Офф ќе сум - ама блазе си ви на тие што свекрвата ви е најголемиот проблем во животот а со сопругот сте сложни и заљубени!!
Тој не се консултира самите се мешаат , никој не ги прашува сами си кажуваат на мајсторот како што. Демек ние млади незнаеме . Еве вака почнува се , мене искрејно ми смета малку зошто чим едни плочки се проблем за потака за кујни или др поголеми работи ќе има војна.
спомни пред нив демек ко за 3та особа да збориш, дека свекор и свекрва и се мешале, па како смеат така... пробај може ке се свестат
Rabotis? Imas svoj prihod? Kazi si jasno i glasno sto mislis i gotovooooo Nekoj mora da se drzi za glava,odberi.
Кажи му на свршеникот нека им каже некако на благ начин, дека вие сте млади и имате поинаков вкус поразличен од нивниот и дека тој ќе живее во куќава сака по негов вкус да биде нека му остават нему. И тие валда ке се повлечат сестра ми имаше сличен проблем тешко со такви стари на крај да излезеш не се свесни кај им е местото.
Да работам , од плата некаде третина ја собирам од како ќе се свршиме да почниме заеднички да ја уредуваме. Баш ќе пробам . Заборавив да напоменам местото каде што е куќата е на идниот ми свекор а дечко ми ја уредува и плаќа.
@zara* Може ете сака да им удоволи и цени нивно мислење. Точно е дека вие ќе живеете таму, значи ти треба со твојот дечко да ги разграничиш работите дека сакаш ВИЕ да бирате од ламинат, плочки, па се до боја на фасада. Јас многу добро разбирам дека некои луѓе едноставно имаат таков карактер и сакаат да се мешаат во се. Таков пример е баба ми. Доминантна жена која сака се да има под контрола. Таа се меша дури и кога правам кафе. Зошто не сум ставела прво вода и шеќер па тогаш кафе?
Vo tudja majka dete pravis. Utre ,nedaj boze, placot na ime na svekor,kukata na negov plac....ne znam,resete go toa na vreme,ne kako podarok od tatko na sin tuku za 100e(primer)kupete go placot od svekor ti.Ucestvuvas vo gradenjeto,red e za nedaj boze,da imas nekakvo pravo.
Еве ме и мене со сличен проблем како @zara* . И дечко ми гради куќа на име од татко му , со помош негова. Сепак јас мислам дека стариве се чувствуваат моќни бидејќи имотот е на нивно име и мислат дека се ќе е по нивно. Па ајде и јас да си кажам колку можам во кратки црти... Со дечко ми сме заедно скоро 5 години. Уште кога тргнавме почна да кради куќа. Пред 4 години купуваа плочки јас тогаш не бев заинтересирана многу многу па само онака нафрлав какви бои сакам, за во кујна такви бои се купија. Пред 2 години заедно со дечко ми со заеднички пари купивме ламинат за во сите соби. Лани во окт месец мене не ми се бендисуваше распоредот на куќата огромни тераси и тоа 7 по број, тесна кујна, тесени тоалети , тесни собипа плус и поткровје. Не бев за туркање на ѕидови, но бев да се смени распоредот на некои места на пр.каминот ( тој што ќе е за парно ) да биде во дневна а не во кујна пошо сакам модерна кујна со секакви елементи а убедена сум дека нема да има толку место. Исто така бев против отворање на врата од кујна за надвор ( демек дрва побрзо да се носеле до каминот). Ајде врата се отвори но баш на погрешно место пошо уште толку се скрати ѕидот од кујната. Пред 2 недели почна мајстор да работи со лепење плочки и ламинат. Тогаш дечко ми се направил лом со татко му. Дечко ми сакал пвц врата во вц и сакал када (мала со параван) . А татко му дрвена врата за да не било различно од другите врати и сакал ѕид ѕидан со параван, дека кадата скапувала. Дека ништо незнаел млад бил после ќе се каел. Местото на каминот му било во кујна а не во дневна . А фриждерот да се ставел во ходник поточно под скали. Јас на тоа незнаев дали да се смеам или да плачам , не ми се веруваше што слушнав. Е од мравка се направи слон. Татко му низ паника во др расправија му кажал или ќе ја правиш или ќе му ја дам куќата на брат ти иако знае дека и јас имам учествувано во ламинатот и приклучокот за струја ја плати дечко ми со негова плата лично. Но после се извинувал .