@Karmina1989 Не разбрав кај е тука проблемот, освен дека вашите свекор и свекрва заеднички ви помогнале вам, со тоа што ви го дале спратот?! Зарем се важат само златните ланци, патем купени на кредити, а покрив над глава и струја, вода, парно пу, пу не важи. Самокритичност не е на одмет млада дамо, а и не значи дека ако ти се мажиш за синот нејзин, па свекрвати да не смее да има свој живот и да оди на редови или било што кај нејзини роднини! ** А свекрвати ако си зборува нека зборува, гледаш син и не се замара со неа, па која си ти да делиш правда и да смениш веќе возрасна и оформена личност?! Со вакво арогантно размислување само се повеќе ќе го влошувате вашиот однос!
@Karmina1989 Многу се нервираш девојко за непотребни работи и се живцираш за "прдљави" односно работи што едноставно така и треба да бидат. Имаш спрат од свекрвати и свекорти што повеќе претендираш ти од ова?! Не давала, а мама и тате супер се, се ќе ти дадат ама твој се нели, свекрвата на живци ти оди нормално ни твоја крв е ни тажнееш по нејзе гајле ти е. Прва работа. Ако свекрвати требала да оди на погреб ќе оди и нема тебе да те праша за нејзин род и нејзини чуства. Втора работа. Ништо не ти дала и не планира да даде, а спратот кој го направил ами?! Не ти е доста тоа. Трета работа. Тоа што зборувала не е оговарање ниту заговори зад грб, едноставно жената е напатена и си ги кажува своите маки низ народот како и секоја постара жена. Тоа не сметам дека би требало да те вреѓа. Створиле тие, ќе створите и вие. Така се учи и се чекори кон животот, со свој труд. Јас овде не гледам дека ти имаш проблеми со свекрвати, туку ти правиш проблеми на самата тебе и се нервираш за ситуации што навистина и не треба. Преку леб погача не се бара, а кога прочитам "моите" супер се, моите душички, моите се за моите а овие на мажот никогаш не чинат. Тоа некако и не се "џвака" да е така. Смешно е.. ил жално не знам. Ама секогаш нашите се најсупер нели. Епа така и на маж ти неговите се ми најсупер како што велиш ти. Тек си на почеток во таа куќа, тек веридба, а свадба,а цел живот.. ако планираш вака "рчки" да бараш и не ти одговара тоа што некој не те држи на раце уште со време тргни се. После касно е. Не знам што толку те нервира и колкав ти проблем тежок имаш па се нервираш и се потресуваш. На раце може мајка ти да те држи, а што поскоро се исчеличиш и сватиш дека веќе си возрасна тоа подобро за тебе и твојата иднина. И да не ви дадат. Не се должни и може немаат, ќе си скратите од златните ланци и свадбата ако е до толку и наместо тоа ќе инвестирате во нешто многу попаметно. И јаре и паре нема а сите сакаме факт е.
Околу 3 години плус минус. Јас и таа, во едно станче, собче да не речам. Маж на страна. Искрено и ми недостига. Џој тоа е моето мислење и став врз овој проблем што го изнесе девојката. Можеби некој друг има друг став и мислење и е во ред. Различни сме сите, по сплет на минато, сегагашност, околина, проблеми и изграден карактер.
