@Jenny22 јас не те разбирам што бараш таму ама не те разбирам и што бараш овде Поставуваш проблем. Добиваш можни решенија. Ти пак продолжуваш со објаснување. Ако бараш решение имаш еден куп. Се останува само на тебе, кога ќе решиш да се качиш во автобусот со детето. Мислам дека ако сакаш да продолжиш да пишуваш, треба да одиш на таа темата "Сакам да си кажам..." барем таму само те слушаат, а овде се реплицира. Се најдобро
Ednostavno sto sakav da objasnam.e deka ne mozam da go zemam deteto no ne mozam ni da go ostavam no ne mozam ni da trpam poveke Jas samo barav soveti sto i kako da napravam sepak fala vi mnogu
Мaж ти е тoј кoј требa дa рaзмисли вo ситуaцијaвa/прoблемoт вaш , немa некoј штo ќе ти дaде некoј сoвет зa тoa ти кaкo требa дa пoстaпиш , никoј oд oвде не те знaеме личнo туку сaмo пo пoстoвите мoжеме некoјa сликa дa " сoздaдеме " зa тoa кaкo всушнoст изгледa . Мoј сoвет , не гo кaзнувaј дететo , кaкo зрели рoдители мoрa дa нејдете некaкoв кoмпрoмис , мoрa дa рaзвoвaрaш сo сoпругoт , ќе седнете вo спaлнa (пример) некa се игрa детенцетo и кaжи му нa мaжти , дaли зaслужувa тoa детенце дa рaсте сo еден рoдител или дa рaсте пoстoјaнo сo рaспрaвии и прoблеми , нели е греoтa , нели тaквaтa ситуaцијa ќе влијaе и нa рaзвoјoт нa дететo . Сo лaднa глaвa седни и рaзмисли пред дa гo пoвредиш дететo , првo мисли нa негo пoтoa нa себе , a нaјпрвo мoрaш дa рaзгoвaрaш сo мaжти .
Ти жено изгледа не разбираш што ти пишуваме овде или се правиш дека не разбираш?! Значи нема држава, особено Еу членка, каде ти ќе пријавиш на надлежни служби за твојот хорор, а да не ти помогнат. Не живееш во Зимбабве или Камбоџа, мада и таму постојат закони за семејно насилство. Значи доколку ти пријавиш семејно малтретирање јас сум сигурна дека ќе те згрижат и тебе и детето. Очигледно си садо мазохист па уживаш во ќотекот кој го добиваш!
Jas sosema ve razbiram i imate totalno pravo deka taka treba da postapam mn luge me sovetuvaat isto no problemot e sto.prokleto se plasam od kretenot strav mi e za posledicite i toa premnogu oni se takvi luge, vo golema kasa sum. Megu drugoto kako sto me sovetuvate probav da razgovaram so nego deteto spiese toj dojde do mene zasto mu se sakase jas normalno go odbiv i pocnav da razg. Za probb ovoj koga pocnal da vika aman ma ti sekogas koga ke posakam ti vaka mi prais samo na karanje mislis sakas bolest da mi stais vikam ja ne se karam zboram so tebe oti vaka ne ide daj razgovaraj da si gi resime probb on pak kakvi problemi koga ti uzivas kaj mene spies do 8-9 ne zarabotuvas pari ti davam(5-10€)vikam ne se omaziv ja za pari mi treba maz koj me pocituva e so ti praam vika koga doagjam pokraj tebe(1mesecno)me odbivas ali nemoj da se ljutis ako otidam kaj druga oti ti ne mi davas i ja samo go gledam boze mi ide da se ubijam znaci ne moze da se razgovara. Izgleda ke moram dda go napravam toj cekor iako mn se plasam sto saka neka bide vaka vo psihijatrija ke zavrsam
@Jenny22 mozesh li tvoeto srce da go izvadish od tebe ??Isto e I so deteto!!! Deteto e isto kako nekoj organ Od teloto na majkata!!Pretpostavuvam Si premnogu isplashena I konfuzna so celata situacija vo koja Se naogash..Bidejki Si imash rabota so mentalni luge,ziveesh vo disfunkcionalna sredina sovet ti e shto pobrzo da nachekash prilika koga bi bila sama,soberi pobitnite stvari za tebe I deteto I so svetlosna brzina odi do najbliskata policiska stanica I prijavi sve(ako imash prilika del Od maltretiranjeto da go snimish togash Si na konj)..ako spasuvash tvoja glava spasi Ja I na deteto,koga ke trchash ke trchash I za dvajcata..Ne ostavaj dete so takvi budali ni minut..a za pasosh shto ti krie krivichno ke go gonat samo da znaesh..koga ke izlezesh Od toj kafez sve podrugo ke bide..
