Свекрвите и снаите – проблеми

Discussion in 'Брак' started by zdravkova, Dec 1, 2009.

1. Devojka100

Devojka100 Истакнат член

kolku vreme SI Vo vrska?
    se naaadevvaam deeka nemaaa da see smmeni ili pooddocna I tri kako mene kee pisyvaass tukaa po forumot e

2. winter flower

winter flower Истакнат член

Не зборував ни јас за рандом денови и за нивни чинии останати од вчера или од ручек, ама кога сме готвеле се случувало многу често да ги измијам садовите или со неа или сама,а и со бившиот кога сме се покажувале низ кујна,исто така чиниите останувале на мене. Далеку како во своја куќа,ама некогаш и така делувало!

Barbie20, Rebecca_R and Devojka100 like this.
  3. Devojka100

Devojka100 Истакнат член

voopsto NE se soglasuvam so vas. Ako sme odeleni znaci NE Mora da GI slusame drugite nego treba da praviime na nas kako Ni odgovara znaci nasi pravila

4. Summerlover

Summerlover Форумски идол

Додека не се омажите и actually живеете во заедница со сите церемонијали 24/7, не можете да знаете/знаеме како е :D До тогаш, сите коментари ни се од "технички" аспект и сувишни на темата :bow:
    Исто како во тема за живеење заедно некоја кога вика: "Ама ја секој ден одам на гости кај него" :rofl:
    Значи не е исто :D
    :d::drunk:

Barbie20, Glasna and winter flower like this.
  5. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Епа тогаш е во ред, се разбравме. Културно е да помогнеш.
    Девојката миела садови садови, чистела и кафе и правела, за идната свекрва да го пие штом се врати од работа.

CameliaMiller and winter flower like this.
  6. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

@Devojka100, неколку пати те препрочитав и уште не знам кој точно е проблемот со свекрва ти. Не ти се меша во брак, не го `ска маж ти против тебе, не бара да и бидеш измеќарка...Во најлош (или подобро да кажам- најдобар:wasntme: ) случај, жената се има поставено дистанцирано кон тебе (што според мене, е премија кога станува збор за свекрви)

Ако ти е мака што не му купува ништо на внукот, тука ама баш ништо не можеш да направиш. Да немате пари и да ја молите за храна и да ве одбива, да, вештерка е, ама вака? Штом сте во ситуација да можете самите да си купите тоа што ви треба, батали ја што дрнда по комшии.

Дека нема право да ви забранува да го носите детето кај другите баба и дедо, нема! Ама за ова да се реши треба маж ти ја да седне и убаво да се објасни со неа дека како што таа му е баба на внукот, така и твојата мајка подеднакво му е баба. Е ама, колку синот ќе сака да се расправа и натегнува со мамичка, тоа е друг муабет.

@mira.mira, колку само не можам да се согласам со напишаното! Почит, толеранција и компромис секако дека се подразбираат при живеење во заедница ама ставот дека снаата треба без приговор да прифати оти свекрвата е главна ти е толку многу погрешен :x Ако до толку синот е мамино мезимче да не смее невестата да упати една критика на сметка на мама, тогаш тој и не е за жена, брак и семејство.

Barbie20, stefanija70, Glasna and 6 others like this.
  7. mira.mira

mira.mira Популарен член

Sakam da kazam koga si pod tug krov znaci ne si se ispotila za da go specalis -gazdata e glaven.Koga rabotis vo tugja firma kaj nekoj gazda i toj ti dava plata -toj e glaven zasto ako mnogu mu zanovetas ke si najde drug rabotnik i nema da ti dade plata. Se dodeka covek e zavisen od nekogo se dotogash vazat tugjite pravila.Koga stanuvas nezavisen togash si zivees po svoi pravila. Znaci ako ja zovrevas rabotata so svekrvati za do noz i tepacki retko koj maz ke se opredeli da bide so zena zasto toa mu e vsadeno vo vospituvanjeto i ne mozes da go izmenis.Taa go trenirala pred tebe 30 godini a ti si so nego samo nekolku godini.Mozes da ne se slozuvas so mene voopsto no praksata go pokazuva toa. Vidi ako mislis deka ne e taka , istepaj gi majka mu i tatko mu, izvregjaj gi , pa mozebi poveke toj ke te saka i ke se slozuva so tebe. Edno znam deka sekoja kritika kon mama zavrsuvalo so kavga vo koja nie dvajca ke se izedeme a na nea ni vlakno ne i fali.Pa ne sum glupa da se mrazam so sopstven muz zaradi nea.Taka sto ne ja ni kritikuvam .
    @Devojka100 ne mora nikogo da slusas no treba da pravis kompromis za da polesno zivees. Tvoj zivot tvoi pravila, i site nervozi kako rezultat od toa se pak tvoi...

