Izgleda naopaku postovive si gi citala. Taa ne mi dava na mene da napravam nesto za nego,a ne jas na nea. Ova so ljubomorava ke da e obratno.
Ete sto sum napisala Nigde ne rekov deka nema potreba da se buni,ne znam zosto mi gi izvrtuvas zborovite. Napisav deka odi kaj sestra i ne kaj tuginec.Da si sedi pobaska snaata i deka nema potreba da ja trpi. Pomisliv sedat na razlicni spratovi. No otposle kaza clenkata deka ziveat vo stan,znaci se dele ista kujna,dnevna pa kolku i da se trudes da ja ignoriras ne e vozmozno. Da razgovaraat kako semejstvo deka prece e vo red no clenkata da i rece direkno na tetkata ne mislam deka e pametno. Eve neka kaze sto vika svekrva i za toa sto postojano doaga sestra i kaj niv,moze i taa da ja kani od kade da znaeme.. Ete..svekrva ti ne i vika nisto a zamisli ti da i reces kako ke bide. I kako toa sestra i e sto ke kaze..i majka da mi e ako mi smeta ke i kazam a ne pak sestra. Ako nesto preci kolku i da e covek dobar ke mu prekipi i ke kaze zatoa moze i na svekrva ti da i godi nejzinoto drustvo pa zatoa da ne i vika nisto..
Jas ubavo procitav, tuku ti se zamaras za nepotrebni raboti,.pa.i da.ne.dava.da pravis gajle ti e, neka napravi ti najadise cukni si mesheto oho ho i lezi uzivaj, mnogu skokate vo uloga na snaa zhena na.mazot i sakate se da pravite.. Ako saka i deset torti neka napraj be so se zamarate , kako so kazav prethodno sitnici se ovie ima clenka kade svekrvata so sekira ja razbrkuva a ovde za torti itn rabotenje se zamarate, ako ti se raboti tolku odi i nivi kopaj dokazi se deka mozhes boze sacuvaj so nema da procitam , toj te odbral tebe i so tebe ke e,ako e ljubomorna ke i pomini napraj taktika misli be snajdi se, se.neka napraj i kujka neka cisti , svari si neskafe i lezi pred tv ja nz so se zamarate tolku . Go napustam razgovorov sitnici e od bes se raspravate ,ako si setena ke se snajdis ,ako.ne ke se zamaras oti ne te pustala .. haha . cao.
Зошто имам чувство дека Мини сака да и го кажеме тоа што таа сака да го чуе. „Да Минке во право си, жена си му треба да му готвиш, ти не она што му е она сега никој и ништо, освен мајка на збор.“ Минке јас само ќе кажам дека треба да се радуваш што 2 торти ќе имате, ти направи 3 по избор и готово, нема да има недостаток на торта барем за роденденот. Од секоја по едно парче, ќе послужите. Од друга страна не знам пак што и кажуваш што план имаш од денес за утре и зошто сакаш да ги споделуваш своите планови со неа, а притоа да се пожалиш тука? Вината е твоја Минке, некои работи не треба да се изнесуваат во заедницата ако сметаш дека ќе ти биде преземено, не е она љубоморна туку индиректно сака да ти каже дека таа сака да му зготви, направи ипак му е мајка, како што имаш ти мајка која за роденден ти готви, па сега со мажти да се караат дали тој или таа ќе ти ја направи омилената торта. Беспотребно е.
Greska ja sfativte @Minnie 1 Sakase da kaze deka TAA saka da mu ugodi na mazot i deka dovolni bile 25 rodendeni (mozebi i poveke se..neznam) koga MAMA pravi torta i ceka rodendeni. Vo edni postovi se davaat soveti kako mazot da se privlece i da "odvoi" od majkata..E OVA e eden od nacinite-zenata da posveti vnimanie.. Toa sto Mini e nervozna do besvest ,mozebi takov karakter e..ama so tek na vreme ke nauci da ja smiruva topkata.
Јас мислам дека на Мини и се собрало се, па тука веќе пука тиквата. Помош од свекрва не одбивам, ако сака и три нека направи. Ама нашиот однос е сосема различен од горе споменатиот.
