Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.651
    Допаѓања:
    7.475
    Девјче,освен прашалници,знаеш да ставиш точки и запирки?:D

На Annora му/ѝ се допаѓа ова.
  2. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.353
    Допаѓања:
    286.378
    @Jenny22 нема да можеш кај сакаш да отидеш.
    Ти си македонски државјанин со само привремен престој во Италија кој целосно не ти е целосно регулиран.
    Немаш еу документи за да можеш да шеташ кај сакаш низ државите па и да ти нудат некаков вид на помош.

Џабе ти е ние да ти кажуваме како е Швајцарија, Германија или не знам која земја. Информирај си се кај конкретните власти во Италија.
    Голема е веројатноста да бидеш згрижена во некакво прифатилиште привремено и покасно да добиеш помош. Така е барем во Германија, има во секој град такви центри кои нудат советувања но и згрижување на жените на кои тоа им е потребно.
    Но треба сам да им чукнеш на врата, никого не вратиле. Потоа со нивна помош ќе се вршат сите процедури за документи и нивно обновување.
    Уште истата вечер идат и ги земаат мајкаат и децата и ги сместуваат во соодветен центар, и потоа секако се работи на тоа да можат да останат во земјата, а не да ги депортираат во матичната држава.
    Изгуглај на нет доколку не знаеш тел. број и јави се, разговарај. ако ништо друго ќе те упатата во соодветна канцеларија или ќе ти го дадат вистинскиот тел. број.

Ние не сме доволно компетентни за да дадеме точен одговор адекватен за твојата ситуација.

На SV1911, galapce, Girl-Rabbit и 9 други им се допаѓа ова.
  3. Jenny22

Jenny22 Активен член

Се зачлени на:
    4 септември 2016
    Пораки:
    64
    Допаѓања:
    75
    Fala ti mn za sovetite po se izgleda mm sabajlevo mi rece deka saka da otide vo.mk jas ke ostanam vtika so majka mu:( oti nemame dokumenti taka da ako otide nema da ima potreba da go prijavam ke si go zemam deteto,negovite jabitni raboti i ke si otidam..gospod neka mi bide napomos se nadevam se ke bide ok.. fala vi mnogu pozzz:hug:

На kukla21 и galapce им се допаѓа ова.
  4. meckicka

meckicka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2016
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    1.337
    Ne zboram za makedonija ona ne zivee vo makedonija tuku vo svajacarija i ona ne rabote kako tebe i pak drzavata i pomaga i da te vratat vo mk tuka barem ke bides so svoite

5. m.i.g

m.i.g Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.082
    Допаѓања:
    5.781
    И после што ќе правиш ? :^)

На Emy867 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.095
    @Jenny22 мене местото не ми е тука, не сум ни мажена ниту имам свекрва. Меѓутоа гледано од страна според мене не си себична мајка, само малку просто ми размислуваш. Зборот не е соодветен ама не можам да се изразам на друг начин.
    Прво ти како ќе го пријавиш, гледам повеќето само тоа запнале, ти ги читав постовите и никаде не наведе дека те тепа. Прво во Италија според моите познавања ( ако грешам нека ме поправи некој ) за да има кривична пријава таа прво мора да има доказ, да има модринка. Психичко малтретирање е друга работа, второ не ми е јасно како тоа ти пишуваш на нетов тука маж ти не ти води евиденција?
    Не си ми јасна, велиш за се ми водат евиденција па тогаш за нетот не ти водат?
    Значи ти си се регистрирала тука за да го кажеш проблемот, во тие години брак ниту еднаш не ти текнало да ги снимиш навредувањата на телефонот? Некако ќе се снајдеш да докажеш. Си се фатила што разговарал со неговата бивша и ти се прашуваш што бараш таму? Тоа е многу битно што разговарал со бившата 10 пати дневно си го прашувала, наместо да ги решите проблемите што ги имате.
    Слушај ти си во странска земја без документи, и велиш во постовите мм не ги продолжил документите? ММ? Се изразуваш во мм, тој не ти е маж, не е он крив. Он те сака ама неговите го притискаат, неговите му вршат влијание и тоа огромно, велиш претходно со тебе се било ок, а се сменило се по бракот.
    Не, туку он се надевал дека ќе најдете решение ако веќе сте во друга земја, неговите мислат дека ти си сиромашна и ќе му ги јадеш парите, мајка му си ја испланирала неговата иднина и таа таква секогаш ќе си биде. И тој ќе биде таков. Всушност, не ти е решение да го земеш детето, каде ќе одиш?
    Немаш ни документи, ќе те пријават како нелегално земање на детето, потоа ни суд нема да ти го додели. Не е ова Македонија, тие таму се многу строги како што знам. Не е тоа решение, да си одиш без да знае.
    Мислам дека решение имаш пред очи, само колку имаш муда.
    И не ќе им ќутиш, нема да ќутиш.

