Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.326
    Prikaska e ova , nema ni troska vistina.
    Ako stvarno e taka bez nikakvi predrasudi treba da odi vo policija i da prijavi.
    Vtoro i tuka kako i vo drugite pravedni zemji, nema da dobie 100% staratelstvo na deteto.
    Prosta pricina zosto na dete mu trebaat dvajca roditeli i se razbira deka tie ne treba da bidat vo brak.
    I na drugo mesto sum pisuvala deka 50/50% e staratelstvoto i vo slucaj da eden od roditelite e momentalno vo zatvor.
    Znaci i tamu so socialen rabotnik se nosi deteto da se gleda so roditelot.
    Nemoze tek taka na roditel da mu se odzeme staratelstvo od prosta pricina sto dvajca roditeli se potrebni vo razvojot na deteto.
    Toa sto se slucuva vo MK e bruka na sistemot, kako i mnogu drugi raboti, da ne ja sirime temava.

Uste ednas da napomenam dobra prikaska vi stegna anonimnava, a dledam i dosta ve zaangazirala.

2. Glasna

Glasna Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2012
    Пораки:
    1.047
    Допаѓања:
    2.180
    A ti navistina mislish deka vakvi "prikazni" vo realniot zivot ne postojat??? Ke kazam samo deka postojat I pobeter ... Jas trvdam deka I te kako vo mnogu sluchaevi kade Se izvrshuvalo mentalno/fizichko nasilstvo (toj shto maltretiral eve popismeno da ti se izjasnam)odzemeno mu e staretelstvoto,bash poradi toa shto Ne samo zenata shto Gi trpi tie torturi nego I decata Gi dozivuvaat istite raboti koga majkata Im strada..toa se shokovi I stresovi golemi za deca..

3. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.382
    Допаѓања:
    171.525
    да се сложувам дека на дете му требаат двајца ЗДРАВИ родители
    дали му треба родител кој е физчки насилен? и покрај тоа што е насилен пак да има права над детето?
    Не ми одговори што се случува ако во Канада му држиш и криеш пасош на некој?

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Karmina1989

Karmina1989 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 март 2012
    Пораки:
    471
    Допаѓања:
    751
    Ми снајде една мн непријатна ситуација. Мајката на мојот вереник да ја наречам скоро моја свекрва, само ни префрла за некои работи и само зборува некои негативности. Првиот пример што ќе го посочам како проблем се запна веднаш по нашата веридба да одела на ред кај нејзин покоен чичко си живеела планирано и било да оди и никако не можевма да ја разубедиме да не оди, ајде ок се помирив со то кој што сака нека си прави ако мисле дека чини да оди кај покојни во преиод кога ние правиме вердба и спремаме свдба нека оди. После кога разбра дека подигнавме кредит од банка за да си го доправиме вториот спрат во нивната куќа, кој свекор ми му го препиша на мојот вереник и сега ние сакаме да си го доправиме и после свадбата да си живееме таму. Веднаш откако разбра за кредиотот жената почна со коментари од типот е куќа кога ќе правис се живее во сиромаштија од неа помош да не сме очекувале оти неа свекрваму ништо не и помагала кога на времето си правеле куќа, и дај боже вели да јадите ко мене леб и пипер и да видите после како се прави куќа, а во никој случај тоа не е така оти ние и двата земаме убава плата плус тука се моите родители кој се спремни финансиски да ни помогнат ако ни треба помош. И сега свеќи моја си оди по гости и комшии и си раскажува како ние ќе сме живееле во сиромаштија и не омаловажува пре другите луѓе. Трета работа која мн ми смета значи идат роднини пријатели на честитање и жената само за некој негативни работи му разкажува, главен настан и е тоа дека сега се спрема за редот кај стикому нејзин и за гробишта раскажва а луѓево дојдени да ни честитаат и да се информираат до кај ние организацијата за свадбата. Моите родители само еднаш беа кај нив на гости, и уште првиот пат почна да коментира дека рано станвала да оди да бери тутун и на крај и кучето њарпланинец им го пушти в двор да шетало оти врмето то било за да се пушти кучето и таја да си легни и моите родители видоја не видоја станаја да си бегат иако сатот беше 21:30 меѓутоа луѓето имаат осет и си станаја и капаче на бегање им вели уште малце да спијам и од овде на тутун заминвам демек да ги потсети дека до мн касно останале на гости. Значи од женава не ми се викаат ни гости да дојдат одма почнува со нејзиниот стандарден муабет мене свекрвами не ми даде ништо и јас не давам ништо мене свекрвами ништо не ми помагаше и јас не помагам, а што е најјако значи никој ни и бара да купва нешто ни е бара да помага, вереникот сам ми купи прстен после мојте му поклонија ланец и часовник и тој сам со негови пари излеговме и ми купи и за мене ланче и часовник, свадбата сам планира да ја плаќа од кредитот што го зедовме кој на крај краева заеднички 8 год ќе го враќаме и јас не велам ништо немат пари луѓето не е проблем сами ќе го платиме делот од машката страна за свадбата а моите родители ја плаќаат другата половина. Моите се супре луѓе свадбата се тие ми плаќат за мојот дел, не ми прат ни проблем во изборот на ресторан ни музика ни сниматели сами си бираме со вереникот и им казвам цена на моите, откако ќе го доправиме спратот планираат да ни ја опремат дневната соба оти спална си има купено вереникот мој само е на долниот спрат и кога ќе се допај горе ќе си ја земиме само плакар ќе си купиме поголем. Си спремаме полека работи купват мојте ќебиња јорганчиња си купваме ние со вереникот постелнини, неговата сестра ни поклони комплет од дормео постелнини и јорган сиена а свеќи моја абе ништо не мрднува жената си купва фризидер нов си плаќала рата за машината за перење купена од порано и ич мува не ја лази дека ние се спремаме за свадба и нов дом. Битно тип топ се спреми изнакупи се за редот на стрикото. Ајде шо не купва то не ме нервира ама ич оти сами ќе си купиме и мојте ќе ни помогнат а и свекорми со работна рака ќе помогни ќе ни намести струја, вода и парно на спратот и ќе работи се друго што знај. Сега дилемата моја голема дали да ја игнорирам свеќи и да не се замарам со неа кога се друго е супер или в лице да и речам се што мислам како редот и е побитен од свадбата, како не треба да збора дека ќе живејме во сиромаштија за да го прајме спратот а и плус не пишав рече требало да сме почекале не морало одма да прајме горе имало време а то дека јас имам 28 год и дека сакам да имам дете не го зема предвид. Ве молам за мислење ваше

