Свекрвите и снаите – проблеми

Discussion in 'Брак' started by zdravkova, Dec 1, 2009.

1. artemidis

artemidis Популарен член

Еве го реално твојот проблем. Ако маж ти е муле ти што си :?: |(
    Не можам да сфатам како човекот со кого сте заедно и делите и добро и лошо, го сакате и го делите креветот со него може да го наречете муле :envy:
    Околу проблемот (кој реално не е проблем, туку нетрпеливост и одбивнот затоа што тоа е свекрва а не комшивка или пријателка), има жени задоени со тоа дека свекрва се мрази, па и Мајка Тереза да е лоша е.

vitamina, eloves, Ana_mk and 7 others like this.
  2. Black girl

Black girl Форумски идол

Мила, кај свекрвите на гости, а кај мајките? Дека е мајка е дозволено да каже да се помогне или да се пожали. Мајката не може ништо да ја замени, тоа е факт. И јас со мајка ми си кажувам се што ми лежи на душа, а со свекрвата секакo не можам. Ама сепак, дека му е мајка на маж ми, па гледам барем во тие два часа што ќе ме покани на ручек да направам политика колку и да ми оди на нерви некогаш.

3. friendy

friendy Форумски идол

Толку ли е тешко да се направи компромис на таков ден?
    Во ред те поканиле на гости и можеби нормално е како гостин да чекаш некој да ти принесе/раскрене, но веројатно од претходно си ги познавала секојдневните навики на тие луѓе и си знаела што се очекува од тебе, а и ти од нив. Колку треба да се процени човек и да се реагира на начин на кој тој функционира?
    Сигурно од вчера не си во таа куќа?!

Јас визуелно си ја замислив ситуацијата и не видов ништо лошо во:
    - поставување на маса за ручек каде би требало да ги собере сите присутни;
    - суптилно барање помош од гостинката да подготви салата на начин на кој секојдневно ја спремаат и тоа за четворица.

Изговор-на таков ден не се спрема храна. Е кога ако не на Велигден, Божиќ?!
    Што да ти кажам?
    За погрешен маж си се омажила.:|

Last edited by a moderator: Apr 18, 2017
    eloves, bittersweet, Dust and 2 others like this.
  4. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Не гледам некој страшен проблем тука. Не е нешто што би требало да се стави при срце, и да избие револт. Некогаш самите непотребно си правиме од ништо нешто.

joy1 likes this.
  5. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Јас не гледам ништо лошо во тоа да помогнеш на твои блиски. Дома секако дека работам, ама помагам и кај бабите и кај идната свекрва. Пример на фамилијарни ручеци кај бабите мажите прават скара, ние местиме маси, правиме кафе.

Штом викаш некого на гости значи го удостојуваш и ти значи. Помош при местење и раскревање маса кај одредени луѓе и ми е задоволство. Пример јас кај идната свекрва одам и помагам ден пред некој празник, слава, роденден. Ич не ми е тешко да соберам тањири од маса и да исчистам остатоци од храна а таа да ги измие или да ги ставам вилушките и ножевите во посебен сад да се киснат. Ама за некого што местел маси претходно и што цела вечер станувал да им сипе пиење на гостите е огромна помош.

Е добро, колку може да ви се меша кога живеете одделно? Доколку имате други проблеми кои не се од типот "ме тераше маса да наместам и раскренам", тогаш треба да зборуваш со маж ти.
    Вие дома гладувате ли за празници? И дома кај тебе ќе си местела маса и кај свекрвата на гости. Дали ќе ставиш 5 копмплети плус не е проблем.
    Жената има таков карактер и ти нема да ја смениш. Ама затоа можеш да се договориш со маж ти како ќе функционирање. Протестирање за празник дека она те терала да работиш е ниско и скроз непотребно.
    Гости кај братучеди од второ колено не е исто ко гости кај свекрва. Исто ќе му дојде ко маж ти да отиде кај твоите на гости и да се навреди јер татко ти го замолил дрва да исцепка оти него раката го боли.

Last edited by a moderator: Apr 18, 2017
  6. Black girl

Black girl Форумски идол

Абе и кај братучеди од второ колено ќе помогнеш ако се собираш пример да правиш скара. Сигурно нема да седам со скрстени раце, а другите да ми носат, а јас као празнувам и не работам ништо.

7. AURUA

AURUA Истакнат член

Јас имав мака ја споделив. Лажам,не лажам кој како сака нека мисли. Благодарам за се што прочитав. Тоа е што е, моја грешка е што воопшто дозволив да бидам гост каде што очигледно не било планирано да сум гост. Да не опишувам какви коментари слушнав дека има за мене а ги шири по други. Помалку ќе ме болеше мене да ми ги каже лично,а не да се раскажува кај треба и не треба. АМа тоа е.

8. Sesil

Sesil Moderator Staff Member

Сите мислења надвор од темата се избришани.

И уште еднаш ве замолувам да не провоцирате и навлегувате во расправии. АКо некој мислете дека трола, навредува, провоцира - пријавете, не реплицирајте. АКо мислете дека лаже, манипулира итн, имате опција ,,игнорирај,,

Ве молам да ги почитувате правилата на форумов.

Petar80 and Dust like this.
  9. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Зависи колку сме блиски. Ама пример ако сум поканета на слава, таму сигурно има некоја личност која е поблиска до домаќинката, па јас не се мешам. Е сега дружба за скара на викендица со друштво секако дека треба сите да се ангажираат. Домовите кај мајка, свекрва, баби се места кај што е културно да помогнеш. Те викнале на гости, спремале, пред се ти отвориле врати од својот дом и не бива да си со сите четири во вис.

joy1, Luna91 and toogood like this.
  10. elena.mak

elena.mak Популарен член

Ама баш исто! Зборот од уста ми го зеде. Кај мене се гостинки, јас кај нив исто.

