Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.060
    Допаѓања:
    268.799
    Дали сега со сопругот зборуваш за овие стравови?
    Мора тој да пресече кај мајка му.

2. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Da da, razgovarame veke nekolku pati i se nadevam iskreno deka ke si stoi na stavot i ke bide spored dogovor, majka mi pa majka mu, ako i dvete mi trebaat voopsto. Osven ako ne iskukaat do toj stepen pa da rece aj neka dojde aman...
    Razbiram merak, vnuce im e itn, ama se nadevam isto taka deka i razbiranje ke imaat site.

3. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.338
    Допаѓања:
    51.770
    @Mari-Ja Како што знам сеуште не си породена. Што не оставиш работите да си одат по природен тек? Роди, па после може ќе се предомислиш во однос очекување помош или сл. Можеби тогаш ќе сакаш свекрвата да ти дојде на гости и неколку минути да ти го причува малото да дремнеш, одиш на фризер, да пазаруваш или сработиш нешто по дома.
    На свекрва исто како и на мајка не можеш да им кажеш да не доаѓаат, а за роднините мислам дека може да им се јавиш и да им кажеш дека не сте во состојба за гости и дека ќе ги повикате кога ќе имате можност.

На meckicka, Mari-Ja и zalosna им се допаѓа ова.
  4. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.060
    Допаѓања:
    268.799
    Па и ти почни да кукаш и да плачеш, ако тоа пали кај него, “аман“. Не може никој во твој дом да доаѓа кога сака и колку сака. Ни мајка ти, ни свекрва ти. Убаво рече @okcenzi.

На SV1911, Mari-Ja, Nalutena1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    @Mari-Ja зошто не почнеш ти да се смееш со маска и да и ги правиш истите работи, за се да ја прашуваш, да и влагаш обувена и слично...па ако ти пререче нешто речи тоа е твојот однос сметав дека е правилен и јас треба исто да се поставам. А со маж ти дефинитивно треба отворен муабет да си правиш без криење и јас додека ќутев божем да не го нервирам јас се јадев себеси внатрешно, најубаво е он се да знае, не да го тераш прави вака така-тие му се родители. Остави го да ги согледа работите на кои ти посочуваш и сам ќе си донесе заклучок.

На Mari-Ja му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Adele86

Adele86 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2017
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    58
    da e ziva I zdrava Baba mi uste 100 god sekogas vikase i vika Dodeka snaite imaat svekrvi svekrvite im se krivi, Koga snaite ke rodat deca( nivnite deca se omazat) ke stanat oni svekrvi pa snaite ke im se krivi...se Toa se vrti vo krug

На ZRNO, Barbie20, kara1 и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Nitu sum taka vospitana nitu umeam da glumam na toj nacin veruvaj mi. Kaj mene e se ramno pravo, crno ili belo, neznam jas na toj nacin da "igram" so nekogo. Sednav so mm, napraivme muabet, pocna so rasprasuvanje koga planira majka mi da dojde itn. Fino mu odgovoriv deka Ke dojde koga ke treba, deka i rekov finansiski da se spremi i da e podgotvena, ako doma nema da mozeme da funkcionirame site vo ist stan, da ne sme site umorni i nenaspani, deka ke i najdeme smestaj dodeka e tuka za prespivanje samo, barem da e eden odmoren i da moze da pomaga. Kako i sto sum go pravela muabetot so majka mi stvarno. Mu kazav deka ne bi sakala doma da imam milion luge i deka nema potreba da se letaat, uste ne roden petko, da mi se redat po doma da gi gostevam. Se objasnivmr fino lepo deka majka mi ke mi pomogne da se oporavam, a posle sveki neka poveli na gosti (objasniv ubavo deka ne mislam da se cepatam pred nejze i sto tocno znaci toa, bidejki masko kako masko ne znae sto go ceka). Ostanatite ke si sedat doma i ke si cekaat koga ke mislime deka treba ke gi vikneme, pod uslov za smestaj da si se pogrizat sami.
    Sveki se javi pred praznicive da ne slusne i da kaze deka bratuced od bratuced na bratucedot na tetka i ke doagal navaka, pa cekase smestuvanje da ponudime. Pred mm da izusti bilo sto, i rekov samo kazi datum da znam so sreduvanjeto na podrumot da pobrzam. Dusek kupivme uste da podzacistam, pa nenajaveni gosti i padobranci od sega ke imaat smestuvanje besplatno. Bidejki nikoj ne prasuva imame li kade da gi smestime, ondak se spremni da spijat bilo kade, pa neka povelat. Jas si se iznasmev, ostanaa site podzinati edno 3-4 min, dignav casa da nazdravam za predstojnite praznici i se izgubiv vo kujna. Epa trazili ste gledajte. Od togas gi nema nitu da se javat nitu da preprasaat. Isto vo dadena prilika spomnav, sto ima da se slusame sekoj den, koga nemame sto da si kazeme, vreme za prazni muabeti koj kade kako nemam, pa dovolno e ednas nedelno da se prasame za zdavje, kako so niv taka i so moite. Taka da sega za sega se e pod kontrola, stivnaa rabotite. Mm stanuva se posvesen sto ne ceka, ako mozam taka da recam, pa mn poveke me slusa odnosno razbira sto sakam da kazam. Ne sakam da go povredam i nego, pa sum vnimatelna i postepeno navlagam vo problemitw i nivno resavanje. Ama se ke se sredi, ne se sekiram veke voopsto.
    Fala vi zeni na sovetite, ke ve izvestuvam sto ke se desava vo idnina :D se nadevam ubavi vesti ke spodeluvam samo!