5. Glasna

Glasna Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2012
    Пораки:
    1.047
    Допаѓања:
    2.180
    I mislish deka od eden razgovor ke se opravi :?: I don't think so :emo: Taa da e so pamet ne ke se ponasha taka...ushte sega si znaesh so kogo I vo kakva familija vlagash..otvori si gi ochite dodeka ste samo na "veridba "

6. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.006
    А никаде не спомна, што мисли маж ти, и дали он знае за ова што тебе те нервира?

7. Jenny22

Jenny22 Активен член

Се зачлени на:
    4 септември 2016
    Пораки:
    64
    Допаѓања:
    75
    Jas mn pati mu se zakanuvam deka ke go prijavam zasto krie i ne mi dava pasos mi veli ako sakas odi si pasosot e moj jas ti go izbadiv, vikam ne e vazno toj e moj dokument ne mu e gajle zasto znae deka nemam hrabrost stvarno da go prijavam me znae kakva sum, no ako otide za mk ja ke si idam pa so saka neka bide on neka si se proseta i zabavuva ja ke ja trpam majka mu ovde, odnapred mu rekov odi ama ne znam dali ke me najdes koga ke se vratis on kuti, zasto ednaska i otidov i ne mi e problem pak samo treba rastur da napraàm da si go najdam pasosot. A za deteto pa treba da cekam uste ne mu e gotov a paten list da mu izvadam ke treba potpis od nego.....stvarno ne znam

8. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    Тоа си е карактер на жената, ти нема да и го смениш. Никаде не напиша што вика мт за овие работи. Кој патем и не се некои големи проблеми. Односно таа само млати празна слама и не мрднува со прст, според твоите зборови. Но треба да ти биде јасно дека жената си е таква и нема да се смени. Научи си да живееш со тоа, односно да не те допираат нејзините зборови. А доколку сакаш темелно да го решиш проблемот најпаметно е посебно да живеете. Вака сте пак во иста куќа и тоа ќе ти биде секојдневие. Наместо да си го трошите кредитот на инвеститање во истата куќа и на свадба, пренаменете го за скроз да се одвоите. Сама кажуваш дека имате убави примања дваицата. Ако е така можете дур сте млади и немате дете да инвестирате повеќе.

