Пред мене вели дека не сака да им удоволи. Ви благодарам што одвоивте време за мене , девојки... Вчера гледавме и ни се допадна плочки и мермер за скалите. Татко му на вчерашниот муабет кажал супер , може добра идеа .Но денес не сакале мешање на мермер и плочки , само плочки сакале. А за во ходник решиле ламинат да има не плочки. Исто видовме и нарачавме ламинат сива боја но свекорот иден го откажал и сакал бука боја. Срце ми се кине , се направив лом со дечко ми , речиси му раскинав. Жива се изедов , нервите ми попуштија ... Ми вика ајде ќе издржиме ќе се мафниме од нив , после нема да ни сметаат. Но јас не сум сигурна штом сега не се брани и не се бори за своите права после више е касно за се ќе се мешаат . Немам веќе никаква тактика ни идеа како да се реши ситуацијата.
Денес вие ни плочки не смеете сами да изберете. Утре може ќе ви кажат во каква боја гаќите да ви бидат. Јас само можам да кажам дека вакви прашања се решаваат со мажот. Ќе седнете на маса и ќе кажете како сакате а како не. Можеш ти тука на форумот да кукаш, да плачеш кога си сама, ама додека не бидете јасни и отсечни, ти заедно со твојот иден маж ќе си трпите.
Do negde se soglasuvam so gore napishanoto ako Stanuva muabet za "ponormalna"osoba,ama shto ako Se raboti kako svekrvata na @Pcelka94 (sorry pchelche ,AMA sakav da dolovam za kakov karakter zboram)...togash dali vredi da chovek si zrtvuva I nervi I zivot so takvi u familija...
Abe , i svekrva mi e opustena osoba , vo smisla sto na um to na drum , ama nema losa dusa . Nekogas saka da nametnuva pravila , ama ponekogas e vo pravo za nekoi raboti . Eve , taa seuste raboti , vo smeni , dezura i se toa , sekako deka koga kje dojde od nokjna smena i treba odmor , spienje i mir . Jas pak , so zolvata imav problem ( za srekja se opameti devojceto , pa nemame sega problemi ) a so svekorot seuste imam problem . Doduse , retko se gledame , ama i toa niz nos ni go vadi
Sakam da znam kako izgleda toa ke si stvoram?! Iskacas do bavca, kopas, sadis i cekas da ti nikne? Ne skokaj bzvz 80% od zenive sto sme na forumov rabotime za minimalec. So plata od Vero/Tinex ke si stvoris ili od Stokomak? Svekrvata stvorila vo vreme koga Tito i plakal koga samo ke prdnela, a ne da podraboti nesto. Nemalo potreba za toa nikakva! Zboruvas za drugi vreminja, a tvoive muabeti i soveti bez natalitet ke ne ostavat ako gi poslusame. A?
Никој или ретко кој од нас има кеш да си купи стан или куќа. Не е тоа пар пантолони па ќе одам да си купам. Затоа постојат станбени кредити, и кредити за млади брачни парови, кои ќе ги исплаќаш во наредните 20 години. И свекрва ти сигурно во ќеш не си ја купила куќата и во тоа време зимале кредити, само што тогаш каматите биле мали, а работните места сигурни па луѓето полесно и побрзо ги исплаќале. Ако не ти стиска да дигаш кредит и да се заборчиш во банка за наредните 20/30 години, оди си под кирија . Во Македонија, двајца работноспособни луѓе од по 20/25 и нагоре години, можат да заработат доволно, за да си покријат киријата и месечните трошкови. Минималец дури живеев јас таму беше 8050 денари, сега знам дека е повеќе, незнам колку точно. Киријата е во просек 5000 денари во помалите градови, а ако бараш потемелно можеш да налеташ и на поефтино. Немораш да живееш под кирија во луксузен стан во сред центарот на градот, настрана од центарот кириите се поефтини, кој барал знае, тоа во секој град на светот е исто. Зборот ми е, двајца здрави и работоспособни луѓе можат да си ги покријат трошоците за живот месечно, ако живеат поскромно, во границите на своите можности, ама да си имаат мир во животот. Да не си ставаат блиндор надворешна врата, или клуч на спалната соба, или да чекаат старите да заспијат за да се сексаат. За свои пари, своја музика и своја политика во својот дом. И волкот сит и овците на број. А човек што несака да си скрати од ниедно задоволство во животот, пуши цигари и дневно за тоа троши 100/150 денари (ваквитеич не ги жалам) сака да живее на готовански без да си го испоти газот, и чека старите да умрат за да наследи, нека трпи, никој не му е крив. Не има нас што не трпиме, па си ги засукуваме ракавите и превземаме акција. Минималецот не е оправдување. Двајца по минималец, ете ти го есапот. Ама животот скромен. Епа нема и јаре и паре, јебеш га. Заборавив да напоменам, не ти се обраќам директно тебе, знам дека ти живееш башка под кирија.
