Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    6.992
    Допаѓања:
    135.278
    Јесте да ќерката има право кога сака и колку сака да си седи во домот на родителите, ама ако веќе родителите ги покриваат нејзините трошоци треба да ги покријат и тие на синот. Нели нејзе родители и се, што на синот не му се? па да мора он на негов грб да ги сноси нејзините трошкови.
    Нема смисла синот и снаата да прекриваат трошкови за зетот и ќерката да живеат полагоден живот.

А околу тоа снаата да си ќути, воопшто не се сложувам. Не е донесена во некоја рандом куќа, прибрана у знак на зожалување. И да е, коа веќе живее таму, допридонесува за тој дом, ке има и еднакви права на него како и сите останати. А ако е веќе ,,прибран,, некој за да подмирува трошкови, не е тоа прибирање, искористување е.

На Victorian, eloves, SV1911 и 11 други им се допаѓа ова.
  2. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.742
    Допаѓања:
    145.178
    Зетот не работел. Па очигледно ги гледат и тие и тие.

На Nausicaa, kukla21 и SummerGirl им се допаѓа ова.
  3. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Стапот има две страни - зависи која (сакаме) ја гледаме.

На rose60, SummerGirl, referentka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.892
    Допаѓања:
    11.288
    Мене у целата оваа приказна ми е жал за старите, не за снаата и зетот.

На Nausicaa, kukla21 и SummerGirl им се допаѓа ова.
  5. ЈеленаЏиш

ЈеленаЏиш Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    1.891
    Снаата секогаш ќе биде само снаа, ќерката секогаш ќе биде мамино злато.
    Колку сакате бунете се, тоа е.
    Ако е некоја приврзана со несечена папочна врвца, год блес.
    Ако не иди на ручек, ќе се пуштаат тенџериња со манџи, ќе се полни фрижидер итн итн.
    Нема спас.
    Најчесто ваквите појави ги нервираат снаите што не се толку поврзани со мајките, па затоа овде на темата се дискутира ова како проблем.

Ни јас ни мм не сме неразделни со родителите, напротив, си гледаме нас да ни е погодено, после за другите Да не ме сфатите погрешно, си ги сакаме и почитуваме родителите, затоа правиме баланс по еднаш неделно максимум да се видиме и со едните и со другите. Некогаш ни за толку се нема време, иако би сакала почесто да ги гледам.
    Дури живеевме заедно со свеки, моите не ни доаѓаа да ме видат, јас одев кај нив.
    Сега сме сами, понекогаш доаѓа мајка ми на кафе, ќе поседи саат, саат и пол и ќе си оди, а имам заприметено дека доаѓа на кафе кога мм не е дома, не сака да пречи.

Е сеа, брат ми не е женет, и кога одам си седам и со него, пиеме кафе, разговараме.
    Кога ќе се ожени, не би сакала снајката да ми забрани да си одам да си ги видам моите и брат ми, или пак да ме оговара зад грб пред нејзините у стилом „леле оваа кравата пак дојде“
    Од друга страна пак, почитувам туѓа приватност, и не би одела ненајавена.
    Не знам, јас барем така мислам.

Редактирам: Откако се преселивме, брат ми капи и цути кај мене, па мм не се буни.
    Се е компромис, многу пати на темава го имам напишано ова.

Последна измена: 23 август 2016
    На Victorian, Cka, eloves и 12 други им се допаѓа ова.
  6. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.060
    Вака значи сега имаме мало бебе имам помош дома навистина килку толку..Во заедница сме наутро сите стануваат и одат на поле цел ден потоа се реди дома поручек пак одат..Поголемата керка ја гледа баба ми стара жена веке неможе баш а јас сеуште не сум добро заздравена од царскиот..Ја слушам наутро кога плаче таа неможе баш добро да ја гледа де ја разбирам..Е сега моите родители овие 2-3дена рекоа дека се слободни да ја земат малку да ја погледат да и се порадуват нели и тие се баба и дедо се договорив со мм и тој рече дека би било добро бидејки баба ни сите знаеме колку може и како ја гледа..И само што реков дека моите ке дојдат да ја земат свекрва ми ее неможело како така тоа бидејки беше во неделата кај нив бидејки сите беа на свадба а јас бев во болница па немаше кој да ја гледа..И јас ништо не и реков само мм рече е добро де нека ја земат малку нека и се порадуваат..И таа вели ама тие не се исто како нас..Незнам навистина што да правам седам и плачам..Ја зедоа сега моите јас сум со малиот и се нер..Незнам навистина што да правам..Се извинувам на долгиот пост..Ама морав некаде да се испразнам.

7. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.206
    Допаѓања:
    36.684
    А што се свекор ти и свекрва ти? Господа? Па си зема свекрва ти за право да ги понижи твоите. И тие се баба и дедо колку што се и свекор ти и свекрва ти. Знам како ти е. Кога бевме на гости кај свекор ми и свекрва ми, дојде една комшика нивна на гости. И вика на свекрва ми - вие сте поголеми баба и дедо од другите? Демек, они биле баба и дедо по татко и затоа биле побитни. Мене ми зовре, ама ништо не и реков на жената.

На Victorian, kjukli и blessed.an им се допаѓа ова.
  8. mariatim

mariatim Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2010
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    12.528
    А зaштo плaчеш?зaштo тaкa ти реклa свекрвaти?
    Пa штo aкo реклa?Ете јa зеле,и пaк ќе јa земaт,и сaмa ќе.oди пoгoлемa.Ти и мaж ти сте се дoгoвoриле и тoлку.Свеки некa oди нa нивa пo нејзините рaбoти,a aкo имa време некa си игрa сo внукaтa.А мaјкaти и свеки дa и кaжеш истo и се нa ќеркaти.

На Victorian, kjukli, Golden Rose и 2 други им се допаѓа ова.
  9. blessed.an

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.060
    Да сите знсеме дека се исто но нејзе неможе да и се докаже бидејки нели заедно по цел ден поврзани..Но понекогаш си дава многу за право..Јас се ја разбирсм се радува нормално но понекогаш ги мине границите и знае нешто што не треба да каже..Сепак ви благодарам многу.

10. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.206
    Допаѓања:
    36.684
    И мојата е таква. Среќа што не живееме заедно. Заради вакви работи не сакам живот во заедница. Вака ми е мирна главата.

На rose60 и mama31 им се допаѓа ова.
  11. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    Немаш потреба да плачеш. Ќе и кажеш детето има мајка и татко кои одлучуваат каде ќе оди детето и кој ќе го чува. И дека двете баби се подеднакво баби по закон и генетика, да не кажува глупости се срами сама себе. И не ти треба оправдување и причина мајка ти да го земе детето. Е после она ќе биде нервозна, а ти смирена.
    Туку друго нешто не разбав или погрешно разбрав. Сакаш да кажеш дека поголемкото дете ти го чува прабаба му. А ти си исто така дома? Зошто ти не си го чуваш? Што ако имаш бебенце. Или грешно сфатив.:^)

На Victorian, Girl-Rabbit, zalosna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. malo dete

malo dete Нов член

Се зачлени на:
    24 август 2016
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    31
    Jas imam loso iskustvoo so svekrva mii..samo tolku ke kazam i ne sakam svekrvi...i ne postuvam...moj licno zaklucok (nemora da znaci za site) sam snajdi se i zivej si sam..eve ako se pocinati ili se vo stranstvo kako sam ke si gledas se...

На Barbie20, Victorian, Girl-Rabbit и 2 други им се допаѓа ова.
  13. blessed.an

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.060
    @irena.1. Да да таа ја чува бидејки јас сеуште не сум добро опоравена од царскиот а таа многу лошо спие клоца во сонот и станува навечер многу често за јадење..Но се договоривме тоа ке е уште некој ден додека ми извсдат конците и бидам подобро..

14. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    Оправувајсе и прибери си го детенцето. Мој најдобронамерен совет. Ќе се организираш и две дечиња заедно ќе си чуваш. А зошто не спие со маж ти поголемото? По природно ми е така, него со прабабата.

На Victorian, kjukli, Nausicaa и 3 други им се допаѓа ова.
  15. fila

fila Популарен член

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    136
    Допаѓања:
    5.514
    Слична ситуација и кај мои роднини само сто овие моиве се од женската страна и муабетот беше као свекоров му вика на дедово као "ние сме повеке баба и дедо од вас зашто сме од машката страна". Ама дедово му вика е свате си се излажал за тоа јас знам сто посто дека тоа е мое внуче оти го родила керка ми ама ти никогас нема да бидес сигурен дека е од син ти епа затоа ние сме поголеми баба и дедо од вас.

На Victorian, eloves, fairy88 и 28 други им се допаѓа ова.
  16. blessed.an

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.060
    @irena.1 ке си ја приберам јас за некој ден преку вечер спие со свекрвата а наутро кога стануваат тогаш иде таа ке и стоплиме млеко и кога станува керка ми да и даде..Не сакам да го малтретирам мм бидејки гледам колку е тешко и како работи од утро до мрак тој е со мене пак ми помага не сакам и по цели вечери да не спие затоа..Уште некој ден само во сабота ке ми вадат конци и се надевам ке се средиме..Сепак ви благодарам многу на сите

На galapce, irena.1 и anaja1 им се допаѓа ова.
  17. ilyan

ilyan Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2015
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    19.428
    Vnimavaj mnogu,ama bas mnogu da ne te fati post porodilna depreaij! Prenasoci gi mislite, zboruvaj so maz ti da ti dade pogolema poddrska, mislam deka toa ti e najpotrebno!
    A sto zbori starata ic da ne ti e gajle, znac ne i obrakaj vnimanie, reci mu na maz ti, toj da i kaze kaj i e mesototo i kolku e baba ona, a kakolu majka ti.
    Vtoro, oporavise i priberigo deteto, vo ovoj period na nea i e napotrebno vnimnie, bebusot neka bide najaden, sreden, a vnimanieto naocigo kon pogolemoto dete.
    So prababa, neznam, mozebi e vitalna zenata!
    Oporavuvanjeto od carski e mosne tesko, pretesko, od iskustvo znam, vtoro od razmisluvanje za sekakvi gluposti zapadnav vo postporodilna depresija, edvaj se sozemav.
    Imav golema poddrska od mm, pomos, duri me banjase od sto bev iscrpena fizicki i psihicki.
    Maz ti, pokraj nivite, malku neka ti se posveti, barem dve nedeli neka ti pruzi raka, posle se e polesno.

На Girl-Rabbit, rose60, irena.1 и 2 други им се допаѓа ова.
  18. blessed.an

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.060
    @ilyan ти благодарам навистина од се срце..Тој се труди да и ми помага но сепак јас сум таа што понекигаш велам нека е ајде се трудам сама станѕвам го земам детето тиј ке се разбуди ке рече чекај ја ке ти го дадам но не сакам да го малтретирам и по цела вечер да не спие..За подршка од него имам да но знаеш кога по цели денови си слушаш работи и што не сакаш да ги слушаш тешко е..

На ilyan му/ѝ се допаѓа ова.
  19. EminemsGirl

EminemsGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    3 август 2016
    Пораки:
    315
    Допаѓања:
    1.163
    Среќна сум што веќе немам свекрва , па уште подобро сега заминала македонија па нема муабети овде да ми шири по комшиите!

Колку злоба има во некои луѓе тоа е не замислено па дури кога мајката сака синовите да не се женети и едвај чекаше да си ги врати дома и да и ги плаќаат нејзините луксузи.
    (facepalm)

На Barbie20 и SummerGirl им се допаѓа ова.
  20. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.206
    Допаѓања:
    36.684
    Биди среќна што маж ти те поддржува. Не дозволувај да потклекнеш пред нејзините коментари.

На Barbie20, EminemsGirl и blessed.an им се допаѓа ова.