Ne mi se veruva sto ke procitam... Kazi si deka ne ti treba pomos i dokolku saka nekoj da dojde kako gostin neka povele. Saat-dva ke gi istrpes,tolku se sede na gosti neli. Sto e ova svekrva,zolva.bratuceda so maz i... Pa ti zeno i stan od 100kv da imas nema kade da gi soberes. Plus da napomenam deka so bebeto ke imas obvrski,tie mesto da ti pomognat samo ke ti odmagaat. Zbori so mt , neka ne kute mnogu tuku neka kaze deka nemate mesto i kraj. Ako se luge ke razberat a dokolku se lutat ke im pomine da znaes. Pred se gledaj si go mirot i semejstvoto.
Срцка разговарај со маж ти,кажи му како,на што ќе личи тоа и самите за себе немате доволно место.Ќе мора да чистиш по нив,да готвиш.Тогаш да си ги земеш и ти твоите ,не е само тутни се и ајде ти мисли му ја.Родилка со бебенце ќе бидеш ќе сакаш да одмориш и самите да си посветите внимание.Нормално дека ќе му се радуваат на бебето внуче,но не е фино така да букираат и без осет.Најдобро поразговарај си со мажот не се нервирај,многу работи и полоши низ животот човек ќе мине
Хотел- они веќе и датуми си имаат договорено. Навистина некои луѓе се без никаков осет. Јас би го замолила маж ми да им каже дека нема да ни е дојдено до гости. На мајката и бебето им се потребни мир и спокој. Ќе им кажете дека не сакате гужви, особено затоа што живеете во многу мал простор, а тука ќе биде и бебето. Ако се совесни луѓе ќе разберат. Во врска со свекрвата не знам што да ти кажам, има права врз бебето исто колку и другата баба, мора да најдете некое решение заедничко.
Prvo kako se pika taka kaj novorodence i rodilka, zboram za bratucetkava i maz i... Mislam uzas! Vo toj period e potrebna najgolema intimnost, osobeno majkata... Pocnuvate doenje, odmolzuvanje, gradi tecat, kolku e samo neprijatno so tugi lugje, pa i maz.... Nemam komentar.... Istostena, nenaspana, duri se prilagodi bebeto, majkata..... Mene na primer ovoj period mi bil najtezok, neznam sto bi pravela da mi se napikaat doma vakvi vlecugi! Vtoro, psihickiot moment e mnogu tezok, mozno e da te drma depraija, ke ti trba vreme za sebe i bebeto, kako ke se opustis so nepoznati luge, aj svekrvata ne ti ja stavam vo ist kos... Majka ti ke sedi vo hotel kako sto sfativ? A svekrvata kaj vas? Izvini ama maz ti treba da zbori so majka mu, da i kaze direkno pa ako saka neka se luti, ke i pomine, a i da dri lutina ti e gajle i onaka ziveete posebno! Majka ti plaka hotel, a sveki all inclusive kaj tebe doma, eee ne bi dozvolila takvo cudo! Kako ti sto mozes da zboris so majka ti i maz ti ke moze so negovata majka,ili nejke da ja povredi mamicka, a zenata neka pukne od nervoza! Moreee treba dobro da se podbere toa maz ti, resavaj na vreme, pa i golema da ja praite, ke padnes u gadna nevolja!
Јас да сум би ги оставила сите во дневна на кауч да спијат, а јас со мажот и бебето на лежајот во спална. На секој 5 мин има да викам, дајте вода, дајте млеко, дајте ми колаче, донесите ми марамица итн. Има да ги пореметам по брза постапка за да сами бегаат и на бегање ке им речам да поседат уште некој ден дека ти треба масажа на грбот и нозете а и некој да ти ја измие косата. Ке ги пракам во продавница, па ке плачам па ке се смеам па ке се правам глува. на сред нок има да се распискам дека сум имала кошмар. Каканите пелени од бебето ке ги оставам во бањата да мирисаат, така отворени. Ехх колку работи можеш да направиш за да ги скренеш, ама се тоа кога маж ти нема да биде дома. Тој коа ке иде ти прави се дека те боли главата, дека многу ти се спие, дека ти е лошо.... За да те жали, па и сам да си ги протера. А ти нели ке си бидеш мирна фина и паметна. Ни на крај памет да не ти е да станеш и да ги служиш, се тебе нека ти е мачно, лошо, расплакано, неарно.
