@Devojka100 Да се разбереме. Со мои лични финансии и живот никој на овој свет не може да ми забрани мои потреби па и луксузи. Ете може некој нема памет да се сети дека е срамота да се меша таму каде што ама баш не му е место ама па затоа јас никогаш не би премолчела а камоли да не си дозволам да си купам се што ми лежи на срце поготово за мое чедо.
Mnogu odrekuvanja ima dodeka stvaras nesto svoe,dodeka si vo krediti do gusa bidejki otplakas svoj krov nad glava,bidejki svekrvata e takva kakva sto e i nemoze da se najde zaednicki jazik so nea(nesakam da navleguvam vo diskusija za naodjanje zaednicki jazik,sekoja misli deka drgata treba da popusti). Koga pisuvav vo temata za kriza so stambeno prasanje(taka mislam deka se vikase temata)deka se otepavme grav jadejki-ova simbolicno e kazano,edno cudo zeni me napadnaa deka sum vakva onakva, 100 godini li ke se zivee ,abe gluposti pisuvaa samo da se opravdaat za zivotot vo zaednica. Sega da treba od pocetok da go odam istiot pat, bez dvoumenje bi trgnala,samo sto sega od prv den bi zapicnala so ,,gravot",ne bi se obidela nitu 1 nedela da ziveam vo zaednica.
Taka e. A sto da pravam jas sto sum 4 god vo zaednica,(imame pari za kirija ama mazot ne sakal) a jetrva mi pod kirija......iii ne go poti gazot si ja drzI p**** svekrvata I plaka kirija I jadenje I nosi. Ima nekoj ako ne e sposoben vo dzebot, sposoben e vo umot. Im zavviduvam na vakvi zeni
Се согласувам со кукла. Што ти е крива јатрвата? И ти исто ко јатрва ми. Јас не сум крива што јатрва ми живее во заедница и не можат да се одвојат.
A pa so starite ne da ke si najaden,sto da ti kazam? Toa e losoto,em te tepaat em ne ti davaat da places. Smetki plakas pola,sto e ok,ama odat po tebe i ti gasat bojler,sijalica dodeka si vo wc,jadenje cekaat da kupis da go napolnis friziderot i sto e najbolno em naodjaat maani za kulenoto em si jadat od istoto. Epa toa e... Plakas se po pola ,a ramnopravnost nikade,ne te reckaat 2 %. Resenieto se znae,ama retko koj ima odlucnost da se nafati osobeno mazite koi se drzat za starite ko slepi za stap.
Аман со тоа свекрата носела јадење како нешто најлошо на свет е или пак ка тепа снаата за да и готви свекрвата. И мене ми готви сврекрвата повремено. Што има тука лошо? Желба нејзина е. Освен да и бидам благодарна немам што друго да кажам. Ама за друго што треба секогаш и стојам на располагање. Се чувствувам должно. Ако помага не чини, ако не помага пак не чини.
И ова држи вода. Имам другарка што живее со старите, кога ми ги кажуваше трошковите во заедницата, и викам па тебе исто ти се фаќа дали си овде или си подстанар, мислиш заштедуваш нешто со нив, а уствари ништо на видело. Плус па и нејзините свекор и свекрва имаат уште еден син и снаа кои живеат во друг град, и им полнат кесиња од заедничкиот фрижидер им праќаат, купија заедничка кола со старите, ѓомити на кредит по пола да ја плаќаат, младиве сами го плаќаат кредитот, а колава ко заедничка се есапи. Се гребела свекрвата на другаркава од неа 50 евра и умрел некој чичко па сите роднини учествувале да го платат погребот, парите никогаш не и ги вратила. На едниот син куќа цакум пакум направена во наследство, а на другарка ми и маж и плац само празен, без дозвола за градба и врагови кои коштаат богатство. Јас и викам, ти си луда што седиш со нив уште, ама ете, не слуша, страв им е од кирија. Чим ти е страв, трпи си, јебига.
I jas se soglasuvam so vas, ona ne mi e kriva. Tuku mislata mi bese za toa sto se zborese demek ako ne sakas da sedis vo zaednica, ispoti si go gazot, raboti I plakaj si kirija pa zivej na mirna glava sama so mazot. Nejze ne I e potrebno da rabotI I da prekriva smetki za da I bide mirna glavata... svekrvata se I plaka.
