@Mari-Ja Абе девојче моли се бебето да се роди здраво и право ти да си минеш со лесно. Ни мајка ти ни свекрва ти не се битни.
mojata sveki e zena bez dusa ,,moram taka da pocnam se vlece za ednata strana tamu pomaga sekako fizicki site pari za decata ..a mene me mrazi od dnoto na dusata zosto veke sin i formira semejstvo i ne e vo moznost nea da i gi dava parite pokriva dupkite ida ja vozika kade saka bolnaa zena ne dojde na prv rodenden na vnuceto... i zabranile najverovatno se se krie ... posle dve god pocna da doaga deka ima uste edno vnuce i demek se oporavila jas si stiskkav vo sebe nesakam da ja vidam kolku ona grdo se ponasala sprema mene ....a Borka luge nema nekoj koj ne ja znae vo rzanicino i okolinata
Pretpostavuvam @Mari-Ja veruva dokolku majka I ja isprati vo hotel ,deka soprugot malku poveke so obzir bi bil kon nea I so toa shto I Toj negovata majka ke si ja isprati vo hotel .. pretpostavka moja ,na kraj ke izleze majka I vo hotel,a svekrva I kaj niv na gosti..Srekooo gledaj posle od g'zot da ne ti ide da si griznesh...
Мене не ми е јасно зошто отворено не кажете што ви смета, туку кружите како киша око крагујевца. Таман ми е на памет свежо породена со растечени цицки да дворам братучеди на спање дома. Во тие моменти најважни сте ти и детето, а најмалку важно е дали ќе биде увреѓена братучедка со се маж и ако и кажеш дека нејќеш гости, особено не на спање незнам колку дена, на крај краева ако се лути, нека и стои, незнам зошто се замарате кој ќе се лути? Ау нема да спијам ноќе ако ми е лута на маж ми братучеда со маж и заедно, во депресија ќе паднам. Јас сум свежо породена и немаш поима кое време, нерви, и умор создава адаптирањето со бебето, после излегување од болница и колку хормоните играат во тие моменти. Мене не ми доаѓаше млеко додека бев во болница и доживеав слом таму, а јас не се давам лесно, кога си ја рикнав да плачам на глас, доаѓаа сестрите да ме тешат дека не е ништо страшно. И цел ден си го поминав плачејќи од една страна што немам млеко, од друга што доживеав крах. Сега кога размислувам ми е смешно зошто сум плачела, ама во тие моменти не е така, многу лесно се и сешто може да те погоди, најмалку е време тогаш да двориш и угостуваш некој на спање. И јас имав со свеки после излегување од болница ситуација, само што си дојдов дома, цицкиве меки, ни брадавица се формира за цицање, ни бутур, мене ме пука нервоза, ненаспана 6 дена, јас покушавам едното дете да го ставам на цицка не би ли потегнало да цица, кога ми ја грабна свеки цицкава да ми ја стиска да потечело млеко, јас детето го држам она со едната рака цицкава ми ја стиска, со друга на детето главчето го бутка да не испушта, мене кога ме пукна, само станав лута пепел, зафучив со носот, наеднаш со се дете в раце марширајќи си заминав в соба, па дали она ќе се налутела или немало, и како тоа ќе го сфати, ама ич уво не ме заболи, тоа се мои моменти со моите деца, не се нејзини, да ми ги стиска цицкиве додека јас се нервирам што немам млеко. Шо не му кажеш на маж ти, мрш бре у пизду матер сите со ред, бидете малце отсечни и кажете или така или никако, или речи му ако не ти се свиѓа ќе си заминам јас в хотел со мајка ми после пороѓај, па ебете си мајката ти мајка ти и братучедите твој, да видиш како ќе те сфати сериозно, може да е одење во крајности, ама со неразбрани луѓе така треба. Па кој сака нека се лути.
