Свекрвите и снаите – проблеми

Discussion in 'Брак' started by zdravkova, Dec 1, 2009.

1. Emy867

Emy867 Форумски идол

Ама пак не се разбираме. Значи, јас велам дека ние нема што да ги збориме неговите приходи, битно е само тоа што девојката напоменала дека неговите земаат пари од него. Колку и да се неговите пари, небитно. Уште потрагично е кога се малку.

А за проблемот на девојката, можеби сеуште се млади за озбилно да ги зборуваат тие теми како брак и живеачка. Битно споменале, битно му го напипала пулсот... Знае во кој правец размислува дечкото на темата барем. И можеби не се решени дека ќе го поминат заеднички остатокот од животот, едноставно таа си кажа што ја тишти во конкретнава врска.

Skorpija25 likes this.
  2. Bridget

Bridget Форумски идол

Да сум како дечково сама ќе си се преселам во соба изнајмена, и ни девојка, ни родители, ни кредити ни одмори. Дури не се научат да не ми бркаат во мој џеб и со мои пари и живот планови да прават, па заради тоа и да се караат и докажуваат кој на што поголемо право има...сите на стенд бај.

3. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Не знам зошто не сакаш да разбереш. Мене приказната ми звучи невистинито. Нова членка која всушност и нема проблем, решила да напише мислење.

Снаа и свекрва сеуште не се, нема потреба тука да пишува. Второ родителите земаат пари од него а тоа не е нејзин проблем, јер не живеат заедно и не се во брак т.е. не делат трошоци заедно. Идната свекрва во принцип ништо не кажала за неа, таа си има проблеми со синот. Девојка му го натерала факултет да запише, ама он си го плаќа, родителите може до утре да зборуваат и јас не гледам проблем.

По се изгледа, како и најголем дел од сите кои пишуваат тука, жените си имаат проблем со мажите - мекотели кои не можат да се оделат од сукњата на мама или уште полошо родното гнездо.

mama31, AURUA and artemidis like this.
  4. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Девојкава неможе да се меша, а свекрвата може да се меша во приходите на девојката???
    Пиша членката дека ја замешала нејзе кога рекла девојката нека ти дава пари.
    Уште не земени. Безобразно!

MiaPia, Skorpija25 and Emy867 like this.
  5. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Кога девојката би била присутна во моментот на дискусијата и идната свекрва каже нека ти даде девојка ти пари - океј, сето останато е излишо. Сега, ем не им се до крај дефинирани односите со дечко и, а таа се секира што кажала свекрвата?! :^)

Како што кажав, нема девојката проблем со идната свекрва, туку синчето си има проблеми со мамичка. Тоа што родителите се злобни е друга тема и нема простор за дискусија.

bibiiii likes this.
  6. ocicka2014

Па слушнала на телефон додека зборувал со неа, тоа исто ти се фаќа.

Glasna likes this.
  7. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Да не слушнела преку телефон, никогаш не би ни дознала. Тоа многу кажува за проблемот кој дечко и го има со неговите. Тој треба да покаже заби, тој треба да си излезе преку врата штом така го третираат и на одлуката за студирање реагирале така бурно.

8. Skorpija25

Skorpija25 Форумски идол

@Rebecca_R нејзе и велеле дека треба да зема поголема плата. Во случајов девојкава има веќе завршено факултет, а дечкото тек се запишал. Јас барем така разбрав.

9. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Јас обратно разбрав. Ама да речеме така и кажала идната свекрва, зошто девојката не реагирала? Од почит? Не, за да почитувам јас некого, мора и таа личност мене да ме почитува.

AURUA likes this.
  10. Skorpija25

Skorpija25 Форумски идол

И јас се водам според тоа. Кој колку ме почитува толку почит ќе добие и од мене. Јас да сум била на нејзино место ќе реагирав, ама не знаеме како девојката изреагирала пошто не спомна ништо во постот.

Велиш не се земени не смее да се меша во финансиите. Па подобро од сега да се замеша отколку подоцна да се расправаат секој ден заради проблемов. Вака барем ќе си знае со каков човек си има работа,па на крај краева не мора ни да се земаат.
    Подобро да се спречи отколку да се лечи.

AURUA and MiaPia like this.
  11. MiaPia

MiaPia Активен член

@Rebecca_R
    Вака да започнам со тоа дека ако сакав да зборувам за тоа дечкоми колку плата зима и дали ни стига ќе пишував во тема "финансии" а не во оваа тема. Јас не кажав дека јас бев присутна кога таа рекла да му давам јас пари,туку мене тој ми кажа дека таа така нему му кажала.
    А јас станав членка токму поради овој проблем затоа што сметав дека можеби ќе се обратам кон група на девојки,жени,дами што имаат повеќе искуство во ова од мене и од моите другарки кои исто така не се во брак и можеби ќе ми дадат совети за тоа како да размислувам по повод темава.
    Инаку пак ќе повторам јас имам завршено факултет а тој не.
    Во ред е тоа што кажа "синчето си имам проблем со мамичка" ете ќе го прифатам како совет иако на малку чуден начин кажан.
    А јас и тој не е дека не се договараме за брак и не е баш така.Во темава јас немам напишано се односно не кажувам за што се разговараме и колку финансии имаме и што работиме туку го пишувам тоа што е клучно за темава за да можам полесно да ја доловам ситуацијата. Работата е што дечкото смета дека ако се направи спрат со посебен влез ние нема да имаме допирна точка со неговите доколку јас не се симнам доле.
    И незнам зошто секогаш се бега од тоа за што е темата.
    И доколку јас бев невеста во куќата работите ќе беа различни,меѓутоа јас не сум а и таа (мајкаму) никогаш лично не ми кажала> не те сакам и несакам да си со син ми.Поради тоа и пишувам во темава и барам совет затоа што незнам како да разберам се.

oblace1 likes this.
  12. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

@MiaPia иако не сум мажена, од непосредни искуства, а тоа ќе ти го потврдат и омажените членки, мир ќе добиеш ако и само ако ти и свекрвати имате различни адреси. Да не сфатиш погрешно, со човек кој е разбран можеш да се договориш и да имаш убава живеачка дури и ако живеете под ист покрив, но од она што го кажа идната ти свекрва е тешка жена и за да си живееш на раат со маж ти и децата, единствено решение е различна адреса.