Колку си во право. Пред повеќе години и јас во една од темите пишував, најверојатно во таа истата за криза за станбено прашање колку е трнлив патот. Односно како ние обезбедивме пари за учество за стан, а остатокот со кредит. Дека си штедевме повеќе години пред воопшто да почнеме заеднички живот и дека заедничкото живеење го одложивме покасно се со цел кога ќе влеземе во брак да имаме здрава основа. И мене ме нападнаа со рафали, од типот на колку животи ќе живеам, што било тоа живот без едно одење на одмор, или како тоа поклони по родендени скромни сум купувала и чоколади на внуци не сум купувала, па како тоа до триесет години со мама и тато сум си живеела, па кога ќе сум раѓала, абе смешки. Баш ко што викаш оправдувајќи го својот статус во заедница. И еве сега истите тие уште со истите проблеми од заедницата. А јас за мојот пат можам само да кажам дека да треба пак би постапила исто. Душевниот мир и мирот во домот ми значи се. На кредитот му се гледа крајот, а јас имам и среќен брак и семејство, и дете и второ на пат, што значи ништо не ни фали покасно што сме формирала семејство, напротив само сме создале услови и здрава основа. И не, не тврдам дека за да бидеш среќен во бракот мора да живееш посебно. Но сепак заедницата често ги комплицира односите помеѓу мажот и жената и бара доста компромиси. Кој знае да прави компромис браво за него, јас за себе знаев дека незнам, па затоа се одлучивм за потешкиот начин.
Дали некоја од вас ете ќе се обиде да најде една позитивна страна на свекрвата. Де бе луѓе ништо ли не чини?! Вие и помошта ја сметате како упикување и мешање, не мора по дифолт секогаш секоја работа да ја гледате негативно. Аман. Сакала да помогне, па сака мајка е вам ако не помогне на кому. Не сакала да помогне, нека ја.. нека не помага. Нејзино си е тоа. Па и некогаш да преминете преку некоја работа нема рог да ви никне на чело. Па и кафе да испиете што има тука лошо. Ќе солела памет, па нека соли вапе е колку ќе послушате и ќе примените. Знам дека има многу злобен народ. Но.. Тука и некои проблеми баш не се проблеми туки лигавења повеќе. Не зборувам за никого конкретно онака пишувам генерално.
Колку што реално има проблеми ама 50 посто од проблемите се напумпани и непотребни Се лутите на се и сешто не пробувате да ја гледате ситуацијата од друга страна Знам дека изгледа стршно и како да е којзнае каков проблем ама тоа си го прави искуството Млади сте и избувливи не незнаете како ситуацијата да си ја свртите во ваша корист ама тоа е искуството си го праве своето После некој агодина ке се смеете и чудете за какви банални работи сте се замарале Има и исклучоци стварно злобни свекрви ама и злобни снаи има да се разбереме Живејте си го животот како шо вие сакате од едно уво влегува од друго излегува што ви одговара правете си што не исто ко да не сте го чуле ова е за ваше добро да си ги чувате нервите за да си ги гледате дечињата
Opsto za se e taka takov mentalitet imame so narod sme svarno ne mi e jasno nikoj na nikogo ne mu cini se samo mani da se najdi pa i za svekrva i za se ... Mnogu jasno deka ne moze dvete strani da se soglasuvaat koga se razlika vo godini mnogu generacii da ne recam i nemaat isto mislene ...so majka ke se skaras ,a ne pak so svekrva Ako pomaga zosto pomaga ako ne pomaga oti pa ne pomaga zatoa sekoj baska za miren brak Koga vo zivotot ke dojdat vistinski problemi i gajlina ke videte deka problemot narecen ,,svekrva,,e gola voda vo odnos na se sto nosi zivotot ...
Јас па не ни сакам свекрва ми да ми гледа децата. Сега баба ми е тука уште неколку дена ќе си оди, и од таа гледна точка на пример, на баба можам да и речам бабо немој вака со децата, или немој така или ќе си подвикнеме една на друга и пак кафе ќе се напиеме после тоа, а ај на свекрва оди речи и, немој ова или немој она со децата, одма носот до небо ќе го дигне. Ете мојава запна само што си дојдов од болница децава тек испилени кога ги зашлака да ги бацува, мене ми беше шубе да си ги бацам шо ги родив, она битно ги зашлака, и сега мене неубаво ми падна, а неможам да и речам, му реков на мм да и рече, значи несакам децата никој да ми ги бацува и да им хухка со здивови. Тогаш за тогаш, после пак истата песна. И пак му реков на мм да и каже. И и кажа уште еднаш, ќе видам дали ќе ги бацува пак кога ќе се видиме, е ако продолжи тогаш јас ќе и кажам, па ако сака и нека се лути и шо сака нека прави. Од кај бе луѓево се научиле да бацуваат бебиња мали?
