Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Не тргам ништо. Кој е во можност тој пегла. Некогаш јас, некогаш тој.
    Исто е за сите работи низ домот. Што би рекол мм пистои листа to do и битно е да се реализира, кој може во моментот тој работи.
    Ако не си мажена кога ќе се мажиш мој најдобронамерен совет ти е така да ги поставиш работите. Зошто покасно тешко се прават промени.8)

На okcenzi, Annath и Girl-Rabbit им се допаѓа ова.
  2. NOVAVON

NOVAVON Истакнат член

Се зачлени на:
    11 септември 2016
    Пораки:
    313
    Допаѓања:
    441
    Мене на шала кога и пререков син ти не е дете-возрасни сме,она си рече за нас родителите колку и да сме стари вие секогаш ќе ни бидете деца. После ова ми се избистри мозокот зошто покрај неа бев третирана и се осеќав како пубертетлика. И ред други работи ми станаа појасни,не дека ги подржувам но ми се разјаснија. Има мажи(па и жени) кои сакаат од родители(главно мајки па потоа и од жени) да бидат третирани и тинтрани како деца има и такви кои знаеме дека сме ниечии деца но тоа не неправи зависни од родителите туку возрасни личности способни сами да си направиме свој избор во животот. Животот се нуди, важно е како ќе се поставиш и каков маж имаш до себе бидејќи маж може да те направи и царица но и магарица. За да се знае на кој кај му е местото требало со време уште во врска да се работи на случајот дечко-иден маж,порано не разбирав што тоа некои девојки правеа со дечковците,ама од денешна перспектива многу ми е јасно и секоја чест си пробивале пат за добар брак а не свекрва ќе се наметнува за бебе чување,нит барана нит сакана или ќе бира креветче,мебел.

На Abeja, meckicka, Barbie20 и 3 други им се допаѓа ова.
  3. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.979
    Јас не сум во брак, така што не знам колку моиве "стратегии" ќе бидат успешни, но еве веќе деценија држам дистанца и ако нешто не ми чини другата страна јасно и гласно е известена. Не знам колку е стратегија, повеќе е немање на истата, не се правам атер мома и си ги знаат границите. Не очекувам рози, ама нема ни да живеам со свекрва (оттаму и децениска врска) па мислам дека нема да имаме пресериозни проблеми. Во мој дом, мои правила, во нејзин - нејзини. Тоа е стратегијата :)

На okcenzi, Daydream, evangelina.ina и 3 други им се допаѓа ова.
  4. Stellata

Stellata Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јануари 2017
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    85
    Додека не добијам и други совети да појаснам, не барав совет дали да пеглам маж. Прашањето за пеглање им го поставив на жените кои се смееја за работа која ја работат 90+% од семејните жени. Купот алишта, во купот се и оние на мажите. Жената која ми одговори кажа дека кај нив кој му треба си пегла по потреба кај нив, очигледно така им одговара. Факт е на повеќето жени не им одговара така, им е шубе да редат плакар со гужвано и да ја вадат даската и пеглата на секое парче посебно, па што не е ниту практично, ниту економично, накнадно прашањето секој ден дали ја искубав од штекер пред да излезам од дома. Само изгледа ако жена каже пеглам, и пегла за сите дома ама не спомне дека додека таа пегла во исто време маж и менува прегорена сијалица со едната рака, со другата брка јадење а со ногата врти крпа по ламинатот и пее тапшин танана за детето, готово, таа слугинка му е дома на мажот.

На Abeja, Lolipop23, oblace1 и 10 други им се допаѓа ова.
  5. NOVAVON

NOVAVON Истакнат член

Се зачлени на:
    11 септември 2016
    Пораки:
    313
    Допаѓања:
    441
    Убаво ти одговорија секој од свое искуство дека поделбата на брачните обврски е ИНДИВИДУАЛНА ствар во секој брак. Ете јас имам роднина што готви дома, работи во угостителство и него му е врвно доживување на готви,така да жена му е растеретена од таа должност што не значи дека таа не пере,пегла и не се осеќа како слугинка него како царица. Јас пак ќе се повторам маж може да те направи да се осеќаш како царица но и како магарица, се е индивидуално.
    Нема формула за успешен брак и успешна поделба на должности, се е ствар на договор меѓу маж и жена, ама мешање на свекрва во се ти е иделна формула за неуспешен брак за кратко време колки и да бил или изгледал без мешање свекрви бракот фин.

На JuLleE, meckicka, mira.mira и 3 други им се допаѓа ова.
  6. sweeety91

sweeety91 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2013
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    2
    пред да се омажам не беше вака кога се наближи свадбата почна да кажува закони

7. sweeety91

sweeety91 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2013
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    2

8. Abril

Abril Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2016
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    771
    Тoгaш кaжувaј и ти зaкoни.Кaжи и декa сo вaши пaри купувaте и мoрa дa биде пo вaш вкус.
    Уствaри, ти сеуште немaш рaзгoвaрaнo сo мaжoт ти???

