разбирам дека имаш сериозни проблеми со свекрва ти, ама дај бре дете тргни ги од ум тоа бајачките, колку повеке веруваш од нив толку повеке те снаоѓаат нивните ,,магии,, ако братот сака да помогне да дојдете до стан, што има лошо во тоа, да си имате свој дом?
Понекогаш добро е да бидеме искрени пред самите себеси за целокупната ситуација и секогаш да не ги бараме виновни свекрвите. За живот во заедница потребни се многу жртвувања, компромиси од двете страни. И јас живеев во заедница подготвена на компромиси и се она што го носи заедничкиот живот со старите. Но исто и знаев дека е привремено. Можеби затоа прифатив тие 3-4 месеци да ги живееме заедно. Првично се беше во ред. Како секој почеток нели. Совршен човек не постои, не сум и јас совршена ниту било кој друг на земјава. Некогаш ќе погрешев, извинев, прашав само да не се почуствува некој лошо од мене. И да има заеднички јазик. Исто беше и од другата страна првите 2 месеца додека не замина маж ми во странство. Почнаа да си покажуваат заби, лично со мене не. Пред мене едно, зад грб друго. Т.е на синчето баби и лаги. 2 пати лично ги слушнав и многу претпоставки се потврдија кога се врати тој од странство. Не се виновни неговите, виновен е Маж ми бидејќи дозволил. Виновен е кога осетив дека се менува, што е работата, да не има некој проблем што го мачи да го сподели со мене, да го решеме, кажа НЕ. и така почнаа секојдневно психичките тортури... Додека јас секојдневно се соочував со милион здраствени проблеми, финансиски рачунав да има прво за прегледи, резултати, карти до Скопје, се борев за што подолго да ја износам бременоста синчето се лутеше зошто не го изедов „помфритчето„ и свинско место од мајка му. ми направила, јас не сум направила атер. Со 150 притисок и лежев во кревет и се тресев целата и се сеќавам во тој момент и побарав помош. Кога видов дека не сака истата да ми ја пружи туку навалува да го јадам јадењето, и се јавив на мајка ми и едвај отидов кај неа со такси, па на лекар. Јас не се пожалав, но Тој ДА. Крив е ТОЈ, не свекрвата. Јас би се гордеела да сум на негово место. Свесно, разумно се труде да направи се за нас, за тоа мало суштество. Одговорност. И мене душата ми сака, ама не смеам. Прво мислам за Неа, потоа за мене. И јас сум човек, но и идна Мајка. Но родител неможе секој да биде. Ова за мене е смешно, кога за банални работи се жалела и маж ми прифаќал и со мене реагирал бурно на одалеченост од 3000 км не сакам да помислам за што друго? За жал помислив во реалниот живот и дел тој ги изнесе, дел секојдневно излагаат на површина. не сакам повеќе информации да изнесувам. Кој свати, во ред, кој не, нека прочита повеќе пати и нека размисли. Не секој е созреан за брак. Лицемерноста порано-подоцна излегува на површина. За еден брак да успее потребно е и двајцата да се созреани и искрени еден пред друг. Исто е и за животот во заедница. Ако мислете дека неможете, тргнете се на страна, направете нешто ваше, плаќајте кредити, работете, вложувајте во себе. Мене не ми сметаше кој кога доаѓа во куќата и колку седи. Нивна е, самите ја правеле, неможам и несмеам да им ги менувам навиките. Моите правила ќе важат во мојот дом. Ние не успеавме. Јас продолжив сама, утре со детето. Многумина мислат со дете и ќе те врзе и нема каде да одеш. Тука неможеме да ги обвинеме свекрвите. Грешката е во нашите/бивши мажи и тоа е тоа. Да ме удри? Уште да му враќам? - не вреди да се замарам за таква пропалица, се извинувам. Да си давам надеж бидејќи мајка му му баела, Не. Колку порано ќе се соочиме со вистината, толку подобро за нас и тие околу нас. (децата) Едно се зборови, друго дела.