На kukla21 и Offspring им се допаѓа ова.
  9. Karmina1989

Се зачлени на:
    14 март 2012
    Пораки:
    471
    Допаѓања:
    751
    Мојот вереник и јас имаме разговарано за овој проблем и неговиот одговор е шо се замарам со неа тој ја познава каква е и дека зборува премногу меѓутоа зошто да се змараме и да си отвораме кавги и расправии и дека сме битни јас и тој да се сложваме и да си живееме среќно а таја ако не ми одговара не треба ни да и одам на кафе ниту пак мора да иди таја кај нас тоа е неговиот одговор, тој е мн мурољубили смирен чоек што никако не поднесува кавги
    . Вториот спрат на куќата е со посебен влез од другата страна на куќата со скали значи целосно самостоен од долниот спрат. Моментално нашите можности се тие да финансираме доправање на спратот, значи спратот е кренат напран само не е внатре преградено и измалтарено значи со помала инвестиција од околу 10 - 13 илјади евра ќе се доврши и ќе се опреми внатре оти за купување на стан пример ни треба мн поголем кредит да речиме од 30 -40 000 евра и нормално рата што ќе биде мн повисока и на многу повеќе години.

На stefanija70 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.006
    Чим ти вика да не ја регистрираш, послушај го.
    Ако земеш да се расправаш со неа, ќе си навлечеш гнев од негова страна, затоа што како прво не си го послушала, а како второ тој ќе се постави заштитнички према мајка му и ти ќе бидеш крива.
    Арно ти вика човекот, барем е свесен каква е, разумен е, има неразумни, што ќе те тера да ја сакаш и да пиеш кафе со неа колку и да не ја поднесуваш.
    Едноставно такви луѓе негативни постојат. Може во душа и не е лоша жената, само брбори глупости. И мојата баба, на татко ми мајка е таква. Душа од човек, ама напатена во животот, и фацата и е намрштена секогаш, кога не и е погоден денот знае да мрчи за глупости... Ама ние сите ја знаеме дека е таква и никој не и замерува. Таква си е и готово. И мајка ми не и замеруваше додека беа во брак со татко ми. Самата кажуваше, таква е жената, неможеш да ја промениш.
    Јас кога одам кај неа и кога ќе забрбори негативности и да мрчи, ја ставам на игнор и само и одговарам со аха, да, добро....

На rose60 и Karmina1989 им се допаѓа ова.
  11. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.382
    Допаѓања:
    171.525
    @Karmina1989 јас би ти рекла да не се замараш многу со неа да си тераш што си имаш замислено со маж ти да си средеш спратот ,да си родиш дете ,да си створиш фамилија
    Со неа не треба да се замараш она си е таква цел живот и таква ке остане псле свадбата ке биде само бетер
    Не се карај оти додека го средиш спратот ке треба да жиееш со неа под еден кров у едно вц у една кујна
    Од кога ке се средите само дистанца и игнот од добар ден и пријатно повекене ти треба

На Karmina1989 и Offspring им се допаѓа ова.
  12. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    Ах, штом тој си ќути тебе допрва ти следува интересното. Штом не поднесува кавги ти ќе ги тераш кавгите, а тој ќе биде со погледот во земја. Факт е дека жената си е таква и нема да се смени, но само син и може да и каже да се припази малку што зборува, да и каже да не се зборува пред луѓе и да не ви се меша. Зошто ако он и каже и ако се скараат, по два дена пак ќе зборат, а ти ако се замериш тогаш ќе ги нарушите меѓусебните односи за секогаш.
    Сеедно од која страна е влезот, штом сте во исти двор и под ист кров пак е тука. Секој ден ќе ја гледаш и слушаш. Па во тој случај што побрзо отрпнеш, подобро за тебе.
    И да многу повеќе кредит треба за скроз да се одвоите, верувај ми знам, ама вреди.