^ pa vo red,im dale sprat.Go dale na svoi deca ne na tuginci.Sto sakaat so nego toa neka pravat. ne e mala rabota sami da go uredat,sami svadba da si napravat,prsteni da si kupat.Retko go ima toa na nashi prostori. vo takov slycaj ocekyvam roditelot da dade podrska i da se raduva sto decata sami guraat napred a ne da mi recat daj boze leb i sol da jadete. sho znam mislam deka ne im se pogodyva na lugeto nikogas.Ako zavisis od starite nesposoben si ako ne zavisis pak ne cinis bidejki trosis svoi pari kako sakas i na sto sakas
Не и кажав јас ништо поразлично од тебе . Може едноставно жената е таква впрочем како и многу постари жени. Знае да кука и да зборува до бескрај колку и било тешко низ животот. Навика и е. Ама девојката нервирајки се со тоа може само на нејзе лошо да си направи не на нив. Сите имаме маани, има и таа свекрва и таа девојка несомнено, но, ќе се најде компромис, па крај краева и да и се рече да се разговара ако и смета што има лошо во тоа битно нема не знам каков проблем а таа тука направи од лошо полошо што не е и така. Крај краева и да е тоолку нападна син и треба да и рече и да и стави граница ама тој истиот не се замара ја знае и му е мајка и тоа е тоа. Тоа што таа вели дека спратот даден не е "ништо" и не го вбројува во помошта, а притоа потенцира за нејзините, не и чини воопшто бидејки не е така. Ред е тие да си створат им кажале. Е сега, ако не им се совпаѓа есапот ќе си скратат од газот и ќе си се оптегнат колку и е чергата најнормално. Спрат не е мала работа сепак, не е убаво може и така да и зборува но може неосетно тоа со години со го дроби, ако не и чини сепак може да и каже "слушај се вреѓам од твоите коментари". Сепак тие си знаат најдобро.
На свекрвата табиетот очигледно и е таков каков што е. Снаата сигурно знаела во каква куќа влегува. Ако нема, нема од што да даде. Она не им вади низ нос што им дала спрат, само си ги раскажува маките низ кои поминала. Ама да става на кантар што дале нејзините, што неговите. Епа не чини. Со своја глава одлучиле да прават свадба и се нафатиле на истото. Никој не ги тера на сила.
Kako ne razbiras deka e samo prikaska. Ako imas pasos mozes da prijavis vo policija, a ako si na crno pa i nemozes. Trista sucki, vracki izmisli taka da kako i da e ne e za veruvanje. Rabotava isto kako The Weekenders Book by Mary Kay Andrews Lugeto se zelni za prikaski, pa od use vo use cudo pravat(od mravka, slon pravat). Vo Kanada nikogas tek taka ne bi poveruvale. I sigurno ke go povikaat mazot vo policija na razgovor, ama i ke go pustat. Koj moze da potvrdi deka toa ne e igra na zenata. Mozda taa sama da go skrie pasosot i prikaski vo policija da raskazuva. Za nasilstvo treba da pokazes luzni, modrici i... ne na bilo koj tuku na medicinsko lice, a oni ke povikaat strucni lica da ispitaat dali e udar od nesto ili domasno nasilstvo. Toa ke trae zosto ke se odi kaj soprugot na rabota i ke se ispituva negovoto odnesuvanje na rabota, ke se ispituvaat mnogu lica od negova okolina, negoviot familirajen doktor, semejni poremetuvanja.... Nema toa taka aj ke se javam i odma otide jabana covekov. Ima sekakvi luge po svetot, mentalno poremeteni koj nemaat popametna rabota i si snimaat filmovi. Ako mazot e nasilen kon zenata, a ne kon decata (a toa e dokazano), Nema sansi da izgubi staratelstvo. Bidete pozdraveni. Od mene tolku. Ima tolku ubavi knigi za citanje na ovaa tema sto vakva eftina prikaska nezasluzuva da dobie mesto.
Еден пример од моја цимерка: Она е скоро мажена, а нејзиниот сопруг има сестра која е мажена во соседна населба. Е сега оваа сестра му има три деца со кои оди кај брат и скоро секој ден. Цимеркава со старите живеат во заедница и тука е проблемот. Цимеркава купила се за јадење исчистила, си доаѓа од работа, лудница. Се што му се допаднало си отвориле како нивно да е. Си одат тие генералка. Еднаш, двапати се изнервирала и му рекла на маж и он, епа ако внуци ми се. Старите нормално не велат ни збор извалкале деца биле, ама друг да чисти и друг да троши. Они ги штедат парите за роденденот за внуката. На секое истиот муабет, а на цимеркава и е криво, доаѓа од работа преморена па пак на чистење освен тоа секој ден да ги полни ќесите, па не ќе купува она секој ден, а некој да наоѓа на готово. Со цимеркава се гледаме ретко бидејќи живееме подалеку, и случајно бевме во градот каде што е мажена па решив да ја зненадам. Се извини што немаше што да не почести, вушност, имале гости минантата вечер (претпоставуате кој). Значи да не живеат со старите е ок ама вака и мене ми е криво. Што има врска што таа му е сестра, па нека мисли малку иако е таа ќерка во куќата не може така да се однесува. Криво ќе ти е да придонесуваш, а друг да троши.