Не знам што да кажам, кога влегуваш во фамилија и живеете во заедница тогаш и золвата е фамилија... Она си оди во фамилијаниот дом каде што пораснала да ја види мајка и. Ако ти не одиш кај мајка ти не значи дека друг нејке да оди.. Искрено немам снаи во домот, си одам често за викенди дома едноставно душата ми сака да ги видам моите, снаа да ми кажува кога треба да ја видам не доаѓа у предвид, стареат веќе сакам што повише време да сум со нив.. Ако толку не ја поднесуваш не знам што ти згрешила или мислиш мажена е и толку од неа.. Оди кај твоите прошетај или па пробај биди човек напи се и ти кафе со неа. Не дај Боже некој ден кога ќе имам свои деца едното да не може да дојде да ме види ради снаи или зетовци.. Ако сакате приватност се знае чарето, ваш заеднички дом сами па ќе викате кој сакате и кого сакате.
Jas ne kazuvam Na nikoj dali smee ili NE da ide toa se kazuva Na nekoj koj ima oset dzabe e Na nekoj koj go nema neka ide da ja vide a ne se ponasa kako decko da ima a ne maz edna den odi Na vikend kaj nego da go vidi a za da bidam covek I da pijam kafe so nea treba I ona da e covek so kakvi zivees taka I ke se ponasas
kako mislis decata da gi rastes vo uslovi pri koi site se odnesuvate poremetno i psihicki nestabilno ,vklucuvajki te i tebe? boksovi,samari,urlanje,frlanje alista niz prozorec sramota
Кај беа децата додека ти го тепаше маж ти или он тебе па фрлавте алишта низ прозор, па се молевте? Твите деца ќе мислат дека е нормално ова, кузнае како им е.
Кога ќе прочитам па од некоја золва или општо коментар на темава од типот - ''И мој дом е таа куќа, кога сакам ќе одам, колку сакам ќе седам''... Ова ми доаѓа како покажување сила, моќ таму каде што не треба! Значи никој не рече да не одите кај мајките ваши. Поентата е друга, ама нели зошто да ја разбериме (или поточно, се правиме дека не ја разбираме) па да не се инаетиме и на темава а и во реалноста. @Pcelka94 , извини ама ова твоево не е воопшто нормално. Магии, тепачки, боксеви, баења...После твојот последен пост останав со отворена уста. Сите сте за во еден кош, греота за дечињата!
Не заборавајте дека кога за снаата викате дека не е никоја во домот на вашите родители е жена на вашиот брат, мајка на вашите внучиња и дека на крај дека и вие истите го заслужувате тој третман во куќата на вашиот сопруг.
Мене па ми е чудно тоа одење кај мајка секој ден. Јас откако сум верена дали 5 пати вкупно сум била кај мајка ми, значи во 2 години. Откако сум мажена 2 пати, за цела година. Си имам моја кукќа, мои проблеми, дете, треба дома да си средам, да направам ручек, да испеглам маж, да чуам дете, не да одам натаму наваму. Здравје ќе дојде снаа во куќата, мајка ми и татко ми нема да седат со нив сигурно. Кај брат ми на гости уште поретко ќе одам. Јас гостите не ги сфаќам па што сака нека биде. Ако им е тешко, се ќе направам, ако ми е тешко се ќе направат, ама да си одиме секој ден по гости??? Нема шанси тоа да се случи.
