Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. Evripigi

Evripigi Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2016
    Пораки:
    125
    Допаѓања:
    1.143
    Ајдеееееееее госпожата се гордееше се сама створила, под кирија живеела, а сега сака свекрвата да си го цени синот и да има иста делба со посинокот.(facepalm)
    Е ми се гади од некои контрадикторни мислења.

На stefanija70 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.056
    Допаѓања:
    268.736
    И мене од мислења извадени од контекст, ама шта ќеш.

На Gosh, kukla21, Glasna и 2 други им се допаѓа ова.
  3. sesilija

sesilija Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    4.177
    Допаѓања:
    13.282
    @Offspring мое мислење е дека свекрвата згрешила што воопшто споделила за плановите кои ги имаaт за посинокот- со тоа направила да се нервираш, знае дека не може да ти помогне, а прави да се чувствуваш неубаво.

Според мене само за тоа можеш да ѝ замериш, а за другото како што кажа @MilaP не ѝ ја знаеш ситуацијата.
    Сепак релативно малку време е во таа куќа, само 4 години, не им ги знаеш односите, можеби мажот проверува што носи кога излегува од дома, можеби има забрана за било што да изнесува од куќата.
    Тоа се такви закоравени односи, иако таа таму работи, нејзината награда е што е згрижена, има дом и храна, и тоа е тоа.
    Најверојатно затоа и ти побарала пари за храна за пилињата, сепак таму ништо не е нејзино, туку само се служи со работите (мислам дека таа е нивната логика).

Нема што да се револтираш, не им ги знаеш односите, таа во овие 4 години не верувам да има нешто којзнае колку придонесено за зголемување на имотот па да осеќа дека има моќ и дека нејзиниот глас се слуша, едноставно зборовите кои ти ги кажала се став на нејзиниот маж, таа е само спроводникот, гласникот.

А што станало со имотот од нејзиниот претходен сопруг, сигурно има и таа некои ниви или куќа, штом живее на село? Зарем не ги работат и тие ниви со сегашниот сопруг?

Последна измена: 9 јули 2016
    На Victorian, bittersweet, eloves и 11 други им се допаѓа ова.
  4. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.006
    Глупа си.
    Едно е стварање, друго е покажување добра воља.
    Сакаш да ти нацртам на пеинт добра воља со букви? Може појасно ќе ти биде. Сама створив, и помогнав сегде кај што можев, исто очекувам за возврат во идни времиња.
    Долга е таа приказна, овде биле војни, они не се на родното огниште, во време на војната пребегале во друго село, а таму каде имаат имање е на скроз друго место во државата, така што тоа имање стои необработено, и ретко таму одат. Во селото каде е ссега имаат само куќа.
    Немам време сега, ќе пишам некогаш на подолго.

5. Evripigi

Evripigi Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2016
    Пораки:
    125
    Допаѓања:
    1.143
    Да глупа сум.
    Далеку ќе стасаш ако очекуваш да ти се врати толку колку што си пружила.

На mareane, Nova, referentka и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Winter Lady

Winter Lady Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Ај не ми повишувај тон ти мене.Мислев дека лажеш затоа те прашав дека знам имаше пишано дека седел претходно.Ок само нејасно ми е зш тој брат што се вработил и отишол сам под кирија не го прими ова малово.Ок небитно

7. stefanija70

stefanija70 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    970
    prv pat da se slozam kompletno so tebe

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.006
    Стварно?
    Незнам кој прв почна со зајадливи коментари и спрема кого. Јас сигурно не.
    Во реалниот живот, кога на некого му пружиш помош, очекуваш дека во иднина, ако тебе истата ти треба тој на кого си му помогнал, ќе ти возврати. Кој дел од таа логика не ти е јасен, и како може да не конташ толку логични и реални работи?

