''силна'' држава.
Auuu....bidi srekna ako ednas vo mesecot snaata ti dojde na kafe.... Pa ti uste od sega imas los stav kon snaata. Sega se silis,ama utre koga ke ti klekne gazot,koga nema da mozes do prodavnica da otides leb da si kupis,togas ke se setis I na snaata I na vnucite.... Moja kukica- moja slobodica...eba ti slobodata ako go gledas sin ti kako se maci ( snaata deka od ulica,neli,nea nema da ja spomnam vo ovoj kontekst) . Abe od start da se ima negativen stav kon snaata.... A svesna si deka so takov stav I sinot ke go izgubis? Ili mozebi veke e zadoen so gorcina,deka zena mu treba da sluguva po doma,a mama da ja dvori?
Не разбирам, зошто не се слуожувате со мислењето ? Не ве разбирам, ајде младите невести нека се стегнат и да си скратат многу удопства заедно со мажот и да си создадат нешто свое на кое тие ќе бидат газди, на туѓо газда не може да се биде. Колку и да боли, снаата која дошла на готово може да се служи со се ама не е сопственик, ниту има право да се будни зборувам за имот, тоа нема врска со внуците, внуците имаат право и тоа возрасни, а снаата има право кај нејзините да кажува правила и подправила. Што се однесува до губењето на синот и мамините синови треба да сфатат дека треба да знаат кое каде ако веќе сакаат да бидат свои луѓе не доаѓа тоа туку така. И јас сум млада, и јас бев снаа некаде па, ако ништо свое не си придолнел во тој дом ќе си ќутиш. Што се однесува до дворењето по дома во последно време свекрвте дворат, снаите се малди и неискусни, се разбира не генерализирам и тоа со дворењето не го разбирам, ако ви треба чистачка по дома ќе си платите една, а не да се земе обврска како снаа така што не се сложувам со нештава баш баш.
Ke gledam do vecer da odgovoram,sega nemam vreme. Odam na starite da I'm odnesam rucek,uz pat da I'm kupam leb I lekovi.
јас имам две деца машко и женско и на двете сшто и да имам подеднакво ке им поделам не е ова турското само на мажкото а женското ке с емажи па шо ке му даде господ таму божеее какв просто размислување
Зошто свеки нема да дозволи да и падне круната и чинот на генерал за да го пушти синко да биде домазет ( колку грдо звучи зборов). Како може таа да си го тргне синко од нејзиното цице, па после да и се смеат комшиите, па да нека кој да и работи по дома и кого да малтретира. За последната реченица: може не е до невестата, туку секаде е до недозреаниот син/ зет.
Многу е лошо кога човек се научи да очекува премногу од било кој, тоа чуство може да растури многу работи а пред се самиот спокој на себе си. Не знам зошто секој втор очекува од својата фамилија да му додели се а тој раат мирно без никој, да си живее и да си свирка. Е нече мочи. Се дур немаш свое и створено од свои финансии таа лагодност и удобност нема да ја имаш, па дур ако некој се осуди и да ти пререче знаеш си имаш оружје да му вратиш дека ти е твое и од твоја пот, за разлика од створеното на родителите, е тука нема да ја имаш никогаш таа комоција и самодоверба. Не е нити родителот должен да ти препише и да ти даде дури и ако има, а ако нема?! И тогаш ли е крив?! Ако некој сака да му пружат нека бара материјалност тогаш нема што да се мажи со луѓе што немаат и потоа да кука, ама дури и да имаат тој мир и тој спокој никогаш нема да се има во нешто што не е лично свое. Повелете створете и вие нешто свое девојки, потрудете се и запотете си го газот па потоа дојдете да изнесувате овде факти. А на празно муабети од 20 годишни девојки овде на темава некако ми е премногу а и смешно е. Лесно е да зборуваме ама тешко е да се запотиме некаде и да направиме нешто, тоа е фактот.
Дали озбилно споредивте стан што кошта мин 50 000 евра со спална/кујна/вц што кошта 500-100 евра макс и со тоа сте ја решиле работата и сте рамноправни? Боље кажете си барам некој имотен и обезбеден па да седам со сите четири во вис отколку да си мачкаме очи со некои квази традиции како свекор и свекрва треба кука/стан да дадат а мама и тато една спална колку да не е без ич. Глупи се оние жени што решиле рамо до рамо да плакаат кредити за стан и да си кратат леб од уста со мажот што се решиле на страна да идат да живеат? Го глеам татко ми каков е дома еден танир не дава да му смениш или да му фрлиш а не па посериозни промени да праиш. Пак ке кажам многу лесно за туѓ математика правите како треба да има створено , направено, обезбедено а не се гледате себе си пошто нели за тугиот лесно е да се каже а за нас тешки се времиња.
@IvanaPlove, се вадиш на традиции, непишани правила и изговори дека во сите семејства е така (а не е!) зошто тебе лично таквата поделба најдобро ти одговара! Дома сте две сестри па знаеш дека еден ден се ќе се дели 50: 50 меѓу вас две ама друга песна ќе пееше да имаше брат. Да видам тогаш колку ќе ти беше „нормално“ и „право“ машкото да го наследи целиот имот а ти да добиеш утешна награда- кревет и шкаф, евентуално шпорет и нови плочки (ако родителите се побогати, нели). Сем тоа, според филозофијава твоја „на машкото се а на женското спална“ воопшто нема да ме изненади момакот твој да има сестра
А кај си чула дек некоја снаа става нови редови. ЗОШТО НЕ РАЗБИРАШ ДЕКА СВЕКРВИ ИМА, ШТО ДА МОЖАТ И ВО ИС КРЕВЕТ КЕ СПИЈАТ СО СИНОТ И СНААТА. И ЗОШТО НЕ РАЗБИРАШ ДЕКА ИМА СВЕКРВИ КОИ СЕ КЕ СТОРАТ САМО СИНОТ ДА НЕ ИЗЛЕЗЕ ОД ТАА КУЌА????????????????????????????????????????????????? СНААТА САКА ДА НЕ ЖИВЕЕ ВО ЗАЕДНИЦА АМА СВЕКИ ПРАВИ ДА СИНОТ ГО ВРЗЕ ЗА ТОЈ ДЕН СО СИНЏИРИ И ЛАНЦИ И ПОСЛЕ СНААТА НЕЧИНИ, КОГА СВЕКРВАТА И ВЛАГА ВО СОБА НА СРЕД ЕБЕЊЕ И И СЕ МЕША ВО СЕ. Мора човек да биде безобразен Живеела таа 5-7 месеци во заедница. И јас живеев 3 месеци во заедница, ама јатрва ми 3 години и знам што поминала. Јас сум немала проблем.