На Glasna и Jenny22 им се допаѓа ова.
  13. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.006
    Абе секој си е посебен на свој начин, секој си има свои мушички... Јас мислам да не ја заушуваш и готово. Само со добро врати и и готово. Кај мене и мм знае да биде дрндало кога ќе земе нешто да објаснува, брбори без престан и тоа со еден тон и без запирки, а јас тешка ладовина, само му викам добро и готово. Ако продолжи со „не е добро„ му враќам- „ако не е добро тогаш е лошо„ , и си заќутува.
    Нека ја нека брбори. Им брборела на луѓето за погреби, па нека им брбори бе, мислиш они ја заушуваат, ти е гајле.
    Мене мојата свеки ми брбори за што работела на нива и колку лук и кромпир извадила кога ќе отидам, јас ни сум имала нива некогаш, ни сум работела на нива некогаш, а она детално ми објаснува, не дека ме интересира, пола не сум ја ни слушала, ама и враќам со „аха, аха, аха„ измеѓу редови. Така, и она среќна што си направила муабет со некого, а мене потполно сеедно. Што треба да и речам, ти на секое идење за ниви и стока ми расправаш? нека ја нека брбори, слушај ја со едно уво, враќај и со добро и со аха, и сите среќни.
    Секој е на свој начин специфичен, ако се расправаш со неа, само може гнев од маж ти да си навлечеш, ќе рече ем и реков да не се расправа, ем не ме послушала, па ќе мисли дека ти ги бодеш работите и ствараш немири, а не мајка му. И ете ти го проблемот после.
    А вака на игнор, и сите среќни и задоволни.

На CameliaMiller, rose60 и Karmina1989 им се допаѓа ова.
  14. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.662
    Допаѓања:
    35.431
    Чекај сега... велиш дека немаш помош од свекрвата. А спратот што ви го поклониле? Тоа помош не е?
    Битно родителите твои се супер оти ќе ти купат дневна и свадба ќе ти прават, а другиве не чинат иако ти обезбедиле кров над глава? Така? Ах бре, сте нашле, па сте зашле!

На Rama, SummerGirl, SuperGirl24 и 10 други им се допаѓа ова.
  15. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.483
    Допаѓања:
    96.984
    И што дека ќе оди на редот кај чичко или било кој?
    Ти неа ја правиш ваква-таква, а ти си бетер кога веруваш во бабини деветини.
    Демек веридба и никаде нема мрдање. Ами ако почине некој ближен во куќата не дај Боже, а? Нема одење, оти веридба. Големото чудо!

Кредити кревате, а се редите ланци, тракатанци и после се нешто не ви чини. 8 год кредит ќе плаќаме ама мора ланци да си купиме за веридбата, свадба да направиме и не знам уште што. Епа не, не мора. Мора само домот да си средите, се друго е небитно.

Штом маж ти не те замара, што па толку ја ставаш на памет старата? Како сака нека прави, што сака нека збори. Од едно уво влегува, од друго излегува. Битно со маж ми да ми е добро, она нека си тропа.

На CameliaMiller, galapce, Rama и 15 други им се допаѓа ова.
  16. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.742
    Допаѓања:
    145.178
    Не те нервира тоа што не купила, ама затоа наброја колку дале и ќе дадат твоите.

Може навистина нема и нема од каде да даде. Ви дале спрат, па и тоа не е мала работа.

Ланци и тракатанции, јас и мм немаме ништо од тоа. Не сакавме, а можности имаме.
    Битна беше слогата и разбирањето, златото ич.
    Вереничкиот прстен не го купила свекрвата, побогу , она ли ќе те бара за жена?

На CameliaMiller, galapce, Rama и 15 други им се допаѓа ова.
  17. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.351
    Допаѓања:
    286.301
    Ами која помош е човек да се разбира, струја, вода, парно да мести :cash:.

Женичето си е изгледа намачено, плус таков брблив карактер, не гледам ништо лошо. Спрат отстапуваат, ќе помагаат за градење на истиот...

Попоштено е да кажеш немам, одколку да се заглавуваат кредити и вас истите да ви ги оставаат. На крај краишта мт во нивна куќа живеел, јадел за да успее да заштеди тоа што заштедил.

Ќе си пуштите нозете колку ви е чергата и ќе си знаеш што колку може да си дозволите без да очекуваш финансиска помош од нив. Дале и направиле колку можеле, и толку е.

На CameliaMiller, galapce, Rama и 12 други им се допаѓа ова.
  18. *katja*

*katja* Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јули 2016
    Пораки:
    420
    Допаѓања:
    955

Твојот проблем е типичен за однос снаа – свекрва. Има исклучоци нормално, ама кај повеќето што живеат во заедница е така. Тука удел има т.н. генерациски јаз, љубомората од мајчинска страна и новата средина на девојката.

Можам да те разберам дека ти е тешко. Си живеела толку години дома со твоите, во друга средина и наеднаш живееш со други. Некои имаат среќа, па и свекорот и свекрвата се поставуваат многу убаво со нив ама и во тој случај не се чувствуваш пак најудобно. Е сега некои немаат па воопшто среќа. Ама тоа е.