Решение ќе најдеш до дечко ти. Отвори картите и договорете се што и како ќе правите. Ете штом работите и двајцата можете да почнете да живеете под кирија, па зависи од тоа каква амбиција имате, можете и свој стан/куќа да направите. Ти како негова девојка мора да му посочиш какви проблеми може да има во иднина, а штом тој тебе ти пренел како стојат работите значи дека е свесен каква жена е мајка му, па сигурно ќе ти е полесно да го убедиш.

Спрат со посебен влез значи дека свекрвата ќе знае кога си ти дома а кога не, па без никаков проблем таа ќе дојде кај тебе. Различна адреса ќе значи дека можеш да изманипулираш доколку си уморна од работа и сакаш да одмараш а не да чекаш гости.

13. AURUA

AURUA Истакнат член

Јас мислам од ваква напаст-жена идна свекрва нит различна адреса не ја спасува. Само идниот маж,ако и биде иден маж е да расчисти еднаш засекогаш со мајка му,и се останато,да реши или ќе созрее и оформи фамилија со жена што ја избрал за животен сопатник или ска да биде нит ваму нит таму меѓу мама и жена.

14. Cinderella12

Cinderella12 Истакнат член

Не само тоа, кога ќе му текни ќе брка ќе се иживува со нив ,ако не прават како што сака така, има многу случаеви.
    Пример девојката ќе оди некаде ќе си дојди подоцна,и одма на старите ќе им пречи зошто таа излегува,па зошто толку доцна си доаѓа па малку по малку ќе си почни нивниот удел во тоа и на крај ќе биди да зборуваат ,да си замините кај сакате па ако сте на иста сметка за струја охоо , ќе се иживуваат:)

15. Offspring

Offspring Форумски идол

Аман немојте на туѓо да вложувате пари. Ако веќе имаш да вложиш, вложи каде ќе имаш мир. Подобро на свој плац една соба, отколку спрат од 100 квадрата над свекрва ти.
    Пошто животот е таков каков што е, непредвидлив, што на пример не дај Боже ако утре дојде до развод, а ти во нивното си ја давала платата да дигнеш спрат?
    Мм има земја таму од каде што се избегани за време на војната каде што живееле пред да им ја запалат куќата, ама на памет не ми паѓа да отидам таму и да правам нешто, утре да дојдат и браќата негови со се жени и деца и да полагаат право таму. Нека стои празно ако сака засекогаш.

Last edited: Jun 5, 2017
    Elen4e_sonce, bibiiii, Gosh and 8 others like this.
  16. AURUA

AURUA Истакнат член

Реално ако имате и двајцата мерак и пари да го обновите старото огниште можете откако браќа/сестри итн се откажат од имотни амбиции во полза на брат им. Додека немате црно на бело за било кој случај не вложувајте во туѓо или ако веќе вложувате чувајте се фискални,договори со ваш потпис дека отплаќате кредит за кат итн. за не дај Боже утре ако дојде до развод пред суд кога ќе се приложат сметките се дели на пола, бидејќи обострано е вложувано/градено.

Elen4e_sonce and Cinderella12 like this.
  17. ocicka2014

Абе вие ако уште неземени или пресно земени на развод размислувате поарно не се зимајте.

Од љубов се зимате или ќе терате пресметки со фискални и потписи за случајно ако дојде до развод???

Јас на такво нешто не размислувам, ако го изгубам мажот божем ќе ми дојде до дневната мајка ми ми ја направиле? Или чаши, чинии и тенџериња што сум купила.

Во тој момент ама до ништо нема да ви биде дојдено.

18. Offspring

Offspring Форумски идол

Тоа може ако се работи за бајка каде принцот и принцезата среќно си живееја во нивниот дворец.
    Во реалниот живот се е можно и нема мижење кога станува збор за ЖИВОТОТ. Јас во мојот живот не се заебавам и не мижам.
    Моите се разведоа по 25 години брак, па сега ти види. Јас мм го сакам и обожавам ама од кај знам што ќе биде за 20 години? Јасно му нагласив сега кога купуваме куќа дека сакам да гласи и на мене, исто колку што гласи и на него. Око не ми трепнува ич да ви кажам право, јас за себе не гарантирам во животов, а не пак за било кој друг. Може утре којзнае што ќе се деси, животот свашта носи, да не треба да донесе некоја друга жена во куќа за која јас сум се мачела? А нече мочи, Бога ми.

19. Offspring

Offspring Форумски идол

Немам амбиција, затоа што створивме живот на друго место, сега да одам да градам на место каде што немаме работа и двајцата и на слепо со две деца, не ми се ризикува.

AURUA likes this.
  20. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Јас милион % се согласувам со Офспринг.
    Не сум во брак, но со дм заедно купивме плац, заедно ќе правиме куќа сега.
    Сѐ е на име на двајцата, 50/50.

Gosh, Rebecca_R, AURUA and 2 others like this.