9. Silver.E

Silver.E Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    2.226
    Допаѓања:
    5.276
    Мене овие совети со финти и трикови ми се смешни.
    Нема што да става таа подвезици, туку ќе ја научи каде и е местото и нема да смее да и влегува во собата !

Од искуство знам, и за оние за кои мислиме 'нема осет', постои решение. Зошто не е тоа нема осет, туку така им одговара.

На NOVAVON му/ѝ се допаѓа ова.
  10. ЕденЧлен

ЕденЧлен Форумски идол

Се зачлени на:
    31 октомври 2016
    Пораки:
    4.556
    Допаѓања:
    78.316
    Една девојка Марија се омажила и отишла да живее кај својот сопруг и неговата мајка. За кратко време Марија сфатила дека нема да живее во мир со својата свекрва.

Марија и нејзината свекрва не престанувале со кавги и расправии. А фактот дека Марија, според древниот кинески обичај морала да се покорува, уште повеќе ја отежнувало состојбата.

Поради овие кавги и неслога во домот, мажот ужасно страдал.

На крај, Марија повеќе немала сила да го издржи лошиот карактер на свекрвата, па решила што побрзо да направи нешто.

Отишла кај еден познат билкар. Му ја раскажала ситуацијата и побарала да и продаде отров, за да може да го реши проблемот.

Човекот се замислил и рекол: “Марија, ќе ти помогнам да го решиш својот проблем, но мора добро да ме сослушаш и да го направиш она што ќе ти кажам“. Марија прифатила.

“Можеш да употребиш отров кој брзо делува, но тоа ќе предизвика сомнеж кај луѓето. Затоа еве ти повеќе чајеви кои полека ќе го трујат нејзиниот организам. Секој втор ден треба да правиш вкусен оброк, во кој ќе додадеш од овие тревки. Сепак, мора да внимаваш никој да не се посомнева во тебе кога ќе умре, па затоа мора да бидеш внимателна и да го смениш однесувањето кон неа, биди љубезна. Немој да се караш, попуштај, слушај ја како да е кралица.“

Марија била пресреќна. Се заблагодарила и поитала дома за што побрзо да започне со нејзиниот план за убиство. Поминале седмици, месеци…Марија секој ден и сервирала на свекрвата вкусен оброк зачинет со тревки. Цело време на ум ги имала зборовите на билкарот кој и нагласи дека мора да го избегне сомнежот и затоа мора да биде многу љубезна кон свекрвата.

После 6 месеци атмосферата во домот била многу поинаква.

Марија научила толку добро да се контролира, што повеќе не се лутела ни била нервозна. Немала ни една причина за тоа од страна на свекрвата во последните 6 месеци. Свекрвата била многу понежна, па обостраното разбирање навистина се забележувало. Нејзиното однесување кон Марија се сменило, па дури почнала да ја сака како родена ќерка.

Марија и нејзината свекрва сега се однесувале како мајка и ќерка.

Марија еден ден отишла повторно кај билкарот и го замолила за помош. Барала од него лек за да го спречи отровот. Таа е сега прекрасна жена и ја сакам како мајка, рекла Марија. Не сакам да умре од отровот што и го давав.

Билкарот и одговорил: “Никогаш не сум ти дал отров. Тоа беа витимани кои го подобрија нејзиното здравје. Единствениот отров беше во твоите мисли, но сега и тоа го нема!“

Во Кина се вели: Човекот што ги сака другите, е човек што е сакан од другите!

Преземено е од интернет страна.

На rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr, oblace1, meckicka и 8 други им се допаѓа ова.
  11. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.979
    Со други зборови, попуштај до бескрај :)
    Не би се согласила со таа стратегија, шознам.

На okcenzi, meckicka, Nausicaa и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. NOVAVON

NOVAVON Истакнат член

Се зачлени на:
    11 септември 2016
    Пораки:
    313
    Допаѓања:
    441
    Не е попуштање до бескрај туку не пламнување на зборови од свекрва како (не)намерна провокација. Плус ако е подалеку од очи полесно ја поднесува срце и душа. Ах категорија свекрви... Приметувам во околина пријателки кои не ги есапат многу коментарите од свекрвите поараат атмосфера имаат во баркот и полесно успеваат од мажот да го добијат тоа што ти го сакаат и нормално е во интерес на нив 2та т.е нивниот брак. Ама тоа со искуство/умешност идело.:D

На Barbie20 и m.i.g им се допаѓа ова.
  13. Abril

Abril Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2016
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    771
    Ниту итринa ниту мудрoст мoже дa прoмени мaјкин син.
    Некoи мaжи тaкви се рaѓaaт пa тaкви и умирaaт.Кoгa ќе јa немa мaјкa дa се држи зa мејзиниoт фустaн мoжеби тoгaш зa некoјa пoблaгa нијaнсa би се сменaл.