Last edited: Mar 15, 2017
  8. forumce

forumce Форумски идол

@mira.mira Значи треба синчето да плаќа кирија на мамичка зашто доведел жена дома, формирал фамилија со неа, родила му дете и се грижи за нив. Не можам да разберам како размислуваш. Значи сите снаи веднаш штом се омажат треба кирија да плаќат на старите. Таа куќа нели е и сопругот? Ако треба да плаќам кирија за да седам, воопшто нема ни да помислам да седам таму. Подалеку подобро. Штом им го дале спратот, нека ги остават, и куќа да водат, домаќини да бидат, да си живеат по нивни правила, тие се веќе посебна фамилија, а не свекрвата да кажува правила во други фамилии, па макар и во на син и фамилијата нема право тоа да го прави. Тој си има жена, има фамилија со неа. Ако за се си ја слуша мамичка, а не жена му, зашо се оженил тогаш.
    Не сакам такви мажи, а уште помалку па свекрви кои се мешат во се и за се важат нивните правила, изгледа сите се родени по ист терк.

Barbie20, Luna91, Trxmx and 7 others like this.
  9. Annora

Annora Популарен член

@Devojka100 кога ти сеуште си била во врска со син и, како што кажа и самата, си одела, си правела ручек, кафе, си чистела итн..А дали некогаш си помислила дека можеби неа и смета да го поминуваш цел ден кај нив дома и да му се мешаш во се?
    И не, не е нормално 24/7 да си кај нив..од каде знаеш колку пријатно му било нив да делат исто вц со тебе? Или дали свекрвата сакала да пие кафе со тебе, уморна, после работа?
    Знаеш што значи во сопствен дом да неможеш да си се опуштиш и да одмориш како човек, бидејќи постојано имаш некој на гости?
    Постојано да си под притисок, да оставиш се чисто, оти идната снаа може да помисли дека не си добра домакинка.
    Значи ти си била без осет буквално, и кога таа видела, дека вака или онака, ти висиш кај нив, тогаш нормално дека и одговара и ти да чистиш и правиш ручек..

Како што сфатив, тебе ти смета што ти се качува горе, ти се меша во се, а нели ти си го правела тоа со години, кај неа?
    Епа сега можиш само да си ќутиш и трпиш.
    Извини, ама сама си крива.

Што се однесува до детето, зошто се замараш со тоа што зборувала? Сите баби сакаат да се фалат, дека прават се за внуците, се му купуваат итн. Па и да не е вистина, нека си го прави ќефот.
    За тоа каде го носиш и зошто, нема право да ти се меша, така да, нема ни да и се правдаш.
    Гледај си го семејството, и не се замарај дали те викнала на ручек или не. Ако толку сакаш, викни ја ти неа, и решен проблем.

10. Devojka100

Devojka100 Истакнат член

sepak vi blagodaram na razmisluvanjeto

11. mira.mira

mira.mira Популарен член

Daj boze da ti se pogodi kako sto ti sakas.I majka i tatko da ti ostavat krov nad glava ke moras da gi pocituvas nivnite pravila. Pobaraj od majkakuka pa ke vidis sto ke ti rece. Koga parata e vo igra vazat pravila na pari. Samo ke ti se kaze.I jas neznaev porano.Vo stranstvo se plaka kirija i na majko i na tatko i nikoj ne mu e gajle kaj ke sedis.

