Ај да ве насмеам и јас малку, зборувам за пред 20 години, мајка ми имала пружено алишта, а меѓу нив и танги, баба ми, односно свекрва и', ги собирала. Баба ми испаничена дома, леле ќерко, леле што си се опериСала, што ти е? Сите бледо ја гледаат, таа почнала да плаче. Било како било, бабе мислела оти тангата е прслук за опериСани Бабе си имаше маани, ама не беше многу бистра жена. Од татко ми имам научено каков мажот треба да биде, мајка ми со свекрва скоро 20 години живееше без да се скара. Не дека баба ми од срце толку ја сакаше, туку беше свесна и тоа многу дека татко ми ќе си замине и старата ќе остане сама. Тоа се испослучило кога сум била бебе, бабава имала многу замерки на домаќинлукот на моите, па не мајка ми, туку татко ми спакувал куфери и тргнал да си оди. За бабе тоа беше најголемиот страв, па се' и чинеше после и моиве и беа најдобри деца на светот итн. Затоа и викам, од мое искуство, односно од искуство на мајка ми, дека проблемите со свекрвите ви се толкави колку што мажите "балансираат". Нема тука баланс, нема политики, ако се оженил, сопругата и децата се семејство, а родителите фамилија. Се знае што е приоритетно.
Ajjj kako be vaka? Mu peglam alista ne go prasam )) Si go uplasila. Ne znaat sami da se peglaat, da namestat masa? Kolku godini e maliov?
Ми се јавува прееска госпоѓа да провери кога "детево има закажано операција", отварам и што да видам, детето родено 1951...
Soprugov ne znae da se pere pegla sam? Ceka od majka ili od tebe? Dete e uste, u pravo e majka mu so odi so laziceto po nego.
Bas sakam vakvite ligusi da ostanat sami na 2-3 dena da vidam dali ostanat gladni,goli i prljavi?Ili ke se snajdat sepak togas
Najverojatno nema posto ja imaat MAMA i taa se ke napravi sto treba namesto niv Nekoi "deca" cel zivot ostanuvaat povrzani so papocnata vrfca za majka im ! Nie site sto sme majki na maski deca treba da pazime mn sto pravime oti ke se najdeme vo situacija da ne pisuvaat po temive
Spored mene ne ocekuvaj da se smeni majka mu taaa rabota e vekje naredena samo moj sovet pazi koga ke imate deca da ne vi se mesa . Gledaj da bides ti taa glavna tuka i ne popustaj vo nikoj slucaj ,primi sovet no ako sakas primenigo ,ne se raspravaj teraj po svoe ,zosto ako gi pustia tie konci otide od raka nema nazad cel zivot ke ja trpis na glava.pozdrav mila
Нормално, кога готвам само за себе си готвам, прашина до пола бришам, перална само за мои алишта пуштам. Кога сум без работа гладувам и позајмувам, кога е тој без работа јас се гоштевам а тој гледа од страна. Модерен брак си имаме ние, не сме ко неандрталциве што уште си помагаат едни на други ко сами неспособни да се.
Ne peglam se. Sobiram i diplam ili on sobira i dipli. Koga mi treba nesto peglano si peglam. Koga mu treba si pegla. Masina pustame naizmenicno. Spruzuvame naizmenicno. Gotvam jas on mie. Jas cistam on cuva bebe. Jas cuvam bebe on frla gubre. Jas brisam prasina on mine so pravosmukalka. U koj vek ziveete ako imate maz koj ni dete cuva ni cisti? Slugi ste po doma? Cistacki? Negovatelki?! Pa uste se cudite oti vasite svekrvi trcale po vasite mazi. Normalno e koga znaat deka im se nedorasnati decata. Kako se zenat be vakvi mazi? So praat dodeka vie cistite miete gotvite? Sportska pisuat, fudbal gledaat, si brckaat u nos? Jas ne se sekavam maz mi nekogas da rekol ova ne pravam ona ne pravam. Rabotime zaedno. Plata nosime zaedno zaedno cuvame zaednicko dete zaedno seeduvame po doma. Maz mi mi e partner ne gopodar. Se pravime isto. Osven sto jas bev trudna i ragav. Se drugo isto ni e. Ne vi se losi svekrvite. Mazite vi se nedorasnati.