На КикиМаус му/ѝ се допаѓа ова.
  7. baby-star

baby-star Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2012
    Пораки:
    2.473
    Допаѓања:
    10.909
    ^ А според тебе кое решение го има пред очи освен да пријави на надлежни служби?
    И нема потреба да се заплашува дека е со нерегулиран статус за престој, зашто сигурно таа не е во Италија на црно.
    Молчењето и трпењето тортура сигурно не е една од можните солуции!

На Offspring, Glasna и Annath им се допаѓа ова.
  8. Jenny22

Jenny22 Активен член

Се зачлени на:
    4 септември 2016
    Пораки:
    64
    Допаѓања:
    75
    Kako prvo ti zaviduvam sto ne si mazena i ti blagodaram za toa sto me razbra ,TE MOLAM CITAJ VNIMATELNO jas se plasam, da go prijavam nemam hrabrost, i mislam posle toa?? Kako ke doturkam sama so deteto, ke najdam li rabota, a ako najdam ke si zemam stan a koj ke mi go.cuva deteto??STO POSLE TOA FINANSISKI??i red drugi raboti Veruvaj razni misli mi minuvaat niz glava. Za tepanje sum.spomnala deka cesto pati jadam kotek radi svekrva mu ja polni glavata on doagja vrz mene me tepa a posle toa i vika pa.ti si kriva ti se mu prais znaci prvo i go prais keifit a posle i vikas ti me teras, duri ednas vo nesvest sum padnala koga me tepa posle nadvor ne pustat da e go prijavam a moja naàaajgolema GRESKA e sto vednas ne izreagiram dodeja seuste se vidlivi modrinkite...I vo taa cela izbuna ne mozam tell da zimam i da snimam normalno deka w vidlivo, a ako me vidi tell ke mi zema pa nema ni so mama veke da zboram, a tell imam zasto on si kupil nov i.stariot mi ga dal mene, doma ima net i posto.postojano sum sama v soba so sin mi(dodeka toj e so roditelite)pisuvam skrisno posle gi brisam porakite od email. Me saka?mozebi ostanalo samo trooska od taa ljubov sto.sme ja cuvstvuvale i dvajcata i TOJ E KRIV SEKAVO deka e kriv ti mal li si da gi slusas roditelite tvou??? Sto ne gi slusase dodeka bevme vo vrska koga ti ja polnea glavata ti trcase kaj mene so placenje deka ti go unistuvaat zivotot ne sakas da si niven sin???? A SEGA sekoja nasa karanica gi vika na pomos i mi veli vo pravo bea jas sum si sam kriv......ufff kreten nizaeden Jas se obiduvam da go razbiam jas od edna strana majka mu na druga on vo sredina no toj mene ne me razbira. Koga gleda deka stvarno sakam da sii odam togas mi vetuva kuka ke baral nie kuka so godini barame a brat mu od germanija dosol za 2 nedeli si nasol.kuka oti zena mu ne ja trpi svekrvata ona ne kuti kako jas tuku vika i se dere a on e naucen ja da trpan. Me vrega ponizuva odkaj vo kuka pa i nadvor i zgora na toa na tell zborev so bivsa koja se pustila so.mazot i.ima deca.......pa mi veli na ona zvonela ja ne vidov(na mesenger) pa ja ne se razbiram li ulava sum????sekako deka zborel no ne priznava ...
    Probuvam da spasam situacija da odam dobro so nego na toj utredenta pak istoto mi go pravi ova ponasanje mu e od tatko mu znaete S'KIM SI TAKAV SI sega ve molam za iskren sovet da ste na moe mesto sto bi napravile

9. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.353
    Допаѓања:
    286.378
    Земи прогуглај, најди тел. броеви на организации за да ти ги кажат опциите.
    Потоа ќе си направиш есапот што би правела и што би те очекувало во таа конкретна ситуација.

10. meckicka

meckicka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2016
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    1.337
    Snimi go kako te vrega neka ti pratat tel bez da znae on neka ti dadat tel i snimi go kako te tepa te navreduva da imas dokazi i so modrinki ako imas modrinki odi do najbliskata bolnica i kazi mu se na doktorot on ke znae kade da te upate ne se sekiraj ke si najdes i rabota i se jas toa od iskustvo ti go kazuvam na sestra mi imase nasilen decko

На zalosna му/ѝ се допаѓа ова.
  11. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.090
    Ti nesmees nikade da pobegnis so deteto a da ne prijavis vpolicija i pobaras pomos..togas mt mozi da prijavi vpolicija deka deteto e kidnapirano od tebe i tek togas ce go izgubis deteto za sekogas..misli sto pravis poz

На Glasna и buba4e89 им се допаѓа ова.
  12. Jenny22

Jenny22 Активен член

Се зачлени на:
    4 септември 2016
    Пораки:
    64
    Допаѓања:
    75
    Ok a toa sto ne sme vencani??? Samo zi
    Ok atoa sto ne sme vencani????? Samo ziveeme zaedno i deteto e priznato

