Свекрвите и снаите – проблеми

Discussion in 'Брак' started by zdravkova, Dec 1, 2009.

1. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Јас на такви доктори никогаш не би однела мое дете, пре би ги прашала кај ги купиле дипломите.
    Леб со р`ж, домат, кифла со јајце, сите овие работи може да предизвикаат тешка алергиска реакција кај бебе дури и со фатални последици, така да и на форумџиката свекрвата нека си го избрише газот со дипломата ако овие најосновни работи не ги знае или уште полошо не и е гајле.

kjukli, stefanija70, galapce and 13 others like this.
  2. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

@TheEkaterina и мојата свекрва пробуваше на 6 месеци да и даде торта и туршија и веке затоа скоро и да не го гледа. Ти си мајка на тоа дете и ти одлучуваш за неговата исхрана. Се мачиш, за да јаде здрава храна и на крај ке отиде кај нив и се паднало во вода. Најубаво седни да разговараш со нив, и отворено кажи им како стојат работите.

kjukli, Petar80, galapce and 2 others like this.
  3. TheEkaterina

TheEkaterina Истакнат член

Имаш ли ти појма шо се става во смеса за едни кифли? Информорана си дека доматот спаѓа во категорија на зеленчук со високи алергени? Ако не прочита погоре да ти објаснам повторно!!! Ова не и е прв пат туку 4!! На бебе кое сеуште не знае да џвака и да голта парчиња храна тврда непасирана храна не му се дава а ни под разно тоа да е кифла или леб ржан затоа што може да се засркни!! Од доматот двете обравчиња и беа црвени како реакција на шо од неа добив одговор дека е од кифлата пошо се допирала на лицето со неа!! Таа е доктор ама нема два грама мозок!! Доктор за мокрача е!! Испитува мокрача! И ако е доктор не значи дека на детето кое јас сум го родила и над кое бдеам последниве 8 месеци да му дава таа шо наумила и кога таа наумила. Тие шо му дале ребро се родители кои така одлучиле, а бебе на таа возраст смее да јаде месо значи нивната постапка не е лоша, тие со го познаваат бебето знаат дали џвака, дали може да голтне и дали вовеле месо. Ама тие не бабата која со прст не мрданала за бебето и не дала рака помош!!

И уште нешто... термички необработена храна на бебе не се дава! Свеж зеленчук се дава после година! Свежо овошје може ама не се препорачува до година.

Last edited: May 6, 2017
  4. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Jas pak nemav problemi od vakov vid.
    Nitu ona mi go barase deteto nitu jas i go nudev .
    Vo edna raka deteto go drzev potpreno na kolkot , so druga raka rabotev.
    Koga bese pomalo vo kolicka do mene, dali vo kujna, dali vo banja, dali na balkon.
    Zamislete si deka ste sami,svekrvata ne postoi....ne ocekuvajte podrska i polesno ke vi bide.Znaes deka si ,,sam"" i se snaodjas.

Girl-Rabbit, galapce, Abril and 11 others like this.
  5. stilas7

stilas7 Популарен член

Spored predhodnite napisani raboti dobivam vpecatok deka namerno mu dava nesoodvetna hrana za vozrasta na deteto samo da ve iznervira vas znaejki ja veke od predhodno vasata reakcija. So eden zbor umesno i namerno ve predizvikuva preku deteto,tesko deka nekoj so zbor bi se razbral vo ovoj slucaj,gospod napomos samo!

buba4e89, Cinderella12, AURUA and 2 others like this.
  6. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

ne se slozuvam definitivno.koj e budala na dete na vnuce da dade hrana koja moze da predizvika zdravstveni komplikacii i oa NAMERNO??? moze da gi iznervira roditelive so nesto drugo ama so losa ishrana na dete ne veruvam. vsusnost za ishranata roditelite resavaat sto i koga ke dadat. jajce jas na 6 meseci sum davala pa nikomu nisto,torta so marmaladi so neznam sto na 5 meseci proba. ne e hranata otrov no roditelot odlucuva sto i koga se dava.

Mari-Ja, TheEkaterina and Sesil like this.
  7. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Оф жено тврда ти душа . Баба ми е ваква како свекрва ти . Мајка ми исто се расправала со неа и се нервирала и целиот исход се масти до небо и холестерол до плафон . Не се нервирај , едноставно кажи и дека ако не престане со тоа однесување , веќе нема да ги гледа внуците . Заклучи врата и кога ќе дојде не и отварај , прави се дека не си дома . Се надевам ќе помогне да се реши ситуацијата барем привремено да си ја смириш душата .