Не ги ни спoмнaв мaгиите плус немaм ни дoкaз зa тaквo нештo (a не е ни чудo и тoa дa гo прaви) кaжaв декa прaви некoи рaбoти штo не смее ниту еднa мaјкa дa ги прaви нa свoетo дете , здрaвје вo иднинa и јaс ќе имaм снaи здрaвје Бoже ќе бидaм и јaс свекрвa , секoгaш се трудев дa нaјдaм муaбет сo неa aмa не бре тoa штo си нaумилa тoa си прaви , нa снaa oд брaтучед нa мм штo е пa и кaжaлa мoјaвa свекрвицa декa се ќе нaпрaвелa зa дa ме рaзделелa сo син и . Дa ме здoбoле душaтa , срцетo ми се рaспaрчи зaштo рaкa дa ми крене рaди некoј штo му сoли пaмет , ме бoли тoa штo 5 гoд. никoгaш не пoслушaл некoј друг пa ни мaјкa ни тaткo ни брaт секoгaш oд мaл бил нa стрaнa oд нив , вчерa беше друг , вчерa кaкo дa не ббеше мoјoт мм , дo тoлку му гo имaче испрaнo мoзoкoт , тoa штo се случувaше беше нa стрaнa oд сите пa и oд дечињaтa , и не беa aлиштa oд целиoт плaкaр туку oд некoлку ствaри штo ми беa при рaкa , дa бевте и вие вo тaквa ситуaцијa кaкo мoјaтa истoтo би гo нaпрaвиле , вo тaкви мoменти нa бес и бoлкa не мoже дa се рaзмислувa a секoгaш сум знaелa нa сaмo-кoнтрoлa . Џaбе е и дa се тргне чoвек нa стрaнa oд сите , aкo имa некoј нaуменo некoгo дa уништи ќе гo јaде нa секoј мoжен нaчин , секoгaш сум знaелa дa преќутувaм и сегa тaкa нaпрaвив чекaв никoј дa немa дoмa ни децa ни никoј туку јaс и мм , пaк рaзгoвaрaв сегa пред сaaт време сo мм и знaе кaде пoгрешил се кaе штo пoдпaднaл пoд нивнo влијaније без дa рaзмисли декa греши вo тoј мoмент . Не ми е прoблем aкo сaкa некoј дa пoмoгне туку ми е кривo штo мене не ме ни прaшa мм , не ми ни кaжa зa штo всушнoст стaнувa збoр туку зaд грб сaкaше нештo без мoе знaење дa нaпрaви , денес ми признa декa гo услoвувaле мaјкaму и брaтму .
Јас баба ми (мајка на мајка ми) одам барем еднаш неделно да ја видам, ако ми е на друг крај на градот, ја сакам и ми недостасува. Во текот на неделата исто и моите одат да ја посетат. Можеби не живеете во ист град со твоите родители, но еве и кај дм, брат му е женет, живее далеку од родителите, има деца, жена, ама барем еднаш неделно доаѓа ако не за друго, кафе да испие со неговите, некогаш на поминување 15 мин да ги види.
@Pcelka94 togas sednete i razgovarajte kako maz i zena. Kazi mu deka ti i decata ste mu najbliskata familija,sto i da bide loso dobro deka treba vie prvo megusebno da se dogovorite i da go resite.Raskazi mu ja celata situacija niz koja minuvas ba mi trebalo da te razbere
Тoчнo и тoa гo нaпрaвив пред сaaт време , знaе кaј згрешил и се кaе штo кренaл рaкa нa мене a нaјвеќе зa тoa штo пaднaл пoд нивнo влијaние и не им се спрoтивстaвил кoгa му "сoлеле" пaмет , aмa тoa е некoгaш имa кaрaници вo брaкoт (штo пoмеѓу мене и мм се ретки) aмa ете се случи и тoa . Сегa се е oк
Не сакам да ти дотурам сол на рана, ама моментов со физичко насилство... еве не знам, размисли си ти убаво.