Двајца со минималец за да купат стан треба прво да соберат за учество. Едно 10000 еур, па после да бараат кредит. А за кредит и жиранти ќе им бараат на тие плати. Многу се релативизираат работите. Не мислам дека не треба да се создава и да се живее ао старите, ама некогаш ја забораваме реалноста. Некоја касиерка во веро, цел живот ќе биде касиерка. Да не зборам за вработени во текстил. 7000 денари минималец. Двајцата по толку да имаат, кога ќе купат нешто свое? На некои толку им е капацитетот, толку можеле да ги школуваат. На некоја тоа и е дур се снајде. Не сите имаат исти можности и прилики. Времето на Тито е несоредливо со денешното.
Razbiram sto sakas da kazes i se soglasuvam so istoto, ama nekogas ne odi se spored plan. Vo Makedonija spored mene e rizik ogromen da zemes stan na kredit, a proekti vladini da iskoristis isto nemozes bidejki uslovi ispolnuvaat samo bogatasi. Konkreten primer, prijateli moi vo Mk, sakajki da se odvojat od svekor i svekrva, parite od svadba gi dadoa za ucestvo, zemaa krediti kolku sto mozea, plati pristojni po okolu 300 -400 evra zarabotuvaa dvajcata. Posle 8 mes firmata kade sto rabotese prijatelkata propadna, sega raboti za 8000 den i edvaj krpat kraj so kraj. Ima meseci koga ne im stignuvaat pari za hrana, pa se grebat i molat od negovi/nejzini. Go prokolna mislam toj stan milion pati do sega, baska vo meguvreme bebe im se rodi. A sveki kako da im se siti na situacijata, duri iskoristila situacija da prerece epa koga ne vi odgovarase so nas... Jas istoto bi go napravila ovde iako ziveeme pod kirija i nemam vrska so sveki. Sekako plakame kirija, zosto nekomu da otplakam stan, koga mozam svoj da otplakam. Dali kirija dali rata ke moram da platam, ama odi soberi pari za ucestvo da te vidam... Da se vratime na temata, od sam poubavo nema! So moite roditeli ne bi ziveela, a ne so tugi. Sam aga, sam pasa. Razlikata vo godini samo e dovolna da si go napravi svoeto (cest na isklucoci). Jas od mojata svekrva nisto ne ocekuvam, i da resime da odime kaj niv da ziveeme, stanot e ednosoben, nema kade. I da cekame da ni go ostavat ke odi toj stan na pola, edna polovina na mm i pak nisto. Taka da, si znaev unapred za kogo se mazam, i sega kako i togas me interesira samo sto poseduvam licno jas, a ne svekrva,svekor,maz. Samo mir doma da imam, za drugo leb i sol sto se vika ke jadam i ke se snajdam.
