Лошо мислиш. Маж ти обезбедува место за живеење, од 30 000 евра, а мајка ти иде со спална од 20 000 денари? Јок. А да и ситнурии, ѕиден саат и тенџере. И вујко ми крена 2 спрата за синовите, па вујна ми се скара со двете снаи и сега живеат во ницни станови за кои плаќаат 30 год кредит. А што ако децата се иселат? Од село отидат во град? Го знаете вицот, кое е најголемото домашно животно? Домазет. Кај живееш со вакви простачки муабети? Законот за семејството од 79та вика дека сите исто наследуваат, она машкото повеќе наследувало. Да, оти е глупа сестрата. Кога ќе те викне нотар ќе сикажеш сакам пола и никој ништо не ти може. Каде бе ова??? Како тоа ги напушта другарките? Како тоа ги напушта родителите? У кој свет живеете? И моите живееа во патријархат. Знам колку е тешко за децата. Чукнете главите кога решавате да одите да се мажите со фамилијата, не со мажот. И јас можам да живеам со свекрва, ама плаќам кирија. Правам дом и плаќам кредити, ама не сум се омажила со свекрвата.
Е @Cka , нека не те изненадува муабетов за машките деца и нивните вон-законски наследни права. Вакви глупости се имам изнаслушано на времето и поради вакви ставови избегав од една личност ко од оган, откако го изнанслушав ставов со отворена уста и очи. Да зачудувачки е,бидејќи се работеше за интелектуалец, па по мојата интерпретација на Законот ме убедуваше дека тоа било така во практиката. Уште па згора на тоа, невестата треба да заборави на мајка си и татка си, бидејки мајка и татко станувале оние од сопругот, а сопругот треба да остане со ортома врзан за мама и тате, освен се разбира ако нема некој дебел интерес тоа да биде поинаку. Да го прашам сега, како ќе ја воспитува ќерка си? Можеби да наведне глава, да го голтне јазикот, да се поклони пред нивното Височество: сопруг, свекор, свекрва и даправи се што ќе и кажат, па може ќе го освои Рајот. Навистина ме изненадуваат овие ставови, особено кога ги пласираат самите жени.
Nikoj ne kaza deka se omazila za svekrvata nekoi nemaat moznost da plakaat kirija krediti jadenje osven ako ne si direktor a ako ne si kazi so rabotis za da mozeme i nie site so ziveeme so svekrvite da odime pod kirija poso se sama pravis. Kako sto znam vo Makedonija prosecna plata e od 12-15 iljadi so ovie pari nemozes se da pokries baska i ako imas deca!!!!
@Cka не си мажена со свекрвати и фамилијата на мажот зошто имаш маж со големо М.Пак ќе повторам сите пробелми се поради неспособност на мажот да објасни кај е местото на жената а кај на мајка му/татако му доколку кутриот и самиот си го знае своето место во фамилијата и животот воопшто.
леле @BlackNight среќа си избегала на време! И јас би бегала ко од оган. Сериозно: Уште па згора на тоа, невестата треба да заборави на мајка си и татка си, бидејки мајка и татко станувале оние од сопругот, а сопругот треба да остане со ортома врзан за мама и тате, освен се разбира ако нема некој дебел интерес тоа да биде поинаку. Среќа имам сестра. Мислам дека многу ќе ме болеше нерамноправноста. родители се последните луѓе кои би ги гледала со интерес. Можеби имам простор да не ги гледам и зависам лично од себе, ама .... леле
Долго време мислам да пишам еден настан, па се мислев кој како ќе го сфати. Решив да го ставам во пост. Дргарка моја се омажи.Се истера свадба голема. Со свекор и свекрва во заедница (и золва имаше немажена тогаш). После мажачката и дадоа на знаење дека кај мајка нема што да оди сега, сега тие и се се на светот. Не само тоа, туку и ние-другарките се уплашивме па престанавме да комуницираме со неа бидејќи ни кажа дека кога одиме кај неа на кафе старите прислушуваат и после ја гњават поради нас. И да не должам, да се префрлам на главното. Мажот нејзин по паметот на родиетелите тргнат и тој запнат да не оди кај нејзините па дури и дете кога се роди.На секое барање да оди со детето кај мајка и на кафе и враќаа ,, сакаш да одиш таму за да не оговараш,, Замислете маж и и ставил бубица (за прислишкување) во џеб пред да ја однесе (строго тој ја носеше и земаше ) кај мајка и. Оваа кутрата се жалала таму од свекор и свекрва, од маж...., маж и да си слуша..... Ја утепал од ќотек кога ја земал.Ја бркал надвор и и го земал детето.И се заканувал дека ќе ја уништи. Ете...има такви работи кај нас. Затоа да не судиме и да не се потсмеваме.
