Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.326
    Te razbiram sto kazuvas.
    Ama ne li svakas deka do mazot e.
    Nema veze majka mu i rodninite.
    Vo pr. toj e toj sto nema ni m od maz.

На anakonda88, VIK-KIV, galapce и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.326
    Ostnete mi sozdravje.
    Ednas godisno poseta na temava e dosta.:makeup:(hollest)

На girl-miri му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.439
    Допаѓања:
    20.028
    @IvanaPlove,
    размисли убаво, мноооогу убаво пред да решиш да влезеш во такво семејство каде ќерката е второкласен член само затоа што е родена како женско. Штом така ја третираат родената ќерка, која е нивна крв, замисли како би се однесувале кон тебе, дојдена како снаа?

Последна измена: 24 јуни 2016
    На MilaP, kjukli, CameliaMiller и 9 други им се допаѓа ова.
  4. jagoda1979

jagoda1979 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2011
    Пораки:
    333
    Допаѓања:
    227
    За се се криви нашите размислувања, навики, адети, старски обичаи и она - ШТО КЕ КАЖАТ ЛУЃЕТО... Но најмногу од се има значење нашата сиромаштија. Како земја сме премногу сиромашни и колку и да сакаме да сме самостојни не можеме, немаме средства, не можеме да живееме без помош од родителите, за жал.
    Лесно е од страна кога гледаш и ќе речеш што не се одделите, ама дали можат да се одделат?

На stefanija70, samovila.red., zalosna и 7 други им се допаѓа ова.
  5. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.175
    Допаѓања:
    5.108
    Занимливо е што уште и во денешно време уште е истиот менталитет и односот кон снаа - свекрва, не треба да ми е чудно човештвото не се сменило и пораснало од Исус наваму па, ова таман работа, ама таа моја желба за верба во луѓето не попушта. Зошто свекрвите (многу од нас се исто свекрви ама во иднина) не пишуваат за емотивната страна на ова, таа мајка веќе треба да го пушти детето (синот) да се договара допрашува со др. некој - снаата, тоа не им е лесно, ни нам нема да ни бде лесно ама надеж дека нема позесивноста да не контролира и да сме свесн дека тоа е нормален тек. Ме чуди зошто не пишувате за случаевите кога синот и снаата добиваат се', а свекрвата ни денар не гледа од пензијата, заборавила ќерката парите како изгледаат. Нема пари ни кај ќерката да отиде на гости, боже сачувај да купу нешто на тие внучиња ако и за тие ја боли. Никаде не прочитав за синовите и снаите кои стануваат и на папир и се сопственици и добиваат секаква помош од старите, а свекрвата треба да си плати ако и треба нешто добиено од нејзиниот имот не од оној на маж и, затоа што тоа е сега на синот и треба да си плати, а што ако таа даде на ќерката? ааа не може така!
    Бога ми, подобро јас да си имам на страна за старост и за лекови отколку некој до лекови да ме догура па, после да ме лечи!!!!
    Има и каде снаата треба свекрвата како мајка да ја гледа ама тоа треба е само пука желба, и мене ми го рекоа тоа, јас ќе ти бидам мајка и поблска од мајка, ајде де, а тебе те познавам само 1 година, тешко мила, и се повлече жената. А таа истата после ми рече, друго ќе беше да му бев мајка.
    Има различни случаеви, од она свекрвата не можам да ја гледам ако таа чисти, готви по дома, создава уште за нив. Па, свекрвата е лоша и не ме сака затоа што ништо не ми препишува мене бре, а јас сум снаа овде ... ап, не дај боже да почине мажот мајката на снаата и снаат се грижат куќата кому ќе остане после тоа, а ?
    Се и сешто држи земјава, феминки затоа не ја барајте вината во еден, ако нешто не ви штима,а според мене е и најдобро за еден брак да бидете на страна, свои на своето и да се потрудите за нешто, тогаш со други очи ќе гледате на свекрвите и тие на вас со повеќе почит и ќе си бидете помили како гостинки. Колку и да се трудите самата генерациска разлика си го прави своето.