Да додам уш ова. Ако се жалат од тебе пред мажот, кажи му дека гужвите те реметат и дека не знаеш што правиш и најдобр е да одите налекар за да праште да не те фатила постпородилна депресија. Го кинеш на лице место. Еххх со вакви безосетни сум имала работа, ама јас знам да одам и докрајности па си ја наредив работата и сеа место роб сум робовладетел. Така е тоа. Солзи што можат да направат пред маж (и сексот секако) не може ништо
Nisto ne mi treba od nikoj od niv, pomos nikakva. Vo dnevna ke mi spijat, a maloto nokje kaj ke go presoblakam? Mm ke go dignam da imam mesto. Dete ko dete nokje kje place, kaj ke go niskam i dumkam me interesira... Vo wc valjda... Dosta e sto ke spijat tuka i nema da mozam da zapalam svetlo vo dnevna, pa pazi da ne gi razbudis, pa maloto ke trcaat pred mene da go dignat nokje ko ke zaplace... Konduri ne soblakaat po doma, ke pusat i vikaat ajde ko samo ti da imas dete... A bratucetkata sto e isto najavena inace ima i dete e nejzinoto koga se rodi, si dojde od bolnica i 10 strini tetki vujni doma i se tupnaa. Ona leleka u spalna a tie deteto vlegle i go zemale, kao da pomognat i od raka na raka si go podavale. A vecerta doma istite zeni so se mazi dosle pak na castenje i zurka bez pokana. Sto povekje da kazam... Inace da, majka mi ke e vo hotel za da ne ni e na grb, a za niv doma frizideri treba da polnam... Cel den tropanje lupanje da se gotvi koj za sto jma zelba, kafinja ke se pijat i deteto ke mi go grabaat. Ete takva ke e pomosta nivna...
Ова твоето @okcenzi сигурно ќе запали, ама јас од сам старт не би одела во крајност. Туку мене @Mari-Ja ме интересира зошто мајка ти да седи во хотел? Јас не би допуштила моја родена мајка да плати хотел, кога веќе велиш дека имате уште еден лежај во дневната. На тукушто родено бебе во првите месец- два не му се знае редот и крајот, и ептен е фино доколку има некој да ти помогне. Мајка најубаво, најопуштена ќе си пред неа, ама доколку и свекрва ти сака да помогне - супер, нека се договорат па едната две недели нека ти помага, другата наредните две. И да не е мал станот, ти треба да уживаш во бременоста, а не да угостуваш и чистиш по гостите. Гости од друг град на една ноќ - може, ама за викенд - кога сите се слободни. На поседок додека сум бремена - на сите би им рекла: ајде да ве нема, од кај дојдовте, да си се вратите. Ама доколку самата не покажеш заби и да им покажеш кај им е местото, на "гостите" сигурно нема да им текне.
Абе жено ти не читаш. Абе ке ПЛАЧЕШ СО КРОКОДИЛСКИ СОЛЗИ. УРЛАЈ. Пали светло ден и нок припискувај, на сред нок тупни се во дневна па викај ТИШИНА никој на не зборне ке го успивам беуш, а светлото нека стои. Коа ке запалат цигари ти бебето и во спална однеси го, а во дневна земи од тие кинеските миризливи стапчиња, миризливи свеки со одвратни мириси и такви 15 запали. Покани ја и мајка ти на спиење и тоа речи и да спие до тебе на лежајот. Ах бе мило има начини само послесно ви е да се жалите и нерирате отколку да презвемете нешто. Нема што ти да полниш фрижидери, кога ке се најават ке им кажеш ми треба ова и ова за јадење, ми требаат пари за овој месец за струја, ми требаат пари за влошки. Ти од нив да бараш. Ај разбирам свеки и мајка ти да дојдат, ама овие цело племе аууу лудница. Викни и некоја комшивка и нека ти се мота по дома за инат и се нека ги распрашува.
