Савана, гледам помала и од мене си, зашто губиш време за ова да се мислиш, ама сериозно?! Ем не е ништо страшно, не ти направиле некоја директна штета и ти вака млада си ја трескаш главата. Јас на твое место ќе сум заборавела во истиот момент, а не пак тука да пишувам за господата. Батали ја таму кога не е нешто крупно и не му ја мисли, се однесува типично за сверква.
Вака- значи верени сте и заедно живеете или одделно? Една од причините може да е ако сте верени а ти седиш дома,кај твоите.Јас да си кажам дека се затекнав во таква ситуација,па затоа од искуство зборувам што не значи дека е така,нели. Спојлер Јас кога се верив првата вечер спиев кај него,а потоа повеќе бев кај мене ,и они мрчеле по други демек кога веќе сум дошла првата вечер ,тоа ми било дома-кај нив,и кога велев-ќе одам до дома не забораваа да ми напоменат-Како дома,таму си гостинка,ова ти е дома Искрено,ова за мене се глупости,малограѓански,ама што да правиш-генерациски разлики и желба за доминантност како и лошо справување со проблеми Искрено не се замарај,очигледно дека нешто се нафурале,т.е. сами си направиле некој филм во глава,а ако се тие ако имаат причина нека ја кажат не да се однесуваат ко недораснати пубертетлии ,ќе се лутиме демек,а ти погодувај зошто .Не се замарај,јас научив игнор.Правете како ви е убаво вас,а на некој што му текнало да изведува на стари години-што воопшто не доликува,нека си тера.
Савана, воопшто да не ти е гајле за свекорот и свекрвата како се однесувале. Не потпаѓај на нивни провокации. Најбитна е слогата со партнерот и заедничката подршка. Свекрвите се како вегета - се мешаат во се`! И од нивното мешање, никогаш ништо добро не излегло. Само нервози, нервози и нервози. Млада си, животот е пред тебе, не дозволувај некое жениште да ти го крои животот. Ни ти, ни било која друга, која има лоша свекрва.
Не се сите свекрви лоши ни сите снаи добри, туку жени си се жени вечно во борба за конкуренција и докажување меѓу себе и пред синовите/мажите.
Се сложувам за првиот дел од реченицата, но не за вториот. Те. навистина постои конкуренција и докажување, но тоа не е природно! Мајката треба да го отпушти синот од свои раце и да го предаде во рацете од жената. Повеќе таа не е на прво место. Да биде сакана и почитувана, но не на прво место.
А жената треба да ја почитува мајката на својот сопруг, таа жена го родила и изгледала ... Барем еден почит заради тоа, без перење мозок како мајка му е најлошата жена на свет. Треба и постарите ама посебно помладите да научат што е почитување. Ова зборам за ситуации кога свекрвата е нормална и умерена жена, за екстремни случаи е др приказна. Зашто денес на нас младиве се ни смета, свекрвата не чини и не ни е дел од фамилијата ... Иако таа олеснува добар дел, поточно сите домашни обврски, за да снаата може само да се занимава со детето, да шета често до кај мама или на др места и толку. Извинете има и др случаеви, ама јас во мојава околина познавам само неблагодарни снаи без грам почит.
Се согласувам Џули. Иначе никаде не спорам за почитувањето. Почитување мора да има, но не и мешање. И, во право си за некои снаи. Се омажиле, а не знаат едно кафе да сварат, еден ручек да направат, ниту да зачистат по дома, се` умот им е во кафиња и шетање. Е, така куќа не се држи. Која снаа не сака мешање од свекрвата, треба сама да си ги брка куќните обврски, да не е зависна од свекрвата. Не може од една страна да бараш ручек, а од друга да се жалиш дека не знае да готви.
Епа сега вака можеби не сте ме разбрале убаво и се согласувам не пишев од дома страв ми беше некој да не прочита. Тоа беше недела а обично во недела се собираме сите членови на семејството на ручек ама таа недела не се случи тоа.Значи кој како стигнше така ручеше. Таа недела прва ручаше мојата свекрва и од кога се наручала си измила чиниите после еден саат и јас седнав да ручам веке при крај за да станам од масата баба ми вика не диги и јас ке ручам и јас не дигнав. Потоа по баба си дојдел и свекорот и тој седнал на ручек и сега мојата чинија стое не измиена на баба и на свекорот тоа беше накај 5 часот а јас не можев да ги измијам затоа што имав надградено нокти и ми пречеа ми беше страв да не скапам нешто. и си зедов алишта за да се избањам и влегов во купатилото а свекрвата беше на маала и си дојде и баба и вика садовите не се измиени и свекрвата на баба и вика јас мојата си ја измив....е сега кажете ми има ли логика тоа жена од 50 год да го каже? Многу е лесно така да осудувате сигурно на вас свекорот не ви спие во вашата постела и не ви вика не смеете да се заклучувате јас кога сакам тогаш ке влезам во собата. И да ви кажува не си го донесела од дома јас го купив ....толку ги мразам што не можам да се контролирам да ми ги оставеа парите од свадбата и јас знаев да си купам ама ги зедоа и ја платија свадбата.И еден ден ми иде пред врата и ми тропа и јас во сон викнав влези и тој на вратата ми вика ај стануви да прередуваш домати со мајка ти (свекрвата) и ми вика од тука на таму нема спиене до 9 има да стануваш во 7 саато да го испракаш маж ти на работа а коо ке е поручок има да стануваш во 8 и јас му викам јас имам маж за на мене тоа да ми го каже и тој ми вика не јас ке ти кажам....