Pomos e ako pobaras POMOS. Se ostanato e ..pikanje nos. Ne dzabe rekle "pomosta se ceni ako ja pobaraat od tebe"
И јас ја сваќам @Minnie 1 и знам што значи да си тазе во брак, да сакаш ти да ја запознаеш самата кујната, да сакаш да експериментираш, да се научиш, да поднаправиш торта, некое јадење, така со мерак да украсиш како домаќинка, да му зготвиш на маж па и на свекрва .. понекогаш па да те пофалат како тазе снаа и домаќинка а пред се жена нели. Зошто бе луѓе одите се од инат ? Секогаш од инат и испревртување на зборови? Па мајка му е да, а што жената негова не сака да му удоволи на мажот па и тој да проба и да ја пофали? На што личи тоа однесување, снао прчи нозете по цел ден и на крај стани шлаг да сматиш. Мини гледам се жалиш, избувнуваш и си нервозна постојано кажи ми што вели маж ти за ова? Зошто тој не подспомна на мајка му дека и ти некогаш сакаш да направиш нешто наместо до скрстени нозе да седиш бидејки знам дека не работиш? Да работиш ајде друга приказна ама вака? Кај е маж ти во цела ситуација? Разговарај со него сериозно, не да викаш и да се лутиш туку пробај да му ги искажеш чуствата дека и тебе ти е криво и сакаш да му угодиш да прославите уз нешто твое направено. Време ти е да престанеш со нервозите верувај, знам дека си избувлива и нервозна за ваквите ситуации ама па со нервоза ако се срдиш нема ништо да постигнеш. Се со разговор и една насмевка како позрела девојка се решава ќе видиш. Промени се смени го тоа однесување, број до 10 и реагирај.. и да, мислиш се решава се кога ќе се иселиш, ајде дај боже иселете се и уживајте о тоа поубаво нема ама се дур не се погодите со маж ти и не најдеш некој компромис и пред се додека ти не смениш однесување и реагираш стабилно и присвесно овие ситуации ќе ве пргонуваат. Со тек на годините низ младоста човек се менува а поготово кога ќе има фамилија и деца тоа да, ама сега како сега тазе во брак и мини сака да се докаже и да угоди на маж како новодојдена жена и снаа и нејзините нервози се оправдани.
@vitamina Maz mi e sekogas na moja strana,i cesto znae da prerece po nesto koga ke vidi deka preteruvaat. Ama i jas pa za sekoja sitnica ne mu placam. Ponekogas me drma pms,ponekogas me fakja nostalgija i red drugi raboti,pa zatoa ne mu kukam za sekoja sitnica. Eve vaka ke se ispukam i ke mu pomine. Jas ne sakam kavgi,navistina do sega da sakav mozev da napravam zosto znam deka e na moja strana. Ama ne mi e toa celta. Ponekogas kolku i da probuvas da ne se nerviras non stop pravat nekoi raboti. Ke ni dojde nekoj smetka i cim ke ja otvoram ete ti ja taa do mene gleda kolku e sto i pocnuva da mi objasnuva boze jas nepismena sum. Ke izvadam od banka lista od kartickata sto sme plakjale,kolku umame pari vo banka ete ti ja ke zeme da prelistuva. Zatoa od sega pravo vo soba i tamu si gi otvaram smetkite i dokumentite. Sekogas koga odime mebel da gledame ete ti ja taa ke ni se tupne. Ova da sme zemele ona. I mu rekov na mm. Kujnata zapnaa oni da ni ja kupat,ja kupija fala im,ok e. Ama ne znaci sega deka ne mozeme nie dvajca na raat da si ja sreduvame kukjata. Jas sum samostalna,taka sum naviknata,majka mi nikogas ne mi se mesala za nisto,izbor na uciliste,fakultet,decko slicno. Imav sloboda za se sama da odlucam. I sega koga odednas nekoj na vrat ke ti se zakaci navistina nervira. So 25 godini mislam deka mozam sama moite raboti da si gi vodam.
I kazav zosto me prasa inaku ne praktikuvam da ja izvestuvam za moite raboti. Vo prviot post napisav deka go razbiram toa deka mu e majka i normalno deka saka da mu zgotvi. Toa sto mene me iznervira e deka mene ednostavno me iskluci od toa. I koga ke kazam deka sakam jas da napravam nesto,ne se pletkaj. Samo sakam taa da si ja gleda rabotata,nisto poveke. Od strana e mnogu lesno da se zboruva,ke razberat samo onie koi ke se najdat vo taa situacija.
Јас потполно те разбрав и те разбирам што сакаш да кажеш. За нервозата и избувливоста ти велам за твое добро научи се толку да не и придаваш значење и да и се нервираш тек сега кога си млада а понатаму ќе треба живот да водиш тек ме сваќаш?! Штом е таква и ти научи си ја лекцијата за било што твое оди си в соба и врши си ги работите, не и кажувај ништо, не и ставај в уши. Ќути си најпаметно ќе е верувај. Планови, средби ..живот молчи си, планирај си и кути си. Нема да знае и нема да има оружје да ти се плетка во нозе и со уста. А патем за она што го спомна подолу дека ти рекла "не ми се плеткај" тек тоа треба на маж ти да му го кажеш а богами и нејзе да и одвратиш дека јес да си снаа ама таа куќа пред се е и твоја куќа бидејки саканиот нејзин син те одбрал тебе дали и се доапаѓа или не треба да се помири и свати дека таму ти не си гостин а пред се си ради маж ти и не е вкусно нит културно а па ни човечки од нејзина страна така да зборува. Па нека се засрами на културата нејзина. Лека полека тек кога ќе излезете од таму стави си ред и клуч и ти и маж ти дајте и до знаење дека не смее и не може повеќе да ви се плетка. Ако и одговара арно ако не пак арно. Ама тука и маж ти за некои работи треба да реагира.