Боже мој јас не се потресов пошо си ги ценам квалитетите и ќе успеам со дечко ми ќе изградиме наново точно е дека ќе ни треба време но верувам дека ќе успееме. Но на дечко ми го погоди бидејќи од работа без 1 час одмор одма оди со татко му на друга работа од кој скоро целиот прихот оди во новата куќа. Мене лично не ми се бендисаа плочките за во двете вц пошо се црвени со бело и двете и со така постарска шарка но ајде ок е , дадов свои идеи некако да се изменат да не се двете исти , идеите ми се уважија. Татко му на дечко ми веќе бендисал елементи за вц а на дечко ми не го прашува иако знаеше дека сакаме на пр. чешма на сензор или туш од оние полуксузните, тој веќе земал сосема други по негов избор а беше кажано дека јас ќе додадам пари за да биде како што сакам. Почнува и мене да ме фаќа страв, јас сум прилично мирна , тивка човек да не ме примети но не дозволувам да ми се качат на глава , а и несакам уште од сега да се расправам. Вчера бевме со дечко ми гледавме мермер за скали бендисавме но идниот свекор му рече на дечко ми јас со мајка ти ќе видам наново. Јас сакам и кнауф низ скалите , тапети , стаклени плочки имам пари да покријам се тоа. Но ете идниот свекор не реагира на тоа , му е кажано ни да ни не вика. Така да потполно ја разбирам на зара како и е. И јас сум во иста ситуација. На дечко ми му е кажано да си расчисти со татко му и мајка му . А за новата куќа уште пред 4 години е кажано дека е за дечко ми како постар, а брат му останува со старите да живее. Е сега во меѓу време брат му се вработува во ск таму е веќе 4 години зема плата од 50 илјади и родителите на дечко ми се фокусираат кон нас колку можат да ни помогнат па да почнат со старата куќа да ја реновираат. Дечко ми зема солидна плата последниве три месеци и може без помош од татко му да успее. Очекувам есенва да ме запроси па заедно со заеднички пари да купуваме елементи за дома од спална до завеси. Брат му на дечко ми има девојка и сакал за 4 месеци да се сврши, не ја реновирал старата куќа , не реагира кога го прашуваат дали сака стан во ск. И дечко ми и идната ми јатрва и јас сме од иста населба. Јас после ова незнам како да реагирам , што да кажувам...
Првo требaлo дечкo ти дa рaсчисти oкoлу плaцoт.Акo решил дa грaди куќa нa име oд тaткo му требaлo дa се рaзгoвaрa,дa се префрли плaцoт нa име oд дечкo ти. Другo,зoштo ти кaкo девoјкa ,си влoжувaлa вo тaa куќa?Јес декa тoa ќе биде вaше живеaлиште нo спoред мене не требaлo дa влoжувaш тaму. Oкеј биднaлo се.Сo сaмoтo тoa штo куќaтa не е нa негoв плaц,сo сaмoтo тoa штo имa пoмoш и oд негoвите рoдители тиa aвтoмaтски си зaземaaт прaвo дa се мешaaт.Кaжувaш декa дечкo ти мoже дa јa дoзaврши куќaтa без нечијa пoмoш.Тoгaш некa седне сo тaткo му и некa рaзгoвaрa.Некa му кaже декa не му се дoпaѓa негoвиoт вкус,декa сепaк тoa ќе биде вaшa куќa и мoрa дa биде вo вaш вкус.Нa крaјoт вие тaму ќе живеете. Дури смешнo ми пaѓa,фрижидер пoд скaли вo хoдник.Вaкa беше пoрaнo кaј нaс дoмa.Пред еднo 15 гoдини. Некa рaзгoвaрa.Сo рaзгoвoр се решaвa се.Дoкoлку се сaкa,секaкo.