Не е до школувањето, до кликерот е. Јас не сум школувана, т.е. со средно сум, и тоа не е хендикеп никаков. Ако не сум завршила школо, ме бива за нешто друго. Се што знам да работам ќе пробам да работам, и ќе знам дека сум пробала и да не успеам, немораш да имаш работно место и работно време да имаш пари, постојат и други начини. Еве имам сега за една свадба китенки да правам, 650 парчиња, по 10 денари од парче, колку толку, мене ми е доста, за дома седење со две бебиња таман, подобро да ги имам отколку да ги немам, со тие пари сметка за струја ќе си покријам. Некоја знае да шминка, нека шминка за пари, ќе си заработи некој денар, секој за нешто го бива па да му ебеш матер не се сите родени за касиерки. Јас да работам во конфекција ко шивачка и да научам да шијам и кројам, опинциве ќе ми ги видат таму, одма од дома ќе почнам да си работам и да си бидам сам свој газда. Затоа пак ќе речам, до кликерот е. Друго, ајде нека не купуваат стан, ако толку немаат, нека си одат под кирија бе. Двајца со минималец МОЖАТ тврдам дека МОЖАТ да си ја покријат киријата, јадењето и режијата, АКО(!) живеат поскромно. Под поскромно не мислам да макаат леб и сол, туку да се научат на живот во своите граници на можностите. Да перат и метат на ефтина струја, да не фрлаат јадење, секој денар разумно да го трошат, да не пушат цигари кои се луксуз, да се разбереме, познавам жена која пред повеќе од 10 години се пресели во Австралија и таму ги откажа цигарите оти се скапи, значи се може, а сега се и кај нас скапи, во Мк незнам колку, во БиХ кутија е 4 ипол марки просек, а тоа е 100 и нешто денари, а 100 и нешто денари на дневна база не е малце. Двајцата да се пушачи, 200 денари во просек за цигари. Тури месечно по колку се даваат пари за цигари, ете ти ја киријата, во помал град. Друго од секојдневниот живот, познавам двајца што се земаа пред 3 години, предходно беа во врска 100 години, се населија кај неговите дома, во 2 сопчиња, родија и дете плус, ДВАЈЦАТА пушат цигари, значи ДВАЈЦАТА!!! и снаата кука како детето свекрва и го окупирала, си го рачунала како за нејзино и си го воспитувала по свој есап. Епа драга моја госпоѓо, ти и маж ти да не пушите месечно да ги тргате секој ден парите што за цигари ги давате ќе си ја покриете киријата и ти ќе му бидеш мајка на син ти, а не свекрва ти да му биде мајка. Настрана ќе го тргнам и фактот што истиве двајца за кои зборувам редовно гледам дека си шеткараат таму ваму, и летоска на 2 одмора беа. Госпоѓата се фарба со плава фарба и носи непотерани коси. Е да ми извините, ама не ве жалам, ИЧ. Плус подстанар можеш да бидеш некој период, немораш цел живот, ете ако сега немаш услов за кредит, можеби ќе имаш за 3-4-5 години, небитно.
А кој дел од толку им е капацитет не го разбра? Некои луѓе имаат природни ограничувања и толку им е максимумот. Јас не мислам дека со 15.000 денари фамилија може да се крепи, па уште и со деца, па и кирии. Колку сака нека е скромнио живеењето. Луѓето ќе имаат 5000 за кирија и уште толку за сметки. Со другите 5 што побрзо. А според твојава логика ем подстанари ќе бидат, ем и ќе заштедат нешто за неколку години. Не си реална. ПС. не мора секогаш да земаме екстремни случаи каде пушат, пијат т.е. некои растурикуќи. Скромни луѓе многу сиромашно живеат, па ете немаат ништо да си приуштат.
Имало моменти во животот кога сум имала 10 денари а имало моменти и кога не сум имала за што куче да ме касне. Имало моменти и кога не сум имала 25 денари со комбе од работа дома да си одам, па сум верглала пешки. Имаше моменти кога работев на море имав да трошам за себе што ми душа сака. Имаше моменти кога дојдов во БиХ без работа и јас и мм. Дојдовме така што имавме пари 2 кирии унапред да си уплатиме и во рок од 1 месец да најдеме работа за да можеме да се покриваме. Во ниеден момент од мојов живот не помислив да и се тупам на свекрва ми. И тоа пази, во туѓа земја, која се вика Босна и Херцеговина и е тука некаде по ниво на мизерија со Македонија. Имаше па моменти и кога се вработив во биХ. И маж ми работеше фасади кога дојдовме, па тоа не значи дека остана фасадер. Така е во животот, имаш и немаш, и обратно. Немора да значи дека цел живот истиот ритам ќе ти биде. Може ќе му излезе понатаму во животот на некој од нив двајца убава прилика за работа, немора да значи дека на минималец цел живот ќе бидат. А на некоја ако и е капацитетот за касиерка цел живот, јеби га, треба и такви да има на светот, ама и да е касиерка она, и маж и да работи на мешалица за малтер, ќе заработат за кирија. Секој може да заработи за кирија.
Не се разбираме. Не викам со свекрва да се живее и да не се трудиме за повеќе. Ама на некој колку и да се труди, толку му е. Не е снаодлив, не е проактивен, нема некои посебни вештини за да се снаоѓа на страна. Толку му е капацитетот и можностите.