Викаш дека ратата за посебен стан би била поголема а овде помала. Тоа е секако така. Ама па тоа е еднострано гледање на работите. Подобро помалку пари и раат отколку да ви остануваат пари и секој ден нервози.

Што дека жената си купува нови работи? Ако има снаа нели треба да ги троши веќе парите на работи што и се нејзе потребни? Еве направиле куќа колку толку и не сте на улица. Можело и тоа да се случи. Зошто мора она се за вас да гледа? И самата кажуваш дека си 28 години. Тоа се повеќе од доволно сама да заработуваш и ти и маж ти. Претпоставувам и он има отприлика толку. Е сега па и дете сакаш и она треба на тоа да мисли. Сите сакаме да имаме луксуз и да не мора многу да се мачиме и се да ни биде подредено и кога се земеме и сл. ама не оди тоа така. За се во животот треба да се помачиш. А не, ја сакам дете а дали ќе имам услови не е битно. Тоа ќе си дојде само по себе. Е не си доаѓа само по себе. Ако пак веќе толку сакаш сега, тогаш мораш да се соочиш со ситуацијата и да не бараш од другите. Ако ти помогнат супер, ама ако не нема зошто да ги обвинуваш. Сурово е ама така е.

Ако со маж ти ви е ок, гледај така и да остане. Нему сепак свекрва ти му е мајка и ако ти со неа не си ок и нему нема да му е добро, па и да не го покажува тоа.

19. Karmina1989

Се зачлени на:
    14 март 2012
    Пораки:
    471
    Допаѓања:
    751
    Мажотми работеше во друг град претходниве 4 години и ако нешто заштедил е оти самиот тргал на страна од неговите не бараше никаква помош. За свекор ми реков немам никакви забелешки петка си е чоекот си кажа финансиски немоши ама се понуде со работна рака се што знај да помага и јас немам никаков проблем ни нерви со него. Значи од свекорми од мојте и од вереникот сум презадоволна. На свекрвами воопшто не и се лутам оти финансиски не помага нема жената и немора да помага. Ама таја одмогнува со нејзините постојани коментари и омаловажување пред гостите дека ќе го правиме спратот со вереникот и дека и ние ќе сме сиромашни ќе трпиме за леб ќе ни горчела устата оти ќе сме немале за јадење а тоа воопшто не е точно ние видовме колкава ни се мошностите и толкав кредит зедовме и едната плата ни останва цела а од неговата пла останва една третина значи ќе имаме за пристоен живот за храна, за сметки за евентуално ако заштедиме да одиме неколку дена на одмор поскромен секако. Финансиски помош од нив значи ние не бараме никаква ни за спратот ни за свадбата сами ќе ги покријаме сите трошоци, свекорми сам се понуди да помогни со работна рака, моите исто сами се понудија да помогнат ние конкретно никому не го задолживме дека треба да ни помага. А свекравами незнам како си има сватено и постојано истото го кажва мене на времето никој не ми помагаше нема јас шо да помагам кој со сака нека си прај значи буквално да не омаловаши пред другите луѓе оти сме решиле сега да го правиме спратот и оти свадба сме правеле значи женава како да се нервира оти правиме свадба и веридба и оти спратот го спремаме.

На CameliaMiller, galapce и Gosh им се допаѓа ова.
  20. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.351
    Допаѓања:
    286.301
    @Karmina1989 добро што е мт вреден и се труди да спечали за вашата иднина.
    Но трудот на свекор ти е време помалку поминато со неговата сопруга и време кое можеби можел да го помине за да заработи на друг начин да да допринесе во нивниот фонд. Не ги дели башка по башка. Едниот кога помага тоа влијае на нив двајца. Како што не треба да се занемари тоа што они двајца го дале спратот на синот.

Единствена мака од женичево ти е кукањето, не е ниту трачарење според напишаново. Во сите фамилии, па и во потесен круг на нашите има луѓе со кои тешко се трпиме или карактерно целосно не се поклопуваме, ама нели тие се наши.
    Доколку не е злобна, не се обидува да ви наштети или да ви прави сплетки...глеј си мажето и не си троши залудно нерви. Да ја смениш сигурно нема, а и по муабетов не е лично кон тебе, општо си е таква.

На CameliaMiller, eloves, vitamina и 6 други им се допаѓа ова.