Сега со овој памет после 2 години и јас се чудам како вложував на место кое е знак прашалник дали ќе биде за нас. Којзнае инаетот што ќе направи . Демек ќе се префрли кога ќе се реновира и старата и двајцата браќа да имаат куќи тип топ. Денес се завршуваат купатилата и дечко ми е решен да седне на маса . Јас по некоја си моја политика му кажав да покаже заби на почеток пошо после е касно , ако му оди по кејф ( со надеж дека некоја идеа ќе се уважи ) само ќе го гази , па така и беше. И мене ми беше смешно за фриждерот знам дека порано беше така ( кај баба ми имам видено) , но сериозно неможеш да се разбереш со стариве . Моја идеа беше каминот да се префрли во дневна и одма ќе се направи место за фриждер но никаков одговор не добив . Лесно се откажувам за момент , може да ми е сеедно сега како ќе прават, но после кога ќе стапнам јас таму одма со реновирање ,со туркање ѕидови, со лепење на нови плочки можам да почнам , но сепак ценам сечиј труд .
Немој да се навредиш,одма се осеќа дека уште не си влезена во брак. Има една добра поговорка се што лета не се јаде. И многу грешно што си вложувала во имот пред брак. Ама ок дај Боже се најдобро да бидне.
Никогаш нема идеално. Никогаш не може да се сложувате целосно. Јас немам лоша свекрва. Немам некои проблеми. Ама, некако ми е доминантна. Си има свое мислење и убедување, и си тера по тоа, не само со мене со сите. Ако сега она мисли дека си гладен, гладен си, ако си јадел пред 5 мин. Ако мисли дека треба да спиеш 30 мин, не може да се 25. ДОбро е што со мене пак не може мн мн да се опушта и да збори. Али на свекор ми и мм ми, ако не се сложат со неа го крева носот. Но, тоа е веќе карактер, таква е и не може поинаку, како што мајка ми не може да сфати дека 2 печени кокошки се многу за тројца. Битно е да не навредува, да не наоѓа маани, а и да не се меша многу. Нај убаво решение е, сами да си живеете. Во заедница, секогаш има тема за муабет.
Јас со фамилијата така и живеам. Така се договаравме во врска и се измачивме и се уште отплаќаме за наше за мир во куќа. Јас во мое домакинство,свекрва ми во свое. Доаѓа на гости кога сака,врата и е отворена, не и велам не. Ама вчера со дрва и камења фрлаа тука по мене зошто велам и стојам на тоа снаа која финансиски е зависна, не допринесува финансиски за домот не може газда да се прави во домот на свекор и свекрва кои и отвориле врата и ја вдомиле. Секаде има куќен ред дури и в хотел или го прифаќаш и поштуваш или оди си не замарај се и себе и околина. Сепак секој со разумот,осетот до каде се може,ова и за снаа и за свеква. Тоа е што е. Убаво пиша нема идеално, но ако гледам нешто не чини ќе се трудам со тек на време да го подобрувам,малку по малку,со почит,со милно,со усул,за сечие арно.
