Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.464
    Секој со свое мислење. Искрено мајка ми секогаш кога одам кај нив вика оди легни ако ти се спие, одмори се, оди прошетај, види се со пријателки и слично. Значи кај нив сум free во секој поглед. А кај роднини никогаш ниту сум се мешала ниту ми се мешале. Исто и кај свеќи. Често со ММ ручаме кај нив, и ја одтаваме малата да си поиграат или што и да прават, а ние или на кафе да излеземе или едно крукче на воздух и сл. Кај секого е различно, и лично мидлам дека нема врска со дигање нозе у вис. Кој како си сваќа.

На Barbie20, CameliaMiller, Kitten и 4 други им се допаѓа ова.
  2. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.571
    Допаѓања:
    174.992
    More....nekoi nasle,pa zasle.
    Rani kuce,da te lae.
    Racete nema da se isusat ako potfatis nesto, tuku taka ste nacekale.

На okcenzi, Вереничка, AngelOfArh и 13 други им се допаѓа ова.
  3. AURUA

AURUA Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    2.608
    Ко јас да сум го пишувала ова, исто од а до ш. И не дека сакам да сум кралица,туку само гостинка исто како секој што ќе му одворам врата во мојот дом ми е. И не не очекувам да ми помага. Ако сум неспособна од било каква причина да неможам достоинствено да дочекам гости има други начини да бидат добро угостени а не понижени од моја стана,да ги ставам во непријатна ситуација да се осетат како никогаш во иднина да не сакаат да ми дојдат на гости.

4. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.725
    Допаѓања:
    40.111
    Мене никој не ме приморува да помогнам и не се осетам понижена и неугостена ако помогнам, напротив. Ако одам прв пат да, ќе се почувствувам така, ама кај луѓе што ги сметам за многу блиски воопшто не се осеќам приморена и понижена. Ама, секој со своите оправдувања.

На Rama, Dust, Black girl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.331
    AURUA напиша:
    Lele
    Ova ic ne e ubavo od tebe.
    Ve viknala zenata saka den praznik ubavo da pomine, site na edna masa da sednat, kako vaka se ponasas.
    Pa taa zena e 30 god postara od tebe, umorna e. Sto tuka ima strasno site po nesto da fatite i op ke namestite.
    Koj ti dozvoluva da i go rasipes praznicnoto raspolozenie. Sto e tolku komplicirano 6 cinii da se stavat na masa.

Mojata svekrva ima 80 god i sega sto treba da pravime, da ne odime kaj nejze zosto treba site po nekoja cinija da namestime. Pa se sprema zenata najmalku nedela odnapred, da kupi, da spremi i na kraj golema rabota da postavime i site po edna cinija da digneme od masa.
    A utre koj ke pominuva so usisivac, WC pak precistuvanje.......

Za vakvi raboti brakovi se rasturaat. Veruvaj.
    Mm te trpi ama imaj vpredvid , moj, moj, preku moj.
    Si procitala li kolku pati pisale " vo pocetokot bese na moja strana ama sega veke ne". Epa toa e toa.

Последна измена од модератор: 20 април 2017
    На Elenche87, Lolipop23, m.i.g и 14 други им се допаѓа ова.
  6. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    20.580
    Не сфаќам... Од една страна гостинка да е кај свеки, од друга страна да кажува на која маса ќе се јаде. Демек да те служат, ама ти да кажуваш како и каде?
    И кој е тој обичај за време на празник дека не се готви? Ќути не спомнувај такво нешто веќе ќе ти се смејат.
    А ако сакаш да си гостинка кај свеки, твое право, ама тогаш ќе си ручаш таму кај што си испланирале домаќините да се руча.

На Lolipop23, m.i.g, okcenzi и 14 други им се допаѓа ова.
  7. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.113
    Таму кај што сум израснала нема да бидам гостинка, а ни таму каде што ќе одам нема да се поставам така. Нема да ми се исушат рацете ако раскревам тањири или помогнам со масата.

На stetoskop, ALISA0000, eloves и 6 други им се допаѓа ова.
  8. AURUA

AURUA Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    2.608
    Значи колку луѓе не има толку различни табиети. Ете јас,кукла21,ики26 и неколку се изјаснивме на гости сме гостини а кај нас на гости гостите ни се тоа што се. И ние имаме право на вакво мислење и вие на такво какво што имате мислење. До бескрај може да се полемизира кој е во право а кој не. Финтата е дека секој индивидуално ќе си процени/проценил како треба да се однесува. Балгодарам за изнесените мислења поттикнати од моето непријатно чувство преточено во коментар за семејниов празник.

9. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    20.580
    Не ги мешај другите. Тие кажаа дека сакаат да се гости кај мајките и свекрвите, а не рекоа дека сакаат и се по нивно да е таму. Ти се напна оти сакале заедно на трпезариска маса да ручате, а ти сакаш двајца по двајца на Велигден во кујна.
    Плус вие сте на поседок, што е различно од еден обичен ручек.

На bittersweet, m.i.g, okcenzi и 11 други им се допаѓа ова.
  10. baby-star

baby-star Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2012
    Пораки:
    2.478
    Допаѓања:
    10.927
    Море алав да му е на мажите доколку трпат све и свашта?!
    Нит раце ќе ми паднат ако помогнам, нит круната на лево ќе ми се помести!
    Се е ствар на култура, совест и долично однесување!

На m.i.g, Rama, toogood и 3 други им се допаѓа ова.
  11. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.571
    Допаѓања:
    174.992
    Лицемерсство на кило.
    Доста и трпат мажите.

Последна измена од модератор: 20 април 2017
    На m.i.g, afrodita26, Rama и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.898
    И јас сум гостинка и кај мајка ми и кај свекрва ми, и не правам ништо, ама ако било која каже да помогнам било што, секако дека ќе станам. Последно што ќе ми падне на памет е да речам "јас сум на гости" и да продолжам да мрчам. Па и кај многу подалечни да одам и домаќинката од мене побара помош, не би одбила. Едноставно култура е тоа.

На m.i.g, Kitten, kukla21 и 2 други им се допаѓа ова.
  13. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.529
    Баш така. Јас си одам дома на трета смена со децата после, а они можат и да затворат врата од кујна ако сакат и утре да мијат садови и да си легнат. Ако ми побараат помош ќе добијат ВЕДНАШ, а ако не ми побараат не се нудам. Секој својата чинија си ја носи во кујна и тука се завршува. Не ми пререкла ни мајка ни свекрва, јас нив па ич. На крају краева, секому според заслуженото.

На Barbie20, Glasna и darcy им се допаѓа ова.
  14. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.790
    Допаѓања:
    323.763
    Мене пак тие моменти кога и со едната и со другата нешто заеднички чепкаме и си дрдориме ми се бесценети.

Можеби се што советуваат, зборат...нема да прифатам, ама што е тоа битно ?!.секоја возрасна/нормална жена нема да реагира експлозивно на муабет на старите,воедно во својот дом секој си има свои правила во своето домаќинство, и така никоја од нив нема да ти ѕирне дали си прифатила совет или не.

Учествувам во правење салати (ако има потреба) и во местење на масата за ручек.

И не само тоа...инсистирам да ја раскренам масата и да измијам садови, доволна ми е честа што ме викнале на ручек и што стоела цел ден за да не угости.

На Stories, Lolipop23, CameliaMiller и 26 други им се допаѓа ова.
  15. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.464
    Секој различно функционира и си знае за себе. Свеќи скоро секој ден ја зема малата од градинка и ја чува кратко време пред да ја земеме, и пак кога одиме кај нив гости сме сите. Ако има ручек направено ќе јадеме, ако не никому ништо, ја земаме малата и си одиме дома. Ниту се лутам што нема ручек, ниту пререкувам. Ниту она ми рекла снао дојди и направи ми ручек. Затоа пак кога ќе дојдат кај нас (2-3 пати во месецот) она е пречекана како кралица: Убав ручек, благо некое направено, кафе и сл. Ниту станала да ми измие садови, ниту се понидила, ниту пак јас се лутам околу тоа. Кога ќе си замине ги мијам садовите и толку. Така си финкционираме. А кај мајка ми сум како во хотел со 5 звезди. ( може зошто е во друг град па поретко се гледам. 2-3 пати во месецот) од се сум ослободена и правам што сакам ( спијам, шетам, одмарам...) Немам обврски ни околу малата. Таа ќе ја нарани, ќе прошетаат некаде и др.
    Ама зависи се и од самите луѓе.