Проблемот е што таа не знае како од сега да ги покаже забите, а и ако го направи тоа сега тие се пак без осет и пак ке идат. А гледам и мажов нејзин не е нешто баш свесен. Тој треба да каже дека немаат место и не сакаат гужви, ама... Епа ете нека му се качат и него на глава и тој нека биде неодморен па тогаш ке му текне да ги протера. Не велам дека и свекрвата нема право на внучето, ама во тие денови подобро е мајката да е до тебе. Секоја од нас е послободна со мајката отколку со свеки. И двете нека се најдат и нека бидат од помош, ама бабата ( мајката) која ке купува се и која вистински ке помага, ке спие во хотел, а оваа паразитов ке се качува на глава на родилка и новороденче како и работник. Племе.
Марија, нема друг совет освен мажот ти да си ја отвори устата и да и каже на мајка му тоа што треба да и го каже, поточно да ја закочи да ви ги досели сите роднини и пријатели на чело со неа во станот со штотуку родено бебе! Значи, непоколебливо ќе му кажеш како знае и умее да го запре лудилото кое го спрема свекрва ти. Крај! Ни ама, ни вака, ни така! Стави му на знаење дека ни под точка разно не планираш тоа да се случува! Во ред е таа да сака да го види бебето, внуче и е, па ете нека ги следи постапките на мајка ти. Како за твојата мајка, така и за неа, та не е она златна. Окцензи, не секој е кадарен да ги изведува тие работи што ти ги имаш наведено. И не кај секој маж палат женски солзи и кревет. Особено не кога е мама во прашање.
Свеки моја дека е од др град кога бев бремена ми вика, ке дојдат моите ( братот, сната, внукот и неговата жена и детенце) на поседок викендов, па ако може да спијат во вашата соба на лежајот младите, а старите во другата соба, а ние сите во дневна ( јас мм, свеки и свекоров) или па ти и мт одите кај твоите. И кажав лепото моја, па тие се твоја крв ич не се срами ти од нив. Ете ти со двете снајки и детето спиј во едната соба, а мажите ( свекор ми, братот на свеки и внукот) нека спијат во дневна. Мене реков ниеден од нив не ми е крв. Ете вие жени ке си се соберете во собата да си терате муабети, а мажите во другата да си гледаат вести или утакмица. Ај што овие без осет седеа 8 дена, кога ете ги за две недели пак. Свеки вика ке седат само два дена. Дојдоа во вторник, а петок дојде тие абер немаа да си одат. Се изнервирав и во саботата одсабајле се јавив дека праам собир. Од пладнето се собраа куката, кумот, старосватовите, децата нивни, брат ми, братучедка ми јатрва ми, девер ми и окапавме до 3ипол сабајле. Овие ненаспани чекаат да заминат гостиве. Во неделата спакуваа куферите и заминаа. Од тогаш дојдоа само 3 пати од сабајле до вечер. Башка тие денови свеки моја ги растри препоните, пошто јас не се помрднав. Нека готви за 10 луѓе. Кај мене во соба никој не влезе. И не секој маж може на мама да му го каже тоа да не иде цело племе, а и не кај секоја мама важат зборовите на синот ( кодошењето од страна на снајката) Со будалите побудала. Со добрите подобар. Едноставно е.
@okcenzi ептен се согласувам со ова Со будалите побудала. Со добрите подобар. Едноставно е. Ама не е баш толку едноставно, и не секоја жена може да го изведе тоа на дело. Се согласувам со @Emy867 дека солзи и секс не палат кај сите мажи. Да беше така, светот би бил поубаво место за живеење. Јас сум за дипломатија: ако сакаат гости нека дојдат порано, ама за викенд и преспивање една ноќ. Кога веќе ќе е жената во поодмината бременост, и мајка и свекрва се обврска која уствари и не е потребна. Па мене некогаш кичмата почнува да ме боли после миење садови од ручек, а не пак бремена жена. Ма бре ни под точка разно не треба да се разгледуваат гости кога ти треба да се породиш, не знам зошто воопшто и дискутираме. Имаш маж, седни кажи му - први две недели сакам само мајка ми да е тука, наредни две доколку сака нека дојде мајка ти и толку. Јас еве не знам зошто се притресувате толку. Арно прави окцензи, направи се будала, да видиш како ќе го свијат опашот. Па ако сакаат и нека се навредат со носот до облаци.