Кога ќе прочитам дека мажите воопшто не ви помагаат се чудам како успевате се сами да направите или имате премногу мирни бебиња.Мојот маж можеби не ми помага премногу околу бебето дека нели и по цел ден е на работа ама затоа помага доста околу домашните обврски инаку не би знаела како се да постигнам со оглед на тоа дека бебуш е доста пргав и сака постојано внимание околу него
Me potseti na tekst eden sto citav pred skoro, od koj mi ostana vo glava: jas ziveam vo taa kukja, ne sum vo hotel. Mnogu se soglasuvam so tebe. Nikoj ne veli deka treba na strana negovi alista da trgnes, tuku da se podelat obvrskite. I mm bese taka naucen, jas ke lezam posle rab, zenata e zadolzena za domot. Sveki taka si go naucilaa ama kako sto se naucil taka ke se oduci. Eve posle 4 god zivot zaednicki, mozam da se pofalam so istiot muabet tvoj. Jas rucek ti sadovi, jas prasina ti smukalka, jas masina ti pruzaj itn. Sto se odnesuva za parite, sme bile i jas i toj bez rabota, doma ziveeme so eden novcanik, taka da bitno mi e sto i dvajcata podednakvo se trudime, a i so pridonesite sme tuka nekade. Budala ne sum da trcam po nego da mu sluguvam, pa ako ne mu odgovarase ke se razdelevme odamna. Vide ne vide, se vlkuci i toj vo sekoja obvrska. Na sveki alal da i e, samo i den denes ne sfaka deka go osakatila, tuku se cudi koga ke dojde kaj nas, kako sin i dipli alista i gi smestuva vo ormar. Samo neka pisne sramota bilo i sl, tesko nejze ke bide...
Ako sum doma cel den okej. On na rabota e znaci jas doma ke sredam. Ama i dvajcata na rabota i posle on da legne jas da rmbam... Jas nemav potreba da go ucam maz mi. Svekrva mi se go nucila, pocnuvajki od pocituvanje kon zena pa se do peglanje i perenje. Zatoa e samostalen maz i zatoa neam maka od svekrva.
Полека госпоѓа. Жена рече кога има за пеглање пеглам, падна исмевање, од таму моето прашање, фала ви на исцрпниот одговор, а јас не кажав дали сум мажена и дали имам свекрва да дојдете до асумпција дека само вашето чини а моето/нашето не.
Postojat zheni koi toa trchanje po mazhot i sluguvanje go sfakjaat kako chest, kako svoe najgolemo dostignuvanje, kako svoevidna potvrda za nivnata vrednost kako zheni, zatoa shto neli taka se meri vrednosta na zhenata... Zatoa i se smrtno navredeni shto svekrvata mu prinela jadenje na mazhot (namesto da se zaprashaat zoshto vozrasen mazh ne mozhe sam da si stavi jadenje tuku mora nekoj da mu prinesuva), zatoa se tepaat koja poprvo kje mu gi ispere gakjite ili kje mu gi sobere prljavite chorapi koi gi rasfrlal, zatoa zhenite koi gi delat obvrskite gi narekuvaat mrzlivi i nesposobni, a mazhite koi uchestvuvaat vo domashnite obvrski papuchari.
Ti prasa nie ti odgovorivme. Ako ne si mazena i se interesiras za kako da postapuvas u brak resi si dali ke peglas ili i maz ti ke bide ramnopraven clen vo brakot ili izdrzuvano lice. Jas ne poznavam zena cie najgolemo dostignuvanje e nayprevar so svekravata da mu ugodat na senezniot maz i sin.
Sum sretnala takvi zeni od struskite sela, koi den denes toa go pravat. Razlikata e golema megu niv i nas. Po zavrsuvanje na osmoletka, sleduva mazacka. Tie zeni ne odat na rabota nitu pak razmisluvaat za rabota nadvor od domot. Dodeka jas rabotam isto saati na mesec kako nego, ke delime i domasni obvrski. Koga sum bila bez rab doma, se bilo cakum pakum i bez negova pomos. Taka da, ramnopravnost!