Грешиш, ако остави да си течат работите по природен тек, ќе и се накалемат 100 колена гости по дома башибозук. Напротив, треба да ги земе работите во свои раце и да покаже став, да им каже ако ви чини арно, ако не ќе си најдам јас опции, па ебете си матер, отоврено и јасно. А сигурно последно што ќе и падне на памет свежо породена е свеки да и го чува детето за да оди на фризер, дај не се филмајте луѓе ко да живеете во холивуд, со бебе дома немаш време косата да си ја измиеш, ни да се исереш ко чоек, а не пак да одиш да се фризираш, колку и да имаш помош, детето има потреба од мајка, мене баба ми е овде да ми помага, па кога ќе квикне дете дур сум во вц морам да прекинам со активностите, колку и да има некој покрај него, ни свеки ни братучедата нема цицка да му даде да цица. Мама ќе му даде. Детето има потреба од мама.
Fala ti za celosnata poddrska i razbiranje!!! Sega mi se daleku i posle moite dofrlanja i "na shala" kazanite raboti sveki ja snema totalno. Mu se javuva na mm da prasa kako sme sto sme na epten kratko i toa e se. Mm vika ej moze se naluti sto taka rece togas, za opremuvanjeto na podrumot za padobranci sto ni prakjaat. Mu se zavrtev i mu rekov samo mozebi i jas sum luta za nesto pa na nikoj ne mu e gajle, ne se zamaram koj kako ke razbere, jas sum trudnata ne ona, ako saka neka sfati ako ne ne mora. Si se zakjute. Pokazuvam zabi vo klucni momenti, blagodarenie na vasite soveti i poddrska pocnav drsko da reagiram. Dodeka jas i mm vo moja kukja plakame smetki nie ke kazeme kako ke bide. Inaku kaj niv e obicaj dojde li dete doma, se sobiraat site mozni rodnini i prijateli i vo edna soba dodeka spijat majkata i bebeto, vo drugata se pijancat i muziki ecat. E vo moja kukja, toa oro nema da se igra, ako ne im odgovara ajde site doma i mm zemete si go pa terajte si adeti neumni. Pocnav da presekuvam vo start pa ke vidime kako ke se odvivaat rab. Site sakam isto da gi istretiram kako moja taka negova majka, ama dramite i planovite nejzini ne gi mozam veke. Dodeka majka mi ceka na mene sto ke kazam, sveki vo moe ime nosi odluki, kako toj bezobrazluk da go preskoknam? Dodeka ednite prasuvaat sto vi treba da pomogneme, drugite kazuvaat kolku im treba da im pomogneme, pa vidi razlika! Sveki i cela nejzina bagra ke dojdat i bukvalno imam veke slika vo glava kako ke bide, ke trca mm da pazari za doma, da ima ruceci veceri da se spremaat, pa ke sakaat da shetaat da iskoristat sto se tuka, pa doma sedenki, cigari, pijacki. Normalno li e toa?! A se toa ke bide na nas i nicij drug trosok! Toa e najjakoto, sto sekoj od niv sto dosol, dosol so 500 den vo djeb na 10 dena! Koga si odat, za nakaj buska ili aerodrom nie taksi im plakame! Pa cekaj be, ne e mm rokfeler jbm li ga, oset ima li nekoj? Do sega i sme plakale i sme trcale na site da ugodime, dojde li dete, ke im ostane samo toa, da se sekjavaat na ubavite vreminja! Mm toa ne go gledase taka do posledniot pat, koga dojde sveki na vrata so 200 den. Za svadbata ni tie gi nemase na muzika da zalepi a ne da pomogne za nesto i sega odednas sto se slucuva? Sekoj svoe dupe i svoj interes. U celata slika sto ja imam koga bi se sobrale doma kaj nas, mene i bebeto ne sretnavte negde? Jas ke se nerviram i ke placam, pak ke nema koj da mi pomogne posto majka mi nema da e tuka, neli malku ona malku sveki, za na kraj da treba jas drama da napravam i se da ispratam u tri lepe so se mm. Ako sakaat takvo scenario uste utre neka dojdat, ama ko sto kaza @Offspring na vreme ke ja resime da ne dojde do tamu. Poleka poleka!