На ZAHRA, Nalutena1, Annora и 4 други им се допаѓа ова.
  8. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.338
    Допаѓања:
    51.770
    Баба ти арно размислувала.
    Живеејќи таков живот човек така и се програмира. После кога стане свекрва ќе постапува со нејзината снаа исто како што свекрвата постапувала со неа.
    Е сега има жени кои многу напатиле од свекрвите, па уште на почеток ги одделуваат своите деца да живеат сами, оти се покажа дека животот во заедница на еден спрат или во еден стан е најголемиот проблем за мир и на двете страни и општо.

На ZRNO, Barbie20, Nalutena1 и 4 други им се допаѓа ова.
  9. Adele86

Adele86 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2017
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    58

10. Adele86

Adele86 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2017
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    58
    daleku od oci daleku od srce...i za svekrvi i za snai vazi...

На CameliaMiller, Barbie20, NOVAVON и 3 други им се допаѓа ова.
  11. Minnie 1

Minnie 1 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 декември 2014
    Пораки:
    2.373
    Допаѓања:
    27.411
    Mojava ke mi bide vo blizina,ama uste sega si postaviv nekoi granici. Na pocetokot doagjase gore,se pletkase ke pomagala,ke ni kazuvala kako da rabotime (boze ona mnogu se razbira),a sega ke si se spremime so mm i sami si brkame rabota,gleda deka ne ja vikame i si se povlece.
    Ednas pocna na tema ja dete,lele edvaj cekam jas ke go banjam,ke si spieme zaedno,pa ke go setam i jas kao na sala i vikam 'A jas za vikendite ke go gledam?' . I rekov deka jas sakam sama da si se grizam okolu bebe,zdravje koga ke dobijam,ako mi treba nesto ke ja prasam. I primetiv deka otkoga pocnav taka da i odgovaram,sfati nekoi raboti i ke si se povlece,ne napinja vekje. Jas znam deka vnuce i toa uste prvo mnogu se saka,ama nema potreba sekoj den na vrata da mi visi,ke go banjala,ke go hranela,boze ja VO racete fatena sum. Mnogu majki sigurna sum deka ke se slozat so toa deka mnogu nervira koga ke pocne nekoj da ti mudruva,vaka so deteto,onaka so deteto,daj mi ova,ne mi davaj ona. Jas sum takva da se sakam sama da si pravam. Od mala sum samostalna,taka i ponatamu ke bide. Taka da toa sto bi smeta,kazete si. Ne gubete zivci za nekoj drug.
    Uste da se nadovrzam gore na toa deka i nie snaite svekrvi ke sme bile. Ke bidam zdravje,ama nikogas ne bi go pravela toa sto jas ne sum go sakala. I ne bi ziveela so snaa vo kukja. Neka si stvorat uslovi za zivot (vo zemjava barem moze) i neka si ziveat na raat i oni i nie.

На Abeja, Mini90, Barbie20 и 5 други им се допаѓа ова.
  12. Glasna

Glasna Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2012
    Пораки:
    1.047
    Допаѓања:
    2.180
    De bre @Mari-Ja bebe ke chuvate,ne celo jasli...Tolku stresovi im zadavaash i nim I sebe si bezpotrebno..nekako mnogu sebichno pristapuvash kon majka ti...

На elena.mak, Emy867, joy1 и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Pak se vrakjame na pominati muabeti. Nareci go sebicno, samo znAm deka e od opravdani pricini i posto vidov dosta gluposti od sveki do sega.
    Blagodaram na site za sovetite!

14. Glasna

Glasna Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2012
    Пораки:
    1.047
    Допаѓања:
    2.180
    Sebichno rekov oti em barash desna raka od majka ti,em ja marshirash vo hotel I toa taa da si go plati smeshtajot!!!

На Elena4441, Barbie20, ilyan и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. ilyan

ilyan Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2015
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    19.428
    Potpolno se slozuvam! Svekrvica i rodnini od muska tetka all inclusive, a mamicka kloca u gz i u hotel neka si plaka smestuvanje! Eee pa posle rogle im e kriv!

16. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.867
    Допаѓања:
    13.502
    Извини што вака ќе ти кажам. Колку што прочитав уште не си породена, а планираш како би било. Остави ги работите да си течат. Кога ќе дојде детето на свет, ќе видиш што како. Мајка ми има една поговорка: На нероден Петко капа му кројат. И така е.

На Barbie20 и meckicka им се допаѓа ова.
  17. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Istoto i jas go rekov vo prethodniot komentar. Ama moite planovi pocnaa od stravot poradi sveki, koja otkako ostanav bremena zema stav kako da ke treba ona da go raga i gleda, da go cuva deteto i da mi se vseli doma.
    Sto se odnesuva do majka mi, neznam kolku me pratite, napomenav nekolku pati, ke dojde kaj nas i ke vidime kako ke bide. Stanot e mal, kolku ima tolku i nema mesto. So najdobra namera e kazana opcijata hotel, da moze zenata da se odmori makar da ima son asalen.
    Zdravje imame vreme. Sveki kolku tolku se povlece, stivnaa rabotite otkako razgovaravme so mm i otkako i pokazav vo nekolku navrati na sveki deka nema potreba da se mesa kaj sto ne i e mestoto.
    Taka da, sega za sega smirena e situacijata, vreme ke pokaze kako ke bide po poragaj zdravje Boze. Fala uste ednas na site za sovetite!

18. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.867
    Допаѓања:
    13.502
    Абе и некои свекрви бог да чува. Ние ќе се мачиме да останеме бремени, да износиме бременост, некои полесно, некои со маки и они ќе се прават дека ќе чуваат. А кој месец си?

На Barbie20 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Ednostavno te boli, se macis za se ama bas za se,nitu molis nitu baras nitu ocekuvas i odednas ti pretstoi najubav period vo zivotot, koga ke se realiziras kako roditel, i ke se najde nekoe samobendisano i sebicno zence sto samo ke kroi planovi kako da ona bide direktno vklucena vo celata taa bajka, da moze i na poragaj ke mi vleze posto ona znae kako a jas ne. Ostavi me mene, sega e moj red da jas cuvam neguvam vospituvam se grizam. E toa mi preci, niso drugo. Tuka ke e, baba ke e, ne ni pomisluvam da ja isfrlam od zivotot na vnuceto, da ja dvojam od moite i sl. Ama ednostavno ne se naturaj na sila, pocituvaj go mojot dom, pocituvaj go toa sto jas i sin ti go steknavme a ne ti, pa ne se odnesuvaj kon istoto kako da e tvoe, pocituvaj me mene, moite odluki, bidejki jas ke ti rodam vnuci fala Bogu, nema da gi ragas ti, prasaj ke ti bide objasneto itn itn itn. Za se moze da se dogovorime, ne sum maloumna, ne sum nerazbrana itn, bas naprotiv, kolku ti mene dobro jas tebe duplo poveke! Se sum prekjutuvala i progleduvala kroz prsti, sto od postovanje, sto od domasno vospituvanje, sto od izbegnuvanne tenzii i kavgi, ednostavno zelbata za ubav zivot so negovite i moite roditeli bila sekogas pogolema od tie gluposti. Ama ne bre, sve ona znae, se ona najdobro, se pika sekade i viknata i ne viknata pa kraj. Nosot vo sekoja mandja, se da znae, da moze da tracari i da se fali po komsii. Preku glava veke od takviot odnos. Sakam mir i spokoj doma, ne narednici vo svoja kukja.
    Inaku veke vlezena vo 7mi mesec, pa sega pretstavete si 6mes me torturira bez prestan so bukinzi i dr rab od tipot: Ova kupi, toa ne, ova ne ti treba ova ti treba, so moj novcanik nemozes ds go pravis toa, kolku mozam i sto mozam ke kupam i ke napravam. Sto mi treba jas si znam... Uf koga bi imala moznost ova se da i go kazam. A ako pocne pak, jas ke ja domknam da dojde i ke ja sednam da i objasnam fino lepo.
    Nemozam veke na temava, samo mi se vrakjaat spomeni stari a ne ubavi od nejze, koi iskreno mn sakam da gi zaboravam. Prekrasen period mi pretstoi, i drugi mn posvetli temi, ne vredi veke da trosime zborovi za nejze. Veruvam vo mm, znam deka se ke sredi on i nema potreba tolku da se sekiram.
    Dajte druga svekrva, od mojava leb nema (shala, bez ljutish).

На Barbie20 и Black girl им се допаѓа ова.
  20. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561
    АБЕ ЖЕНИ ШТО СЕ ДЕСИ СО КИРИЛИЦАТА, БАР ЗА ПОДОЛГИТЕ ПОСТОВИ?

На Freyja, Dzevelekova, meckicka и 1 друга личност им се допаѓа ова.