Марија не чекај само мт да збори и ти ќе збориш и ќе ја објасниш ситуацијата оти немате место.Ти ќе бидеш директно засегната од ситуацијата,ако ти се тупнат толку луѓе по пораѓај. И јас живеам во тесен стан и ја имав свекрвата на поседок на три месеци,а свекорот дојде на 15 дена и од тогаш реков сега и никогаш повеќе.Оти не зборев кога се договараше работата,да не сум ѓи навредила,после живци искинав и пак имавме конфликти-хормони ми играат,трпението ми беше ниско,и ми се мешаа од страна и сигурно за секое плачење ќе ти се тупнуваат во соба без тропање исто како на мене. За второ дете здравје повеќе од три недели не ја сакам.На почетокот малку и доста е... Помош е кога ќе ја побараш од некого,ако сами ти се нудат повеќе одмагаат него што одмагаат. Не ја прави мојата грешка и збори додека има време,оти кога ќе ти дојдат после касно е....
Jas vikam neka dojde koj saka, ama nemora doma da mi se plesnat site! Neka si najdat smestaj, neka si sedat kolku si mislat. Nemoze mm da raboti i se grizi za 10 luge. DoagaAt na gotovo, bez denar skrsen, ke ti recat uste ne treba ni da jademe ni da pieme ama samo da sme tuka. I vo sleden moment so ke jademe za rucek/ vecera? Ne sum glumica, kaj mene e se ramno pravo, neznam nesto da sokrijam ili da se snaogam kako sto vika @okcenzi. Ednostavno ne mozam da gi igram igrite na svekrva mi. Koga ke se porodam, ke mu se javuva na mm kupi mi karta, ke place, sakam da dojdam, lele bebeto itn. Pari za karta nema! Nemoze da ocekuvas da sedis doma, niss ne rab, i da ti plaka se posto ti e sin. Ona ne sfaka deka sin i ima veke svoe semejstvo, deka gleda za doma da donese stvori napravi nesto. Koga ona saka nesto da i se ostvari, kuka i place na tel. A ne deka imame premn za da mozeme da i plakame, imame dovolno za nas za pristoen zivot. Taka bese pred iznenaduvanjata nejzini. Place deka sinceto i nedostiga, ne go videla 6 mes itn i mm vika saka da dojde so da praime. Vikam nie nisto neka si kupi karta i neka si dojde. Ne dojdeeee, se dodeka ne se snasla za pari da se pozajmi i ete ti ja na vrata, iznenaduvanjeeee. Nema oset nikakov, nema oset deka doaga na gosti kako prvo, a ne vo svoja kuka. Jas ne i kjutam za nisto, ona a ja b, pa cudno i e, ona na shala i ja isto. Bezobrazna e bidejki mi nametnuva svoi pravila. So mm shepka samo go zavlekuva nakaj kujna wc da ne slusnam, planovi svoi so placki realizira itn. Sveki e itrica opasna, em nema em saka, ama saka ne za da se pomaci, nego za od nebo da padne. Mm pred nekoj den spomna eheee vaka ako se redat doma, poarno stan pod kirija da zememe eden mes da platime i neka idat. Vikam aj vaka, moite k tvoite toa po pola da si platAt pa neka se dog edni 15 dena tuka, dr 15 i sme zavrsile. Shtama! Nema koj da plati kaj nego. Mene mi ide najmn na zivci so se tuposuvaat bez denar, ocekuvaat all inc doma kaj nas. Uste pari na masa ostavame eve koj so mu treba od market da kupi, luge bre so 5 evra bese dojdena min pat 10 dena! Mm raboti kako konj za tie pari, nez kako da mu objasnam, ama mislam najdobro ke e da go pustam sam da si vidi koga ke se rodi bebus, so sve ke treba da plati itn pa dali voopsto ke mu ostane za da gosti gosti! Neznam sto da recam, samo znam deka sum mn uplasena... Osekam deka nema da pomaga nego ke mi odmaga. Pomos za gotvenje sreduvanje doma nema da imam. Pak jas ke bidam taa so ke go pravi se toa, dodeka oni se djapaat i mi go "maltretiraat" bebeto so nivnoto bacuvanje po obrazi i usta... Neka se rodi samo zivo i zdravo, mislam deka se ke ispratam u tri lepe vo prviot moment koga ke mi prekipe, a mm ako se luti, so mama pod raka i ajt od kaj so si dosol.