На DVAANGELA, anakonda88, Girl-Rabbit и 2 други им се допаѓа ова.
  6. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561
    Јас не слушам приказни, туку бев сведок на случка каде свекрва ми ја понижува и навредува јатрва ми без причина и вина. Јатрва ми си го знаеше местото ко што викаш ти, мирна, повлечена, културна. Јас не трпам. Ни се мешам кај свеки, ниту па ми се меша, дека ако ми се замеша дур да умре кошмар ке и бидам, ама има снајки ко јатрва ми мирни душички па се на срце ставаат и си трпат со години. Е не може така, згреши ми еднаш ке ти простам, згреши ми втор пат мама ти ебав, па не да си мајка на мм, туку и моја крв да си ми.
    Ете јатрва ми ја малтретираат дека уште нема дете и после 5 год брак. А вината е во девер ми.
    Кажи ми ти како јатрва ми се правела шефица дома, кога јас сум живеела со неа во заедница??? Ете јас не приметив ништо такво. Свеки моја мислеше дека и е шефица нејзе. Мене во кревет јадење ми носеше зошто дете ке им родев, а нејзе ни кафе не и свари.
    Е за тоа сега свеки моја е сама. Дури ни на фб не може да не види модернава наша сељачка.
    И замисли мм прај лом ако некој збор каже па макар и да е во право, а деверми мирен душа човек на срце става, па куп здравствени проблеми има. И сеа ко што кажа ти, треба ли јатрва ми да се разведе од него, дека таква мирна и чувствителна природа има човекот?

На Abeja, Victorian, MilaP и 6 други им се допаѓа ова.
  7. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.090
    Aha pa zato ti kasas vaka od strana

Последна измена: 24 јуни 2016
    На Glasna му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Cokoladna<3

Cokoladna<3 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јуни 2016
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    43
    Секакви луѓе постојат во некои ситуации снаите се добри свекрвите лоши или снаите лоши свекрвите добри така да сите ние знаеме различни приказни а секој човек си е приказна за себе. Некои нејќат да живеат со свекрвите некои сакаат. Така да како ви се може така правете не се замарајте ни со свекрви ни јатрви ни золви.Краток е животот да им се замараш на небитни луѓе. поззз.

На VIK-KIV, MilaP, referentka и 2 други им се допаѓа ова.
  9. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.892
    Допаѓања:
    11.288
    Мајка ми лоша е што не сака да живее со снаа ни ден ? Лоши се што викаат дека им е битна слободата во нивниот дом, што не го наследиле туку си го купиле на кредит? Од мали сме научени дека секој што формира фамилија треба да си го гради патот сам. Три деца сме и за сите има обезбедно пари за половина стан, другото од нас ( кредит, заедночко вложување со партнер итн... ) . Пази јас сум женско со двајца браќа. ;) Ич не поштуват традиции и прибирање снаи и зетовци. Кој сака да основа фамилија нека се погрижи за истата.

Јас мислам дека кога одиш било каде на работа, во друга земја во друга куќа се прилагодуваш на тамошните, а не се наметнуваш.Не знам оти ја нападнавте @toogood толку. Само сака да каже дека ако веќе сте се одлучиле на заедница не може да очекувате дека сите ќе се прилагодат на вас. За почеток па натаму здравје со свое па ќе си кажувате што и како, не мора на нож да се дочекувате со свекрвата одма.

Чист пример, другарка ми ја фалеше свекрвата дека е многу добра и дала опремен стан од 120 квадрати на нив. Свекрва и живеат во куќа надвор од градот и скоро ја препишале на ќерката. Е сега не чини и не зборат. Епа на такви како неа ништо не им чини.

На Victorian, MilaP, bittersweet и 6 други им се допаѓа ова.
  10. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.060
    Сите знаеме дека сами си е најдобро..но не секој има мозности да се додели..Еве јас сум во заедница не ми е лесно Ама кога нема услови ке си седам и ке си гледам..се работи во заедница јас бремена плус мало дете..мм за се едно нешто ја прашува мајка му..ако нешто се договориме или сакам некаде да одиме треба прво таа да се праша па да се даде дозвола да речи дали има работа или не дали мози да одиме или не..на почетак кога сакав кај мајка ми да одам на Ден два тој ми велеше прашам дома ако ти одобрат ке те носам..сега тоа се смени не е така ако побарам тој ми казува дали да одам или не..Ама за се друго мамичка си ја прашува..Ама како што реков немаме услови и мора да си кутиме..а и да има мм не сака да иде сигурна сум во тоа...милион пати имам разговарано зошто секигаш мора свеки да се праша а тој вели а кого да прашаме мора Неа..така да мора да се прилагодуваш на никого не му е се розево Ама тоа е мози ке дојдат подобри времиња..☺

11. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.146
    E mora so mamin sin da se prilagoduvas i mamicka da ja prasuvas. :headbang:
    Primi socuvstvo ,se gleda deka ne ti e lesno.