Ајде и јaс дa јa кaжaм мaкaтa. Нa две недели прaвaм свaдбa.Ќе живееме вo дoмoт нa рoдителите oд сoпругoт.Дoдекa бевме вo врскa,свекрвaтa беше oк женa сo исклуцoк штo премн се грижеше зa синoт.Мислев oвa немa дa претстaвувa прoблем нo евo сегa ми сметa штo гo третирa кaкo дете oд 13 гoдини a тoј мaж 30+.Нејзе не и се дoпaѓa нишѕo штo и дa нaпрaвaм се индиректнo кaжувa.Уште пo веридбaтa уз кaфе пиење пoчнa дa ми држи некoи предaвaњa штo требaлo и штo не требaлo дa се прaви вo нејзиниoт дoм.Oд типoт ние никoгaш не јaдеме вo спaлните сoби никoхaш не криеме ништo штo ќе купиме вo oвaa куќa се се реди нa еднo местo.Кaкo јaс дa се зaклучувaв вп сoбa и јaдев се пa не дaвaв никoму.Oкеј,дaтумoт зa свaдбa тaa ни гo oдбрa a кoгa се пoбунив кaј вереникoт ми рече демек тие плaќaaт ние не.Вo ред.Кoгa прaвев плaнoви кaкo дa ми бидaт пoстaвени елементите вo спaлнaтa oнa ми кaжувa вaкa тaкa не oнaкa.Зa мир у кучи се преќутувaв.Акo секoјa вечер мoкрa перницa прaвев.Нa некoлку мoменти јa имaм зaчекaнo кaкo ме гледa сo презир.Акo нaпрaвaм нештo oдмa се умешувa.Еднaш дури еднo внуче беше дoмa нa гoaти плaчеше пa гo зедoв дa гo смирaм дa гo прoшетaм oнa дoјде пo мене и буквaлнo ми гo грaбнa oд рaце.Мнoгу ме нервирa мислaм немa дa мoжaм дa издржaм веќе. Кaкo јaс фaтенa дa сум пa ништo не рaзбирaм. А сoпругoт,штo дa гo кoментирaм. Следственo нa oвa се знaе кaкo реaгирa.Се ке се среди a ништo не прaви.Пoвеќе јa брaни oдтoлку штo и се прoтиви.Зa се јa слушa. Нaјгoлем прoбчем е штo мoрa дa живееме сo нив бидејќи немa кaде.Зa стaн пoд киријa не дoaѓa шaнсa.Некoгaш сум љубoмoрнa дури нa тaa нивнa блискoст.Тaa се врти буквaлнo oкoлу негo.Акo требa дa се згoтви ручек негo гo прaшувa штп сaкa.Тaa кaжувa штo зa ручек a јaс гo гoтвaм и пoвтoенo е сo мaaни. Незнaм штo дa прaвaм.
Уште тоа го немам слушнато свекрвата да одбере датум за свадба зашто они плаќале цццц. Па и моите ми платија, па јас и мм си одбравме датум. Родителите не се мешаа. А маж ти е право мамино синче. Да и се спротивстави да видиш како ќе ќути свекрва ти.
Сеуште имаш време да размислиш добро што да правиш, несреќна и со мокра перница не се влегува во брак. Бракот е компромис пред се, ако го немаш се е џабе. Можеби твојата среќа сеуште не си ја пронашла. Немој да одиш како слеп за стап за нешто што очигледно не те прави ни малку среќна
Тешко тебе. Уште официјално не влезена во брак и вака те третират и ти не знаеш што да правиш???Разговор со мажот и барање нешто да преземе. Нема промена оди си од кај си дојдена. Не е овој маж за тебе и не ти е дојдено време за брак. Ако дозволиш од почеток вака па кај ќе ти е крајот во брак?
@Evellina работите ли? Ако работите подобро ви е стан под кирија колку и несплатливо да ви изгледа во моментот, верувај ќе застанете на нозе. Сериозен разговор со сопругот, тој сака ли секоја вечер со плачење да си легнуваш? Мора да разбере дека дома не донел кукла за секс ами жена и со неа ќе си се договара. За датум да се прашуваат старите ама во смисол дали им е ок, а не они да одредуваат, твоите нели плаќаат па они да се прашаат? Девојче по пишуваното не си среќна те молам размисли што правиш и дали вака ти одговара за цел живот. Во стан ли сте? По колку години сте? Мораш да разговараш со сопругот, па и да се премислиш не е страшно еден ти е животот.
Jas da sum na tvoe mesto bi begala sto podaleku dodeka e seuste rano. Ne poznavam brak sto optanal koga mazot e mamin sin, a majka mu go razgaluva ko malo dete, a toj uste poveke se gali...taa za nego e najdobrata vo se. Ne veruvam deka razgovor ke uspee. Pak ke ti kazam jas da bev ti....BEGAAAAAAAAJ sto podaleku