Toa e momentot kade vikam dve nedeli prvi majka mi mi treba, za mene da se grizi! Ima koj za deteto, jas i mm! Mi treba nekoj koj ke moze da me gusne i da se isplacam, sa mu se razderam koga ke imam bolki, da i recqm te molam odi samo izlezi od doma na kratko vo nervoza itn. Znam deka ke me razbere, nesakam deteto so nervozi da si go trujam zaradi nekoj sto nema oset nikakov. Ne mi treba pomos tri mes ni od majka mi. Dve ned dodeka ne stanam na noze, posle fala ti majko, sega jas imam semejstvo za koe trba da se grizam. Placela kukala se ljutela, utre pak ke mi se javi. A od sveki na toa ocekuvam da se svrti i da se kara so mene bre luge! Sveki e opasna. Nekam da navredam, ama alapacenje, cigari, kafe, toa se nejzini interesi. Mislenje od kaj komso ima pari za nova kola i rasprasuvanne po komsii. Ustata i znae mnogu nesta da i zbori, pa poaeno mi e da begam i ne se fakam so nejze so loso, bidejki na dobro nema da izleze. Ke treba da i kazam se sto sum i prekjutela do sega, pa oci da ne si vidime. Neznam kako ne i e malku sram, vo site ovie god kako sme zaedno so mm, postojano e samo da se izgrebe za nesto, nikogas da dade. Toa deka parite koi bile za nas poklon si gi iskoristila, so ke mi recete? Inace mm ne znae za toa...
@Mari-Ja имаш време додека се породиш,не се нервирај се ќе се среди ќе видиш. Како што ти кажаа другите разговарај со маж ти најпрво ако не кажи и ти сама на свекрва ти и нека си знае. Остај она што ќе доаѓа немора и други да влече по неа,на што личи тоа тие денови ќе ти треба мир а не гости да гледаш.
Zarem zenive zaboravaat kako e posle poragaj na nova mama? Kako moze nekoj da se osmeli da dojde da prespiva? Baba e neka dojde da go vidi ama pred svekrva ne e isto kako pred majka. Jas bi se sramela da ja pratatm svekrva mi po mast za cicki i cepce za serenje. Ama zatoa so majma mi nemav probelm da setam so cickite nadvor koi krvarat i da me nauci da mestam cicla za doenje i da i kazam deka od ranata dole ne mozam da napnam da se iseram da odi po cepce. Kako misli svekrva ti da ti pomogne ako ne ste bliski ne znam. Pa uste bratucetka so maz i. Vidi, jas sum luda po malku i ako navistina preyhodno ne uspees da im kazes da ne idat bi pravela kako okenzi sto kaza. A pred bratucedot ke izlezam so goli cicki. Sram nemam ako on nema. Pa maz ti neka si ja cuka glavata kako u 30kv ti ke dois cel den. A za jadenje ne beri gajle. Ne im gotvi. Ako nekoj ukluci spored pocni da povrakas od toa kako ti se gadi. Neka jadat suvo edna nedela pa neka odat i za niv za cepcinja. Maz ti neka se educira malku deka kaj bebe ne treba site da idat.
Што бараат гости, цела тарапаана кај штотуку породена жена, не ми е јасно??? Побогу, новороденото дете нема ни ,,и,, од имунитет, а овие сите на број би се збрале. Јас не би дозволила, па мајка Јана. Девер ми дојде после два месеца да ја види ќерка ми, а не па сите роднини, па уште да им држам празник да не ги разбудам, да не им светам, па да не биле гладни. Бебето само по себе, што ќе се буди секој час и што ќе плаче по цели денови за цицање, само по себе ќе ги исфрли, кому би му било забавно тоа. Ама, бре, страни луѓе, бактерии, во време на грипови, вируси, од една држава во друга ( така разбрав) па кој знае што ќе соберат по аеродроми, авиони, авотбуси. Јас би рекла не, ова ми личи на повод да си шетнат напролет.Иако април, верувај ќе има уште грипови, вируси, а и да се топтан здрави,пак се страни луѓе, а бебето премногу кревко.Сега, кога е година и пол не ја мкнам по гости малава, ниту пак викам стадо луѓе, сме се затвориле за празнициве, сечуваме од вируси, не па новороденче. Ако ова не им е доволно силен аргумент не знам што.