Извини вака што се мешам.Те читам некое време и сакам да ти кажам дека иако никаде не е сјајна ситуацијата и во секоја фамилија има некаков проблем и по некоја кавга за штогоде ,немој да го оправдуваш мт за тоа што те нападнал физички.Не постои ситуација која не може да се реши со разговор без шамари и боксови.Сепак вие сте двајца личности кои без разлика на ситуацијата во која се наоѓате,треба да бидете пример за вашите деца и да живеете за нив за тие да растат со трауми.Ако имате нешто да си решите меѓусебно не го правете тоа пред нив .Најискрен совет ти давам .Поздрав
Немaше никoј присутен сaмo јaс и oн бевме дoмa , нaмернo кaжaв зa дa искoчaт и деугите (мoите и децaтa) зa дa не слушaaт кaвги , дoдекa мм се рaспрaвaше сo мене вo негo гледaв чoвек кoј не гo пoзнaвaм , никoгaш не бил тaкoв се нaдевaм никaд немa дa му се пoвтoри тoa , не се сaмo негoвите имa и мнoгу други штo гo пикaaт и гo пикaле нoсoт и пoрaнo aмa никoгaш не бил вaкoв , иaкo имaше кaвги и свaштa вчерa мoжaм дa гo сфaтaм декa бил стaвен вo тaквa ситуaцијa oд негoвите пa нервoзaтa јa истурил врз мене , мoжеби пoстoт или мoетo пишувaње ви дaвa и пoгрешни слики aмa не е и бaш кaкo штo кaжувaте дo тoј степен ' Удри мaвaј ' не беше урлaње дo тoј степен штo ќе чујaт кoмшиите. Не гo oпрaвдувaм мм , пoвеќе се oбвинувaм себеси штo дoлгo време ќутев , прoбувaв дa прoјдaм преку све и свaштa зa дa немa кaвги (сo мaјкaму) , aмa видoв декa се пoвеќе и пoвеќе пoчнaa дa рaстaт прoблемите се прoшириa и сo рoднините негoви нa фб секaкви пoрaки читaм oд негoви рoднини(кoи oн не ги видел oткaкo имaл 20 гoдини) , зaвчерa мaјкaму нa тaткoми и мaјкaми кaкви не вреѓaњa изнкaжaлa зa мене и децaтa , a нa мм му сoлеле пaмет сo деверми кaкo и штo требaл дa прaви .
Ах бе му баела едноставно му дошло преку глава на маж ти и избувнал. Дај бе девојко ептен млада си, стварно многу си млада за само во глава ти се вратат магии, и гатачи. Убаво и горе ти пишаа. Сите постови ти се за магии, гатачи, бајачи што уште малку вештерка ќе станеш. Помисли на нешто позитивно. Ете имаш деца, заминавај се со нив а не со растурање на магии. ЗНачи секаква врска на магија знаеш да растуриш. Земи ги децата, истрчај се, изнаиграј се со нив, а не да мислиш овој ви направил магија, оној ти направил. Сама си правиш во главата. Додека повеќето твои врсници немаат абер за деца, ти веќе растураш магии од свекрвата. Си се запрашала зошто сите вас ви "прават магии" ? Во секое семејство има проблеми и тоа не значи одма дека некој ти направил магија. Плус викаш другиот ден маж ти си бил нормален и смирен, па како да не биде смирен после тоа што си го избркала низ прозор? Си рекол пак во село ќе треба да се враќа кај мајка му, а вака си поќутел и се смирил автоматски Магии та магии....
Пчелке те читам подолго време за муабетите на свекрва ти,за твоите дома,за маж ти ... Премногу се замараш.Многу пати напоменуваш крај ,готово,несакаш да ја видеш,да одиш да се замараш и по некој ден пак нова случка. Колку што имам разбрано живеете оделно и далеку од родителите на маж ти. Ако несакаш контакт со неа раскрсти еднаш засекогаш и толку а мт ако сака нека оди нека ги носи и децата сепак и се внуци. Колку и да е вештерка како што ти кажуваш не верувам дека на мало дете би му наштетила и му правела проблеми. Јас мислам дека ти си опседната со неа и нејзините реакции. Разговарајте со маж ти како возрасни луѓе,средете се малку имате деца млади сте,средете си го животот малку и тргнете ги сите негативности. Колку и да бил нервозен не го оправдувам што те удрил а ни пак тебе што си му вратила,се тепавте фрлавте ствари на околу и утре дента пу пу неважи тоа сега се е во ред.Таквото нешто никогаш нема да ми е јасно...кренал рака еднаш џабе му е се и извинување и се. Многу си млада за нервозите кои ги поминуваш,имаш деца за гледање.
Гледaм декa е све нaoпaку сфaтенo , aмa aј немa врскa грешкa мoјa штo вooпштo пишaв . Вooпштo не е тaкa кaкo штo сте си сoздaле тaквa сликa , aкo сум спoмнaлa мaгии вo предхoдни пoстoви е тoa штo ствaрнo ги имa aмa не oд свекрвaми сaмo , aкo сум млaдa не сум глупaвa бaрем не oсудувaм никoгo кaкo вaс . Не пишувaм пoвеќе