На rose60 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. stefanija70

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    970
    Interesna diskusija. Ziveeme sami so.soprugot i decata vo nas stan koj sami sme go zarabotile i za koj uste otplakame kredit, fala mu na Boga sto mozeme. Ne sum.dobila nikakva, apsolutno nikakva materijalna pomos.od roditelite na soprugot,.ako ne gi broime.tuka podarocite za.rodenden za.decata. Fala mu na Boga sto e taka. Ubavo.mi e doma zasto sum.vo moe doma, i ne ocekuvam nisto. Ne znam.sto dobile drugite deca i dali dobile, me sum prasala.site ovie godini i ne mi e gajle ama.ic. Poima nemam sto davale na drugite vnuci,.isto taka ne mi e gajle. Ako davale, davale nivno kako sto smetale i sakale. Jas esap.na.tudjo ne vodam. Imalo.situacii koi mi.precele, i raboti koi me bile.fer, a ako.ovde gi napisam ke gi raspnete lugeto, ama toa si e nivno, ne moe. Nivno odnesuvanje, nivna kultura, whatever. Ne me interesira. Jas mojot mir go.imam doma, isto taka.nikomu, ama bas nikomu ne podnesuvam smetka za.nisto, nit nekoj ima usta da mi.prerece. Samiot fakt sto.ja imam celata taa sloboda mi gi pravi.lugeto duri i.dragi. Oti sto ke bese da bevme zaedno pa.makar u palati da ni dale, mirot nema.cena, a jas vo zaednica nema.da go.imam. A za toa polazuvanje dobra volja,.bilo od stari,.bilo od.prijateli, rodnini itn, luge be, zar ne ve opteetuvaat takvite gluposti. Imam edna.rodnina.sto na.sekoe doaganje.nesto mi.nosi, makar i.sitnica za decata, a jas ne deka ne sakam, ama ednostavno zaboravam da kupam.nesto za nea koga ke se vidime. Mene takvite raboti.me.opteretuvaat i i imam kazano, te molam naredniot.pat nema da zemam nisto
    .ke.ti go vratam. Mene mi e zadovolstvo sto ja gledam, da.mi.dojde, da i otidam, ne mozam pred sekoi gosti so.toa da se zamaram, cekaj ona.posledno donese helanki na.kerka.mi,jas sto da i.kupam???? A ja sakam.u pocituvam mnogu. I sega sto sum, babaroga bez dobra volja??? Abe sto.rabotite vo zivotot koga vi ostanuva vreme.so vakvi gluposti da.si ja truete dusata....

На НаталиЛили, Victorian, mareane и 6 други им се допаѓа ова.
  10. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.160
    Допаѓања:
    13.530
    Општа култура е кога одиш негде на гости, каде што не си одите секој ден да однесеш нешто, не се оди со празни раце посебно кај ќерка, снаа..... Па макар и нешто 10ден да е...

На kukla21, rose60 и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  11. stefanija70

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    970
    :D ok, nemam opsta kultura, prifakam ;) zivotot e prekratok da go ziveam po sabloni. Koga odam kaj nekoj, odam zasto sakam da go vidam, i mi pretstavuva zadovolstvo vremeto pominato zaedno. Koga mi doagaat istite tie luge, povtorno sum srekna sto se.druzime. Ne nosam podaroci na sekoja sredba,.osven so povod i osobeno,.da potenciram, istoto ne go ocekuvam, ni od 10, ni od 10.000 den. Ako nekomu sum sakala da podaram nesto, sum podarila i tolku, bez nukakvi ovekuvanja. Ne se vklipuvam so moite razmisluvanja vo stereotipite znam, ama toa e. Nekako vaka.mi e polesno, mnogu policemerno mi e demek eve jas sum se pokazala mnogu fina, ona sum dala, drn.drn, a posle ke premeruvam dali.mi e vrateno so.ist reciprocitet. Me zamaraat takvite raboti, a i nemam vreme iskreno so toa da se zanimavam, doduse ni opsta kultura, ama i.toa mi.e ok.

На НаталиЛили, Victorian, mareane и 10 други им се допаѓа ова.
  12. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.056
    Допаѓања:
    268.736
    И јас мислам исто. Некако ми е без везе кога одам кај луѓе што ретко ги гледам да одам со празни раце. Од куртоазија е тоа, не дека нешто мене или нив ќе им смени.
    @stefanija70 не мора да значи некултурна, повеќе ми доаѓа како невнимателна.
    Не зборувам за другарките со кои пијам кафе на две недели, туку со луѓе кои не ми се ептен блиски но сепак сакам да ги удостојам. Така некако :)

На kukla21, ocicka2014 и joy1 им се допаѓа ова.
  13. stefanija70

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    970
    Ne be Camelia, ne e nikakov problem, za.ova prasanje slobodno go prifakam i epitetot nekulturna, ok mi e. Ne zborev ni jas za drugarki,.nit za.luge so.koi s.sekoj den. Ne obrnuvam vnimanie na.takvi nesta ednostavno, a ako nesto ne mi znaci ne go pravam itn, dosadna stanav znam. Kako i da e, poentata e koj kako saka,.taka treba da postapuva. Iritiracki e otposle vodenjeto esap.po.toa.prasanje (jas ova odnesov,.oni mene nisto). Ako si odnel.nesto kako vnimanie, sto.ima otposle da ocekuvas reciprocitet, toa e znak.na.tvoe vnimanie,.kultura, sto i da e i tuka e kraj na prikaznata. Site sme.razlicni, sekoj so svoeto.

На Victorian му/ѝ се допаѓа ова.
  14. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.160
    Допаѓања:
    13.530
    Значи не ми ги извртувај зборовите. Нигде не ти реков дека си некултурна. Јас се изразив општо со зборот што е општа култура, ама како и секогаш работите си ги тумачите како што ви одговара и од мравка слон се прави.