Не е за еден патлиџан . Детето имало алергиска реакција на истиот тој патлиџан ( патем сите знаеме во овој период какви патлиџани има на пазар и по продавниците , па јас не би ги јадела не па на мало дете да му дадам ) . На страна заштркнувањето од сирова и не пасирана храна , можело и полошо да се случи како резултат на алергијата ( на пример да дојде до голем осип , гушење и сл ) . Подобро гладно да го оставела отколку така да направи . На крајот на краиштата , ако не знаеш прашај . Што знам , сум немала такви проблеми веројатно бидејќи свекрва ми е помлада околу 43 има .. плус е медицинско лице и секако ако нешто не знае ги прашува колешките од вакцинација , педијатрија , акушерско .. се консултира прво потоа дава . Еднаш на малиот му даде манџичка , без зачини беше ама јас бев скептична и за тоа ( 11 месечно беше ) ама не пројави алергии за среќа . Како помало , на 4 месеци му даде две кришки пасирана банана со витамин ц ( беше малку болен па ни рекоа витамин ц да му даваме и како секое бебе не го сакаше ) . Пишав тука по темите и феминките ме искараа дека на мало бебе му даваме банана .. тогаш си реков веќе давање било што без предходна консултација со барем 1 стручно лице , никако .

Lolipop23 and TheEkaterina like this.
  8. TheEkaterina

Па така е со мене. Царски сум породена од болница ме стави ја на тенџере да прам ручек со едно дете од 3 години и бебе од 1 недела. Помош никаква. Дури ни од мајка ми. Јас не и барам нешто ни нејзе ни на мајка ми се помирив после првото дека помош нема и тоа е, ама мадам сама влегува кај нас на спрат и прави шо сака немаш интимност. Еден период заклучував врата ми рече јас сум газдарица на куќата врати овде не се заклучуваат. Не е бе вредна да ја коментирам веќе. В спална ми влегува од сабајле во 7 ајде станувај доста спиеш!! Маж ми ја отера со зборовите ти си болна спалната е приватна просторија шо ако ние спиеме голи или имаме односи!? Ама џабе, болна е си има психички проблеми.

galapce, Barbie20 and stilas7 like this.
  9. stetoskop

stetoskop Форумски идол

E pa sto i se nerviras be....so budala covek ne mozes na kraj da izlezes.
    Drzi si gi decata do tebe ,drugo koga ke stignes ke si srabotis.
    Jas sto se imam propateno od starite....roman planiram da napisam.
    Sestra mi me nagovara so iminja da pisuvam, da ne menuvam nisto , mi vika bestseler ke bide,a mozebi i film ke se snima spored mojata zivotna prikazna.

10. orevka

orevka Популарен член

лелел извини на збор али болна е изгледа во мозокот како може да доаѓа во 7 сабалје таа не е добра нешто дефф.
    Па уште и вика газдарица била да не заклучуваш,мене недај боже таа како што сум најголем инает има да продолжам да заклучувам па да видиме до каде ќе оди.Од овие свекрвиве да се нема приватност барем малце срамота кој ли век сме

11. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Aj odbijte im na gluposta,zlobata,ljubomorata i sto li uste ne.
    Vremeto raboti za vas.
    Ke se zavrti krugot ,ke vikate budali ste bile sto ste se nervirale.
    Jas sum vi ziv primer.
    I uste eden sovet, ne molcete na nikoj nitu na starite nitu na mazite.Ne dozvoluvajte nikoj da ve podcenuva,ponizuva i gazi.Zazemete si stav i branete si gi svoite interesi.Kazete go toa sto go mislite jasno i glasno,nemoj da premolcuvate nadevajki se deka ke se dosetat pa ke se koregiraat vo idnina-ne,nema da se koregiraat tuku ke zemat pogolem zalet i uste poveke ke ve gazat.
    Pozdrav.

12. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

И свекрва ми за заклучување врата беше таква .. се додека не ни влета на сред однос :tmi: ( среќа на страна бевме свртени и се преправавме дека спиеме |-):drunk: но сепак се приметува , залепени ко со супер лепак , луд да си ќе разбереш ) , после оваа случка не ни влегуваше без да чукне и не викаше дека не смееме да заклучиме врата :!: едно незгодно .. не се нервирај веќе , ќе си закачиш милион болести поради неа . Консултирајте психијатар со сопругот што да правите со неа ( бидејќи доброволно нема да прифати сигурно ) како да се поставите и дали треба можеби терапија или разговор .. Ова што трпиш не е нормално навистина .

Girl-Rabbit and TheEkaterina like this.
  13. Glasna

Glasna Популарен член

Izgleda samo jas ne si go sakam dovolno deteto:(
    @TheEkaterina ,nemoj da mi kazesh deka malata samo na voda ti e:?:,kolku mozev da te prochitam 8- mesechno bebe so chetiri zabchinja da ne znae da dzvaka:?:(samo prashuvam,Jasno mi e toa ..tvoe dete tvoi pravila)

zalosna and Sesil like this.
  14. irena.1

irena.1 Форумски идол

Извини вака она будала, ама ти побудала. Како те ставија на тенџере, кој те стави, те кренаа во рака и наместија во кујна. Она рекла, ти ке преречеш извини не можам. Она рекла не може заклучување, ти ке си тераш по свое и ке заклучуваш и влезна врата и спална. Што ке ти прави, освен да збори, па нека збори.
    Те начекале мека и они и маж ти. И јас бев царски и немав помош од никој. Мм готвеше од вечер за утре кога ке дојде во пет да има ручек за него и мене. Па не си им слугинка, цени се себе малку повеке.