Абе да е во МК или слична друга балканска вукојебина, па да се плаши да го пријави, разбирам, пошто кај нас службите секако спијат и со прст не мрдаат во вакви случаеви, ама во земја членка на ЕУ, не верувам дека со малце и со лесно ќе си помине типот. Мој совет е да го пријавиш во полиција, во развиените земји како што веќе рекоа, жените се заштитени по ова прашање. Ако избегаш сама, макар и на 1 ден, детето нема никогаш да си го добиеш, секаде е тоа така. Јас познавам жени, кои останале да живеат со сопругот додека разводот не биде завршен, само заради да не го изгубат детето, затоа што ако си отидеш сама, тоа одма се рачуна дека ти си го оставила и тешко дека старателство над него би добила.
Ne ne bratucedka moja bese vo takva situacija vo ch zivee imase i ona devojce mazot i ja tepase i drzavata deteto i go dodeli na nea ama nejzinite se tamu a i ona ima svajcarski dokumenti od dete zivee tamu
Fala vi mn so sovetite konecno se najde nekoj sto me razbira kako mi e a ne da mi vikat filmovi praam od sto.se cuvstvuvam se poloso i vinovnaa za celata situacija deka svekrvata mazot i site drugi se vo pravo i deka kotekot go dobivam so pricina i pravam od mravka slon stanav depresivna ne mozete da zamislete kolku e toa loso da se zivée vo kuka sto site te mrazat Sakav da ve prasam dali i mene ke mi izleze problem oti tuka sum bez dokument imam samo licna karta koja vazi 10 god imav dokumenti dodeka deteto imase 6 mesec zasto koga se ragja gete ti davat pari zatoa mi izvadi dokumenti no ne gi prodolzu zasto.ne go pustase majka mu mu velese ka ja naprais so dokumenti,ke te napusti i kaj saka ke se sredi,imase i namera da go natera da me izbrka ona igra glavna uloga prokleta da e vesterka edna. Isto taka ne sme vencani(isto PO nejzina naredba bozem sinot ke si gi unistil dokumentitea ona imase drug plan) imame eden listkoj se vika convivenca ts.sozivot dali toa ke mi go olesni staratelstvoto???inace deteto e priznaeno nosi negovo prezine....
Nemame dokumenti ni jas ni deteto imame samo licna karta i dvajcata inace i pasosot mu izminal rokot veke bevme vo rim a mu pustime no toa ke trae so meseci
@Jenny22 мoрaш дa гo пријaвиш. Зaеднo сo дететo oди дo нaјблискaтa стaницa и пријaви гo. Тoa штo немaш дoкументи ќе јa oтежне рaбoтaтa, oти ти пo се изгледa си нелегaлнo тaму, a не знaм кaкви се зaкoните вo Итaлијa вo тoј случaј. Сaмaтa требa дa решиш дaли ќе живееш вo тaкoв пекoл и ќе дoзвoлиш дететo дa пoминувa низ тoa, или ќе преземеш нештo.
Kako немате документи? Чиј пасош изминал рок, твојот или на детето? Чиј државјанин е детето и таа лична карта македонска ли е? Немате ли здравствено осигурување, немате ли пријавено место на живеалиште во локална општина, не фигурирате ли во никаква евиденција?