На Barbie20, YoungandBeautiful, NOVAVON и 2 други им се допаѓа ова.
  14. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.979
    Прво малце е глупо да помислиме дека било која снаа во било кои услови треба да ја опслужува свекрвата.
    А џабе е секоја тактика ако сопругот повеќе ја почитува мајка си од сопствената сопруга.
    Можеби грешам, не знам, но мислам дека за да дојде до конфликт меѓу нив две, живееле или не заедно, е ако не си ги знаат границите.
    А местото на мајките/свекрвите никогаш не е во бракот на децата, во воспитувањето на внуците, во адетите кои децата сакаат или не сакаат да ги почитуваат.
    Ако вашата мајка претера, кој ќе се конфронтира, вие или сопругот? Ако е сопругот - пеки, ама ако вие кажувате на своите родители кои им се границите, кој треба да им каже на свекорот/свекрвата?

На Luna91, Girl-Rabbit, okcenzi и 4 други им се допаѓа ова.
  15. NOVAVON

NOVAVON Истакнат член

Се зачлени на:
    11 септември 2016
    Пораки:
    313
    Допаѓања:
    441
    Снаа во вакава ситуација колку побргу го разбере ова и си расчисти со самата себе си дека маж и е мамин син и за ништо на светот тој не се менува ќе има пораат брак ако сака да го задржи бракот по сознанието дека е во брак со мамин син на кој број 1 му е мама па се друго оди по мама. Значи жената му е таму некаде испод мама. Реално ретко која одма сфаќа дека е во врска со мамин син тоа повеќе во брачна заедница со сите се воочува и нема лек за тоа или го прифаќа како такво или си оди од таа фамилија,дом нема трето.

На Girl-Rabbit, CameliaMiller, m.i.g и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Drushki moi, eve me so novosti... Doznav (da ne razglabam kako sto, izvorot mi e mn siguren i ne bi me izlazale), deka sveki nesaka da me vidi, odnosno deka nemoze da me podnese. Pricina samo edna, sum ja razdvoila od sinot. Cel den nemozam da se iznacudam. Mislev deka takov problem nemam, logicno bi bilo toa na start koga se preselivme da ja pokaze ljubomorata, a ne posle tolku godini, pa pogotovo ne sega otkako veke sme semejstvo. Jasno i glasno si kazala deka od sinot sum ja razdelila, deka mnogu i nedostiga poslusnosta negova, klimanjeto so glava i kjutenjeto na sekoj nejzin zbor. I nedostiga da i se javuva sekoj den po 100 pati kako na pocetokot sto mu dosagase ona pa edvaj ja dovede vo red. Se toa deka poveke go nemaat so nego, poradi mene. Ne deka mu branam, tuku deka sum go odvela od niv... Dal je moguce:@:devil: :puke:

На Girl-Rabbit, okcenzi, CameliaMiller и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. m.i.g

m.i.g Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.087
    Допаѓања:
    5.811
    ^ многу ти е гајле,шо сака нека мисли :D нејзин проблем.Уживај си во бременоста,гали меше и на крај на памет да не ја ставаш:Таа се нервира,не ти.

На Barbie20, Girl-Rabbit, joy1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Abril

Abril Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2016
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    771
    Мoгуче је ..Веќе гo немa пoслушниoт син и ќутливaтa невестa и сегa удри сo муaбети.Мoј сoвет: Некa збoри штo сaкa,вooпштo не се зaмaрaј зa неa.

На Girl-Rabbit и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  19. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Lugeee nemozam da poveruvam! Kako mozes kako majka (eve utre zdravje Boze i jas ke bidam), da ne se raduvas na srekjata na sin ti sto ja nosi vo ocite, tuku se zatupuvas vo svoi glupavi i zlobni filozofii... Ne i se zamaram, samo me boli licemerieto nejzino koga ke me vidi, taa nejzina milost sto mi ja iskazuva, od koja sinot i oslepuva i nemoze da vidi navistina kakva e taa samata i kakva i e namerata... Normalno majka mu e, od kal da e najdobra ke e, ama ova bre luge...
    Ne i se zamaram voopsto, na toa sto go slusnav samo rekov, se dodeka e daleku od mene nisto ne mi moze. Samo si se davi samata vo svoi g***a, neznam kako ne sfaka...

На Barbie20, Sesil, CameliaMiller и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.979
    А ти што очекуваше? Јас бар немам запознаено свекрва што е среќна што синчето не и е дома :) Сум запознале такви што се помириле со судбината :)

На Abril, Mari-Ja и joy1 им се допаѓа ова.