Не се согласувам со тебе. Демек ако работиш ќе имаш? Мене од последниве 3 работни места продавав по бутици и ми должат по 3 плати, буквално цела година немам денар свртено а одев им работев на други. Јас не сум мажена и жива среќа што немам деца. Сите ми викаа џабе работи џабе не седи па еве сега немам начин парите да си ги земам. Не зависи само од нас некогаш зависи и од околината.
Еми ако е така шо да му праиме на таквиот. За такви во животот постои една фраза, се вика Јеби га... Има па и такви шо живеат во руина и клепаат по 5 деца... Секакви има, ако го разглабаме секој посебно, тоа е. Јеби га.
^Не сум мажена и можеби не сум компетентна да коментирам на темава, ама се сложувам со @kukla21 . Тешко дека млад брачен пар, и двата со минимална плата, можат да живеат под кирија без проблем. Не сум сигурна дали во Скопје можи да се најди стан под 150 евра кирија, ама еве да не грешам , нека биди гарсоњера од 100 евра. Плус сметките доаѓа околу 10 000 денари. Ај додека се двајца можеби ќе го поминат месецот со штедење на секој денар, колку да имаат за храна, иако тоа не е живот, туку преживување. А што кога ќе дојде време за деца? Не е така лесно како што изгледа. Поготово во нашата држава каде што во секој момент можиш да останиш без работа.
Ти мислиш го проколнуваат станот, ама не сум сигурна дека и они исто мислат. Штом свекрвата е таква поарно им е башка, па макар леб и сол јадел. Знаеле они со кој си имаат работа затоа си се нафатиле на ризик. А животот е падови и подеми. Сега зема 8000 плата, утре може 28000 кредитот така или вака ќе го исплатат станот ќе им остане. Не лупам на памет и јас сум со станбен кредит, со едно дете, а на пат е второ дете. Има секакви моменти и месеци. Еднаш не сум зажалила што заглавивме. Конкретно првите години беа полесни, па после дојде тежок период, па пак се подоправивме, па пак доле, многу доле, сега сме супер финансиски. И замисли стигнавме на уште неколку години до крај. И ни еднаш не сум си рекла леле што ми требаше ова, дури и кога бевме до крај во минус на сите сметки. Самата знаеш што значи да си свој на свое. Така и твоите пријатели. А дека се може се може. Никој не може да ме убеди во спротивното. @zara* кој ги плаќа плочките и ламинатот. Ако си го плаќате вие неможе свекорот да го откаже. Односно го купуваш, носиш дома без збор и крај. Не ќе го товари тој назад. Ако го плаќа он што ќе му правиш.
Жалам ако било така. Што превзема во врска со тоа? Или остави така да ти останат должни? Мислам, настрана од сето ова, јас би им пратила или дечко да ги раздрма, или татко, брат, братучед, небитно. Или на фејсбук и интернет има да ги разгласам кои се и што се, цел град да им се смее.
Па нема да живеат под кирија без проблем. Без проблем подразбира сами, со навреме платена кирија во трособен стан, со полн фрижидер, на одмор минимум еднаш и зимување, нокти, депилации и чупање веѓи по козметичар, најнов мобилен телефон и коса фарбана ОМБРЕ. Ќе живеат поскромно и постиснато, ама мирно. Нема да пушат цигари дневно по 2 кутии и така. Таков е животот ко подстанар. Сам, скромен, со клучот на врата, ама мирен и раатисан. Затоа реков горе, нема и јаре и паре, особено во нашиве земји. Или ќе се стиснеш и ќе бидеш раат, или ќе бидеш госпоѓа со омбре фризура и слимс цигари под на свекрва ти покривот, кај што свекрва ти е газда. Или-или. Јеби га
Во право си. Стан под 200е во Скопје е мислена именка. Дури и гарсоњерите веќе не се по 100е, поминаа тие времиња. Двособни станови (со 1 спална) се минимум 200е, трособни од 200е нагоре. Ептен ако некому му се посреќи па да најде фин стан за 150е, ама обично ваквите се со пола мебел кој фали или пред распаѓање, од времињата на Тито и имаат многу фалинки за подмирување кои газдата секако не ги средил.