На rose60 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. stefanija70

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    970
    Nit gi izvrtuvam zborovite, nit se lutam, nit se raspravam, nit pa mi e gajle. Ti napisa sto e za tebe opsta kultura, jas imam poinakov stav, po tvoeto ispaga deka nemam opsta kultura, po moevo sum si ok. I sto ima vrska sega toa? Vaka ke ja tupime vo nedogled, temava ne e za toa. Pozz i leka nok :*

На Victorian и SV1911 им се допаѓа ова.
  16. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.056
    Допаѓања:
    268.736
    Па да де, и одлика на туѓото невнимание или некултура, не?
    Да е некој небитен, ајде де, ама искрено кажувам, да дојде мајка ми после 3 месеци да ме види, и да не ми скине некое сливче од двор (имам огромна слива и нон-стоп си ја берам :) ) ќе ми биде криво. Па уште да сум трудна... :(
    Мене другаркиве мои трудни пробувам на секој начин да ги испоислужам...
    Што знам, ете така ми доаѓа некако.

На ocicka2014 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. stefanija70

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    970
    Toa e, site sme.razlicni, nemam vreme od.obvrski asalno da se vidam vo ogledalo, a ne pa.da mislam kogo sto da usluzam, ne.mi.doslo taka. Ako zatrebam i kazat nema,problem. Sliva nemam, a ni dvor. A i.ne gledam kakva vrska ima.skinatata sliva so ona sto e poentata na nasiot.muabet. ubavo e sto si takva, super e sto im se naigas na drugarkite, navistina toa go.mislam. Ama.ako zdravje Boze,.koga ti bides trudna ne.mozat da ti vratat so.ista merka i potoa gi kritikuvas poradi toa, togas poarno ic ne im.se naogaj sega. Toa sakav da go kazam, ako davas, pomagas pravi go toa zatoa sto taka sakas i.smetas, i toa e super. Ama ako ne gobdobies istoto, ne.posle na cel.glas da se pluka.po.taa licnost. Zasto toa sto.si davala i si.pomagala bilo.poradi toa.sto.ti si.smetala dela.taka.treba, a ne deka taa licnost istotot go barala od tebe. I ako nekomu sum.odnela nesto, ili sum.pomognala, toa ne bilo za da toj drugiot.mi bide dolznik. Po muabetite sto ovde gi procitav na prerhodnite strani, taka ispaga.

На НаталиЛили, Victorian, mareane и 3 други им се допаѓа ова.
  18. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.056
    Допаѓања:
    268.736
    Токму тоа е поентата на целиот муабет @Offspring што го започна.
    Криво и е што свекрва се занимава со земјоделие, а не и текнало некое килце зеленчук/овошје да донесе, а притоа објаснува како на посинокот ќе му помага постојано, а на синов не може ни тоа за што не треба пари да троши, да му донесе малце.
    Кило компири и некое сливче, е знак на внимание, ниту е помош, ниту издршка.
    Тоа е целиот муабет...
    Инаку, едно е да донирам некому 100 денари на сметка, или да му направам ручек, ама ако е близок, не ми е сеедно да не ме ферма 2%.

На Sesil му/ѝ се допаѓа ова.
  19. stefanija70

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    970
    Toa e, za istoto zborime. Zenata e oddelena od nea, finansiski nezavisna, ne ziveat zaedno, sto e super i nema pravo da i vodi smetka na kogo i dali ke dade kilo kompir ili sliva. Nejzino e, ako saka ke i dade,.ako.nejke nema. Ako saka.na.posinokot se ke mu dade. Oddelni semejstva se, takva si e zenata, si znae ofi so.kogo si ima.rabota i toa e toa. Dali ne saka,.dali ne moze od vtoriot soprug,.koja.i da e pricinata, nejzino.si e. Nema sto.da se zamara so nejze, ako saka ne mora ni da i otide. Sto ima da si ja true dusata so gluposti sega koga treba da e najrelaksirana. Koj sto saka i.komu saka neka dava, stom ne zavisis i ne cekas od nikogo uzivaj vo toa sto go imas. Pozz

20. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    6.991
    Допаѓања:
    135.274
    Старците често на стари години знаат да се тупнат кај оној на кој намалце му пружиле. Као демек он убаво се снајде во животот има услови да се грижи за мене, другите сироти не можат уште еден човек со нив да приберат. Така да не е лошо на време човек да си ги отвори очите кој како се однесува со него и на кое место го става.
    И не е лошо ако не ви даде нешто, лошо е ако некому даде се а вас ви се тупне за гледање.
    Еве конкретно свекрвата на @Offspring сега ке се грижи за синот на маж и, ама ако маж и умре прв, што мислите тој син ке ја задржи кај себе?

Последна измена: 10 јули 2016
    На buba4e89, galapce, Offspring и 4 други им се допаѓа ова.