Rabotava e dojde snaata pa site 4 u vis baska se ke menja niz kukava... Usvari na snaata i e najtesko site karakteri gi uci plus ako mazot ima brat ili sestra. Go napusta domot kaj sto ziveela tolku dolgo gi napusta roditelite,drugarkite i treba zivotot od koren da go smeni za da si zivee so mazot a svekrvata treba da bide porazumna zatoa sto i ona nekogas bila snaa i znae kako e. Normalno deka sekoj si saka privatnost i snaata i svekrvata pogotovo ako zivees vo zaednica tolku mnogu luge i karakteri nema sansi da ne izbie karanica i negativnosti. Zatoa najubavo ako imas poveke finansii na strana i na nikoj nema da mi smetas nit da ti smeta.
Е за тоа да. Скроз си во право. Кој стој на имотен луст, тој е газда. Тажно но вистинито. Колку сака нека рипаат по мене феминките, меѓутоа законот вика така. Колку за информација да знаш многу добро знам како е да плаќаш рати. Живееме во сопствен дом кој е купен и сеуште се плаќа на кредит од сопствени пари. И затоа реагирам. Доста се намачивме дур дојдеме до сопствен дом и изгубивме многу години, но сега сме си газди на домот и да ми рече некој дека сум од улица само затоа што сум станала снаа на некој не прифаќам и ме вреѓа. А има и други како мене. А погоре што прочитав родителите на мажот треба куќа да дадат, а на жената спална NO COMENT. Мислам ало 30000 евра према 30000 денари е математиката. Тажно е млада жена така да размислува. Мислите треба да и се во правец на заработка, градење, создавање, а не на готово и тоа куќа да и се обезбеди. Е тука баш испаѓа она твоето најдена на улица.
Најважна е слогата меѓу мажот и жената. А тоа што некој е снаа и сака од прв ден да бидат нештата расчистени за да нема во иднина недоразбирања , ``командување`` е само во очите на оние кои се чуствуваат несигурно или загрозени дека некој сака нешто да им зеде, пред се синот нели. Каде што има разбирање меѓу мажот и жената пред се, а потоа и почит меѓу снаата и свекрвата и те како може да се постигне договор кој е во полза на сите. Од старт се разговара за се, посебно за клучни прашања кои вклучуваат простор за живеење. Ако тогаш не се каже ставот тогаш кога? И јас си одбив предлог на старите и не се чустував како некој лошотилок, ниту па оние преоменија однос кон мене. Дадов нов, кој следеше со неколку ослови.....ако им одговара арно, ако не пак арно. За на гости отворена е секогаш вратата.
Окензи во главно се согласувам со тебе во мислењето, но само едно ќе потенцирам во ситуациите што ги наведе КОЈ Е ГЛАВЕН КРИВЕЦ А? Свекрвата или мажуленцето со мало м, кој е нем сведок т.е е ко слика. Мислам да се има услови за посебно да се живее, а да си на купче ради мама, мислам нека земе да се утепа.
@toogood ako ti se pogidi nekoja sna betar od tebe ima da mi te roni troska po troska a ti dur se osvestis zaminal vozot..svesna si deka uste sega mu krois los plan na sinot ??
Не гo рaзбирaм бе муaбетoв шефoви oвa oнa.Кaкви шефoви?Еве јaс сум сaмa вo куќa,јaтрвтa сo свеки,нa пoсебни спрaтoви.Кaј млaдиве гoре сoбите мaли,и не oстaвaaтaј дa речaм тaкa збoрaт презбoрувaaт стaриве зaштo дa рушеле млaдиве,дa мењaвaле oни кoски кршеле куќтa дoдекa јa прaеле кo бoжем кoјзнaе штo се прaви a не дa биде пoубaвo a никoјни пaри зa тoa ни пoмoш им бaрa. Знaм бе луѓе имa рaзбрaни фини си живеaт сo млaдите,и викa штo сaкa некa прaвaт не им се мешaме пaк се зa нив ќе биде,зa нив сме прaеле,или зa снaaтa,штo сaкa купувa зaвеси кaкви сaкa теписи,млaдa е викa пoјќе знaе,aлaл нa тaквите a случaј имaм вo блискa фaмилијa свервaтa иaку мoјa теткa кујнa штo јa купилa тaa пред 50гoд уште тaa им седи не oстaвa др дa се стaви тaa се мaчелa зa неa(нее дo пaрите фрaнцускa пезијa сo тетин ми земaaт).Знaчи немa прaвилo кoј кoгa дoшoл oд кaј е дaли oд улицa или фaмилијa,рaзбирaњетo е битнo.А и секaкo и млaдите дa бидaт кaкo штo требa,и мaжoт истo дa си биде сaмoстoен пoсветен нa женaтa не вo смислa негaтивнa прoтив рoдителите туку дa биде стaбилен.