@SoNreir, јас не гледам ништо чудно во тоа што се случува кај другарка ти, освен што мене ни на крај на памет не ми би било да чистам секој ден Место да се растрчувам со правосмукалка уморна после работа, јас ќе си се наместам во соба и ќе гледам филм а кој сака нека чисти. Другарка ти нема право да ги спречува старите да ги гледаат внуците а и во тоа што купува храна не гледам проблем се додека таа и мажот не ги покриваат сите трошоци за домот (и сметки и храна и мајстори итн). Сем тоа, секогаш постои опцијата да купат фрижидер само за нив и храната да им биде одвоена од храната на старите. Не знам толку се запрепастувате и ти и другарка ти, ова што ти го опишуваш тука е типично за живеење во заедница.
Ama bas Ama bas totalno se soglasuvam so tebe deka ima sekakvi ama baaas sekamvi POREMETENI lugje na svetov da me izvinis ama prva na lista si ti. Ima li logika ja da krijam sopstven pasos i da prijavam oti mm mi go krie.... ima li??? Ako se e vo red togas zasto si gi napisav makite??? Da izmislam nesto zada bide interesno??? Mislam deka tebe ti se omileni prikaskite i filmovite.... kako moze da sum vo crno koga pisav deka imam italijanska licna karta deteto, mi e rodeno tuka?? Ednstavno tebe nikoj ne te tera da mi delis soveti ako ne sakas i ne mora, a ne da mi vikas oti filmivi praam moze to zimas primer od sebe .... sekoj si ima po nekoj problem sto gi maci vo zivotot ne mozeme da im vikame deka se e OK i preteruvaat FILMOVI PRAAT .....iskreno imam dosta problemi sto ne mi doslo i do ova da se zamaram so nebitni i necuvstvitelni lugje
Zdravo znaci kako prvo nasite lancinja ne se kupeni na krefit, lanceto I casovnikot na mojot verenik go kupija moite roditele a po insistiranje na mojot verenik toj samiot od negovata plata mi kupi lance I casovnik koj na kraj kraeva ne bea nekoja visoka cena za koja bi trebalo kredit. Svekrvami ne rekov deka sakam da ja promenam tuku nejzinite komentari neka si gi rasjazuva kaj nejzinite rodnini I prijateli nema sto na moite drugarki da im raskazuva za nejzinite problemi I trista gluposti da kazva. Znaci pomos sto pati potencirav ni baram od nea ni ocekuvam dovolno e sto ni go dade spratot nemora piveke no seto to negativno nejzino razmislivanje ne ni nosi nisto arno I poveke odmognuva otkolku pomaga, zata bukvalno ko da ne saka da go pravime spratot imalo vreme potamu nemoralo odma I ni prigovara oti sme zele kredit za spratot. I uste ednas ubo da objasnam kreditot e za spratot ne za svadba I lanci. A poradi toa sto svekrvami nesaka da pomogni nisto za svadbata morase da zemine del od krediot za svadba koj vpricem I ke ni se vratat tie pari oti gostite vo glavno nosat poklon vo pari. Pozdrav
@Jenny22 Па ако си толку храбра ко што се покажуваш на форумов избегај де Земи го детето со тебе и оди кај тетка ти вујна што знам што ти беше. Немораш цели куфери да влечкаш по тебе. Ќе си ги земеш не секирај се Ама колку што гледам не сакаш, туку седиш и не замараш нас овде и ја полниш темава со безвезе муабети. И ако имаш доста проблеми ко што кажа погоре, зошто воопшто пишуваш овде? Види колку совети доби, а ти не сакаш ни да чуеш , ја повторуваш истата приказна веќе аман. @Karmina1989 Дај побогу не се замарај, остај ја шо сака нека збори, па ти уште не живееш кај нив така? Дошле гости? Добре дошле, јас да сум ќе си одам кога ќе почне дрда. Ако бараш причина да се скараш тоа е друго. А и што има другарки да носиш таму ? Ќе си ги носиш ко ќе се земите, ко ќе си го средите спратот.