AURUA and iki26 like this.
  11. Ana_mk

Ana_mk Истакнат член

Jas ziveam vo zaednica so svekor I svekrva normalno na poseben sprat so poseben vlez ITN. I pogolemiot del od denot go pominuvaat so nas.Ako ne se kacat na sabajle za kafe ili opsto da ne dojdat podolgo vreme,znaci zboram za vo denot jas odam kaj niv Zato moj sovet pokazi malku tolerancija I pocit prema lugeto ako sakas da te pocituvaat..

Mari*, kuc, Elen4e_sonce and 3 others like this.
  12. AURUA

AURUA Истакнат член

Така и треба. Се знае редот кој на кому е гостин. А не те викам на гости за да те командам како ми чини зошто си ми дошол дома и сега те третирам како ентериер и ке те поместувам,шетам ваму-таму зошто ми се може.

13. afrodita26

afrodita26 Популарен член

Дoбрo штo те кoмaндaa,дa кoпaш,дa oрaш?Ете мoже те зaмoлилa свекрвa ти дa нaместите пa зaеднo дa седните,нели беше мнoгу дoбрa и културнa женa.Акo тoлку несaкaш дa гo мрдниш г.зoт кaжи и декa си гoстинкa и гoтoвo не дa прaвиш дрaми.

Lolipop23, joy1, stetoskop and 4 others like this.
  14. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

И после ќе речете снаите светици, свекрвите ѓаволици.
    Се има, во проблемот е свекрвата крива што ја сметала за ќерка, а на снаата проблемот е што сакала да биде угостена ко КРАЛИЦА да ја служи свекрвата, кој на кого му работи кликерот.

Не е до вас, до стереотипите е. Мамичка ве служи, ве рани, ве пере и после и свеќи тоа треба да го прави, во спротивно не била угостена, не требало да се помага.
    Ууу мене свекрва ми(некоја идна бог знае која ќе ми се падне) да ми рече те сметам за ќерка и да ме прашува што како и да ми трча со рецепти ми е најнормално, зашто во денешно време си кубат коси.
    Култура бе, на последно место, прво угостувањето ко КРАЛИЦА.

okcenzi, *Amethyst*, eloves and 6 others like this.
  15. forumce

forumce Форумски идол

Како може во таа куќа каде што сте израснале и која била ваш дом пред да се омажите, да се чувствувате како гостинка и да чекате да ве угостат како што сакате. Јас кога сум одила кај моите, сум правела и ручек, ако моите не си дошле од работа, сум варела кафе, миела садови. Па ако за таа куќа, која до вчера била мој дом, сум гостинка, не знам што да кажам. Моментално во заедница живееме, ама уште малку ќе се одделеме. И ако ме викне свекрвата на еден ручек, нема да ми падне круната ако помогнам, кога јас ќе имам потреба од неа, па и таа ќе ми помогне.

Masnickaaa, DAngel, okcenzi and 16 others like this.
  16. Black girl

Black girl Форумски идол

Еее, ама за да помогнат се гости, а за делба на имот и за одење кај мајките секој ден се како дома.

Rama, Dust, elimkd and 3 others like this.
  17. iki26

iki26 Популарен член

Фино и лепо сум гостинка кај МАМА. Ако не викне на ручек значи има однапред испланирано што ќе се јаде и пие. Нема што да се докажувам или изигравам домаќинка кога на гости кај моите седам неколку часа и си одам дома. Значи јас лично кај мајка ми одам да се одморам, т.е. да си поиграат со малата, да седнам да јадам како што треба, а не од нанозе или брзински, да пијам раат кафе 15 мин полека, а не како дома или ладно ќе го пијам, или ќе го шмркнам набрзински, и ред други работи. А да сум на поседок неколку дена тогаш да, можам да помогнам и раскревам и слично. А за 3,4 часа и кај свеќи и кај мама сум гостинка

kjukli, Kitten, Aneta92 and 4 others like this.
  18. forumce

forumce Форумски идол

За празникот бевме кај моите на ручек, се најадовме, напивме и додека мајка ми вареше кафе сопругот и јас станавме да ја раскренеме масата.Една минута ни одземе тоа и воопшто не се изморивме. Нема рацете да ме заболат ако ги тргнам чиниите од маса. За мене си кажувам, за вас не знам. Можеби ви е тешко тоа. И кога сум одила на гости кај братучеди, тетки сум помагала, оти се осеќам како дома, мене тие неколку минути нема да ме изморат, а на нив ќе им значат многу.

19. Black girl

Black girl Форумски идол

Исто и јас. Кај мајка ми и кај свекрва ми помагам во поставување или раскревање на масата. Што ако сум отишла на 3, 4 саати и што ако помогнам. Утре и мене ќе ми затреба помош од нив кога ќе имам дете. Не можам така четирите во виc, незгодно ми е, а и плус ко што рече ти, тоа одзема неколку минути. За кај други роднини не се мешам во тоа.

afrodita26, Rama and Dust like this.
  20. forumce

forumce Форумски идол

И мене ми е незгодно така, они да спремат се, а јас како принцеза да седнам, да се најадам и станам. Па јас утре ќе имам дете, ќе треба некој да го причува некогаш.
    За помагање кај роднини, помагам само за оние кои ги сметам за ептен блиски и за кои знам дека и тие ќе ми помогнат.

Rama, Dust and Black girl like this.