Се. Ова беше одамна, кога се мажи и кога роди кутрата. После ова не и текна да излезе никаде. Мајка и доаѓаше ама ретко, ни внуците не си ги гледаше како баба. Ние почнавме да ја избегнуваме, немој да помислат дека жената ги озборува пред нас. Од срам од народот и кога беша натепана збор не изусти. Жална вистина. Другарка ми вели - додека бевме дечко и девојка неможела ни да претпостави какви луѓе се.Абе една мила свекрва и...една драга, услужлива...свекор и бербер, цел ден со народ - ачик (отворен) човек. Некогаш кога биле дечко и девојка биле дури излезени со (тогаш) идните свекор и свекрва на ручек во ресторан, па вели - кога ги гледав како се културни и како јадат со ножеви и виљушки, крпа во скут (демек бон тон) си велев-ама се прости моите родители.
Epa eftina kirija od 120 eu, avtobus za na rabota, struja na evtina, jadenje poevtino i mir. Ne sum direktorka. Ama doma sum glavna. Ne svekrva mi da mi trie sol na glava. Odreci se od zadovilstvata i odi si. Nema i jare i pare.
Ja kako sto gledav nema tolku evtina kirija a vo denesno vreme nema mi evtino jadenje a kamo li pa struja a da imav plata pogolema odma ke si odev. Btw ako si se postavis na pocetok nema potreba svekrvati Sol nad glava da ti true ja barem ne dozvoluvam.
Да кога гледам како и дискриминираат женските среќна сум од една страна што имам сестра а не брат,да дечко ми има сестра и неговите ептен ја дискриминираат,што ми е многу жал зошто и јас сум женско,има разлини мислења но она дека машкото ке ме догледа женското оди во друга фамилија повеќето го мислат и практикуваат.
Оваа иста свеки моја, Додуша мирна е мојава само што секој ден доаѓаше и во стан и во куќа се додека не и реков доста беше нас приватност ни треба затоа куќа сами купивме како на шала и реков, сега се најавува пред да дојде. Ама никогаш не ми направила вакви скандали да ме кара што носиш како носиш. Се повлече многу откако умре свекорми.
Ako si nemala problem kako veruvas vo secii prikaski. Nekoj raboti se slaguvaat do bezsvest, logika nemaat veke. Izvinite ama ima tolku PRIKASKI da nemaat vrska so realnosta. Nemozam pa nemozam da poveruvam. Na toj sto ne mu cini partnerot zaminuva, a ne se obiduva krivi drini da isprava. Sekoj ima pravo na greska. Greska izbor, ne e deka svetot zavrsil. Se raziduvas i prodolzuvas. Dali mislite deka ako mm ne vi cini deka ako odite podaleku od svekrvata rabotite ke vi se resat? NE Ke se odlozat za nekoj period i pak ke zavrsi so raspravija i eventualen razvod. Toj maz sto dozvoluva da roditelite mu se mesaat vo brakot , ne go biduva. Ne ja barajte pricinata vo svekrvata, ne e tamu. Vo mazot e , izbranikot koj nikoj ne rekol deka e vecen. Znaete li kolku zeni nemozat da priznaat deka ne im cini partnerot? Mnogu, vklucuvajki gi i site onie koj site im se krivi, a partnerot vo pravo. Mnogu diskutabilna tema za koja sekoj moze da zboruva. Se vrtime vo krug, sekoj tera voda na svoja vodenica. Ne ke moze da se dokazeme. Ednostavno ne veruvam vo mnogu od prikaskite, nedrzat voda. Ima mnogu izopacuvanja na vistinata i uste tolku nedokazani licnosti.