13. meckicka

meckicka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2016
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    1.337
    Smee moze da izlaze oti ke ode nekade i da se vrate vo mk samo da ima koj da i pomogne nekoj od italija prijave vo policija oti i go krie pasosot samo ovoj i ke odgovara ako kaze oti i pred istekot i go kriel

14. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.090
    Ok atoa sto ne sme vencani????? Samo ziveeme zaedno i deteto e priznato[/QUOTE]
    Nema vrska dali ste vencani ili nevencani :)deteto e priznato od tatkomu i plus toa zivejte na ista adresa kade i tatkoto.. sigurno koga ce te najdat ce treba da im kazes od kade si pobegnala..ti sigurno si prijavena na koja adresa zivejs ili ne ??:) ako ne ti deteto sigurno e prijaveno..

На Glasna му/ѝ се допаѓа ова.
  15. meckicka

meckicka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2016
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    1.337
    Taka napravi edna poznanicka na bivsiot i soprug isto vo italija ziveeja i imaat i dete odi mila odi do policijata kazi si se odiprijavi se

16. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.353
    Допаѓања:
    286.378
    Кај невенчани кога се врши признавање на татковство се потпишуваат и документи за старателство.

Не можеш туку така да заминеш, независно венчани или не. Детето на хартија е негово и најверојатно делите старателство.

17. meckicka

meckicka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2016
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    1.337
    Ne molci pokraj toa ti sto trpes trpe i tvoeto dete koga te tepa toj nasilnik policijata ke ve podrze veruvam kazi im oti go krie pasosot podolgo vreme zatoa ima kazni

18. ariel30

ariel30 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 август 2014
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    300
    Мене навистина ми треба помош па затоа пак си пишав.Веке имам напишано на темава дека свеки во последно време се за инает прави,иако не беше таква жената и најодговорно велам дека имавме супер однос.Иако пробав да разговарам со неа повеке пати се прави дека ниту ме слуша ниту разбира.Еден ден е добро наредните два дена пак за никаде работава.Префрла за се буквално,и мм се нервираше не знаеше што да направи,многу пати муабет сме си правеле.Е денес ги премина границите.Последните два дена се лути наголемо,за толку банални глупости од тоа дека и е лошо и не сме се врткале околу неа (имаше 37 тем и 110 притисок за кој тврдеше дека е многу висок) до тоа дека не го видела детето,не сме го носеле,а сама кажа дека неможе да го чува да не се зарази. Затоа денес ми пукна филм и се си кажав,иако сум човек кој знае да се контролира речиси секогаш.Отворено и кажав дека ми здосади за се лути буквално за се,дека доколку има некој проблем слободно нека ми кажи ке разговараме ке надминиме.Свекор ми нормално си ја бранеше што и ми е нормално донекаде сопруг и е.Многу ме погоди тоа што сопругот си траеше.Слушаше и збор не кажа.Го прашав пред нив да си каже мислење ми кажа родители му биле.Знам,така е,не барам страна да заземе,ама многу ме навреди што двајцата ми викаа,а тој погледот во земја.Одкако сме заедно сум му била безрезервна подршка за се.Не знам сега како понатаму,јас не сакам да се карам,ама и не се премногу каам затоа што си реков се што ми е на душа бидејки ке збудалев.Сопругот се однесува како ништо да не било,ама многу ме повреди.Не знам ни како со неговите сега да се однесувам.Можеби е без врска проблемот,ама како што секогаш сум сакала да разговарам а не да се карам не знам како да постапам сега,а не испадне работава снаата виде дека згреши па сака да се смириме :) Извинете за деталниот опис

19. anakonda88

anakonda88 Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2010
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    4.506
    Офф маж ти е исти како татко ми , исти случај ,све исто...
    Биди срекна ако живееш настрна од нив , маж ти иако ке знае дека се криви никогаш за ништо немат да им приречи ... И не ги регистрирај и чувај си го здравјето

На SummerGirl, ariel30 и КикиМаус им се допаѓа ова.
  20. Monella

Monella Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.966
    @Jenny22 nemoj da izbrzuvas. Jas sum vo Italia i nekoi raboti mi se poznati. Ako sakas pisi mi i LP pa ako mozam nekako i ke pomognam. Znaci kako prvo ne ni pomisluvaj da go zemes deteto i da pobegnes zasto posle ke go sonuvas. Ako veke si odlucila da si odis od toj sto go narekuvas ,,maz,, zemi go deteto i odi vo nekoja institucija kade ke te zgrizat. Za toa sto nemas dokumenti ne e problem nema da te izbrkat ne se sekiraj ke dobies se sto treba pa moze kako samohrana majka da ti najdat i rab. a za deteto koj ke go cuva ne e problem ke odi vo gradinka. Da ne dolzam mnogu kako sto kazav ako ti treba nesto pisi mi.

Последна измена: 9 септември 2016