На kjukli, CameliaMiller, AURUA и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Kukla994

Kukla994 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    4.682
    Допаѓања:
    46.946
    Јас па кога одам кај свекрва ми за ручек/вечера, таа ке има спремено нешто и кога се поставува масата сама станувам да помогнам. Место не ме држи да седам а таа да работи. Таа ми вика да седам да не се мачам, де убаво сум била облечена дане се валкам па не знам што...
    Не викам, ништо нема да ми се случи ако помогнам барем во ова, ај што не ми дпзволува да помогнам во готвењето од истите причини, ке послушам да не и кршам ќејф а за служење и раскревање одма станувам.
    Садовите на машина и остало сè што треба правам. Таа дека сама е навикната да работи и неможит да седит, џабе вика така сум навикната. А јас па сакам колку можам да и ги правам работите таа да се одмори ама пак станува, што да правам нема да се расправам, ако неможи да седи нека стане јас моето го правам...
    Не знам , незгодно ми е да седам а таа сама да работи... :x

Кај секој разно е, секој разно си прави.

На Meyremce, Viktorijaaa5, tina-63 и 6 други им се допаѓа ова.
  17. Aneta92

Aneta92 Популарен член

Се зачлени на:
    29 јуни 2016
    Пораки:
    560
    Допаѓања:
    2.845
    Феминката само си го искажа проблемот , а толку многу ја нападнавте . Може не и е добро објаснета целата ситуација , меѓутоа јас во нејзината ситуација пронајдов пример што го имам во моја близина. Свекрвата само зборува денеска треба да исчистам или треба да усисам или треба да запеглам , а седи и ја чека снаата тоа да го направи. Доколку снаата имала некој друг план за тој ден и не го направи тоа носот до небо и е дигнат. Тука мислам дека феминката тоа сакаше да го каже кога рече дека наредува свекрвата. За другата работа , да отидеш нагости , а да јадеш двајца по двајца не го оправдувам , затоа што и самата кажа дека не се во заедница и како и да е , и да не можеш да ја гледаш заради мт ќе издржиш неколку ручеци годишно.

На pink95, Barbie20, AURUA и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Leona40

Leona40 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2012
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    27
    Majki domakinki sakav da se konsultiram so vas za svekrva mi,da vidam dali sum vo pravo ili da si smenam nesto jas.Vaka sega svekrva mi saka ednostavno da se mesha vo se,jas i maz mi nemame nikakva privatnost,skoro nikogas ne sme sami,imame dve decinja prvoto poveke go saka pa samo na nego mu kupuva igracki i takvi raboti,mene toa mi e nesfatlivo tie se deca kako moze taka nekoj da se odnesuva.Znaci odine na gosti taa odi so nas,bidejki se luti ako ne ja vikneme da dojde so nas.Za se ona si odlucuva a ziveeme vo dve posebni kuki ama vo ist dvor sme.Koga ke iskocime nie nekade bidejki se luti ako zaklucam doma,ke vleze i se zivo pomestuva,si mesti kako na nea i odgovara.Maz mi ho ubeduva deka jas sum losha malku da sedne so nea na samo odma go menuva ponashanjeto i odma pocnuva da se rasprava so mene.Mene sekogas i za se mi prerekuva,si go brani svojot sin i koga ne e vo pravo,se gordee sin i sto e zenkar i sto saka da odso drugi zeni.Neznam sto da kazam tolku mnogu se trudev na pocetokot i so ubavo da be se navredi i nekogas i sum i rekla vo faca sto mi preci ama pak ona si prodolzuva taka.Ne baram preku leb pogaca samo sakam da imam privatnost vo mojot dom i da uzivam so moite deca i so maz mi,bidejki i taka retko e vremeto sto go pominuvam so nego.pozz

19. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.229
    Допаѓања:
    17.973
    Како и секој втор случај овде, очигледно ти немаш проблем со свекрва ти туку со маж ти. Си нема разграничено што е мајка, а шо жена. :tmi:
    Да и згрми тој дека си сакате приватност, дека нема право да ви буричка по дома и дека му е мерак некогаш со жената сами да си шетаат, ќе видиш како ќе навали глава. Вака има поддршка од него затоа не те слуша. А за тоа што купува подароци само за едното внуче, само по себе кажува со каква аждаја си имаш работа. На маж ти не му пречи што ги двои децата?

На kjukli, *Amethyst*, Barbie20 и 10 други им се допаѓа ова.
  20. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.730
    Допаѓања:
    45.638
    Треба богами многу да смениш кај тебе
    Заземи став женче,поразговарај ОЗБИЛНО со мт
    Ова богами е сериозен проблем (барем за мене) мислам,колку долго ке издржиш така?
    А тој?Што мисли тој околу тоа,или нему му одговара што мајкаму се гордее дека е женкар :o
    Ако продолжиш така ке те газат уште повеќе

На kjukli, Monella, CameliaMiller и 7 други им се допаѓа ова.