@Karmina1989 и сличните на тебе што се замарате со одење по погреби и парастаси за време пред/по веридби, венчавки и слично. Во саботата вечерта во црквата во која бев на вечерна имаше: венчавка, вечерна богослужба, фанурии и парастас. Сите овие обреди ги изврши еден поп. Што мислиш дали покојната, на која и` пееја парастас ќе има штета од тоа што попот, пред парастасот венчал некои? Или зарем тие што се венчаа ќе имаат штета од тоа што попот потоа пеел парастос? (И тоа замисли, мајката на деверот остана на парастасот! Шок! Страшилишта!) На одење, го прашавме попот на шега, дали покојната А. ќе појди на свадба кај Б. и В.? Тој (на шега) ни одговори, ако е поканета ќе појде и оро ќе игра. Што се замарате со глупости, од одење на парастаси никој не може да има штета, туку само корист. Нема ништо подобро за нас од тоа да се помолиме за покојните. Се` друго е само суеверие кое е надвор од нашата вера. Дента кога брат ми и снаа ми правеа веридба, јас бев со свеќа кај мајка на една моја добра другарка. И ене ги здрави, прави, ништо не им е. И свадбата помина...
Ова е добро! http://popara.mk/2014/kalabalak/vic-ili-vistina-procenete-sami-kako-snaata-ja-suredila-svekrvata/
Кармина, вложете ги парите на страна дури не сте се заглавиле, затоа што допрва ќе идат проблемите...ова за сега не е ништо, во прашање е само карактер кој нема да се смени туку уште повеќе ќе ти смета понатаму кога ќе имаш деца и кога со тутунот ќе се вади дека не може да ти ги чува, а по комшии ќе кажува дека не и ги даваш....а фрижидерот и машината не се ништо, мојата зеде цел спрат да го реновира...
Оваа моја идна свекрва е непредвидлива максимално, или ќерка му ја има добро искарано или вереникот мој незнам оти некако наеднаш жената смена политика. Првин се појави со еден куп поклони за мене, демек наместо бовча му купила тренерки, пижами, класични панталони, маички, кошула класична.... од нигде никаде ми вели овие работи ги купив за тебе оти злато не бевме во можност да поклониме со свекорти ( што за мене не беше ич промлем на инсистирање на вереникот му го купи ланчето што и мене толку битно не ними беше), за невеста да сум имала нешто успомен од свекрвами и свекорми и ми вели ако не ми се допаѓа нешто договорено и било да можи да се заменат, јас прашалници и сите алишта беа убави, ме бендисаја искрено и сите ми беа точни во големината. Незнам што и стана наеднаш или самата и текна да се опамети или некој добро ја има искарано и поучено, сега дури ми вели имала купено тенџериња и комплет сервис за ручање ама ќе ни ги поклонела ко ке сме се вселеле на спратот. Незнам значи јас бев цела прашалници наеднаш од каде оваа промена кај жената?????? морав и за ова да ви пишам оти не би било коректно само за лоши работи да пишувам а позитивните промени да не ги ценам.
Јас на пример ништо не барам, ама не ни давам ништо. Ако сакаат на друг да дадат, тој нека им се замара. Реципроцитет.