Во заедница не придонесуваш само ти, придонесуваат и родителите на мажот. На нив не им смета да "им ги јаде парите". Снаата не треба нон стоп да се прилагодува ама и не може да забрани или " да не дозволи" некој да си дојде во своја куќа.
Не знам во кој контекст го искоментира ова. Ама не постои човек на планетава кој може да ме убеди дека треба јас да плаќам сметки, а золва ми да седи на готово. Инаку дека снаите се тепаат за имот, има и такви најверојатно, ама у мојот случај ама баш ништо не чекам од нив. Што и да имаме јас и мм стекнавме во животот. А помош сме немале никаква. Дури и ние ги помагаме а не живееме со нив. Тоа е оф сега. Ама золва ми да ми се плетка у штипки и да не подмирува ништо дома да чека дома на готово има косите да и ги искубам озбилно.
Немажената золва која не придонесува за домот ако нејзините родители немаат примедби, никој друг нема право да дава коментари. Сигурно нејзините родители ги покриваат трошоците на девојчето. Без разлика дали има 20, 30 години. Разведените золви кои се „враќаат„ кај мама и тато, да не сте им во кожа. Без разлика дали имаат свои приходи , или не. Имам добра плата, фала богу, се сметам за сериозна, приземјена личност и одговорна. Имам брат кој не е женет , постар од мене. Утре кога ќе се ожени ке живее сам со својата сопруга, во друга куќа. И покрај тоа, во оваа куќа не се чуствувам како предходно. Живееме во куќа, секој има приватност, никој не придонел да осеќам нелагодно, но секое залче ми е грутка во градите. Не се осеќам дека припаѓам тука. Не е мој дом, дојденец или вратенец. Придонесував одсекогаш за домот, така е и сега. Само многу лесно е да се суди од страна. Го гледаш човек насмеан - одлично му е. Незнаеш што има, што носи во душата. Вечерта кога си заминав и се вратив кај моите имаа тие гости, видов во обувките и гужвата. Во дневна влегов насмеана и разговор со сите нив. Мои први братучеди. Душата ми плачеше и срцето ми беше распаднато на милион делови, ама не покажав слабост. Затоа, изгледот лаже, незнаеме кој, што има во душата. Пак ќе кажам, лесно е од страна да се суди.
Многу деликатна тема. Особено кога ќе дојде делба на имотот на старите... Или кога ќе легнат на постела, па кога ќе почнат снаата и золвата да си префрлаат топка кој треба да ги гледа...на снаата и е дома...сакала- несакала ќе мора...има золви и кои тогаш никаде ги нема..
Затоа гледам сите ќерки трчаат по своите. Баба ми викаше, сега сфаќам зошто сите викаа ќерка да си имаш. моите кога нешто им треба мене ме викаат. Така да... А само ти плаќаш?!
А јас треба да плаќам и за золва ми? Или ќе даеме јас и мајка му и татко му по 2000 за 4 души ама и золвата да јаде? Аааа мало теже тоа.
Ќе ја отвори човек темава и ќе сфати какви себичњаци , математичари и саможивци постојат. Од двете страни. Толку.
Најарно е секој да си е посебно. Па кој кога сака нека си ги посетува родителите. Несакам да ми се мршти снаата, кога одам кај моите, оти јас ,,целодневни,, си терам кај неа. Среќа имаме што сите живееме во свој дом и се само гости едни кај други
Некој ќе се сложи,некој не,ама старата изрека гласи,рџаво дупе,длаке сметају Ова важи за сите,да не ги набројувам
E vaka sega na taa tema jas koga se omaziv so mm deverot ne bese zenet i nikogas ne kazav e zasto on ne kupuva ne dava pari i zatoa nesto on koga se sluci da mi pritrebaat pari za bolnici mi pomogna megutoa posle imase eden period koga veke bese ozenet doagase sekojden na rucek i mu kazav oti toa taka nemoze oti on veke si ima familija i oti jas tuka kupuvam jadenje zenata mu doma ke naprave jadenje on tuka jade mu kazav neka doaga 1.2 nedelno ne e problem ama sekojden nemoze kako bi mu bilo na nego sekojden nekoj da mu ode na rucek a dodeka ne bese zenet jas go perev peglav i nikogas nisto nemav kazano ednostavno taa e moja i negova kuka i nema tuka sto da se kazuva
А братот каде е? Тој има проблем? Значи 3ца даваат за 1, а на 4тиот му пречи. И од каде знаете дека золвата ништо не дава?! Може дава на мајка и татко. Они немаат обврска отчет да даваат на снаата.
Кажав за 4ца. Ама немам намера да се замарам и објаснувам тука. Фала богу мене ми е подредено и секој сам си живее. А ако сака золва ми да ми дојде на гости, ќе мора да се најави и да праша дали може.
За наследство се се работи. Сепак зависи до тоа каков е човекот, карактерот. Без разлика дали се работи за снаа, золва, ќерка или син. Ние сме народ кои што го вртеме тркалото како што ни одговара. Затоа ќе тапкаме во место и први да кажеме што - нечини кај другите, кој - каков е. Бидејќи Ние, нели најдобри и безгрешни. едит: Додека немам снаа сериозно од сега размислувам да си ја решам иднината, мојата и на ќерка ми. Ќе работам вредно за реализирање на моите планови за во иднина, да не дојде утре снаа ми да ме фати за коса (И мене и моето дете). бидејќи живеам во Нејзиниот нов дом.
Многу симптоматично ги пишувате работите во прво лице еднина. Како да немате маж, золвата- брат, мајката - син, свекорот - ќерка... Ако се договори со братот и тебе не те прашаат?! Едит. Ова само ми е показател дека проблемот е во односот, комуникацијата, а не во купувањето.
Среќа имам мм кој прво гледа за нас. Од таквите што гледаат за мајка, татко и сестра / брат обично браковите неславно им завршуваат. Не знам зашто потребава да се докажуваме. Ти збориш како золва, јас како снаа. Нормално е дека нема се погодиме. Баш од истово бидејќи е многу лошо за сите кога е заедница, најубаво е секој одделно. За тоа му благодарам на Господ што сме си сами, што можевме да си дозволиме да сме сами. А и мм не сакаше со неговите, ете, не е приврзан. Јас немам зашто да се правдам пред золва,она си е у свој филм, свеки ми е срце и свекор ми исто. А свеки не е жена што се брца кај што не и е место. Секогаш вика " сами одлучете". Толку од мене. Ве молам не ме цитирајте веќе, не одговарам на муабети кои се вечен проблем повеќе.
И како снаа зборувам. Што има јас на золва ми да и кажувам колку да седи кај мајка и?! Ако мм ја договори на кафе да дојде не значи дека прво за нив гледа. Зарем треба да заседаваме дома дека сестра му ќе ми доаѓа. Каква е, тоа е друга приказна. Дали јас ја бендисувам трета. Ама правото да мм договара и се гледа со неа во нашиот дом кога он сака е неприкосновено. Кога се дискутира така е - нема не ме цитирајте