Офспринг 15 години сум мама и мислам дека имам многу поголемо искуство. Сега немате потреба од нив, ама ќе дојде ден кога ќе имате и од свекрва и од мајка, на тоа мислев. Ќе ви здосади некогаш да бидете мама 24/7. Кај тебе х 2 ќе биде - уште потешко без помош од никого. Многу се милички кога се бебиња, ама како растат се зголемуваат и нивните потреби. Зошто треба да живееме во Холивуд за да одиме на фризер еднаш неделно или на две недели? . На радиус од 500 м. имам најмалку 10 фризерски салони. На закажано со миење ме фенираат за 30 мин. Со добра организација се се може. И волкот сит и овците на број. За роднините се изјаснив што - како.
Има време за тоа, сигурно нема да и притреба фризерајот веднаш по породување. Помош да, ама помошта од мајка ќе биде доволна. Колку повеќе луѓе, толку повеќе умови, надмудрувања, суети, ега и што уште не. Па, ако си почне свекрвата со тоа како било во нејзино време, што правела таа, сестра и, братучетка и, па како син и бил ваквао или онакво дете, па ред други мудрувања, оф леле мајко, се, само помош не! На родилката и треба душевен мир, а тој нема да го добие на ваков начин. Уште па ако двеве сваќи и не се согласуваат, баш ќе биде лошо. Мајката на @Mari-Ja , баш ми изгледа како жена на место (се повлекува во хотел, знае до каде и се границите, помага, но не се замешува во мера да го наруши нормалниот тек и семејниот дух на животот на малдите. Другиве ќе седат за без пари со младиве, па ќе шетаат од јутра до сутра, демек ненаспани, уморни од плачот на детето и нервозната му мајка, па ќе им биде се мало, малку, неубаво угостени, па ќе бараат преку леб погача. Мајката (бабата) ќе спие во хотел, ќе е одмори, ќе помогне свежа, и нема да се жали. Да не грешам, ама вакви слики ми излегуваат пред очи. И да остане во домот со младите, сепак останала да помага, не да ужива на туѓа сметка. Гости -во некое друго време. И уште нешто! Сопругот ми помагаше, мајка ми исто, ама бре луѓе, како да јадам или да се туширам на раат, кога бебето вришти по млеко, по града. Не јадев- голтав. Вкус не чувствував, ослабнав ненормално, а и онака бев слаба и како трудница (индекс на телесна маса во рамките на нормалата во 9-ти месец). Се туширав колку градиве да ги одмијам од млеко. Требаше раната од царски да ја мачкам, и таа работа од две секунди ја изумував. Од плачките немав можност ни градите да ги мачкам со ланолин.Ете, до каде е со ептен мало бебе. И @Mari-Ja не мило, нема потреба од глума, хормоните го прават своето, едноставно човек едвам се контролира во тие моменти. Тебе ти треба помош и поддршка, а не гости, мудреци, сеирџии и квачки.