15. vitamina

vitamina Форумски идол

@TheEkaterina ако веќе немаш храброст да ги завземеш работите во свои раце игнорирај ја што зборува, не ја гледај, не ја слушај, не и зборувај и толку.
    Сепак, сепак маж ти е многу повеќе крив од нејзе.
    Ако од некаде треба да почнеш тоа е од маж ти.

Nausicaa, AURUA, zalosna and 2 others like this.
  16. TheEkaterina

Да, само на вода е. И не ме прочита добро, знае да џвака. Запчињата има само долу 2 излегоа пред 4 месеци 2 пред нецели две недели. Знае да џвака и да голта парчиња храна ама не е то муабетот. Јас знам шо треба да јаде и дали голта, дали е алергична на нешто дали смее да јаде кифла во која има квасец, брашно, јајца, сол, шеќер, масло, сусам итн. 50% од составот ние не сме го вовеле како храна затоа шо е мала. И не давам никој да ми се меша во тоа како си ги растам децата. Од жолчка ми се нафрла од спанаќ ми покажува црвенило по обравчињата, ти го знаеш тоа? Таа го знае тоа? Не. Јас давам, јас воведувам. Ни ти, ни таа, ни мажот ми. Јас динстам, јас молам, јас пасирам не за едно бебе туку за 4ца прам секој ден различен ручек. Таа дете не ми фатила в раце 4 години ни мало ни големо го зема еднаш као чекај да то помогнам готви не ја држи в раце и прави глупост и на крај испаѓа јас крива као денек детето ми било на вода и не знаело да џвака? Познавам случаи на деца кои до 5 години јадат блендирано и не знаат да голтаат. Моите не се таков случај, фала Богу.

Хехехе.. не ме кренаа над тенџере ама немаше нишо дома за ручек пошо маж ми е табула раса за готвење и немаше кој па морав јас да зготвам, а искрено ми падна жал за ќерка ми зш ни рече дека само макарони јадела додека ме немало и сакала супа со топчиња ( тоа ни е пченка, грашок и брокула ) и маж ми потврди дека само тоа јаделе и ајде јас као готвачка да им напрам нешто течно. Искрено мака немав со раната освен со болка во грбот ама тоа е.. кој како си ја наредил. Од дешавката навака не прам муабет со нејзе, децата не и ги пуштам и чим се врати од работа јас сум спремна со двете и излегуваме, се враќаме за ручек ручаме и со маж ми уште една тура. Денес се јави кај сте, не мене на мажот ми, тој и вика излезени шо сакаш? Ајде дојдете ќе одам на масажа да ги видам децата и тој ок еве идиме. Се прибравме после 3 саати од тој муабет не чекаше кај нас в дневна јас ја видов само шо влегов и децата в спална а го слушам маж ми и вика не можи да ги видиш сеа за капење се.:D
    Мислам дека на добар пат сум да ја одјебам заувек.

Last edited by a moderator: May 7, 2017
  17. Glasna

Glasna Популарен член

Pod isti pokriv I beganje po sobi I don't think so:emo: deka ke se reshi taka problem...Ili si Se soochuvash so problemot ochi vo ochi(site na kup) ili preselete se od tamu ako sakash da go reshish problemot ednash za sekogash...

18. vitamina

vitamina Форумски идол

Да, така е гласна, но кога жената нема храброст и сила да се бори и да зборува а поготово и што маж и не го интересира ситуацијата што да прави.
    Не е лесно ни да се разведеш ..
    Ние сите овде знаеме кое е најдобро решение ама обично во пракса и на туѓ грб и многу поразлично.

TheEkaterina likes this.
  19. Offspring

Offspring Форумски идол

Мене ако ме прашуваш, со таква свекрва и нерешено станбено прашање, ни во лудило не би се осудила да работам на второ дете. Греота е, ама нема да е крај на свет ако се почека малце со второто дете, кога условите не ти дозволуваат.

20. Glasna

Glasna Популарен член

Vo nikoj sluchaj ne go spomnav razvodot kako opcija..
    Zatoa napishav jasno I glasno da Se izjasni pred site chlenovi shto ziveat pod toj pokriv ..da nema prekazuvanje I obvinuvanje vaka kaza onaka kaza od kako ke si kaze shto sve I smeta vo taa kuka...
    Ne deka svekrva I ke Ja poslusha posle toa AMA taa na chisto da si bide pred soprugot I svekorot...Reshenieto voopshto Ne go gledam Po beganje I zatvaranje Po sobi zatoa shto chlenkata Si misli samo Po sebe taka ke go reshi problemot so svekrva i ,taka pogolemi problemi ke Se stvaraat..ili pravish muabet ili ne...
    Tochno znam shto znachi svekrva da Ti sozdava problemi vo zivotot kako na bojno pole ..kiflata naj mal problem ke mi beshe od ona jas shto imam proziveano od mojata,veke ako treba da Se merime Koj poveke propatil vo zivotot..

Last edited: May 7, 2017
    stetoskop, Barbie20, zalosna and 2 others like this.