Од милост и љубов,можеби Офи... Што знам,да дочекам внуче,мислам ќе се удавам од љубов кон него...добро бакнување на лице не,ама ножињата
Офи а оти да неможам да и кажам на свекрвата? Ако неможам за бацувањето,ете да речеме ке дојде друга фаза околу јадењето. За се ококу детето си кажувам и крај. Кој се лути нека му стои. Мое дете мои одлуки. Ако е тоа пресудно за помош ич нека не помага.
@Offspring imav nekade spodeleno moja situacija so sveki vo vrska so bacuvanjeto. Mojata uste pred jas da ostanam bremena ja gledav kako go slapa vnuceto od vnuka i. Maliot abe se gusese mislam deka. Pa mirno se pogodi ne pistese, se cudev kako. Znaci si lezi bebe staro 5 mes ona nad nego mu zbori vo lice, pa koga ke pocne po obrazi da go stiska i da go bacuva po nose, lice, a koga porasna i vo usta go bacuvaa. Mene grozna mi bese gletkata ama gajle mi e neli sto ima da se mesam pa da recam, ama mm i vika leleee na sto lici toa nemoj grevce malo e mnogu. A ona na toa samo si vikase kako ne, nisto ne mu e, da znae deka go sakam premnogu OMG! Posle so mm diskutirame vika abe taka e kaj nas, od milost toa, ama vo sekoj slucaj ne izgleda ubavo. Jas licno bi i kazala ako go pravi istoto, ne mislam crvenila da lecam i mackam so kremi, bidejki nekoj si zamislil deka toa e nacin za bebeto da ja saka. Pa kako sto sum gadliva, a ona nema oset, ja gasi cigarata i mu doaga na maloto vo faca mu zbori, odma bi i rekla pa neka se luti ako saka. Ma ne svekrva, majka, tatko, koj saka neka e. Za necij keif deteto so crveni obrazi da mi se sheta. Vnuk mi den denes go nemam baceno vo obraz, iako ima 3 god. Vo glavce ke go bacnam, izguskam i dovolno e, nema potreba od stiskanje i gnjavenje. Ama neli ne sekoj razmisluva taka.
Не ја признавам таа љубов и милост со шлапање бебиња по образи и рачиња. Прв ден од болница со двете деца го имавме тој муабет со свеки. Дојде мртва болна со вирус кога излегов со ќерка ми од болница, не покажа одма после кажа дека кивала и имала малку темпераура. Фала ти ептен значи. Со син ми, бебе новороденче што спие зема да ми го расоблака да му го видела курето затоа што бил убав како девојче сме ја лажеле дека е машко, што и да значи тоа. Не успеа нормално, мм ја спречи пред да зинам. Тие такви старски работи не ги прифаќам, и јас изразувам љубов ама на цивилизиран начин. Не ми е воопшто незгодно да кажам, иако мм ме претркува па ретко имам потреба. Само рачињата баба да ги баци. Бабо, рачињата кои сакаш а ги бациш ќе завршат во уста за две секунди. Можеби претерувам, ама не сакам и крај. Ни мои ни негови. Или пак насилно држење на ќерка ми со цела сила додека рита како диво прасе, за да се сликала. Како бе на мајка ми не и текнува такво нешто?! Значи вришти и рита, оваа крвнички ја стиска. Аха, важи. Затоа ја гледа три пати годишно, а се' се мислам и тоа дека и' е многу.
Mojot pa 3 god. ne da go slakaat tuku go lizat go pijat po obrazite aman Gospode boze uste jazik v usta da mu stavat, nekulturni niedni nemaat nikakov karakter. Isto I za slikanjeto, go stiskaat iako deteto place. Koga I da gledaat deka deteto e mn privrzan za mene kaj odam jas I toj po mene oni poluduvaat, I ne da krijat tuku javno si kazuvat. ....lele si poludel po majka ti, dojdi da ti zalepam edna bezobraz i niedni, mi go ucat deteto da me vika po ime a ne mamo. Go stipka svekorot deteto i go sega a on kutroto place saka kaj mene, velam ajde dojdi....svekoro go stiskaat veli ne vikaj ja ( imeto) I ke te pustam, ccccc luge bez KULTURA ufff. Koga I da vika mammaa oni ne mamma po ime vikaj ja...a kolku I da I'm kazuvas dzabe ko na magare da zboris, eee pa malo e on so nego li ke se raspravas, sto ako ne te vika mamo, mene sto ne me vika at mamo sto da napravam? Ka koj ti e kriv sto ne si gi naucila na osnoval zbor mama I tato. I zatoa sega I mojot go ucete da ne me vika mama tuku po ime. Ama dzabe magarinja bez OSNOVNA KULTURA
Јас да сум на твое место не да и викам и да се надевам на подобро утре туку ќе и се раздерам на сет глас па и ќе си земам дете и со се партали од одма ќе си заминам. Нема да го трпам тоа ни една минута.