Не си ме разбрала убаво, не зборував јас дека кога ќе родиш животот за тебе завршува, треба да пуштиш мустаќи и влакна на нозете. Зборував за времето кога тек бебе ќе се роди, моиве се родени пред 18 дена, немам време нужда да обавам во вц, а камо ли да одам да се фризирам или било какви други активности да вршам. Eве како тазе породена ќе си кажам, првата недела кога излегов од болница ме уби пролив, трчав во вц на секои 5 минути, да ми опростиш газов ме болеше буквално, бев истоштена и исцрпена, млеко ми надојде па цицкиве ми се растекоа, сите маици лом ми беа, плус крварам одоздоле уште, и уште милион други појави кои ги трпи телотои за кои треба прилагодување се случуваат откако ќе се породиш, знаеш и сама еве да не солам памет. Жени кои не се сеуште породени не се ни свесни што ги чека, како што не бев ни самата свесна, а мажите уште помалку се свесни за тоа. Они не знаат, не трпеле породилна болка, или сечење на царски рез. И ај што нас ни треба простор да се прилагодиме, дали не болело или не, никој не не прашува ние мораме да си ги сносиме одговорностите, а каде е бебето во сета приказна? Тек родено бебе, го мачат грчеви, се витка, плаче, ти незнаеш што да му правиш, те пука нервоза затоа што незнаеш како да му помогнеш, ти се плаче и плачеш... Па незнаеш кога е гладно и дали доволно се најало, зошто не спие итн. Замисли сите овие појави да ти се случуваат во полна куќа гости, кои не ти се ни најблиски, ај за свекрвата ќе разберам и некако, ама замисли да трчаш во вц со пролив пред мажот од братучедата, или да ти се прди а да се стегаш, или цицки да ти течат пред него, неможеш ни детето раат да си го надоиш во сопствената куќа пошто има туѓ маж. За сите овие појави треба простор, затоа и ти реплицирав, да не остави да си течат работите по свое, оти ќе и се тупосаат на јадење и на спање незнам колку поколенија, да не зборувам и за трошокот кои сам по себе е бебето, камо ли да раниш уште 3-4 души, плус ти и маж ти, во овие јаки зими, подобро пиши банкрот и стави си ја јамката околу вратот, есапот ти го нема никаде. Затоа треба да грми и да им ебе по список се, кога немаат осет. Со луѓе кои немаат осет, ни срам ни перде, треба да си ист таков. Со неразбрани-неразбрано, па ако се лутат нека им стои, и ти се лутиш, па никој не те прашува и не му е гајле, нека не ти биде гајле ни тебе. Мислењево го пишував на рати, 2 саата.
Незнам дали е вистина ама еве колку што можам да видам и прочитам а и искусам секогаш повеќе разбирање и помош доаѓа од женската страна.Јас кога го запознав маж ми знаев дека кога ке завршиме заедно ќе живеам во 50 квадрати стан 8 души едно веце ние една соба брат му друга соба свекорот свекрвата во дневна и спијат и седат нормално и ние сите затоа што во нашите соби имаше простор колку за преспивање една спална регал крца собата.Си ја истерав таму целата бременост без да кажам ни а ни б нели си го земав од љубов и кога сум се мажела сум гледала кај одам.Во ниеден случај со мм не планиравме таму да останеме долгорочно него што поскоро се тргнеме после пораѓај тоа подобро.Имав од моите куќа полунаправена и решивме да си ја средиме и да створиме наш дом нормално без никаква финансиска помош зошто едноставно немаат.Си земавме кредит си средивме и повеќе од доволно за почеток.И тогаш на сцена настапи свекрвата со нејзините глупави коментари како ќе сме живееле во село дека куќата е во село меѓутоа село кое е само 15 км од центар како нејзиниот син ќе дошол тука па како од нив толку далеку(цели 10 км)и уште куп зајадливи коментари.Не дека ќе ме повреди мене со коментарите него можеше да каже едно браво што децата се одлучиле на тој чекор се потрудиле нешто да создадат.Јас за тоа да го имам не отидов ни на меден месец ни на викенд сите пари од свадба се вложивме кредитот ќе го исплаќам дур моето дете стане второ оделение а сега има само пет месеци.Се изнаслушав како ќе ви биде таму сами нема да успеете немаш помош сама со дете.И нормално им реков имаме соба имаме кревет цела посебнаа соба за нив да доаѓаат да преспиваат ем ќе ми помогнат малку ем внучето ќе си го видат ама изгледа се било џабе едноставно луѓеѕто ги мрзи да доаѓаат требало автобус да фаќаат па неможеле.Ние да сме оделе.За три месеци два пати биле.И не дека јас не спијам од мака по нив него жал ми е за маж ми тој како се осеќа додека гледа како моите родители доаѓаат често и ни помагаат за се а неговите ни гости не истерале а камо ли помош.И само се запрашувам како ли јас би можела утре да имам внуци а да не ги гледам по цел месец а имам услови за тоа мислам би препукнала..сега сме сами таму бевме до третиот месец на синчето поарно да не бев и да не раскажувам што се се случуваше аа и јасно е кога сите тие луѓе се во толку мала просторија сите нервоза ги фаќа...извинете на долгиот пост можеби тука и неможе некој совет да се даде него сакав да слушнам и др мислења и колку е често ова
Мирно јагне цица од две мајки. Што да ви кажам?! И нашите мајки и свекрви раѓале во уште полоши услови од денес. Знаат и они што значи пораѓај, нова состојба и плус живееле во многу поголема заедница од денес и зборот последен го имал најстариот во куќата. Преголемата среќа за внучето и желба да се учествува во неговото растење можеби ги прави бабите и дедовците неразумни во однос на некои работи кои им пречат на младите мајки. Правете си како сакате, не ме цитирајте да ми докажувате работи низ кои сум поминала и ги знам. Јас сум сепак за дружба и посета.