12. forumce

forumce Форумски идол

Па јас со мајка ми и татко ми сум живеала 21 година и никогаш не ми побарале паеи за кирија. Глеј, пари за кирија, хаха. Да имаа моите поголема куќа и да живеев кај нив со сопругот, никогаш , ама баш никогаш нема да ми побараа пари затоа што живеам кај нив. На моите родители, нашата среќа им е побитна од парите. Во Македонија знае се како се живее, а особено како младите наоѓаат работа и за колку работат, па тие наместо да ни бараат пари што живеам под нивен покрив, ни помагаат парично, замисли.
    Утре ти ќе им бараш пари за кирија на твоите деца што живеат кај тебе? До толку ли парите ти се поважни од СОПСТВЕНИТЕ деца? :^)

Barbie20, Dzevelekova, Luna91 and 3 others like this.
  13. mira.mira

mira.mira Популарен член

Pogresen zaklucok. Koga ke imas deca ke vidis dali parite ti se povazni od decata.No diskusijata otide vo pogresen tek i ne komentiram.Cel mi bese da se izvede konstruktiven zaklucok i kompromis a ne ogovaranje snai svekrvi i muzi.Za zivot treba kompromis. Ogovoranjeto ne nosi progres vo odnosite megu lugjeto.

14. Devojka100

Devojka100 Истакнат член

nie sme ziveale tri godini so majka mi I tatko mi dodeka da go napravime I stedime spratot I nokogas NE se mi pobarale pati za nisto I Vo sve mi e pomagala I jas na NEA duri I hrana se kupuvale I smetki se plakale I sepak Toa ostanuva na mene vo idnina bidejki nemam niti brat nitu sestra. AMA majka SI e majka sto I da sum posakala sekogas mi davala I pomagala

mira.mira likes this.
  15. Black girl

Black girl Форумски идол

Какви пари бе? Ти мажена си? Каде живееш? И ние живееме на плацот на свекор ми што го купил ама посебен дел си имаме, сами си го опремивме, свекор ми и свекрва ми не дале за тоа ништо и да плаќам кирија да не треба? И кај моите да живееме нема да плаќаме. И не ни се меша никој. Ги почитувам ама ако ми промрчат знам да кажам и јас, нема да им ќутам оти сме на нивни плац.

Barbie20, okcenzi, Luna91 and 3 others like this.
  16. Afroditaaa

Afroditaaa Истакнат член

FB_IMG_1489624316788.jpg Една другарка што е разведена го имаше постирано ова , и кога го видов ми текна на темава :)

17. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Imale i mozele pa vi pomagale.
    Da ne bile vo moznost da vi pomognat ,inaku ke e bilo.
    I neznam zosto mora nekoj da mi pomaga....kolku imam tolku ke trosam.

18. AURUA

AURUA Истакнат член

Е ама така не ќе можеш на Фб и насекаде да се испофалиш како децата ти растат среќни во преубав стан/куќа, како сите среќно си живеете додека твоите/неговите се ди гуша заглавени во кредити за вашето живеалиште. После не чинеле свекрвите, синовите мамини. А што се мажите кога ништо не сте заработиле/заштедиле а? Сите ли трудни со стомаците влеговте во туѓо, уште неговите/вашите отплаќаат се, па свекрвите ви пречат. Ќе пречат додека им се може и им дозволувате а тоа е кога со скршен денар влегувате во брak и сакате магично преку ноќ се а потоа никој да не ви се меша. Епа така само на сон или во Холивуд.

Last edited: Mar 16, 2017
    mira.mira likes this.
  19. forumce

forumce Форумски идол

Не на сите старите им плаќаат сметки и кредити и им прават или купуват станови или куќи. Еве јас и мм кога се земавме свекорот ни даде спрат од куќата кој имаше само прозори и не беше преграден, се гледаа блоковите. Благодарна сум им за тоа многу. Но, тие не ни го прават спратот, само поклон кога ќе се вселиме. Парите од свадбата ги вложивме таму, подигнавме кредит, го вложивме таму, мм беше во странство и заработените пари ги вложивме таму. Се што имаме направено, се е од нас, и блок и лепак и плочки,мебел, се ние си купивме, освен прозорите. Јас од нив не барам повеќе, они имат дадено толку колку што имат. А, да ми плаќат кредит, да ми купуват мебели, фала не. Колку имаме и кога имаме тогаш ќе купеме.

Barbie20, bittersweet, Luna91 and 2 others like this.
  20. Devojka100

Devojka100 Истакнат член

ako nekoj saka da pomogne na svoe dete pomaga i ima dovolno finansii znaci moze da pomogne vo bilo sto. a ne samo da se fali po narod i da veli jas ke kupam ova ili ke kupam ona. moze da molci i da ne zboruva togas ke si sami sredime ili kupime kolku ni e moznosta

wannaBeMomma likes this.