На DVAANGELA, Kitten, Victorian и 18 други им се допаѓа ова.
  12. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.805
    Допаѓања:
    325.348
    Додека се надеваш дека нешто ке се промени ке ти поминат најубавите години од животот.
    Зар не ви пречи кога никој во куќата не ве рецка?

На DVAANGELA, Victorian, kjukli и 9 други им се допаѓа ова.
  13. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.892
    Допаѓања:
    11.288
    Прилагодување, не е да ја прашуваш свекрва ти дали можеш да одиш некаде? Ти мајка ти ја прашуваше ли ?

На Victorian, CameliaMiller, kukla21 и 10 други им се допаѓа ова.
  14. IvanaPlove

IvanaPlove Активен член

Се зачлени на:
    16 јуни 2016
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    23
    Фала на советот ,не очекувам нешто многу од нив и не сум блиска со нив иако сме во врска долго време,со дечко ми немам проблеми не е мамин син фала богу,па затоа не им придавам големо значење,сепак јас имам родители што ме сакаат,сега на него му направија и посебен спрат со поесебен влез така да и да се омажам за него нема да ми бидат центар на внимание,сепак он им е син он треба да се погржи за нив,од мене кафе може да добијат ручек некој ден од месецот онака на гости повеќе не,не сум отворен тип и они го знаат тоа,ама сакав да кажам дека пак нас женските не дискриминираат и тоа во повеќето случаи е така,а мојата идна золва да речам ми е најдобра другарка,така да знам повеќе ситуации и имам заклучено дека постои голема дискриминација,што не се во право,зошто сепак она ќе им отиде во друга фамилија барем сега да и ја пружат сета поддршка и љубов што женско треба да ја има а не така.

15. Glasna

Glasna Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2012
    Пораки:
    1.047
    Допаѓања:
    2.180
    A svekrva ti shto e ??? Poglavatar u familijava??Bozeeee pa I navistina strplivo li si chekash da ti dade zeleno svetlo za do kaj majka ti??? Kako ti kazal ...chekaj da Ja prasham majka mi hahaha ..mochko be mochko(so izvinenie I Od vakov ke biduelo maz be !!!) Izvini ama aj tie shto Se budali Se budali ama I ti ushte "Po" shto gi slushash..katastrofa

На bibiiii, Victorian, kjukli и 13 други им се допаѓа ова.
  16. VIK-KIV

VIK-KIV Активен член

Се зачлени на:
    19 јуни 2016
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    110
    Епа ако не можат да се одделат од финансиски причини и седат кај друг па и немаат големи права да се побунуваат и подбуцнуваат. Газда си се секој во своето дали купено,украдено,подарено на лотарија,на наследство итн.Ем се свесни дека ништо немааѕ, ем се залетуваат за во брак во туѓо живеалиште и потоа ништо не им чини. А што очекувавте во брак да се смени? Свекрвата да и се поклонува на снаата и да и забришува секој ден прашина од круната на снајка а?

17. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.090
    Leee bre viki dosta solis pamet cupe odi citni nekoja kniga ziv ti g.

На Glasna, referentka, stetoskop и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. VIK-KIV

VIK-KIV Активен член

Се зачлени на:
    19 јуни 2016
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    110
    Прво за тебе не сум Вики туку ВИК-КИВ,инаку ако не забележа само ти пререкуваш на оваа тема. Ако си немаш проблеми или твое лично гледиште на основ снаа-свекрви поштеди го белиов простор од твоите БИСЕРИ зошто испишуваш шунд романи кои навистина немам време нит да ги приметувам нит да ги читам,иако знам дека шундавела од тебе нема да престане да се излева.:rofl:

Последна измена: 25 јуни 2016
  19. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.481
    Допаѓања:
    96.949
    Во темава саде купувачи и самостални:^).
    Да се чуди човек дали со Македонија зборува или со Швајцарија да речеме или некоја нордиска земја:rofl:.
    Толку се осудува на темава како некој да е во можност би седел со стари, било чии родители:^).

Последна измена: 25 јуни 2016
    На НаталиЛили, MilaP, galapce и 9 други им се допаѓа ова.
  20. VIK-KIV

VIK-KIV Активен член

Се зачлени на:
    19 јуни 2016
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    110
    Значи не се сите од старт со свое јас ко што читнав има и што се зеле и живееле во куќата на мм додека дигале кат за нив или земале кредит за свое. Инаку во право си секој што има можност да се подели стари-млади нема да згреши и нормално е да го стори тоа (сега нормално за нас ама за ФЕМИНА ќе има падне читаноста на темава).