Ова очигледно дека сака да те нервира.... Не дека поддржувам некоја, ама од каде знае која ти си планирала да ја направиш?
Си кажа девојчето во првиот пост дека и кажала дека ке ја прави таа. Мини и јас мислам дека за ситници се нервираш. Оваа констатација ми е од повеке твои мислења не само од ова. Смири се,многу си млада, пробај да се воздржуваш со изразиве,колку и да си во право ствараш слика за себе како да има кривица и во тебе. Слефниот роденден пак кажи и која планираш,нека ги направи двете а ти на друг начин удоволи му на мажето.
a pak i majka mu morala prva da se isprci na sinceto od 30 i kusur god torti da mu pravi.Moze i svekicki staila i pandelka. si ima covekot zena neka mu pravi taa. da bese rucek vo prasanje ke recese svekrvata ete ja vaa mladata mesto da zgotvi nisto ne napraila. sega deka rodenden e pa ko natprevar koja prva i povkusna da ja napravi i da se pokaze pred sinot/mazot.
Мм вo ситуaцијa вaквa би рекoл ни еднaтa ни др.И тaкa е бебевo пa aјде сеa тoрти,церемoнии.Некa си кaже не чекaм рoденден и чao,a вие двaјцa финo лепo нa вечерa нa десерт,дoмa кaфе земи нештo блaгo купи пoчaсти дa oбележите и гoтoвo.Свaќaм се нервирaш,aмa пa мене oвa дo негде смешнo ми е.Некa нaпрaви тoртa ќе се изеде,сигурнo немa дa јa фрлите.
Јас да сум на место на членкава, нема да пробам од ниедна торта. Ке кажам јасно и гласно дека мојата е повкусна дека ја правам со посебна љубов и страст за мојот љубовник ( мисмам на маж де) и ке кажам дека тоа задоволство ми било скратено на еден од побитните датуми во годината. И ке кажам дека на следниот роденден на свекор ми јас ке направам две торти а свекрва ми не мора. Разбирам мајка, па да направи една торта, ама две торти и тоа вторава од сната за синот е тоа не разбирам. Прашај ја дали сака вечерва да излезе таа со синко да прослави во некој рестоант, а ти кажи дека ке седиш со свекорот.
Еве да ви кажам еден пример, мајка ми имаше обичај да направи салата, но бидејќи беа во комфликт со баба ми таа никогаш не ја викаше да јадеме заедно. И така еден ден седнавме мајка ми, јас и татко ми, баба ми само што дојде од шетање, и помина покрај кујната и забележа на масата, но бидејќи оддалеку видела, и се причинило нешто друго. После јадење го повика татко ми и почнала да му вика “Вие јадете скара, не дојде ни да ме питаш дали сакам“ Толку љубомора е имало помеѓу баба и мама, сега пак баба ми е љубоморна на мене. Не знам дали како стареат љуѓето стануваат по лоши и од деца или намерно го прават. Секогаш кога и да направи нешто мама, од љубомора или ќе го фрлеше или ќе почне да провоцира. И заради сите тие глупости настана и развод помеѓу мојте. Бидејќи татко ми никогаш немаше свое јас, и секогаш мајка му го кочеше во секоја негова одлука се до пред некој месец, од кога почнав да работам и јас собравме пари и се одселивме. Сега и дечко ми живее со нас, пресреќни сме и немаме никакви главоболки. Се е до ставот, еден ден кога ќе прсне тогаш стварно прснува и почнуваш да живееш за себе. А се надевам дека со мојата идна свекрва нема да имам проблеми, барем засега добро ни оди се.
Факт е дека во Македонија 98% од браковите се распаднати поради свекрвите. А имаме голем број на вештерки, ко мојана што ја тормозеше јатрва ми. За чудо, па и се нема ни јавено, ниту е појдена кај неа на работа. Слепката седи дома сама.
@Minnie 1 да сум на твое место ке речам и дека скара ке правам, салати, даски... и ке си излезам од дома таман коа ке се вратам се ке биди спремно. Разбирам родител му е, мерак и е, ама ова веке е ептен љубомора и мешање.
Сите вие што тука се силите дека мајката не треба на синот торта да му прави бидејќи, замислете, тој е женет и има кој да му прави, тоа истото кажете им го и на вашите мамички. Ама... тогаш поинаква е приказната. Исто кога ќе ви пораснат дечињата да ве видам да ви дојде некој и да ви рече од утре ти за детето твое ништо да не праивш. Мислам... да бидеме реални. Јас искрено ја жалам свекрвата со ваква снаа. Вакви уличарски изрази и однос одамна немам сретнато. Секој втор збор и е глупача. Пу, јаз’к бре девојче! Ич не ја сакај свекрвати, ама бре мајка му е на мажот ти, од почит кон него воздржи се од вакви напади и изрази.