Znaci vaka mm ima dokumenti, a sega ceka i it.pasos zasto toj e roden tuka,a i deteto e rodeno tuka no ne moze da mu naprai dokumenti oti mu izminal rokit na pososor(na deteto)mu pustive vo mk ambasada i sega e vo tek,treba da cekame osigurani sme normalno deteto si ima lekar posto nosi negovo prezime na negovo ime e zapisan kako kaj nas vo kniskata neli stoi tatkovo ime a i jas zasto neli imame toj list convivenca sto go naprvibme tuka vo opstina,ako toj ima dokumenti i jas dobivam avtomatski taka odi no toj ne saka da mi pusti imame licni karti italianski duri i deteto i jas imav dokumenti,no koga izminal rokot toj ne gi prodolzil,zapisani sme vo opstinata i se ostanato no deteto a mk drzavjanin koga ke napolni 18 god ke dobie pasos a vo meguvreme moze samo songorno da mu napravi.
Ako go prijavam postoi li moznost da mi go zeme deteto oti sum nevrabotena a toj raboti??? Mislite li deka oni ke me vratat vo mk ili ke moram jas sama da si otidam???? zasto ne planiram doma kaj mamma da odam poarno vo stranstvo(imam tetka da mi pomogne) barem pobrgu i rabota ke najdam??
A detevo tvoja sopsvenost e ili zaednicko? Kako mislis toa da go lisis edniot roditel da ima komunikacija so deteto? Ti sakas taka nekoj da ti napravi? Aj malku pozdrelo razmisli. Nemozes vo policija da odis i da si ja kazes makata? Ti sto mislis ili koj te laze deka vo stransvo majkite imaat doverba i se zastiteni od zakonot. Nema zena zastitena od nieden zakon ako veke pomisluva da go lisi partnerot od svoeto cedo.
I te kako policijata pomaga so vakvi nefunkcionalni semejstva,I te kako so zakon Se zashtiteni majki so deca I staveni vo sigurni race...Ne Se dezinformacii oti I jas ziveam vo stranstvo I pochesto mojata rabota se povrzuva so vakvi sluchaevi ..treba na dolgo I shiroko da pishuvam.. Za @Jenny22 ako go zeme deteto I prijavi vo policija za semejno nasilstvo toa ne znachi deka go kidnapirala svoeto dete,nego go zashtituva zaedno so nea Od takva sredina...
Што ја лажеш жената маааа Ај кажи ти шо се дешава у Канада ако мажот малтертира жена и и крие пасош ? Кога ке го пријави кажи шо следува ? Само биди искрена
Zasto da nemozes da odes da go prijavis molam ti se sto treba da dozvolis da te otepa mojta bratucedka se javila na policija bas koga ja tepal i policijata videla se i devojceto sega si e sonea ne rabote ona si go gleda deteto drzavata i dava pomos ama ima svajcarski dokumenti
E mene bas toa mi e problem sto memam dokumenti mislis ke me vratat vo mk??ili ke mozam kaj sakam da otidam samo da ja napustam italija???toa mn me jade aj te molam.informiraj se od bratucetka ti........ Sega za toogood...... od kaj ti e toj brz zaklucok deka sakam da go lisam deteto od svojot tatko????? Vo koja recenica sum go napisala toa??? Toa sto sakam deteto da zivee so mene ne znaci deka tatkoto ne treba da go gleda iako nema da bideme u ista drzava toj sepak moze i TREBA da si go glea deteto kolku sum mu jas majka isto tolku i toj mu e tatko, ednakvi sme a deteto pa IC NE DELI kolku e lud po mene tolku e i po nego kako bi mozela da gledam kako moeto dete strada oti go gleda tatko mu?????? I policijata moze a me zastiti i toa kako ova e semejno nasilstvo aloo samo sto jas rekov deka se plasam od mm, od toa sto moze pooosle toa ma mi napravi mene a moze i rodninite moi a ti moze ne me razbra ili pak veke si naucena na toa policijata da ne mrdne sto prst ili nepravedno(so vrski ili mito)da presudat oti toa taka ide vo makedoija stom si bogat se dobivas ako si siromasen i na pravdina dusa u zatvor ides...