Епа Фидани маж ти како реагира на ова? Што да ти кажеме ние кога битниот фактор е он?Ги подржува ли,си ќути ли,ти дава ли подршка?Очигледно не.Зошто не седнеш да разговараш со него,па кажи ни нешто околу неговиот став,како тоа свекорот да ти вели он ќе ти кажувал да го испраќаш маж ти на работа,а мажот ти не?Ств. не ми е јасно. А за ова со чиниите нема зошто да се лутиш
Уффф, мајка ми има една поговорка- омажила се мома да не седи дома.Зошто бе, мила толку брзаше?Ама, сега е касно за солење памет! Мој совет- или седни го маж ти и кажи му да им го прибере паметот на тие или ако е веке толку сериозна ситуацијата , обрати се кај твојата фамилија, па не те нашле на улица за така да се однесуваат со тебе! П.С. За тањирите и јас се согласувам дека не е некоја голема работа.
фидани а како дозволи ти, за три чинии да не ги измиеш за да не ти се скршат ноктите. Мислам дека време е да сфатиш дека ти не си девојка дека твојата мајка нема да оди по тебе и да ги мие седовите, да ти ја прибира собата и ред други работи. Ти си веќе жена која треба да се грижи за мажот да чисти да пере и да ги обавува сите работи дома. Уште на првиот пост што го напиша некако успеав да те разберам со кој ум девојко одиш да ја викаш свекрвати да ја прибира масата откако си отишле твоите родители мисла седни добро и размисли си тука немаш проблем со свекрвата имаш проблем со самата себе да ги согледаш работите реално, ти гостинка си не си, ти живееш таму во таа куќа и не требаш да чекаш тие да ти кажат да завршиш некоја работа ти сама треба да бидеш свесна. И за тоа за свадбата, а од каде си толку сигурно дека свекорти има пари за да ја плати свадабта? Познавам многу парови кои со парите од свадбата платиле, за тоа не те оправдувам.
Срам да и е на свекрва ти! Значи толку респект да се немало према снаа епа стварно е несватливо. Плус снаа со тазе нокти која треба да се бања. Бог да чува!!! Фидани срамота е бре ти млада да чекаш на две постари жени да ги измијат садовите. Се смени светов. Едно време, кога бевме мали ручекот можеше да почне само одкако дедо ми ќе ја фатеше кутлачата во рака... значи најстариот прв да почне со јадење. Кој стане од маса, обично децата први, да донесе вода... И секако ние сме раскревале (кога веќе бевме поголеми). Него, у тоа време немаше акрилни нокти, може до тоа ќе е. Свекор ти ... е тоа е друга приказна.
Ова само не ми е јасно а знам дека многумина парите им ги даваат на родителите на машкото за да се оддолжат за свадбата...Тие пари собрани од таа свадба се и од гости на женското, т.е. половина свадба ја плаќаат родителите на женското. Тогаш ако веќе им ги бараат собраните пари, нека дадат и на нив, можеби и тие се задолжени и сакаат да се оддолжат, така би било ферски, нели?
Фидани според мене твојот маж е виновен пред се, од причина што дозволил неговите родители така да се однесуваат кон тебе (мислам конкретно на наредбите на свекорот). Поразговарајте вие двајца, а потоа истото направете го со старите. Да бидам искрена она со садовите и ноктите ми е апсолутна глупост, прво јас сум сигурна дека колку и да ти се гломазни и долги ноктите можеш да измиеш неколку тањири и 2-3 лажици, ако стварно неможеш тогаш што си ги ставала толку долги? Не е проблемот само во ноктите, туку тука има нешто што ти или не го сфаќаш или не сакаш да го сфатиш. Ти си сега мажена, и ако не работиш односно не си вработена треба да се грижиш за домот, па ете иако живеете во заедница треба да се грижиш барем за својот партнер. Сами или во заедница ти треба да го переш и пеглаш маж ти, а не свекрвата, тој сигурно не се оженил за ти да се излежаваш по цел ден а мајка му сама да ја брка цела работа низ дома. А ако одеше на работа и таму немаше ништо да работиш со надградбата, или ако живеевте сами се по ресторани ли ќе се храневте само заради твоите нокти? Друго е мајка, друго е свекрва, ама Фидани лошиот однос на твојата свекрва спрема тебе е инициран од твоите постапки. Преиспитај се малце како се однесуаваш и сама ќе си ја увидиш грешката.
jas seuste ne sum vo brak no imam golem problem so idnata svekrva taa seuste e opsednata so bivsata devojka na mojot decko, za nea taa e najdobra, naubava, najpametna, za mene nesaka da slusne nitu pak da me vidi kaj niv doma, a ne deka se falam (sekako site imame ubavo mislenje za sebe) no mozam da kazam deka gospod mi dal dosta ubavina, dobro sum obrazovana, dobro sum vospitana i na sekoja nejzina provokacija ne reagiram imam sreka sto mojot decko e razumen pa gleda kaj kogo e greskata i sekogas me brani iako jas go sovetuvam da ne vleguva vo konflikti so nea sepak mu e majka. Se nadevam deka so tek na vreme ke ni se sredi odnosot i deka ke me prifati ne bi sakala eden den moeto dete da bide svedok na napnati situacii. I za kraj ke kazam site svekrvi da imaat na um deka stom se mazime so nivnite sinovi toa znaci deka gi sakame sto avtomatski znaci deka ke se grizime za niv mozebi ne na istiot nacin kako sto tie go pravele toa no neli toa e razlikata megu majcinskata i intimnata ljubov megu eden mas i edna zena no se na kraj se sveduva deka sekoja zena go saka najdobroto za svojata familija i za tatkoto na nejzinite deca
за таков случај не знам и не сум слушнала, обично доколку родителите не се во можност да ја платат свадбата( зборувам за родителите и на невестата и на зетот ) тогаш младоженците си ја плаќаат свадбата.