аман од мојва во се се меша и се сака да знае ја оти сум од кичево и идам дома она одма трча да виде што ми ставила мама у торбите одиме со мојот маж да купеме кревет и плакар и она кажува каков да купеме и зовреме еднашкка и му викам абе мацо што не одиме ние двајца да купуваме и он ми вика ние не сме се разбирале она се разбирала и се гледа ефтино и тоа што не чине кај да е треба да се породам и купи креветче од на баба ми времето обично
@sweeety91 не е аман од твојата, туку аман од маж ти. Прво она што не е свесна дека синчето нејзино веќе има фамилија, ама друга и многу побитна работа е тоа што тој не може да резонира дека штом е доволно голем да се ожени и дете да направи, разбира и мебел да купи. Е сосема трето нешто е ако она ве финансира, тогаш со право е што ви се меша, иако не е фер од нејзина страна.
цела бременост ја поминав со тие пред да останам и после и текна од ќерка и алишта да ми дава да носам и ја и викам не ги носам имам пари ќе си купам и така си остана
Искрено, и доколку свекрвата финансира дел од покуќнината на младите, ете во форма на подарок, па нека е и заем, нема право да се меша, бидејќи истото е наменето за нивни потреби и користење, а не за заедничко користење. Секако, доколку парите се ограничени, броени, нормално младите ќе ги искористат во тие рамки, но ќе си одберат што ним им чини за таа цена, или ќе ги додат кон нивните, па ќе си го купат посакуваното. Свекрвата нема да спие со нив во кревет, ниту ќе го користи нивниот плакар,а секако може да даде мислење, но младите ќе го имаат последниот збор. Нема потреба од кавги и распрации,но при следото мешање кажи си слободно што тебе ти се допаѓа и што ти е по волја. Не и објаснувај, ни кажувај што си добила од твоите, ќе види не види, ќе се повлече.
а у плакарот има и нејзини работи а ако продолже вака ќе си одам доста ми е од се и се е со мене не ме остава ни 2 сек сама јас спијам она седе ме чува и плус тв до крај пуштен
Акo финaнсирa знaчи сaкa,a не мoрa,тaкa штo немa никaквo прaвo дa пoпувa.Другo,кoгa oвие мaјкини синoви ќе сoзреaт?Земaл женa,нaпрaвил дете,a сепaк не знaе мaсa и стoлицa кaкo изгледa,пa мoрa мaмa дa му кaже.Се иритирaм oд вaкви мaжи. Пoстaви си грaницa сo време,бидејќи кoлку пoвеќе мoлчиш тoлку пoвеќе прaвo си земa дa се мешa.А и дoтерaј му гo умoт мaлку нa мaжoт ти.Женa си.Штo мoже женa ни ѓaвoл немoже. И кaкo тoa ќе си oдaм? Зa вaкви рaбoти aкo уште сегa си сo вaкoв стaв..ехеее..Биди мудрa.